ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ

Πρόβλεψη για ύφεση της γερμανικής οικονομίας 0,5% για το 2023

Συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας κατά 0,5% για το τρέχον έτος προβλέπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, αναθεωρώντας επί τα χείρω την πρόβλεψη του Ιουλίου για ύφεση 0,3%.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία που δημοσιεύονται σήμερα, η οικονομική παραγωγή της Γερμανίας θα μειωθεί περισσότερο του αναμενόμενου εντός του 2023, αλλά αναμένεται να αναπτυχθεί και πάλι το 2024, κατά 0,9% - και πάλι όμως κατά 0,4 μονάδες λιγότερο από ό,τι εκτιμάτο τον περασμένο Ιούλιο. Το 2022 έκλεισε τελικά με ανάπτυξη 1,8%.

Το Ταμείο αποδίδει τη δυσμενέστερη πρόβλεψη στη χαμηλότερη ζήτηση από τους εμπορικούς εταίρους της Γερμανίας, η οποία οδηγεί και σε αδύναμη βιομηχανική παραγωγή. 'Αλλωστε και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εκτιμά ότι το έτος θα κλείσει με ύφεση 0,4%, λόγω του υψηλού πληθωρισμού και της αποδυνάμωσης της παγκόσμιας οικονομίας.

Στην έκθεση του ΔΝΤ περιγράφεται ακόμη ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει αργά από τις συνέπειες της πανδημίας και του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας και από τον υψηλό πληθωρισμό. «Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν σπριντάρει», λέει χαρακτηριστικά ο επικεφαλής οικονομολόγος του Ταμείου Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίνχας, αναφερόμενος στην πρόβλεψη για παγκόσμια ανάπτυξη κατά 3,0% φέτος. Για το επόμενο έτος, η πρόβλεψη έχει αναθεωρηθεί ελαφρώς προς τα κάτω, στο 2,9%. Η επιβράδυνση ωστόσο, επισημαίνεται, είναι πιο έντονη στις βιομηχανικές χώρες από ό,τι στις φτωχότερες. Πέρυσι η παγκόσμια οικονομία σημείωσε ανάπτυξη κατά 3,5%.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.