ΕΛΛΑΔΑ

Απορρίφθηκε η αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει 50 κάτοικοι - «Ναι» από τους δικαστές και στο σχέδιο μεταφύτευσης των δένδρων της πλατείας

Μετρό: Πράσινο φως από το ΣτΕ για τη συνέχιση των έργων στα Εξάρχεια

Κάτω από το κλίμα έντασης, επεισοδίων και δηλώσεων που επικρατεί τις τελευταίες μέρες για τα έργα του Μετρό στην πλατεία Εξαρχείων και την κοπή των δένδρων, το Συμβούλιο της Επικρατείας απέρριψε την αίτηση 50 κατοίκων της περιοχής που ζητούν να ανασταλούν οι σχετικές αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες δόθηκε το πράσινο φως για την κατασκευή του επίμαχου σταθμού του Μετρό.

Παράλληλα, αναμένεται η έκδοση απόφασης επί της κυρίας αίτησης ακύρωσης που έχουν καταθέσει οι 50 Εξαρχιώτες και ήδη έχει συζητηθεί στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ. Στο μεταξύ, προηγουμένως από το ίδιο Τμήμα είχε απορριφθεί το αίτημα των κατοίκων για την έκδοση προσωρινής διαταγής με την οποία να παγώνουν άμεσα τα έργα.

Υπενθυμίζεται, ότι στην πλατεία Εξαρχείων έχει προγραμματιστεί η κατασκευή σταθμού του Μετρό για το τμήμα Άλσος Βεΐκου - Γουδή της νέας Γραμμής 4.

Ειδικότερα, μεταξύ των άλλων, οι κάτοικοι ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας με τις οποίες εγκρίθηκε η κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων για την κατασκευή του σταθμού στις οδούς Στουρνάρη και Σπύρου Τρικούπη και η τεχνική περιβαλλοντική μελέτη.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτρη Βασιλειάδη, απέρριψε την αίτηση αναστολή των κατοίκων (απόφαση 330/2023).

Οι σύμβουλοι Επικρατείας «σταθμίζοντας τους λόγους δημοσίου συμφέροντος, τους οποίους επικαλείται η διοίκηση, οι οποίοι μάλιστα επιβάλλουν και κατά τα δεδομένα κοινής πείρας την ταχεία ολοκλήρωση του έργου, κρίνει ότι δεν συντρέχει εν προκειμένω λόγος για τη χορήγηση της αιτούμενης αναστολής εκτελέσεως των προσβαλλόμενων πράξεων λόγω ανεπανόρθωτης ή δυσχερώς βλάβης των κατοίκων».

Η κοπή των δένδρων της πλατείας

Το ΣτΕ το απασχόλησε και η κοπή των δένδρων της πλατείας, η οποία έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις των κατοίκων των Εξαρχείων και συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, ενώ το θέμα αυτό αναμένεται να τεθεί κατά την συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτακη στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2023, με το νεοεκλεγέντα Δήμαρχο Αθηναίων Χάρη Δούκα (αναλαμβάνει καθήκοντα με την είσοδο του νέου έτος).

Ο τελευταίος έχει ζητήσει να σταματήσουν οι κοπές δέντρων στην πλατεία των Εξαρχείων και να γίνει διαβούλευση «ακόμη και την ύστατη στιγμή».

Αναλυτικότερα, το ΣτΕ για την κοπή των δένδρων, υπογραμμίζει:

«Από τα στοιχεία προκύπτει ότι αντιμετωπίστηκαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, αφού περιγράφεται πλήρως η βλάστηση επί της πλατείας Εξαρχείων και καταγράφεται η προστασία είτε με μεταφύτευση προσωρινά, κατά το μεγαλύτερο μέρος και η επαναφύτευση των δέντρων μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, όπου αυτό είναι επιστημονικά εφικτό, είτε στην αντίθετη περίπτωση, με την αναπλήρωση των δέντρων και φυτών με βλάστηση του αυτού είδους».

Επίσης, συνεχίζουν οι σύμβουλοι Επικρατείας, «προβλέπεται η ενίσχυση του αστικού πρασίνου πλησίον της πλατείας Εξαρχείων σε διάφορα σημεία τα οποία θα υποδειχθούν από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Αθηναίων, ενώ λήφθηκε ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των στοιχείων του πολιτιστικού περιβάλλοντος, τόσο κατά τη χάραξη όσο και κατά την κατασκευή και λειτουργία του σταθμού και όλες οι εργασίες προβλέπεται να γίνουν βάσει σχετικών μελετών, οι οποίες έχουν εκπονηθεί».

Προκύπτει επομένως, σημειώνει το ΣτΕ, ότι όλες οι δυσμενείς επιπτώσεις που επικαλούνται οι 50 κάτοικοι «στο αστικό περιβάλλον και οικιστικό περιβάλλον της περιοχής των Εξαρχείων οι οποίες προκαλούνται ή ενδέχεται να προκληθούν από τις πρόδρομες εργασίες και την κατασκευή του επίμαχου ουσιώδους έργου υποδομής, έχουν προβλεφθεί με τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου, έχουν αξιολογηθεί και έχουν αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένα μέτρα».

Σε άλλο σημείο, το ΣτΕ υπογραμμίζει στην εν λόγω απόφαση τους:

«Υπό τα δεδομένα αυτά, όμως, οι δυσμενείς επιπτώσεις που απορρέουν από την εκτέλεση των εργασιών για την κατασκευή του επίμαχου σταθμού (τοποθέτηση εργοταξίου, αρχαιολογικές έρευνες, αφαίρεση και μεταφύτευση δέντρων και λοιπής βλάστησης και άλλα) έχουν περιγραφεί στις σχετικές μελέτες και έχουν εκτιμηθεί προσηκόντως και επιπλέον περιορίζονται σε αυτό το στάδιο της εκτέλεσης του έργου.

Είναι δηλαδή προσωρινές, εν πάση δε περιπτώσει, οι εν λόγω επιπτώσεις αμβλύνονται σημαντικά με τις ειδικές ρήτρες, οι οποίες περιλαμβάνουν:

1) τη μέριμνα αναδόχου να περιορίσει κατά το δυνατόν χρονικά την κατάληψη της πλατείας Εξαρχείων,

2) την υποχρέωση και για την προσωρινή μεταφύτευση των υφιστάμενων επί της πλατείας δέντρων και θάμνων που δύνανται επιτυχώς να μεταφυτευτούν και

3) τη φύτευση κατά τη φάση κατασκευής του έργου 2.000 νέων δέντρων εντός της περιφέρειας του Δήμου Αθηναίων και πλησίον της πλατείας ή στην ευρύτερη περιοχή και τη διατήρηση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου».

Και καταλήγουν οι σύμβουλοι Επικρατείας ότι «η βλάστηση πρόκειται να αποκατασταθεί πλήρως βάσει και άλλων ειδικών μελετών και ρητρών όρων και προβλέψεων για τη μεταφύτευση δέντρων και τη φύτευση νέων με αποτέλεσμα το ισοζύγιο πρασίνου να εμφανίζεται θετικό».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.