ΕΛΛΑΔΑ

Αναλυτικά οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών

Ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου - Βίντεο

Διεξήχθη σήμερα στη Βουλή η συζήτηση για τις μεγάλες καταστροφές που σημειώθηκαν σε Θεσσαλία και 'Εβρο τους προηγούμενος μήνες.

Πρωτολογίες πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διπλασιάζεται η κρατική αρωγή - Η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισ. - Ξεκινά το επίδομα ενοικίου και συγκατοίκησης

Η κυβέρνηση έχει τη δύναμη να κάνει "μια καταστροφή, αφετηρία ανάταξης και αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την πρωτολογία του στη Βουλή στη συζήτηση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου

"Νιώθω και εκείνους στον Έβρο που έζησαν και πάλι τη μανία της φύσης με φωτιές που τους στέρησαν κοπάδια και μελίσσια και αναζητούν τώρα φως μέσα στο μαύρο της στάχτης. Θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω ότι πάντα αυτές οι δηλώσεις αντιμετωπίζονται με μια λογική καχυποψία. Το κάναμε όμως με τον «Ιανό». Θα το ξανακάνουμε και τώρα, με τον «Daniel», σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχοντας, όπως είπα, στον νου τις δυσκολίες των νέων συνθηκών που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε αλλά και την δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάκαμψης, περιορίζοντας τις αδυναμίες, αυξάνοντας ταχύτητες" είπε συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός. Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι απέναντι σε όλα αυτά η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις προτεραιότητες.

"Την πιο άμεση κινητοποίηση για τη διάσωση ζωών, τη μεγαλύτερη αποκατάσταση πόρων και ένα συνολικό σχέδιο πια άμυνας στην κλιματική επίθεση».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η αποκατάσταση ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δις ευρώ, τα οποία θα καλυφθούν από ευρωπαϊκούς αλλά και εθνικούς πόρους μέσα από το πλεόνασμα που θα δημιουργήσει η οικονομική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό διπλασιάζει τα κονδύλια κρατικής αγωγής για άμεση αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, προσθέτοντας παράλληλα ότι στο πλαίσιο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, θα δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση της δασικής υπηρεσίας.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις εξελίξεις στη Γάζα, χαιρέτησε με ικανοποίηση τη συμφωνία που επιτεύχθηκε, για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδος ισραηλινών ομήρων, η οποία συνδυάζεται και με μια προσωρινή ανακωχή, "απολύτως απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας". Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι πρόκειται για δύο σημαντικά, κρίσιμα βήματα και ήταν κάτι το οποίο εξ αρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της, όπως είπε.

"Προφανώς μένουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα μέχρι την οριστική αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης. Στο μεταξύ όμως, η κυβέρνηση θα συνεχίζει να πρωτοστατεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα μέρη και ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας" συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του για λήψη μέτρων τα οποία θα επιτρέψουν τη συμμετοχή περισσοτέρων στην κάλυψη των ζημιών από τις φυσικές καταστροφές, οι οποίες μέχρι τώρα αποζημιώνονταν στο σύνολο τους από το κράτος.

«Οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι" είπε ο κ.Μητσοτάκης και προσέθεσε ότι στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε, διευκρινίζοντας πως από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκ ευρώ υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζονται για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα. Παρότρυνε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, εξασφαλίζοντας έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια. "Δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μία σεισμογενή χώρα και ευάλωτη σε φωτιές και πλημμύρες. Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας, δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις. Μόνο την προηγούμενη τετραετία πριν τον "Ντάνιελ" καταβάλλαμε 1 δις ευρώ. Θα χρειαστούμε ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ», συμπλήρωσε ο κ.Μητσοτάκης.

Τέλος ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην κλιματική κρίση λέγοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της Κλιματικής κρίσης σε δύο επίπεδα: Στα ζητήματα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου. Προσέθεσε ότι πρέπει να δοθεί πολύ μεγαλύτερη σημασία, στην προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, "και επειδή οι επιπτώσεις της ήδη χτυπούν την πόρτα μας, η προσαρμογή σε αυτές τις επιπτώσεις και στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα".

Αναλυτικά η πρωτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, πριν ξεκινήσουμε την ημερήσια διάταξη της σημερινής συνεδρίασης, επιτρέψτε μου να εκφράσω την ικανοποίησή μου για μία σοβαρή εξέλιξη. Aναφέρομαι στη συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στη Μέση Ανατολή για την απελευθέρωση μιας πρώτης ομάδος ισραηλινών ομήρων, η οποία συνδυάζεται βέβαια και με μια προσωρινή ανακωχή, μια προσωρινή παύση του πυρός, απολύτως απαραίτητη για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Πιστεύω ότι είναι δύο σημαντικά, κρίσιμα βήματα. Ήταν κάτι το οποίο εξ αρχής επεδίωκε η ελληνική διπλωματία με όλες τις πρωτοβουλίες της.

Προφανώς μένουν πάρα πολλά να γίνουν ακόμα μέχρι την οριστική αποκλιμάκωση αυτής της κρίσης. Στο μεταξύ όμως, η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να πρωτοστατεί με διπλωματικές πρωτοβουλίες ως αξιόπιστος συνομιλητής με όλα τα μέρη και ως πυλώνας ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Έρχομαι τώρα στην ημερήσια διάταξη της σημερινής συζήτησης. Είχα την ευκαιρία ανταποκρινόμενος σε ερωτήσεις από την Αξιωματική Αντιπολίτευση αλλά και από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κατέθεσε μια επίκαιρη επερώτηση προς το μισό Υπουργικό Συμβούλιο, να συγχωνεύσουμε αυτές τις διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου σε μια προ ημερησίας συζήτηση και να αφιερώσουμε αρκετές ώρες σε ένα ζήτημα, το οποίο πιστεύω ότι απασχολεί ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Βρίσκομαι, λοιπόν, εδώ, καταρχάς στην πρωτολογία μου, για να ενημερώσω τη Βουλή για το μείζον ζήτημα των φυσικών καταστροφών. Μια απειλή που ήδη πολιορκεί ολόκληρο τον πλανήτη αλλά και τη χώρα μας ως εκδήλωση της κλιματικής κρίσης.

Ας συμφωνήσουμε εξ αρχής ότι είναι μια πραγματικότητα που δεν προσφέρεται για σκληρές κομματικές αντιπαραθέσεις. Αντίθετα, θα έλεγα ότι κατ΄ εξοχήν το θέμα αυτό προϋποθέτει και συναινέσεις και κοινές δράσεις στηριγμένες κυρίως στο ρεαλισμό αλλά και στην επιστημονική γνώση. Πολύ περισσότερο καθώς η πρόσφατη εμπειρία απέδειξε ότι οι επιθέσεις της φύσης θα εναλλάσσονται πότε με τη μορφή των μέγα πυρκαγιών και -δυστυχώς- πότε με τη μορφή ακραίων πλημμυρικών φαινομένων.

Και το κυριότερο, δεν θα αποτελούν, όπως τα είχαμε συνηθίσει, έκτακτα φαινόμενα με ένταση παροδική αλλά έναν συχνότερο κίνδυνο ικανό να ξεσπάσει κάθε στιγμή και μάλιστα με μια ορμή, με μια ένταση, η οποία δεν μπορεί πάντα να προβλεφθεί εγκαίρως ή με απόλυτη ακρίβεια.

Το πρόβλημα προφανώς δεν αφορά μόνο την πατρίδα μας. Αναφέρω ότι μόνο φέτος στον Καναδά κάηκαν εκτάσεις μεγαλύτερες της έκτασης της Κροατίας. Η Χαβάη έχασε μέσα σε λίγες ώρες μια ολόκληρη πόλη θρηνώντας εκατοντάδες ζωές. Στην Ευρώπη είχαμε διαδοχικά κύματα βροχών που προξένησαν μεγάλες ζημιές σε πολλές χώρες.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, να λησμονούμε ότι ο Daniel που προκάλεσε τόσες μεγάλες καταστροφές στη χώρα μας «χτύπησε» στη συνέχεια την ήδη τραυματισμένη Λιβύη, όπου δεν θα μάθουμε ποτέ τον ακριβή αριθμό των θυμάτων. Ενδεχομένως να προσεγγίζει και τα 10.000.

Βέβαια, πληρώσαμε και εμείς ένα βαρύ τίμημα σε αυτή την αναμέτρηση με τις νέες συνθήκες. Στον Έβρο η φωτιά θέριεψε αμέσως λόγω του καταστροφικού τριγώνου υψηλών θερμοκρασιών, παρατεταμένης ξηρασίας και πολύ ισχυρών ανέμων. Αυτό, θέλω να θυμίσω, όταν η Πυροσβεστική πάλευε ταυτόχρονα με φλόγες στην Πάρνηθα και σε 80 ακόμα πύρινα μέτωπα στην χώρα. Κάτι το οποίο εκ των πραγμάτων μας οδήγησε σε κατακερματισμό των δυνάμεων μας.

Λίγες μέρες μετά ενέσκηψε ο μεσογειακός κυκλώνας «Daniel», και, μην ξεχνάμε, δύο εβδομάδες μετά ακόμα μια θεομηνία, ο «Elias», που άλλαξαν την εικόνα την καταστροφής. Δισεκατομμύρια τόνοι νερού έπεσαν στις περιοχές που διατρέχει ο Πηνειός και οι παραπόταμοί του, ενώ στον Βόλο, που δυστυχώς υπέφερε διπλά, κατεγράφη μέσα σε λίγες ώρες ποσότητα βροχής που τη βλέπει η Αττική μέσα σε έναν χρόνο.

Θέλω απλά να θυμίσω τον στατιστικό πίνακα αυτόν, ο οποίος συγκρίνει τα ποσοστά βροχόπτωσης του «Daniel» με αυτά που είχαμε δει στον «Ιανό».

Όταν μας είχε χτυπήσει ο «Ιανός» μιλούσαμε για μια πρωτοφανή θεομηνία. Αλλά αν δείτε τα ποσά βροχόπτωσης του «Daniel», ειδικά σε περιοχές του Πηλίου, είναι δεκαπλάσια, εικοσαπλάσια της βροχής η οποία έπεσε στον «Ιανό» πριν από τέσσερα χρόνια. Καταθέτω τον σχετικό πίνακα στα πρακτικά.

Όλα αυτά, δυστυχώς, κυρίες και κύριοι, δεν είναι τυχαία. Ξέρουμε ότι παγκόσμια, ως αποτέλεσμα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μεταξύ του 2010 και του 2020, σε μια δεκαετία μόλις, τα ακραία καιρικά φαινόμενα αυξήθηκαν κατά 50% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.

Φέτος αντιμετωπίσαμε το θερμότερο καλοκαίρι στην ιστορία του πλανήτη, το θερμότερο φθινόπωρο στην ιστορία του πλανήτη.

Δυστυχώς, η Μεσόγειος, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της κλιματικής κρίσης, δοκιμάζεται ιδιαίτερα. Πολλοί επιστήμονες μας προειδοποιούν ότι στη Μεσόγειο πρέπει να θεωρούμε δεδομένη την αύξηση της θερμοκρασίας των νερών κατά 2 βαθμούς κατά μέσο όρο τα επόμενα 15 χρόνια.

Τι σημαίνει αυτό για κάθε βαθμό που αυξάνεται η θερμοκρασία; Αυξάνει ο κίνδυνος για τη δημιουργία τροπικών καταιγίδων, καθώς αυτές τροφοδοτούνται κατ' εξοχήν από τα θερμά νερά της Μεσογείου.

Κατά συνέπεια και ο κίνδυνος θεομηνιών όπως αυτή που μας έπληξε το Σεπτέμβριο γίνεται ολοένα και πιο πιθανός. Και βέβαια όλα αυτά τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν αλυσιδωτά το σύνολο των δραστηριοτήτων σε μία χώρα: από την αγροτική μας παραγωγή και τη διαθεσιμότητα του νερού μέχρι τη δόμηση σε παραθαλάσσιους ή σε παραποτάμιους οικισμούς και από τον τουρισμό μέχρι την ασφάλεια των πολιτών.

Ας ξεκινήσουμε συνεπώς από μερικές αναπόδραστες αλήθειες. Αρχικά ότι η άμυνα στην Κλιματική κρίση είναι μία υπόθεση παγκόσμια και όχι μόνο ελληνική. Ύστερα, ότι οι νέες συνθήκες ξεπερνούν πλέον τις αντοχές των υποδομών που ως σήμερα είχαν όλες οι χώρες και τελικά ότι χρέος της πολιτικής σήμερα είναι όχι απλά να παρατηρεί μοιρολατρικά το φαινόμενο, αλλά να επεξεργαστεί καινούργια μέτρα αντίδρασης, ώστε να διασφαλιστεί η κρίσιμη έννοια της ανθεκτικότητας η οποία τόσο σημαντική θα είναι πια για κάθε κράτος στο αύριο.

Απέναντι στα παραπάνω θα είμαι ο τελευταίος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, που θα δηλώσω ικανοποιημένος από τη διαχείριση των πρόσφατων θεομηνιών από το κράτος μας. Πολύ περισσότερο όταν αυτό, το ξέρουμε, υποφέρει ακόμη από παθογένειες δεκαετιών.

Θα υπερασπιστώ, ωστόσο, την προτεραιότητα στην ανθρώπινη ζωή με βάση την οποία λειτουργεί η πολιτεία και θα υπερασπιστώ και το έργο χιλιάδων κρατικών λειτουργών, αλλά και εθελοντών, που έδρασαν στην πρώτη γραμμή.

Θα σας πω δυο κουβέντες για το «112», το οποίο δικαίωσε και πάλι τον ρόλο του. Χάρη στις δικές του προειδοποιήσεις, ναι, σώθηκαν πολλές ζωές από φαινόμενα τα οποία θα μπορούσαν να επιφέρουν τεράστιες απώλειες.

Για εμάς το «112» είναι πια αυτονόητο, έχει μπει στη ζωή μας, αλλά θέλω να θυμίσω ότι στη Χαβάη δεν υπήρχε «112» και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες δοκιμαστικά για πρώτη φορά το εφάρμοσε η Πολιτεία της Καλιφόρνια, μία εξαιρετικά ανεπτυγμένη και πλούσια πολιτεία, με σημαντικά ζητήματα στη διαχείριση φυσικών καταστροφών.

Και ξέρω ότι είναι αδόκιμες οι στατιστικές όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές, αλλά δεν μπορώ να μην αναφέρω ότι πριν από τρία χρόνια σε μια πλημμύρα στη Γερμανία, στην πλούσια Γερμανία, πολύ-πολύ μικρότερη από τον «Daniel», χάθηκαν σχεδόν 200 άνθρωποι, διότι κανείς δεν μπόρεσε να τους ειδοποιήσει να πάρουν τις στοιχειώδεις προφυλάξεις.

Κι επειδή διάβασα, κ. Ανδρουλάκη, προσεκτικά την ερώτηση που κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ κι επειδή μας ασκήσατε κάποια κριτική σχετικά με τις οδηγίες που δίνει το «112», θέλω να σας διευκρινίσω ότι, στην περίπτωση της πλημμύρας, η στάνταρ οδηγία η οποία δίνεται είναι αυτή η οποία δόθηκε: «πήγαινε, δηλαδή, στο υψηλότερο δυνατό σημείο, μην φύγεις από το σπίτι σου, μην επιχειρήσεις να εκκενώσεις όπως θα έκανες σε μία πυρκαγιά, διότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος να βρεθείς παγιδευμένος και να πνιγείς στο δρόμο, μέσα στο αυτοκίνητο». Αυτό είναι μία πρώτη απάντηση σε ένα από τα ερωτήματα, εύλογο πιστεύω, το οποίο θέσατε στην ερώτησή σας.

Αλλά θα ήθελα να επαναλάβω ότι στη Θεσσαλία αυτή η αλληλεγγύη των κατοίκων, η συμπυκνωμένη γνώση τοπικών κοινωνιών που έχουν μάθει εδώ και δεκαετίες να ζουν με πλημμυρικά φαινόμενα, μαζί με την τεχνολογία, απέτρεψαν ένα πολύ μεγαλύτερο δράμα.

Ας δούμε τώρα την άμεση αντίδραση του κρατικού μηχανισμού και είμαι πάντα έτοιμος να ακούσω και να απαντήσω σε οποιαδήποτε κριτική μπορεί να μας ασκηθεί.

Η αλήθεια είναι ότι εκατοντάδες πολίτες απεγκλωβίστηκαν και με εναέρια μέσα και πλωτά μεταφέρθηκαν σε χώρους υποδοχής που δημιουργήθηκαν πολύ γρήγορα. Είχαν αμέσως ιατρική φροντίδα και με συνεργασία κράτους και αυτοδιοίκησης έγιναν και οι πρώτες ενέργειες για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη και ασφαλή στέγαση όλων εκείνων των οποίων τα σπίτια τους ήταν ακατάλληλα.

Επίσης, καθόλου αμελητέα δεν ήταν τα μέτρα που πάρθηκαν για την αποτροπή μιας μεγάλης υγειονομικής κρίσης. Θυμάμαι τα κανάλια, δικαιολογημένα θα έλεγα σε ένα βαθμό, να προειδοποιούν ότι αυτό το οποίο συνέβαινε στη Θεσσαλία είχε χαρακτηριστικά ατομικής και υγειονομικής βόμβας.

Και, πράγματι, δεν υπήρχε στον κρατικό μηχανισμό συμπυκνωμένη εμπειρία, θεσμική μνήμη, για το πώς αντιμετωπίζει κανείς μια τόσο πολυσύνθετη κατάσταση. Όμως, η πραγματικότητα είναι ότι και επιδημιολογικές παρατηρήσεις έγιναν από το Υπουργείο και τον ΕΟΔΥ και συνεχείς έλεγχοι έγιναν στα ύδατα και στο έδαφος. Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες έγινε καύση 70.000 νεκρών ζώων και 110.000 πτηνών.

Καθόλου εύκολη επιχείρηση, για την οποία συνεργάστηκαν όχι μόνο τα συναρμόδια Υπουργεία αλλά μέχρι και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τις οποίες θέλω να ευχαριστήσω γιατί προφανώς δεν προβλεπόταν στην αποστολή τους να συνδράμουν στη δύσκολη, επώδυνη και επίπονη άσκηση της απομάκρυνσης των νεκρών ζώων. Το έκαναν όμως και το έκαναν με πολύ αποτελεσματικό τρόπο.

Δόθηκαν αμέσως οδηγίες για καθαρισμό των σπιτιών, για σωστή κατανάλωση νερών και τροφίμων. Οργανώθηκε διανομή μέσων ατομικής προστασίας σε όλες τις περιοχές που χτυπήθηκαν. Έγιναν εκατοντάδες πρόσθετοι εμβολιασμοί για Τέτανο και Ηπατίτιδα Α'. Όλα αυτά, επαναλαμβάνω, έγιναν σε συνθήκες ακραίες, πρωτόγνωρες για τη χώρα.

Και κάτι ακόμα που έχει τη δική του σημασία: δίπλα σε όλες τις άλλες προσπάθειες, οκτώ μονάδες ψυχικής υγείας από επαγγελματίες εδρεύουν πια στη Θεσσαλία, είναι στη διάθεση των πληγέντων που χρειάζονται υποστήριξη. Η συμβουλευτική γραμμή «10306» είναι ανοιχτή για ερωτήματα. Η καταστροφή δεν πλήγωσε μόνο περιουσίες, πλήγωσε και τις ψυχές των ανθρώπων.

Έρχομαι τώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στο ζήτημα του τρόπου λειτουργίας της κρατικής αρωγής και της άμεσης ανακούφισης που το κράτος παρείχε σε όλους εκείνους που είδαν τα σπίτια τους, τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από τη μανία της φύσης.

Θέλω να επαναλάβω ότι ο μηχανισμός της κρατικής αρωγής, έτσι όπως έχει θεσμοθετηθεί από αυτή την Κυβέρνηση, είναι μια κατάκτηση και σίγουρα μια σημαντική πρόοδος σε σχέση με το τι συνέβαινε στο παρελθόν.

Βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες από την πρώτη μέρα με αυτοματοποιημένες διαδικασίες όπου, το τονίζω, αυτό είναι εφικτό και με εκταμιεύσεις οι οποίες έχουν προχωρήσει εξαιρετικά γρήγορα.

Έχουμε ήδη, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκταμιεύσει 120 εκατομμύρια ευρώ που βρίσκονται στους λογαριασμούς 33.000 νοικοκυριών. Αυτό έγινε σε χρόνο - ρεκόρ για τα δεδομένα της ελληνικής πολιτείας και της ελληνικής δημόσιας διοίκησης.

Οι καταβολές συνεχίζονται υπό την εποπτεία του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, του κ. Τριαντόπουλου, δυο φορές την εβδομάδα. Όμως, θέλω να τονίσω, πρέπει να διεξάγουμε συνέχεια νέες διασταυρώσεις και νέες αυτοψίες. Έχουν κατατεθεί γύρω στις 65.000 δηλώσεις. Δυστυχώς, σε πολλές εντοπίστηκαν, θα πω τις περισσότερες φορές καλοπροαίρετα, λανθασμένα στοιχεία τα οποία πρέπει να διορθωθούν.

Έχουν γίνει μέχρι σήμερα πάνω από 36.000 απογραφικές αυτοψίες. Έχουν γίνει έλεγχοι σε 339 κοινότητες και περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Μέσα στις επόμενες μέρες ξεκινά και η καταβολή του επιδόματος ενοικίου και συγκατοίκησης, με διάρκεια έως και δύο έτη, ανάλογα με τις ζημιές κάθε κατοικίας.

Είναι σημαντικό αυτό για τους συμπολίτες μας, οι οποίοι θα επιλέξουν να συγκατοικήσουν με συγγενείς τους, με κάποιους φίλους τους, να έχουν μια πρόσθετη οικονομική υποστήριξη οι άνθρωποι αυτοί που τους φιλοξενούν. Διότι πολλές φορές καταλαβαίνω απόλυτα ότι ψυχολογικά είναι προτιμητέο να καταφύγει κάποιος μέχρι που να ξαναφτιάξει το σπίτι του σε ένα περιβάλλον που να του είναι οικείο.

Έχουν διατεθεί 50 πρώτοι οικίσκοι. Έχουν παραγγελθεί συνολικά 700. Όπως είπα, γνωρίζω ότι πολλοί πλημμυροπαθείς φιλοξενούνται ακόμα σε συγγενείς ή προσωρινές δομές. Τι θέλουμε; Θέλουμε να τους στηρίξουμε ώστε να ξαναφτιάξουν το σπίτι τους όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Έχουν εγκριθεί ήδη 120.000.000 ευρώ προκειμένου να καλυφθεί το 80% της αποκατάστασης κάθε πλημμυρισμένου κτιρίου.

Θυμίζω ότι το υπόλοιπο 20% μπορεί να καλυφθεί με άτοκο δάνειο. Είναι ποσά έως 22.000 ευρώ. Σημαντικό ποσό για να επισκευαστεί, μια κατοικία 100 τετραγωνικών σε ένα χωριό.

Δίνονται με μια πολύ πιο απλή διαδικασία. Για πρώτη φορά καινοτομούμε και δίνουμε τη δυνατότητα σε περιπτώσεις όπου πρέπει να κατασκευαστεί η κατοικία από την αρχή, το κράτος να αναλάβει την κατασκευή κατοικιών που καταστράφηκαν με βάση πέντε προεγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια.

Θέλω, επίσης, να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στη στήριξη που έχουμε δώσει στην τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού προκειμένου να καλυφθούν άμεσες ανάγκες και άμεσες παρεμβάσεις σε δίκτυα ή σε υποδομές.

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει ήδη διαθέσει 119.000.000 ευρώ ως έκτακτη χρηματοδότηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και στους Δήμους οι οποίοι έχουν πληγεί.

Η αυτοδιοίκηση γνωρίζει καλύτερα τα δεδομένα και έχει αναλάβει συγκεκριμένες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν, παραδείγματος χάρη, για να μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε άμεσα την οδική σύνδεση σε περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί, ή να γίνουν άμεσες παρεμβάσεις σε αναχώματα, έτσι ώστε το κράτος -και θα επανέλθω σε αυτό- να ρίξει το βάρος του στις υποδομές εθνικού χαρακτήρα.

Επιτρέψτε μου να κάνω μια ξεχωριστή αναφορά στις δράσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και στις αποζημιώσεις που έχουμε δώσει στους αγρότες, στους κτηνοτρόφους και στους αλιείς μας. Αποζημιώσεις οι οποίες είναι πολύ σημαντικές: 260.000.000 ευρώ ήδη εγκρίθηκαν από τον ΕΛΓΑ. Τα 107.000.000 ευρώ έχουν ήδη κατατεθεί στους δικαιούχους. Εκτιμούμε ότι στο μεγαλύτερο κομμάτι της Θεσσαλίας μπορεί να οργανωθεί χειμερινή σπορά.

Έχουμε κάποια ειδικά θέματα, θα χαρώ να τα συζητήσω στη συνέχεια, για την περίπτωση των οικισμών πέριξ της νέας λίμνης Κάρλας, όπου θα πρέπει να αναμένουμε και τις εισηγήσεις των ειδικών για το τι θα γίνει με αυτή την περιοχή, γιατί εκεί το νερό θα αργήσει πολύ να υποχωρήσει.

Θέλω να τονίσω, το γνωρίζετε, φαντάζομαι, όσοι είστε από τη Θεσσαλία, ότι οι τιμές οι οποίες δόθηκαν μάλλον αποτέλεσαν ευχάριστη και όχι δυσάρεστη έκπληξη για τους παραγωγούς μας.

Οι κτηνοτρόφοι μας θα μπορούν, όχι απλά να αντικαταστήσουν τα ζώα που έχασαν, αλλά θα μπορούν να ανακατασκευάσουν και τους στάβλους τους με κόστος το οποίο καλύπτεται από το κράτος και με νέες προδιαγραφές. Είναι μια ευκαιρία να αποκτήσουμε πιο σύγχρονες σταβλικές εγκαταστάσεις εκεί που είχαμε μεγάλα ζητήματα.

Για τις δε επιχειρήσεις, νομίζω τα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, προχωρούμε πριν από τις γιορτές στην προκαταβολή του 35% της ζημιάς από το 70% που θα καλυφθεί, διευκολύνοντας την αποκατάσταση και την επαναλειτουργία τους.

Ανάλογα μέτρα ισχύουν και για τους αλιείς, αλλά και για εκείνους που έχουν πληγεί στην περιοχή του Έβρου, όπου οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με τους ίδιους όρους από τον ΕΛΓΑ και από το Γεωργικό αποθεματικό.

Στον Έβρο θέλουμε, βέβαια, να δώσουμε τη δυνατότητα στους παραγωγούς να ξανασυστήσουν τα κοπάδια τους και στους μελισσοκόμους να μπορέσουν να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατόν στην παραγωγική τους δραστηριότητα.

Έρχομαι, τώρα, στα ζητήματα που αφορούν τις υποδομές και να ξεκινήσω πρώτα από τα σχολεία των περιοχών που χτύπησε η θεομηνία. Εκεί τελείωσαν γρήγορα οι πρώτες επισκευές.

Θέλω να τονίσω ότι δεν χάθηκαν, με εξαίρεση την αρχική καθυστέρηση στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώρες μαθημάτων και βέβαια θέλω να τονίσω ότι ήδη, σε συνεννόηση με την Ένωση Εφοπλιστών, θα ανακατασκευαστούν 25 σχολεία με προδιαγραφές τις οποίες θα θέσει η «Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.», έτσι ώστε τα σχολεία τα οποία έπαθαν ζημιές να γίνουν καλύτερα απ' ότι ήταν πριν. Θέλω να ευχαριστήσω με την ευκαιρία αυτή και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών και τον ΣΕΒ και όλους όσοι έσπευσαν να συνδράμουν μέσα από σημαντικές ιδιωτικές χορηγίες σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια να μπορέσουμε να ξαναφτιάξουμε καλύτερα αυτά τα οποία καταστράφηκαν.

Έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα. Να κάνω κάποιες ιδιαίτερες αναφορές στην περιοχή της Δαδιάς. Αυτή είναι μία φωτογραφία, τραβηγμένη μάλιστα πριν από κάποιες εβδομάδες από την πλαγιά στην οποία το πευκοδάσος ουσιαστικά καταστράφηκε ολοσχερώς. Οι υλοτόμοι μας και οι δασικοί συνεταιρισμοί βρίσκονται ήδη μέσα, έχουν ήδη ολοκληρώσει τη δουλειά της βασικής αποκατάστασης και προστασίας των εδαφών.

Αυτή είναι μία χθεσινή φωτογραφία από την Πάρνηθα, όπου ήδη χρησιμοποιώντας τον θεσμό του αναδόχου αναδασώσεων έχουν μπει συνεργεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε το συντομότερο δυνατόν να κάνουμε τις απαραίτητες αντιπλημμυρικές και αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις.

Το ίδιο πρέπει να κάνουμε και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, το οποίο δυστυχώς υπέστη πολύ μεγάλη καταστροφή. Πιστεύουμε ότι μπορούμε μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου να αποκαταστήσουμε με μονή γραμμή την εμπορική σύνδεση της Λάρισας με το Λιανοκλάδι, να λειτουργεί δηλαδή ολόκληρη η γραμμή, και πριν τα Χριστούγεννα να λειτουργεί και η επιβατική γραμμή.

Και βέβαια, αντίστοιχη παρέμβαση σχεδιάζεται και για το τμήμα από τη Λάρισα στο Βόλο, ώστε να επανέλθουν στην κανονικότητα οι λειτουργίες του λιμανιού και των βιομηχανικών περιοχών της Μαγνησίας.

Βέβαια, μεγάλος στόχος μας παραμένει η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη-σύνορα να γίνει καλύτερη από πριν, με ένα τρένο σύγχρονο, ασφαλές, με την τηλεδιοίκηση η οποία τώρα θα πρέπει να ξανακατασκευαστεί στο τμήμα το οποίο κατεστράφη.

Είναι πραγματικά πολύ κρίμα, διότι οι παρεμβάσεις που έγιναν στην τηλεδιοίκηση θα μας επέτρεπαν πριν το τέλος του χρόνου, όπως είχαμε δεσμευτεί, να έχουμε τηλεδιοίκηση ασφαλή, σύγχρονη, στο σύνολο της γραμμής. Δυστυχώς εκεί θα πρέπει να ξεκινήσουμε πάλι από την αρχή, να κάνουμε τις σχετικές παρεμβάσεις.

Να μιλήσω τώρα για τους πόρους και τις πηγές χρηματοδότησης αυτών των πολύ σημαντικών παρεμβάσεων, ξεκινώντας από τους ευρωπαϊκούς.

Θυμάστε, μου είχε ασκηθεί μάλιστα τότε και αρκετή κριτική από την αντιπολίτευση, όταν λίγες μέρες μετά την καταστροφή ταξίδεψα στο Στρασβούργο για να συνομιλήσω με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τους αρμόδιους Επιτρόπους προκειμένου να διερευνήσω τη δυνατότητα σημαντικής ευρωπαϊκής στήριξης στην προσπάθεια την οποία κάνουμε να διορθώσουμε όλα αυτά τα οποία καταστράφηκαν από τον «Daniel».

Καταφέραμε, πιστεύω, να εξασφαλίσουμε κάποια σημαντικά κονδύλια. Πρώτα τα 200 εκατομμύρια ευρώ τα οποία ουσιαστικά ήταν υπόλοιπα από το προηγούμενο ΕΣΠΑ, να πάνε κατευθείαν σε αποζημιώσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να τα χρησιμοποιήσουμε δηλαδή για την κρατική αρωγή, υποκαθιστώντας προφανώς πόρους του κρατικού προϋπολογισμού, και 60 εκατομμύρια ευρώ του γεωργικού αποθεματικού για τους ανασφάλιστους παραγωγούς. Και βέβαια, 1,2 δισ. από το επόμενο ΕΣΠΑ για έργα υποδομών και διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση προβαίνει στην κατάθεση ενός τεκμηριωμένου αιτήματος για χρηματοδότηση από το Ταμείο Αλληλεγγύης το οποίο καλύπτει μόνο ζημιές σε υποδομές. Εκτιμούμε αυτές τις ζημιές στα 2,3 με 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Θέλω να θυμίσω ότι το Ταμείο Αλληλεγγύης αυτή τη στιγμή δεν έχει πόρους. Και μια από τις μεγάλες προσπάθειες που κάνουμε είναι στα πλαίσια της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου να το προικίσουμε με περισσότερους πόρους ώστε να μπορέσουμε και εμείς στη συνέχεια να διεκδικήσουμε από το Ταμείο Αλληλεγγύης πρόσθετη οικονομική βοήθεια.

Όπως είπα, εξασφαλίσαμε ήδη πρόσθετη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις αγροτικές καταστροφές που ξεπερνάει τα 40 εκατομμύρια. Είναι το Ταμείο το οποίο έχει έτος αναφοράς το 2024.

Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι στα πλαίσια της αναθεώρησης του ελληνικού σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης που εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, καταφέραμε και εξασφαλίσαμε 686 εκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης τα οποία θα τα ανακατευθύνουμε σε έργα υποδομών όπως η αποκατάσταση του οδικού και του σιδηροδρομικού δικτύου στη Μαγνησία και την υπόλοιπη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αρμόδιου Υπουργείου, θα στοιχίσει γύρω στα 200 εκατομμύρια ευρώ η παρέμβαση που πρέπει να κάνουμε στις υποδομές των σιδηροδρόμων και προφανώς θα στοιχίσουν αρκετά περισσότερα οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν στο τραυματισμένο οδικό δίκτυο, ειδικά στην ορεινή Μαγνησία, στο Πήλιο αλλά και στην ορεινή Καρδίτσα, στην Αργιθέα καθώς και στους ορεινούς όγκους των Τρικάλων.

Θέλω εδώ να επαναλάβω κάτι το οποίο πιστεύω πως είναι σημαντικό, το είχα πει και στην προηγούμενη συζήτηση την οποία είχαμε κάνει στην εθνική αντιπροσωπεία γύρω από το θέμα αυτό: τα σημαντικά έργα υποδομής τα οποία κατασκευάστηκαν από την κεντρική κυβέρνηση μετά τον «Ιανό» άντεξαν όλα.

Έχω φωτογραφίες από γέφυρες -εδώ είναι η γέφυρα στο Μουζάκι όπως ήταν μετά τον «Ιανό»- που άντεξαν και αυτό σημαίνει ότι κατασκευάζουμε τα νέα έργα με προδιαγραφές ώστε να μπορούν να αντέξουν σε μεγάλες θεομηνίες.

Και αυτή είναι η κατεύθυνση την οποία πρέπει να δώσουμε στους μελετητές μας έτσι ώστε να προδιαγράψουμε ότι τα έργα τα οποία θα κατασκευάσουμε θα είναι έργα με σύγχρονες προδιαγραφές εντός όμως ενός κόστους το οποίο μπορούμε να αντέξουμε και να χρηματοδοτήσουμε.

Πάντως, το βέβαιο είναι ότι τα έργα του «Ιανού», έργα υποδομών, γέφυρες και δρόμοι που κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές προ «Daniel», άντεξαν στον «Daniel». Αυτό τουλάχιστον είναι μέσα σε ένα γενικότερο σκοτεινό τοπίο μια αχτίδα αισιοδοξίας.

Στο σύνολό του το κόστος της αποκατάστασης των ζημιών θα ξεπεράσει τα 3,3 δισεκατομμύρια ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος θα είναι ευρωπαϊκοί πόροι αλλά, προφανώς, θα χρειαστεί να συνδράμει και ο κρατικός προϋπολογισμός. Θα συμπληρωθεί, λοιπόν, η ευρωπαϊκή ενίσχυση από το πλεόνασμα της ανάπτυξης και των υψηλότερων εσόδων που φέρνει στην ελληνική οικονομία η πολιτική την οποία ακολουθούμε.

Ξέρω ότι ο δρόμος που έχουμε μπροστά μας είναι μακρύς και δύσκολος. 'Ανθρωποι που έχασαν ήδη μια φορά το βιος τους στον «Ιανό» καλούνται τώρα να επανακάμψουν, αγωνίζονται για να τα καταφέρουν μια δεύτερη φορά.

Ξέρω ότι υπάρχει και οργή αλλά κυρίως θλίψη, στεναχώρια, απογοήτευση για το αν θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Νιώθω και εκείνους στον Έβρο που έζησαν και πάλι τη μανία της φύσης με φωτιές που τους στέρησαν κοπάδια και μελίσσια και αναζητούν τώρα φως μέσα στο μαύρο της στάχτης.

Θα είμαστε δίπλα τους. Ξέρω ότι πάντα αυτές οι δηλώσεις αντιμετωπίζονται με μια λογική καχυποψία. Το κάναμε όμως με τον «Ιανό». Θα το ξανακάνουμε και τώρα, με τον «Daniel», σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα. Έχοντας, όπως είπα, στον νου τις δυσκολίες των νέων συνθηκών που ανατρέπουν όλα όσα ξέραμε αλλά και την δύναμη να κάνουμε μια καταστροφή αφετηρία ανάκαμψης, περιορίζοντας τις αδυναμίες, αυξάνοντας ταχύτητες.

Αλλά, επιτρέψτε μου να πω, χρησιμοποιώντας και αυτήν την τραγωδία ως μια αφορμή για μεγάλες και τολμηρές μεταρρυθμίσεις τις οποίες μπορεί να τις συζητούσαμε πολλά χρόνια, δεκαετίες. Μέχρι στιγμής, όμως, δεν είχαμε τολμήσει να τις υλοποιήσουμε.

Απέναντι, λοιπόν, σε όλα αυτά, κύριε Πρόεδρε, η κυβέρνηση αντιπαρατάσσει τρεις κεντρικές προτεραιότητες: την πιο άμεση κινητοποίηση για την διάσωση ζωών στις μεγάλες θεομηνίες που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε μετά βεβαιότητας από δω και στο εξής.

Όπως είπα, την μεγαλύτερη εξασφάλιση πόρων για την αποκατάσταση απωλειών που έχουν υπάρξει στη χώρα. Ξαναλέω, όχι χωρίς προβλήματα, όχι χωρίς δυσκολίες.

Και τρίτον, ένα συνολικό σχέδιο πια -γι' αυτό επιτρέψτε μου να μιλήσω λίγο περισσότερο- άμυνας στην Κλιματική επίθεση.

Θέλω να τονίσω κάτι το οποίο έχω ακούσει και από την αντιπολίτευση. Νομίζω ότι είναι απολύτως σωστό, δικαιολογημένο και τεκμηριωμένο.

Πρέπει να συνεργαστούμε με τους ειδικούς επιστήμονες. Δεν φοβόμαστε την επιστήμη. Αναζητούμε την ειδική επιστημονική γνώση και θέλουμε να συνεργαστούμε με τους επιστήμονες.

Στον Έβρο, παραδείγματος χάρη, ήδη συνεργαζόμαστε με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και, με βάση τις προτάσεις της Επιτροπής της Βουλής για την ανάπτυξη της Θράκης, μιλάμε με ειδικούς για τον καλύτερο δυνατό τρόπο αποκατάστασης του ιδιαίτερα ευαίσθητου οικοσυστήματος της Δαδιάς.

Συνεργαζόμαστε με Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ως προς το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας, έχουμε ήδη ζητήσει τη συνδρομή εξειδικευμένης Ολλανδικής εταιρείας, η οποία έχει ειδική διεθνή τεχνογνωσία.

Στην πρώτη της αποτίμηση, έχω εδώ το σχετικό σχέδιο των συμπερασμάτων, επισημαίνονται πράγματα πολύ σημαντικά: η ανάγκη ριζικής αναμόρφωσης των υποδομών και της λειτουργίας τους με μία καθετοποιημένη διοίκηση, με γνώση της τοπικής γεωμορφολογίας, με σύγχρονα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης, με νέα πρωτόκολλα διαχείρισης κρίσεων.

Οι Ολλανδοί μας το λένε πολύ ξεκάθαρα, χωρίς να μασήσουν τα λόγια τους: το κλειδί για να αποτρέψουμε στο μέλλον τέτοια φαινόμενα, είναι η διαχείριση και η συνεργασία πέραν των στενών διοικητικών ορίων ενός Δήμου ή, τολμώ να πω, και μιας Περιφέρειας.

Με υποδομές οι οποίες να είναι σχεδιασμένες με συνεκτικό τρόπο, στο πλαίσιο των πραγματικών και όχι των φαντασιακών υδρολογικών δεδομένων της Θεσσαλίας και κυρίως χωρίς αποσπασματικά έργα, τα οποία δεν χαρακτηρίζονται από διαλειτουργικότητα.

Έχω πει ότι η κυβέρνηση θα συστήσει φορέα διαχείρισης υδάτων Θεσσαλίας. Θα παρουσιαστεί στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου. Θα νομοθετηθεί άμεσα. Θα αναμένουμε τις προτάσεις σας.

Χρειαζόμαστε έναν τέτοιο φορέα όχι μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και ενδεχομένως στις άλλες υδρολογικές λεκάνες, αλλά προφανώς η κρισιμότητα της Θεσσαλίας και μετά τον «Daniel», αλλά και η σημασία της για την ασφάλεια τροφίμων της χώρας, μας επιβάλλει να ξεκινήσουμε αυτή την προσπάθεια από την ταλαιπωρημένη αυτή Περιφέρεια.

Το Φεβρουάριο θα έχουμε την ολοκληρωμένη πρόταση της Ολλανδικής εταιρείας. Ένα συγκεκριμένο master plan με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, τόσο για την αποκατάσταση των ζημιών, όσο και για την αντιπλημμυρική θωράκιση.

Ένα σχέδιο το οποίο θα εισηγείται προτάσεις και λύσεις για μία βιώσιμη άρδευση, για την αγροτική, αλλά και τη ζωική μας παραγωγή. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα τετραετίας για να μπορέσει να υλοποιηθεί.

Είναι εθνικά αναγκαίο να γίνει, έστω και τώρα. Διότι η εθνική αντιπροσωπεία έχει αφιερώσει πάρα πολλές ώρες συζητώντας τα ζητήματα της διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας.

Ενώ κάποτε πιστεύαμε ότι η εύκολη λύση ήταν απλά να μεταφέρουμε τα νερά από τη Δυτική Ελλάδα, τώρα διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο και το ζήτημα δεν είναι μόνο η προστασία της Θεσσαλίας από πλημμύρες, το σημαντικότερο ζήτημα είναι να διασφαλίσουμε ότι οι αγρότες της Θεσσαλίας θα έχουν για τις επόμενες δεκαετίες αρκετό νερό για να μπορούν να ποτίσουν τις καλλιέργειές τους.

Και, βέβαια, το τι θα πρέπει να παράγουμε στη Θεσσαλία, σε συνθήκες ενδεχομένως μειωμένης δυνατότητας πρόσβασης νερού, είναι κι αυτό ένα θέμα το οποίο πρέπει να μας απασχολήσει.

Ταυτόχρονα, στα πλαίσια του κρατικού προϋπολογισμού, ο οποίος κατατέθηκε, όπως ξέρετε, στη Βουλή, χθες, διπλασιάζουμε τα κονδύλια της κρατικής αρωγής από τα 300 στα 600 εκατομμύρια ευρώ, που είναι το ειδικό αποθεματικό το οποίο έχουμε στη διάθεσή μας για την άμεση αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών.

Αχρείαστο να είναι, όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι πρέπει να προικίσουμε ένα τέτοιο ταμείο, καθώς είναι πιο πιθανό να πρέπει να αντιμετωπίσουμε άλλες τέτοιες καταστροφές στο μέλλον.

Πώς θα χρηματοδοτήσουμε το ταμείο αυτό; Με ένα πράσινο τέλος στα ακριβότερα τουριστικά καταλύματα, από το Μάρτιο ως τον Οκτώβριο, γιατί και η προστασία του ελληνικού οικοσυστήματος είναι ένα συστατικό στοιχείο του τουρισμού μας.

Έχουμε εξασφαλίσει, δηλαδή, πρόσθετους πόρους για να μπορέσουμε να καλύψουμε αυτή την απαραίτητη αύξηση στα κονδύλια για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

Ξέρετε, επίσης, ότι μέχρι τώρα αποζημιώναμε στο μέγιστο ποσοστό όλες τις ζημιές από σεισμούς, πυρκαγιές ή πλημμύρες, αναγνωρίζοντας τη δυσκολία των πληγέντων να ανταπεξέλθουν σε ένα τέτοιο κόστος.

Θέλω όμως να είμαι απολύτως σαφής: οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι, ούτε πολλαπλασιάζονται αυτόματα. Στο εξής όλοι πρέπει να συμμετέχουμε στην κοινή άμυνα απέναντι στις επιθέσεις της φύσης.

Γι' αυτό και από το 2024 επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ, υποχρεωτικά θα πρέπει να ασφαλίζουν για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, τις εγκαταστάσεις τους, τον εξοπλισμό τους, τα αποθεματικά τους.

Δεν γίνεται μια μεγάλη επιχείρηση να θεωρεί ότι μπορεί να πορεύεται ανασφάλιστη, επειδή πάντα θα υπάρχει το «κράτος πατερούλης» να την αποζημιώσει σε μία περίπτωση φυσικής καταστροφής.

Παροτρύνουμε τους πολίτες να κάνουν το ίδιο, δίνοντας ως πρόσθετο κίνητρο μία έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ της τάξης του 10% για τα σπίτια τα οποία θα είναι ασφαλισμένα από φυσικές καταστροφές.

Ίσως κάποιοι σπεύσουν να αντιδράσουν αλλά οφείλω να μιλήσω εδώ με απόλυτη ευθύτητα: δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στο γεγονός ότι ζούμε σε μια χώρα η οποία αφενός είναι σεισμογενής και αφετέρου είναι ευάλωτη σε φωτιές και σε πλημμύρες. Πολύ περισσότερο που ξέρουμε ότι αν είχαμε κάποιο τρόπο να ασφαλίσουμε όλα τα σπίτια των Ελλήνων, το ασφάλιστρο θα ήταν σημαντικά μειωμένο για κάθε σπίτι το οποίο θα ασφαλιζόταν.

Το ίδιο ισχύει και για τους αγρότες μας. Δεν μασάω τα λόγια μου. Έχουν λάβει σημαντικότατα ποσά σε αποζημιώσεις τα οποία ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδα του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές. Μόνο την προηγούμενη τετραετία, πριν τις ζημιές του «Daniel», καταβάλαμε παραπάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ όταν οι συνολικές εισφορές με το ζόρι ξεπέρασαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κρατικός προϋπολογισμός από τα έσοδά του από τη γενική φορολογία υποστήριξε τους αγρότες μας με 500 εκατομμύρια ευρώ πρόσθετα, πέραν των ασφαλίστρων που είχαν καταβάλει για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές. Θα χρειαστούμε, λοιπόν, ένα νέο κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ που θα ανταποκρίνεται στις σημερινές συνθήκες.

Από αυτές τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις είναι ανάγκη να μιλήσουμε και ανοιχτά για τις πιο δύσκολες, που έχουν να κάνουν κυρίως με την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, τον τρόπο αντίληψης που έχουμε για το τι παράγουμε και πώς το παράγουμε. Από τη στιγμή που τα προϊόντα της γης μας εξαρτώνται από τον καιρό, τότε και τα είδη των προϊόντων μας πρέπει να έχουν περισσότερη ευελιξία να τον ακολουθούν στις διακυμάνσεις του.

Γι' αυτό και πρέπει να δούμε επιτέλους τις αλλαγές που απαιτούνται για να κερδίσουμε στο μέλλον. Αν κάποιες καλλιέργειες πρέπει να μετακομίσουν βορειότερα, να πάρουν τη θέση άλλων, κάποιες πιο ανθεκτικές καλλιέργειες να υποκαταστήσουν πιο ευάλωτες. Ή αν θα φύγουμε από βαριές υδροβόρες καλλιέργειες που ενδεχομένως να υπάρχουν μόνο - ας πούμε και κάποιες αλήθειες εδώ - επειδή υπάρχει ευρωπαϊκή επιδότηση. Και με τι ταχύτητα θα στραφούμε στη γεωργία ακριβείας αξιοποιώντας την τεχνολογία.

Και βέβαια, ναι, και κάποιες αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε όταν θα έχουμε όλα τα δεδομένα και για πιθανές μετεγκαταστάσεις οικισμών. Είδα, παραδείγματος χάριν, ότι στη Μεταμόρφωση οι κάτοικοι είναι επί της αρχής θετικοί. Κανένας κρατικός φορέας, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κατοίκους να φύγουν από το μόνιμο τόπο διαμονής τους.

Τη στιγμή, όμως, που υπάρχει σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων, προσωπικά είμαι απολύτως ανοιχτός. Να κατασκευάσουμε μια νέα Μεταμόρφωση, ένα νέο χωριό, με τις πιο σύγχρονες προδιαγραφές, το οποίο επιτέλους θα είναι ασφαλής από πλημμύρες, ώστε οι άνθρωποι αυτοί να μην πνίγονται κάθε 30 χρόνια. Η Μεταμόρφωση δεν είναι η πρώτη φορά που πνίγεται. Είχε υποστεί και μια βιβλική καταστροφή, αν θυμάμαι καλά, το 1994.

Όλοι οι ειδικοί, λοιπόν, συμφωνούν σήμερα ότι απέναντι σε αυτά τα πρωτοφανή φαινόμενα του καλοκαιριού καμία υποδομή δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει πλήρως την καταστροφή. Πρώτος εγώ εντόπισα και αδυναμίες και λάθη. Όμως, αυτά αρκούν μόνο για όποιον θέλει απλά να διαμαρτύρεται. Όχι για εκείνον που θέλει να τα υπερβεί και να οικοδομήσει την επόμενη μέρα.

Ενσωματώσαμε, λοιπόν, αυτή την εμπειρία σε σημαντικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει εισηγηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την βελτίωση των επιχειρησιακών του δυνατότητων.

Υλοποίηση προγράμματος «Αιγίς»: ναι, πράγματι, υπήρχε, παραδείγματος χάριν, μια βαριά διαδικασία ωρίμανσης των προγραμμάτων του. Όμως εκτιμούμε ότι θα έχουμε δημοπρατήσει πριν το τέλος του χρόνου έργα τα οποία θα ξεπερνούν τα 800.000.000 ευρώ και θα αξιοποιήσουμε και από του χρόνου, πιλοτικά σε πρώτη φάση, τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες, τα πιο καινοτόμα μέσα.

Από drones τα οποία ήδη δοκιμάζονται, αισθητήρες θερμοκρασίας, κάμερες, αρχαιολογικούς χώρους σε δάση. Και, βέβαια, επενδύουμε στον διαρκή εξοπλισμό, περαιτέρω εξοπλισμό, του Πυροσβεστικού Σώματος, προσπαθώντας να ξεπεράσουμε δυσκολίες οι οποίες είναι εγγενείς και αφορούν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Όπως, παραδείγματος χάριν, τις συνεννοήσεις που κάνουμε με την καναδική εταιρεία για να ξαναπάρει μπροστά η γραμμή παραγωγής των Canadair. Και, βέβαια, περισσότερες δυνατότητες, περισσότερα μέσα για την εκπαίδευση σε αυτό το νέο περιβάλλον.

Θέλω να κάνω έναν ξεχωριστό ρόλο στον ρόλο της αυτοδιοίκησης. Είναι αυτοί που γνωρίζουν κάθε τόπο καλύτερα. Δήμοι, Περιφέρειες, πρέπει να συνεννοούνται με την Πολιτική Προστασία με άλλα πρωτόκολλα.

Όπως και τα πρωτόκολλα πια της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνουν εκ των πραγμάτων πιο αυτοματοποιημένα, ενσωματώνοντας την εξαιρετικά χρήσιμη εμπειρία της διαχείρισης της επόμενης μέρας μετά τον «Daniel».

Θα κάνω ακόμα μια αναφορά και στις υποχρεώσεις συμμετοχής των πολιτών. Μπορούμε να παρακολουθούμε σε πραγματικό χρόνο τους καθαρισμούς έρημων οικοπέδων και να δώσουμε τη δυνατότητα στην Πολιτική Προστασία εάν πρέπει κάπου να παρέμβει με πολύ μεγάλες ταχύτητες, να μπορεί να ξεπερνά αγκυλώσεις και διαδικασίες που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε το έργο μας.

Θα αναφερθώ ενδεικτικά σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον καθαρισμό του Κηφισού, όπου διαπιστώσαμε ότι χρόνιες αγκυλώσεις απλά συσσωρεύουν προβλήματα, αλλά κάποιος, κάποια στιγμή, πρέπει να μπει στο ποτάμι για να το καθαρίσει. Αν χρειαστεί να το κάνουμε με τρόπο ελαφρώς καταδρομικό, δίνοντας προφανώς πάντα τη νομική εξουσιοδότηση στο Υπουργείο να ηγηθεί μιας τέτοιας προσπάθειας, μην έχετε καμία αμφιβολία ότι θα το κάνουμε.

Θα επαναλάβω πόσο σημαντική είναι η εμπλοκή των ειδικών, μετεωρολόγων, δασολόγων, υδρολόγων, σεισμολόγων -να αναφέρω για ακόμα μία φορά ότι στα ζητήματα των σεισμών πρέπει να είμαστε πιο έτοιμοι και να μη φοβόμαστε τις ασκήσεις μεγάλης κλίμακας-, οι οποίοι πρέπει να μας ετοιμάσουν και για αυτό το απευκταίο ενδεχόμενο.

Έχω ήδη ζητήσει από τον Υπουργό και έχει εξαγγελθεί η μεγαλύτερη αντισεισμική άσκηση που έχει γίνει ποτέ στη χώρα μας. Θα γίνει στην Κρήτη, τον Φεβρουάριο του 2024, με προσομοίωση ενός πολύ μεγάλου σεισμού.

Οι Ιάπωνες κάνουν τέτοιες ασκήσεις κάθε χρόνο. Δεν μπορεί εμείς να τις κάνουμε μόνο όποτε τις θυμόμαστε. Να επαναλάβω ότι αναζητούμε την επιστημονική γνώση, αλλά τη θέλουμε ενσωματωμένη στο Υπουργείο, το οποίο τελικά έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στην αντιμετώπιση των κρίσεων.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, το Εθνικό Αστεροσκοπείο, θα υπάγονται στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτική Προστασίας. Δεν τους στερεί αυτό την ανεξαρτησία τους να μπορούν να δρομολογούν το ερευνητικό τους έργο.

Αλλά εγώ θέλω όλους τους ειδικούς στο ίδιο δωμάτιο, να ακούω τις προβλέψεις τους. Ο Υπουργός προφανώς ακόμα περισσότερο, διότι είναι πρωτίστως δική του δουλειά, έτσι ώστε και όλοι να είναι υπόλογοι και να μη λένε εκ των υστέρων «εμείς τα είπαμε, αλλά δεν μας άκουσε κανείς».

Όλοι παρόντες λοιπόν. Δεν υπάρχει τέλεια μέθοδος πρόγνωσης, ούτε πρόκειται πότε εμείς να κουνήσουμε το δάχτυλό σε οποιονδήποτε επιστήμονα δεν προέβλεψε με απόλυτη ακρίβεια αυτό το οποίο μπορεί να έγινε. Μακριά από εμάς τέτοιες λογικές.

Όμως, όλοι οι επιστήμονες με την υπογραφή τους, ως επίσημοι πια σύμβουλοι του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης, θα καταθέτουν τις απόψεις τους για να αξιολογούνται τελικά από την επιχειρησιακή και την πολιτική ηγεσία.

Θα τονίσω και πάλι, τη μεγάλη προτεραιότητα που αποδίδουμε στην ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας με την πρόσληψη 500 δασολόγων, αλλά και τη μεγάλη σημασία που αποδίδω στο έργο των δασικών συνεταιρισμών, οι οποίοι είναι απολύτως απαραίτητοι προκειμένου να κάνουμε πράξη το νέο μας όραμα για μία δυναμική και αναπτυξιακή οικονομία των δασικών οικοσυστημάτων.

Και σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο: πώς τα δάση μας θα γίνουν πιο παραγωγικά. Πώς θα υπάρχει οικονομικό αντικείμενο από τη βιομάζα η οποία θα παράγεται από τα δάση και πώς θα μπορέσουμε τελικά να αντιμετωπίσουμε μία πραγματικότητα που ίσως πολλοί από εσάς δεν την γνωρίζετε, μία χώρα με 70 εκατομμύρια στρέμματα δασοκάλυψης να είναι βαριά ελλειμματική και να εξακολουθεί να εισάγει πολύ ξύλο για τις εγχώριες ανάγκες της.

Τέλος, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω ότι η χώρα μας βρίσκεται πρωταγωνίστρια στην αντιμετώπιση της Κλιματικής κρίσης σε δύο επίπεδα: στα ζητήματα της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και των αερίων του θερμοκηπίου.

Θα έχω την ευκαιρία να μιλήσω και στη διάσκεψη του Ντουμπάι σε λίγες ημέρες από τώρα, για τη μεγάλη πρόοδο που έχουμε πετύχει, κυρίως με την επιθετική είσοδο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μας μείγμα.

Αλλά πρέπει να δώσουμε πολύ μεγαλύτερη σημασία, όπως είπα ήδη, στην προσαρμογή στην Κλιματική κρίση, η οποία ήδη χτυπάει την πόρτα μας. Είναι πολύ σημαντικό και για την Ευρώπη να είναι η πρώτη Κλιματικά ουδέτερη ήπειρος το 2050, αλλά αυτό το οποίο ενδιαφέρει τους Ευρωπαίους πολίτες είναι τι γίνεται σήμερα, αύριο, του χρόνου, σε δύο χρόνια από τώρα.

Κι επειδή γνωρίζουμε ότι οι επιπτώσεις της Κλιματικής κρίσης ήδη χτυπούν την πόρτα μας, η προσαρμογή σε αυτές τις επιπτώσεις και στα νέα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί απόλυτη πολιτική προτεραιότητα και θα έπρεπε να είναι απόλυτη προτεραιότητα για όλους μας.

Θα περιμένω, λοιπόν, και κλείνω κύριε Πρόεδρε, εδώ, όπως βλέπετε εντός χρόνου και δεν πιστεύω ότι θα χρειαστώ και όλα τα πενήντα λεπτά που μου διαθέτετε για τη δευτερολογία και την τριτολογία μου, απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση. Όπως βλέπετε δεν άσκησα καμία κριτική, θα ακούσω με πολύ μεγάλη προσοχή αυτά τα οποία θα μας πουν. Είναι εύκολο να ρωτάς, αλλά μερικές φορές πρέπει και να απαντάς. Θέλω να ακούσω, λοιπόν, ποια είναι η δική σας αντιπρόταση.

Εγώ μίλησα πολύ συγκεκριμένα και πολύ τεκμηριωμένα, δεσμεύομαι ότι αν αυτή ξεπερνά συνθήματα και είναι ρεαλιστική, τότε, ναι, είμαι έτοιμος να ενσωματώσω οποιαδήποτε καλή ιδέα στο δικό μας σχέδιο, γιατί, κάποτε θα πρέπει να το καταλάβετε, αυτό το πρόβλημα δεν έχει ούτε κόμμα, ούτε χρώμα.

Σωκράτης Φάμελλος: Αφήσατε αθωράκιστη τη χώρα απέναντι στην κλιματική αλλαγή

Έντονη κριτική στον Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Σωκράτης Φάμελλος, κατά την πρωτολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τη Θεσσαλία, τον Έβρο και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. «Κατηγορείστε γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη μπροστά σε έναν γνωστό κίνδυνο, ενώ γνωρίζατε τα εργαλεία και έτσι οι επιπτώσεις στην κοινωνία, την οικονομία και σε ανθρώπινες ζωές είναι μεγαλύτερες απ' ό,τι θα μπορούσαμε να έχουμε εξασφαλίσει προνοώντας ως χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε αρχικά ότι, παρότι στο αντικείμενο της σημερινής συζήτησης ήταν και η ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, «δεν συζητήθηκε το αναπτυξιακό μοντέλο» και ότι μίλησε λίγο απ' όλα. Σχετικά με την εξαγγελία του πρωθυπουργού για μετεγκατάσταση ή την επανεξέταση λειτουργίας του οικισμού της Μεταμόρφωσης, είπε ότι τόσο εκεί όσο και σε άλλα χωριά όπως το Βλοχό και το Σωτήριο δεν έχουν δοθεί ακόμα τα επιδόματα ενοικίου μετά από δύο μήνες καταστροφής και αστεγίας.

Σχολίασε ότι δεν μπορεί να ακούει τον πρωθυπουργό να λέει ότι η Μεσόγειος είναι κλιματικό hotspot όταν αυτά είχαν μπει στη συζήτηση της στρατηγικής για την κλιματική κρίση που ψηφίστηκε ως νόμος το 2016. «Ανακαλύπτετε τον τροχό το 2023 μετά από σοβαρότατες καταστροφές για τις οποίες ευθύνεστε και προσωπικά γιατί αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη, ενώ ήταν εν γνώσει της πολιτείας, και δικής σας, τα εργαλεία που παρέδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το ‘19».

Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί «αφήσατε τη χώρα αθωράκιστη» και «γιατί δεν έχετε την πολιτική επάρκεια και τη βούληση να καταθέσετε σήμερα ένα σχέδιο επανεκκίνησης της ζωής στα μέρη που έχουν πληγεί».

«Αν είχατε ακούσει τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και 4 χρόνια», πρόσθεσε, «για τις πλημμύρες, για τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας και πρόληψης δασικών πυρκαγιών, οι φυσικές καταστροφές θα συνέβαιναν αλλά τα μεγέθη και οι επιπτώσεις τους στην οικονομία και την κοινωνία θα ήταν μικρότερες», σημείωσε.

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι η ΝΔ είναι κυβέρνηση εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια και πρόσθεσε ότι την περασμένη εβδομάδα η Ελλάδα παραπέμφθηκε στο ευρωπαϊκό δικαστήριο γιατί παρότι είχε δύο έγγραφες προειδοποιήσεις από την ΕΕ το 2022, δεν έχει ολοκληρώσει την επικαιροποίηση των χαρτών πλημμύρας και επικινδυνότητας που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ ως πρώτο ολοκληρωμένο σχεδιασμό το 2018. «Με τον ίδιο τρόπο δεν έχουν αναθεωρηθεί τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής που έπρεπε να είχε γίνει 31/12/21 και τα σχέδια διαχείρισης κινδύνου πλημμύρας», συμπλήρωσε. Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απαξίωσε τη γνώση και τη λειτουργία της πολιτείας γιατί η πολιτεία γνώριζε από το ‘18 ποιες είναι οι ζώνες υπό κίνδυνο για πλημμύρα, «άρα όταν οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει για τα καιρικά φαινόμενα τρεις μέρες πριν και η πολιτεία είχε αυτούς τους χάρτες, απαξίωσε και την επιστήμη και την πολιτεία η κυβέρνησή σας».

Ανέφερε ότι το master plan που τώρα ζητά η χώρα να ξεκινήσει από μια εταιρεία με ξένη τεχνογνωσία, έπρεπε να είχε ξεκινήσει το ‘19-‘20. Είπε ότι για να γίνει ουσιαστική συζήτηση για τη Θεσσαλία ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει έναν όρο: «Θα πρέπει τώρα άμεσα να ανακαλέσετε το σχέδιο διαχείρισης υδατικών πόρων που έχετε ήδη καταθέσει για τη Θεσσαλία και την Αιτωλοακαρνανία, γιατί σε αντίθεση με τον σχεδιασμό που κάνουν οι Ολλανδοί, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και του ΣτΕ, ο κ. Μητσοτάκης, που κόπτεται για τις περιβαλλοντικές λύσεις, έχει περιλάβει την εκτροπή του Αχελώου σε νέο σχεδιασμό που έχει βάλει σε διαβούλευση».

Ο κ. Φάμελλος προανήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει το σχέδιό του για την ανασυγκρότηση στις τοπικές κοινωνίες που έχουν πληγεί. «Ειδικά για τη Θεσσαλία πρέπει να σας πω ότι δεν έχουμε κανέναν προβληματισμό για τη μελέτη που θα καταθέσουν οι Ολλανδοί εμπειρογνώμονες. Έπρεπε όμως να γίνει μια καταστροφή για να υλοποιήσει η Πολιτεία ένα μικρό κομμάτι του σχεδιασμού που έχουμε παραδώσει εμείς το ‘18;».

Σημείωσε ότι ούτε στη Θεσσαλία προχώρησαν έργα που θα είχαν αποτέλεσμα και την ασφάλεια και την οικονομία της περιοχής, ούτε στον Έβρο προχώρησαν οι επίσημες πολιτικές για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών. Σχετικά με αναφορά του κ. Μητσοτάκη ότι η πυρκαγιά στη Δαδιά συνέπεσε με παράλληλα μέτωπα ανά τη χώρα δυσκολεύοντας την κατάσταση, ο κ. Φάμελλος είπε ότι όμως «αυτούς τους πυροσβέστες σήμερα θα τους βρείτε στα πεζοδρόμια γιατί είναι άνεργοι, γιατί τελείωσαν οι συμβάσεις και δεν τους προσλάβατε ξανά». Χαρακτήρισε δε αντιεπιστημονική κίνηση την υπαγωγή του Αστεροσκοπείου στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης.

Αναφορικά με τον Έβρο, τη Ροδόπη, τη Δαδιά, ο κ. Φάμελλος ζήτησε για τις καμένες προστατευόμενες περιοχές να υπάρχει αναστολή των χωροθετήσεων έργων κατηγορίας αδειοδότησης Α1 και Α2, ενώ για όλες τις περιοχές Natura της Ελλάδας να υπάρχει αναστολή των έργων επιπέδου Α1 μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός για τις περιοχές Natura 2000 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε ανατεθειμένες τις μελέτες «και δεν έχετε προχωρήσει την αδειοδότηση εδώ και πέντε χρόνια».

Ο κ. Φάμελλος σχολίασε ότι άκουσε με ενδιαφέρον την ανακοίνωση του πρωθυπουργού για τον φορέα υδάτων στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι όμως είναι ο πρωθυπουργός που «από τη μια κατάργησε την ειδική γραμματεία υδάτων και δεν στελέχωσε τις διευθύνσεις υδάτων στις αποκεντρωμένες διοικήσεις -άρα είστε υπεύθυνος για την κατάρρευση του διοικητικού μηχανισμού που θέλετε τώρα να ιδρύσετε-, ενώ καταργήσατε και τους φορείς των προστατευόμενων περιοχών όπως στη Δαδιά». Είπε επίσης ότι δεν μπορεί να λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι η κλιματική κρίση θα είναι ευκαιρία για τον τουρισμό, όταν στο Πήλιο δεν υπάρχουν δρόμοι και παραλίες. Επίσης ότι δεν μπορεί να λέει ότι έχει λύσει προβλήματα επειδή εγκρίθηκαν κάποιες χρηματοδοτήσεις προς δήμους «που δεν πήγαν ποτέ».

Αναφορικά με τους ευρωπαϊκούς πόρους, είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει φέρει νέους οικονομικούς πόρους, «το μόνο που πάτε να καλύψετε είναι ότι απεντάχθηκαν 4 αντιπλημμυρικά έργα από το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 180 εκατ. και πάτε τώρα να καλύψετε με κινήσεις εκ των υστέρων την πολιτική χασούρα γιατί έχετε εκτεθεί. Σχολίασε ότι «ζητάμε ειδικό κονδύλι από την ΕΕ για την Ελλάδα» και πως ενώ ο κ. Βορίδης είχε απαντήσει γραπτά σε ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν αιτηθήκατε, τώρα μας λέτε ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα το κονδύλι».

Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος είπε ότι ενώ σε μνημονιακά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την πρώτη εθνική στρατηγική το 2016, «την έχετε γράψει στα παλιά σας τα παπούτσια». Τόνισε ότι αυτή πρέπει να επικαιροποιηθεί γιατί τα κλιματικά μοντέλα άλλαξαν και ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να αφήσει το Αστεροσκοπείο με τους άλλους επιστημονικούς φορείς να προχωρήσουν και μετά να πάρει τα κλιματικά μοντέλα και να υπάρξει συζήτηση για νέα εθνική στρατηγική. Επιπλέον ζήτησε να σταματήσει ο διχασμός της κλιματικής πολιτικής με τις αρμοδιότητες μεταξύ των υπουργείων.

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν υπάρχει πια ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει η ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση

« Τα προβλήματα δεν έχουν πράγματι, χρώμα και κόμμα, οι ευθύνες όμως έχουν συγκεκριμένο και χρώμα και κόμμα,κ. Μητσοτάκη», απάντησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης, στον πρωθυπουργό , στην ομιλία του στη Προ Ημερησίας Διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την πορεία ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας. Ο κ. Ανδρουλάκης μάλιστα τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό:« Η συνθήκη " Ανεχτείτε μας", δεν ισχύει . Δεν υπάρχει πια ο φόβος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, υπάρχει η ισχυρή προοδευτική εναλλακτική πρόταση».

Ανεβάζοντας τους τόνους της κριτικής του, υπογράμμισε: «Κυβερνάτε 5 χρόνια. Οι υποψήφιοι που στηρίξατε, διοικούσαν 11 από τις 13 περιφέρειες. Μιλούσατε την ίδια πολιτική γλώσσα, για να χρησιμοποιήσω το δικό σας δόγμα. Τι πήγε λοιπόν στραβά; Και γιατί να σας εμπιστευτούν οι Έλληνες πολίτες ότι τώρα θα το κάνετε καλύτερα. Εδώ και 5 χρόνια σε κάθε λάθος σας, σε κάθε αστοχία σας αρκούσε απλά να εκστομίσετε τρεις λέξεις: «Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ». Αυτή η συνθήκη, πάρτε το χαμπάρι, άλλαξε άρδην. Το «φταίνε οι προηγούμενοι» δεν πιάνει πια γιατί πλέον εσείς είστε οι προηγούμενοι και είστε αντιμέτωποι με τα προβλήματα που δεν λύσατε και αυτά που δημιουργήσατε. Σταματήστε να κραδαίνετε το εκλογικό σας ποσοστό ως καθαρτήριο των ευθυνών σας. Βγάλτε τις παρωπίδες της αλαζονείας σας. Προσβάλετε την εμπιστοσύνη και όσων σας ψήφισαν με τέτοιες συμπεριφορές».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής πρόσθεσε ότι η συναίνεση υπάρχει αλλά πρέπει να υπάρχει και η διάθεση γι αυτήν καθώς τέτοιου μεγέθους προκλήσεις

επιβάλουν συνεννόηση και εθνικές λύσεις.

« Δεν μπορεί να είναι άλλοθι για όλες τις ευθύνες η κλιματική κρίση . Η μαγική λέξη είναι η " Ανθεκτικότητα"», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επικρίνοντας ταυτόχρονα τη κυβέρνηση πώς χρησιμοποιεί αλά καρτ κι απαξιώνει τα επιστημονικά ινστιτούτα, όπως το Αστεροσκοπείο και το σύστημα Κοπέρνικος για τίς προειδοποιήσεις τους .

Ο κ. Ανδρουλάκης υποστήριξε ότι δυο χρόνια το υπουργείο για τη Πολιτική Προστασία είναι ένα κέλυφος αδειανό, καθ' ομολογία του αρμόδιου υπουργού και δεν έχει καταφέρει να αξιοποιήσει το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ ενώ αναγγέλλεται η αλλαγή του . «Για εμάς είναι μια ακόμη απόδειξη της ψευδεπίγραφης μεταρρυθμιστικής σας ατζέντας. Δεν κάνετε μεταρρυθμίσεις, αρκείστε σε απλές διαρρυθμίσεις και αλλαγές βιτρίνας . Σκοπός σας δεν είναι να παρέμβετε μεταρρυθμιστικά για να αντιμετωπίσετε χρόνιες παθογένειες, αλλά στόχος σας είναι να φαίνεται ότι κάτι αλλάζει ενώ όλα μένουν απολύτως ίδια για να διατηρούνται μικροεξουσίες», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ασκώντας δριμεία κριτική στη κυβέρνηση ανέφερε ότι δεν έχει καν εντοπίσει τους κινδύνους και πώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν έχει ακόμα επικαιροποιήσει τους χάρτες Πολιτικής Προστασίας όπως θα έπρεπε.

Για τη καταστροφή στη Θεσσαλία ανέφερε πώς η ανασυγκρότηση της δεν μπορεί να εξαντλείται σε μια εταιρεία διαχείρισης υδάτων αλλά απαιτείται ολιστικό σχέδιο

που θα περιλαμβάνει την αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου, ανθεκτικές υποδομές και αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας και της απασχόλησης.

Επανέλαβε την πρόταση που είχε καταθέσει στη ΔΕΘ για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου φορέα, μια task force στα ευρωπαϊκά πρότυπα, που θα διασφαλίσει τη διαφάνεια και την ταχύτητα, αποτελούμενη από τον πρωθυπουργό, τους αρμόδιους υπουργούς και τον περιφερειάρχη και θα συνεπικουρείται από μια ομάδα τεχνοκρατών και ειδικών και θα λύνει άμεσα τα προβλήματα και τίς δυσλειτουργίες. «Δεν μπορεί να γίνει ανεκτό να κάνει στη Θεσσαλία, στον Έβρο, στη Ρόδο, στην Εύβοια και όπου επλήγησαν οι άνθρωποι του μόχθου, ό,τι έκανε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατά την αποκατάσταση της Ηλείας. Όπου ακόμα και σήμερα εκεί, υλοποιούνται ή δημοπρατούνται έργα του πρώην «Ταμείου Μολυβιάτη»,επισήμανε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής έκανε ειδικότερη μνεία στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες τονίζοντας οτι η αναγέννηση του παραγωγικού μοντέλου στις πληγείσες περιοχές πρέπει να γίνει με όρους ανθεκτικότητας των αγροτικών συστημάτων και προστασίας της βιοποικιλότητας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός διαχείρισης των υδάτων στη Θεσσαλία.

Ειδικότερα για τον Έβρο ο κ. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι στις αρχές Δεκεμβρίου το ΠΑΣΟΚ θα οργανώσει ημερίδα με την τοπική κοινωνία και τους επιστήμονες, για την αναζωογόνηση του σπάνιου οικοσυστήματος της Δαδιάς και των καμένων εκτάσεων σε Ροδόπη και Έβρο, με την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μοντέλου διοίκησης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών.

Δημήτρης Κουτσούμπας: Η προστασία του λαού αντιμετωπίζεται ως κόστος με τη σφραγίδα ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη, 22 Νοεμβρίου, για το ζήτημα της αποκατάστασης της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είπε ότι η κυβέρνηση «για μια ακόμη φορά αντιμετωπίζει τις καταστροφές σαν ευκαιρία για μεγαλύτερες μπίζνες στις κατεστραμμένες περιοχές» και αυτή η αντιμετώπιση «είναι η "καύσιμη ύλη" για τις επόμενες καταστροφές που έρχονται».

Επισήμανε ότι το στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που περιγράφεται στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας χαρακτηρίζεται «από το γνωστό εγκληματικό κριτήριο του "κόστους-οφέλους" για το σύνολο των έργων και των δράσεων που προτείνονται».

«Υπέρτατο κριτήριο είναι πάλι οι περιβόητες "αντοχές της οικονομίας", δηλαδή να μη λείψει ούτε ένα ευρώ από τα πακέτα και τις φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι» πρόσθεσε.

Ανέφερε πως στο σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπεται «η αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με κατάρτηση των υγροβόρων καλλιεργειών γιατί δεν έχουν αγοραστές, η προώθηση της ιδιωτικής ασφάλισης, ιδιαίτερα σε αγρότες και κτηνοτρόφους, αλλά και για τις κατοικίες, ο δήθεν "πράσινος" ενεργειακός σχεδιασμός και η νέα ΚΑΠ που θα οδηγήσει στο ξεκλήρισμα και άλλων βιοπαλαιστών αγροτών».

«Αυτό το σχέδιο δεν προσφέρει τίποτα ουσιαστικό για την προστασία του λαού» τόνισε και σημείωσε την απουσία ολοκληρωμένου σχεδιασμού που θα λαμβάνει υπόψη το σύνολο των κινδύνων και των αναγκών των κατοίκων της περιοχής και των αγροτών.

Αναφερόμενος και πάλι στην έκθεση της ολλανδικής εταιρείας βάσει της οποίας «πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι δεν μπορούν να προστατευθούν από πλημμύρες όλες οι περιοχές στη Θεσσαλία στα επιθυμητά επίπεδα» είπε ότι η κυβέρνηση λέει στο λαό της Θεσσαλίας πως «για όλα φταίει η κακιά του η μοίρα» και του ζητά «συμβιβασμό και μοιρολατρία, λες και βρισκόμαστε στον Μεσαίωνα και όχι στον 21ο αιώνα της Τεχνητής Νοημοσύνης».

Εγκάλεσε την κυβέρνηση για τεράστιες ελλείψεις στην Πολιτική Προστασία και είπε ότι «δεν είναι αποτέλεσμα έλλειψης τεχνογνωσίας, αλλά αποτέλεσμα ελλιπούς χρηματοδότησης και των κυβερνητικών προτεραιοτήτων».

Πρόσθεσε ότι οι πληγέντες «εξαιτίας των ίδιων κριτηρίων και προτεραιοτήτων» βιώνουν «την εγκατάλειψη από το εχθρικό κράτος», αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα για την τραγική κατάσταση χιλιάδων ανθρώπων στην Θεσσαλία που αφορά στην παραγωγή, στην κατοικία στην υγεία τους, στην αποκατάσταση σχολείων, στο οδικό και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, στις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, στο βοήθημα από το κράτος και στο ψυχικό αποτύπωμα από τις καταστροφές».

Σημείωσε ότι τα επείγοντα και αυτονόητα που έπρεπε να γίνουν με ευθύνη του κράτους, «στις περισσσότερες περιπτώσεις έγιναν από τους ίδιους τους πληγέντες με τη βοήθεια και αλληλεγγύη, άλλων ανθρώπων, εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων από όλη τη χώρα».

Αναφέρθηκε και στην «αβεβαιότητα των επαγγελματιών και εμπόρων» της περιοχής, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση «εμπαίζει και αυτούς».

«Το ΚΚΕ, σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα, δεν κρίνει την κυβέρνηση μόνο για την ταχύτητα με την οποία υλοποιεί κάποιες δεσμεύσεις της, την κρίνει κυρίως από το πώς αντιμετωπίζει τις πραγματικές ανάγκες των πλημμυροπαθών οι οποίες δεν καλύπτονται από τις όποιες δεσμεύσεις της κυβέρνησης» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει ολοκληρωμένο σχέδιο προτάσεων και θα συνεχίσει «για όλα αυτά να μπαίνει στην πρώτη γραμμή του αγώνα, όπως κάναμε από την πρώτη στιγμή και αυτό το ξέρουν καλά οι κάτοικοι της Θεσσαλίας».

Είπε ότι και στις καταστροφικές πλημμύρες της Θεσσαλίας και στην καταστροφική πυρκαγιά στον Έβρο «ίδιος είναι ο ένοχος, ίδια είναι και η αιτία: Η διαχρονική πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία της ανθρώπινης ζωής ως κόστος και έχει τη σφραγίδα όλων σας, και της ΝΔ, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων που κυβέρνησαν δηλαδή».

Σημείωσε ότι αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών εξαγγέλλει «την εκχώρηση των δασών σε ξυλοβιομηχανίες και διάφορους εμπορικούς ομίλους» προσθέτοντας, μεταξύ άλλων, ότι «υποτάσσει τη διαχείριση και προστασία των δασών στις ανάγκες και τις επιδιώξεις μονοπωλιακών ομίλων, φιλοδοξώντας να μην υπάρχει κανένα κομμάτι του δάσους χωρίς κερδοφόρα διαχείριση, σε βάρος και της ίδιας της ζωής του λαού».

Αναφέρθηκε στις τεράστιες ελλείψεις δασολόγων, δασεργατών, και πυροσβεστών και πρόσθεσε, αναφέροντας συγκεκριμένα παραδείγματα, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει «την ίδια δασοκτόνα πολιτική που εφαρμόζεται δεκαετίες τώρα από όλες τις κυβερνήσεις, και τις δικές σας, και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ νωρίτερα. Μια πολιτική δηλαδή, η οποία αντιμετωπίζει τα δάση ως εμπόρευμα και πεδίο κερδοφορίας για τους μονοπωλιακούς ομίλους. Σόι πάει το βασίλειο και σε ό,τι αφορά τα δάση»

Ο Δ. Κουτσούμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε εκτενώς στα πολύ σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός της περιοχής του Έβρου και στην έλλειψη ολοκληρωμένης στήριξης εκ μέρους της κυβέρνησης.

Είπε ότι «δυστυχώς θα υπάρξει και επόμενη φορά με μια νέα καταστροφή» γιατί «το σημερινό εχθρικό, κατά την άποψή μας, για το λαό κράτος σας, με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ικανότητα μπορεί να χρηματοδοτεί κάποιους ομίλους με δισεκατομμύρια ευρώ. Ζεστό χρήμα απ' το αίμα και τον ιδρώτα του λαού μας βγαλμένο, φορολογεί, όμως, και τώρα ετοιμάζεται να ξεζουμίσει τους μικρούς επαγγελματίες. Όμως την ίδια ώρα, είναι παντελώς ανίκανο να αντιμετωπίσει όχι τις επιπτώσεις από τα ακραία φαινόμενα, αλλά ούτε από τα συνηθισμένα και προβλέψιμα, όπως οι έντονες φθινοπωρινές βροχοπτώσεις, οι καλοκαιρινές πυρκαγιές, ή οι σεισμοί στην πιο σεισμογόνο χώρα της Ευρώπης, όπως είναι η πατρίδα μας. Και δεν μπορεί να το κάνει, γιατί ο ρόλος και η αποστολή του βρίσκεται σε αντίθετη κατεύθυνση, απ' αυτή της ικανοποίησης των σημερινών λαϊκών αναγκών».

Υπογράμμισε ότι αναδεικνύεται «η ανάγκη μιας ριζικής αλλαγής πορείας, ως απαραίτητης προϋπόθεσης προκειμένου να τεθούν οι όροι για μια ουσιαστική προστασία του λαού από καταστροφές. Και γι' αυτή την αλλαγή πορείας με το λαό πρωταγωνιστή για τις δικές του ανάγκες το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει καταθέσει πολύ συγκεκριμένες προτάσεις τις οποίες η κυβέρνηση δεν λαμβάνει καν υπόψη της, και κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας «εμείς θα συνεχίσουμε, ακόμα πιο δυναμικά, να σας πιέζουμε, ασκώντας σας ισχυρή δυναμική αντιπολίτευση. Και μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα στους αγώνες του λαού, για να αναγκαστείτε να υλοποιήσετε έστω κάποια από αυτά. Μέχρι να ανοίξει ο δρόμος με τη θέληση και απόφαση του ελληνικού λαού να αλλάξουμε συνολικά ρότα».

Κυριάκος Βελόπουλος: Υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα στη Θεσσαλία - Κράτος «μπανανία» η Ελλάδα

Το πρόβλημα αυτής της κυβέρνησης είναι ότι λειτουργεί πάντα με χρονοκαθυστέρηση, και όταν το κάνει αυτό επιχειρεί να κρύψει τα λάθη της, ανέφερε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος στην πρωτολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για την υλοποίηση των κυβερνητικών πρωτοβουλιών σχετικά για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον τρόπο αντιμετώπισης των καταστροφικών πλημμυρών στη Θεσσαλία, λέγοντας ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα εγκλήματα» και ότι «η Ελλάδα είναι ένα κράτος μπάχαλο, ένα κράτος "μπανανία"». Προσέθεσε ότι «ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ και δεν είχε καμία διάθεση αυτοκριτικής, μας είπε ότι φταίει ο κακός καιρός», σημειώνοντας ότι όταν μιλάει ο πρωθυπουργός στη Βουλή, πρέπει «να έχει το θάρρος να λέει και τι δεν κάνατε και τι στραβό έγινε και πως φταίει ο τάδε υπουργός του και όχι να προσπαθεί να κάνει μια συγκάλυψη όλων των δεδομένων». Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης αναρωτήθηκε αν θα τιμωρηθεί κανείς για τους νεκρούς στη Θεσσαλία, αν θα μάθουμε ποτέ ποιος φταίει και υποστήριξε ότι «πολιτική δεν σημαίνει καταστολή, σημαίνει πρόληψη». «Ήρθε η ώρα των πράξεων και όχι των λόγων», ανέφερε ο Κυριάκος Βελόπουλος απευθυνόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σχετικά με τις πυρκαγιές στον Έβρο και την τεράστια καταστροφή στην περιοχή, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε ότι «κάηκε γιατί κάποιοι φταίνε επί δεκαετίες». «Δεν αποδίδω ευθύνη μόνο σε αυτή την κυβέρνηση», συμπλήρωσε και ρώτησε τον πρωθυπουργό «γιατί δεν πήρατε αντιπυρικό υγρό όπως κάνατε στην Πάρνηθα» σημειώνοντας «δεν θα καιγόταν ούτε ο Έβρος ούτε η Ρόδος, αν το κάνατε». Επίσης, ρώτησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη αν τελικά θα τοποθετηθούν ανεμογεννήτριες στον Έβρο.

«Κανένας διάλογο με την Τουρκία όσο αυτή δεν συμπλέει με το διεθνές δίκαιο»

Ο Κυριάκος Βελόπουλος αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Ελλάδα στις 7 Δεκεμβρίου, ανέφερε ότι «εγώ δεν λέω να μην κάνεις διάλογο με τους συμμάχους και με τους εχθρούς ακόμα μπορείς να κάνεις διάλογο, αλλά τι να συζητήσεις;». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να κάνει «κανένα διάλογο με την Τουρκία όσο αυτή δεν συμπλέει με το διεθνές δίκαιο και όσο δεν αποχωρούν τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο και δεν διεκδικεί κομμάτια ελληνικού εδάφους».

Βασίλης Στίγκας: Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ρητορική της κλιματικής αλλαγής για να αποποιηθεί τις ευθύνες της

«Η κλιματική αλλαγή λανσάρεται από την κυβέρνηση ως ένα φαινόμενο που θα πρέπει να το αναγνωρίσουμε και, μάλιστα, να δεχθούμε να αλλάξουμε την ζωή μας έτσι όπως θα μας υποδείξουν οι λεγόμενοι ειδικοί. Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την ρητορική της κλιματικής αλλαγής για να αποποιηθεί τις δικές της ευθύνες και να ρίξει το φταίξιμο σε έναν εξωγενή παράγοντα που λειτουργεί για αυτήν απενοχοποιητικά», υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του στη Βουλή, ενώ προσέθεσε ότι «αυτόν ακριβώς τον ρόλο παίζει η προπαγανδιζόμενη κλιματική αλλαγή, στην ειδικότερη έκφανση των δήθεν πρωτοφανών καιρικών φαινομένων».

Παράλληλα, ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει ένα κλίμα τρομοκρατίας στην ελληνική κοινωνία, ενώ αναφερόμενος στον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, ανέφερε: «Υποκαθιστώντας τον ρόλο της αστυνομίας και των εισαγγελικών Αρχών, ο κ. Κικίλιας εμφάνισε ως δεδομένο ότι η πλειονότητα των πυρκαγιών οφειλόταν σε ανθρώπινο χέρι, πέφτοντας έτσι σε μια προφανή αντίφαση. Αφού το μεγαλύτερο μέρος των πυρκαγιών ήταν εμπρησμοί εξ αμελείας ή εκ προθέσεως, τότε πώς γίνεται να συνδέονται οι πυρκαγιές με το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και, ειδικότερα, με τον "εμπρηστή - καύσωνα", ένας ακόμη φανταχτερός όρος που εμπνεύστηκε κάποιος φωστήρας συμβουλάτορας της κυβέρνησης. Το βίωμα βιώνεται, δεν αποδεικνύεται και δεν διαψεύδεται».

Όσον αφορά τις πλημμύρες στην Θεσσαλία, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» υποστήριξε: «Εκτός των "φονικών πυρκαγιών", η κυβέρνηση επιχειρεί να βασίσει το αφήγημα της κλιματικής αλλαγής και στις "φονικές πλημμύρες" στην Θεσσαλία. Η κλιματική αλλαγή δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια αιτία-μπαλαντέρ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του αναμασούν συνεχώς σαν μπαγιάτικη καραμέλα. Έτσι, με σκοπό την πειστικότερη υλοποίηση της μετάθεσης των ευθυνών, εκείνοι που θα έπρεπε να λογοδοτήσουν για την τεράστια έκταση των καταστροφών καταφεύγουν στην στατιστική, η οποία, ως γνωστόν, είναι ο καλύτερος τρόπος για να πει κανείς ψέματα. Η επωφελής για την κυβέρνηση δικαιολογία της κλιματικής αλλαγής υιοθετήθηκε και από όσους δήλωσαν ότι στην Θεσσαλία σημειώθηκε "η πλημμύρα του αιώνα". Το σωστό, όμως, θα ήταν να την χαρακτηρίζαμε όχι "πλημμύρα", αλλά "απάτη του αιώνα"».

Ο κ. Στίγκας αναφέρθηκε και στην «υπαρκτή και διαπιστωμένη ανάγκη της διαμόρφωσης και υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, τόσο της αποκατάστασης των ζημιών και ανάταξης των επιπτώσεων της καταστροφής στην οικονομία και την κοινωνία, όσο και στην εκπόνηση ενός οικονομικού μοντέλου που θα βοηθάει και δεν θα πνίγει τους Έλληνες», ενώ σημείωσε ότι «οι "Σπαρτιάτες" είναι έτοιμοι να καταθέσουν τις προτάσεις τους, ώστε μελλοντικά οι κάτοικοι της Ελλάδας να μην αισθάνονται ανασφαλείς σε κάθε τομέα του βίου τους».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ισχυρίστηκε ότι «αποδεικνύεται περίτρανα πως η κρατική μηχανή αδυνατεί να κατανοήσει τα προβλήματα και τις δύσκολες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν οι ακρίτες».

Δημήτρης Νατσιός: Οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας

Με κριτική στην εξωτερική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ειδικότερα απέναντι στην Τουρκία ξεκίνησε την ομιλία του στη Βουλή ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

Ο κ. Νατσιός υποστήριξε πως η εξωτερική μας πολιτική χαρακτηρίζεται από «έλλειψη εθνικής στρατηγικής» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλήρη αδιαφάνεια σε μια περίοδο σημαντικών γεωπολιτικών αναταραχών. Η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής πολιτικής προκειμένου να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για τη χάραξη μιας κοινής εξωτερικής πολιτικής πριν από την επικείμενη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν. Η Νίκη δεν δίνει λευκή επιταγή στην κυβέρνηση για την μεθόδευση λύσεων που θα υπονομεύσουν το μέλλον των Ελλήνων και των Ελληνίδων», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την τοποθέτηση νωρίτερα σήμερα του υπουργού μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη σχετικά με τις θέσεις της Νίκης για το μεταναστευτικό είπε.

«Χάνοντας τον έλεγχό του ο κ. Υπουργός, απευθύνθηκε προσωπικά σε μένα με μειωτικές φράσεις και χαρακτηρισμούς. Αποκρούουμε τις αήθεις επιθέσεις και τις καταγγέλουμε με αποτροπιασμό», είπε ο κ. Νάτσιος.

Ο πρόεδρος της Νίκης αναφέρθηκε στην κατάσταση των πλημμυροπαθών της Θεσσαλίας και στα προβλήματα που προέκυψαν στον Έβρο μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τρεις μήνες μετά το χτύπημα της φονικής κακοκαιρίας Daniel, οι πλημμυροπαθείς στη Θεσσαλία βουλιάζουν αβοήθητοι στον ωκεανό της κρατικής αδιαφορίας. Το ένα βάσανο τους, διαδέχεται το άλλο. Πρώτα ήρθαν αντιμέτωποι με τον θάνατο, χωρίς κανένα σχέδιο Πολιτικής Προστασίας. Μετά έζησαν ώρες και μέρες αγωνίας, μέχρι να φανεί μία σωστική λέμβος ή ένα ελικόπτερο να τους απεγκλωβίσει. Μετά δέχθηκαν το σοκ του κατεστραμμένου σπιτιού τους.

«Στη συνέχεια κατάλαβαν ότι τους εξαπάτησε η κομματοκρατούμενη αυτοδιοίκηση με αντιπλημμυρικά έργα βιτρίνας που τελικά τα παρέσυραν οι λασποχείμαρροι. Και σαν τελευταίο πλήγμα, είδαν την Πολιτεία να τους παρατά στο έλεός τους, αφού πρώτα εξήγγειλε μερικές «φασόν» αποζημιώσεις που κοστολογούν την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, στα 6.600 ευρώ.

Αφού τους πέταξε τα «ξεροκόμματα» των αποζημιώσεων, η μόνη φορά που ασχολήθηκε ξανά η κυβέρνηση με τους βασανισμένους κατοίκους της Θεσσαλίας, ήταν για να τους εκβιάσει να ψηφίσουν Αγοραστό στης αυτοδιοικητικές εκλογές, προκειμένου να ολοκληρωθούν τα έργα και να πάρουν σύντομα τις αποζημιώσεις τους. Πολιτική του δούναι και λαβείν, πάνω από τη δυστυχία και τα ερείπια των αναγκεμένων ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «κατά παραβίαση της κοινοτικής οδηγίας, η κυβέρνηση δεν κατέθεσε στην Κομισιόν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμυρών, αν και υποχρεούταν να το κάνει από το 2019.

Αυτοί οι χάρτες πρόληψης θα μπορούσαν να σώσουν ζωές στη Θεσσαλία, αλλά δυστυχώς ζούμε στην Ελλάδα του “πάμε κι όπου βγει”», είπε ο πρόεδρος της Νίκης.

Εν συνεχεία ο κ. Νατσιός αναφέρθηκε στις συνέπειες των καταστροφικών πυρκαγιών στον Έβρο και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως δεν λαμβάνει μέτρα «σε επίπεδο υποδομών και θέσεων εργασίας για να κρατηθεί όρθια η οικονομία του Έβρου και να γίνει πιο θελκτικός ο τρόπος ζωής.

«Οι ακρίτες του Έβρου ταλανίζονται εδώ και χρόνια από την αδιαφορία του κράτους, τις υβριδικές απειλές της Τουρκίας, τις ορδές λαθρομεταναστών και τη μαφία των διακινητών, τις ανάλογες κλοπές και λεηλασίες του τόπου τους, αλλά και εσχάτως την τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή που προκάλεσε η πυρκαγιά που έκαψε τον νομό για 17 ολόκληρες μέρες.

Αναφέρθηκε τέλος στο δημογραφικό πρόβλημα της περιοχής επικαλούμενος τα στοιχεία έρευνας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και έκανε λόγο για «πληθυσμιακή ερήμωση τέτοιας κλίμακας που η κατάσταση κρίνεται πλέον μη αναστρέψιμη».

«Σε 20 με 30 χρόνια από σήμερα, προβλέπεται ότι ο Έβρος θα μετατραπεί σε έρημη γη χωρίς ελληνική παρουσία, αφού οι Δημοτικές Ενότητες της Θράκης θα έχουν ερημώσει πλήρως από μόνιμους κατοίκους, και θα έχουν απομείνει Έλληνες μόνο στα αστικά κέντρα του νομού. Κι όμως δεν γίνεται τίποτα το εξειδικευμένο σε σχέση με την πληθυσμιακή ανάκαμψη του Έβρου. είπε ο πρόεδρος της Νίκης και κατέληξε.

«Δεν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία μας που μείναμε λίγοι. Από λίγη μαγιά ελληνισμού, έχει αναστηθεί επανειλημμένως το Έθνος μας. Ίσως όμως είναι η πρώτη φορά που μείναμε τόσο αποξενωμένοι και παγερά αδιάφοροι για το θεόσδοτο δώρο της ζωής».

Zωή Κωνσταντοπούλου: "Αφήσατε πυρόπληκτους και πλημμυροπαθείς στη μοίρα τους"

Για εγκατάλειψη των πυρόπληκτων και των πλημμυροπαθών «στη μοίρα τους» χωρίς « προστασία » κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου κατά την πρωτολογία της σήμερα στην Βουλή, στη συζήτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου.

Όπως ενημέρωσε, τη συζήτηση προσκάλεσε να την παρακολουθήσουν πυρόπληκτοι από το Μάτι και πλημμυροπαθείς από το Βλοχό Καρδίτσας, κάτι που, όπως σχολίασε, φέρνει «σε δύσκολη θέση» τον πρωθυπουργό, τον οποίο εγκάλεσε γιατί «κρατάει ακόμα» τα πρόσωπα που ενέχονται για το « εγκλημα » στο Μάτι και γιατί δεν έχει «ασχοληθεί» εδώ και πάνω από δύο μήνες με την «ανθρωπιστική κρίση» στο Βλοχό.

Υπενθύμισε, δε, ότι για τα θέματα αυτά που συζητιούνται σήμερα έχει καταθέσει η ίδια 9 επίκαιρες ερωτήσεις, τις οποίες δεν έχει έρθει να απαντήσει ο πρωθυπουργός.

Πρόσθεσε, ότι προσκάλεσε επίσης εποχικούς πυροσβέστες, τους οποίους όπως είπε, ο πρωθυπουργός δεν δέχεται να τους μονιμοποιήσει γιατί «θεωρεί πως είναι κακή χρήση των πόρων» και «περιφρονεί την ενίσχυση της πυροσβεστικής».

Συνεχίζοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε σε προηγούμενες φυσικές καταστροφές, όπως οι πυρκαγιές στην Εύβοιας και ο Ιανός, καταλογίζοντας στον Κ. Μητσοτάκη ότι «τα ίδια έλεγε και τότε» και πως «αυτό που βιώνει η χώρα είναι ότι κανείς δε λογοδοτεί». «Μήπως είναι η ώρα να αναλάβετε αυτές τις ευθύνες;», διερωτήθηκε, ενώ εγκάλεσε και πάλι τον πρωθυπουργό γιατί σε «κάθε καταστροφή βλέπει «ευκαιρία» και κάθε  «συγγνώμη» που εκφράζει συνδέεται με τα αντίστοιχα «κονδύλια», ζητώντας από τον πρωθυπουργό να απαντήσει που πήγαν τα χρήματα για τα αντιπλημμυρικά στη Θεσσαλία και αν τελικά υποστηρίζει που λειτούργησαν ή όχι.

«Είμαστε στο σημείο που το ‘πάμε και όπου βγει' το έχετε μετατρέψει σε ‘πάμε κι όσα φάμε'», είπε χαρακτηριστικά.

Επισήμανε, δε, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε πει το 2021 ότι υπάρχει ένα κονδύλι 1,8 δισ. για «πρόληψη» και ότι θα αναλάβει υπό την εποπτεία του το σχέδιο ανασυγκρότησης, ενώ τόνισε ότι έκτοτε έχουν καεί πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δάσους ή το 17,5% των απωλειών σε δάση σε όλη τη μεταπολίτευση.

Κλείνοντας, η Ζ. Κωνσταντοπούλου υπενθύμισε στον πρωθυπουργό τις 10 προτάσεις που είχε καταθέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και ζήτησε να της απαντήσει αν θα προσέλθει στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη, εκείνος και ο αρμόδιος τότε υπουργός Κώστας Καραμανλής.

Δευτερολογίες πολιτικών αρχηγών

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα αντιμετωπίζεται από την ΕΕ ως φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα - Κινδυνεύετε να γίνετε ‘κόμμα Black Friday', μείον 50%

Με μομφή στην επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, που ήταν και η τελευταία προηγούμενη ομιλήτρια, για την επίδειξη ευαισθησίας, ενώ το κόμμα της δεν προχώρησε σε κινητοποίηση των εθελοντών του για την προσφορά αρωγής στους δοκιμαζόμενους πολίτες στη Θεσσαλία, ξεκίνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τη δευτερολογία του, στη συζήτηση στη Βουλή για την υλοποίηση των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης για την ανασυγκρότηση των περιοχών της Θεσσαλίας και του Έβρου αλλά και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Απαντώντας στην κ. Κωνσταντοπούλου, ο πρωθυπουργός την κατηγόρησε ότι εμφανίζεται με δραματικό και παραστατικό τρόπο ως η μόνη κάτοχος του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησία και λέει στους πολίτες κοιτώντας τους στα μάτια να μην ανησυχούν γιατί υπάρχει λεφτόδεντρο. «Λίγη αυτοσυγκράτηση, λοιπόν. Δεν έχετε κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας», και «εκεί εσείς, ως ‘εθνικός εισαγγελέας' κουνώντας πάντα το δάχτυλο σε όλους, χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση. Τώρα είμαστε σοβαροί; Είναι προτάσεις αυτές που καταθέσατε; Οι πέντε αφορούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη δικαστική αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων».

Περνώντας στα ζητήματα που έθεσαν οι επικεφαλής των άλλων κοινοβουλευτικών ομάδων, αναρωτήθηκε παρατηρώντας ότι είδε τον κ. Φάμελλο στην τοποθέτησή του ιδιαίτερα επιθετικό.

«Αναρωτιέμαι αν αυτή η επιθετικότητά σας, κ. Φάμελλε, ήταν μάλλον αντιστρόφως ανάλογη με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις δημοσκοπήσεις. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η ένταση είχε να κάνει με το γεγονός ότι παρόντες σήμερα στη συζήτηση -ενός κόμματος που κόπτεται, υποτίθεται, για την κοινοβουλευτική τάξη και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας. Εσείς κινδυνεύετε να γίνετε ‘κόμμα Black Friday', μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι. Αλλά, αφήνω στην άκρη τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ύφος της αντιπαράθεσης και θέλω να έρθω λίγο στην ουσία όσων είπατε», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε επίσης ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε στην αντίστοιχη της Νέας Δημοκρατίας μία ερειπωμένη Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και κάποιους χάρτες πλημμυρών, που όπως είπε αποδείχθηκαν προβληματικοί αφού απέτυχαν να προβλέψουν που θα ενέσκηπταν τα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Χρειάζεται μία μεγάλη παγκόσμια συμμαχία για την κλιματική κρίση, άρα κ. Ανδρουλάκη καλώς κάνουμε και εξηγούμε αυτήν τη νέα πραγματικότητα σχετικά με την κλιματική κρίση, επαναλαμβάνω η κλιματική κρίση είναι η εξήγηση γιατί έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα, όχι η δικαιολογία, ακριβώς για αυτό θα πρέπει να γίνουμε καλύτεροι και να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Πολλές φορές η δυσκολία της άσκησης πολιτικής είναι η κατανομή περιορισμένων πόρων σε απεριόριστες ανάγκες, επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Αναγνώρισε δίκαιο στον κ. Ανδρουλάκη αναφορικά με το λόμπι που αρνείται συστηματικά επειδή έχει οικονομικό συμφέρον, την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. «Καλά κάνει ο κ. Ανδρουλάκης και το αναδεικνύει», είπε υπογραμμίζοντας ότι εκεί ακριβώς στηρίζεται η αφετηρία για την πράσινη μετάβαση. «Γι' αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης μετάβασης. Και γι' αυτό κι εμείς, ως χώρα, είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Αναφορικά με το πόρισμα των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων, ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε τις διαπιστώσεις τους ότι το πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε τη Θεσσαλία συμβαίνει κάθε 1.000 χρόνια και είναι πιθανώς μία από τις χειρότερες καταιγίδες, που έχει χτυπήσει ποτέ την Ευρώπη. «Ακριβώς επειδή έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα πρέπει κι εμείς να ανεβάσουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών», τόνισε. Ακολούθως έκανε αναλυτική αναφορά στο τι ακριβώς λέει το πόρισμα.

«Και μπορεί να διαπιστώσουμε, όταν κάνουμε αυτή την ανάλυση, ότι δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά πανάκριβα έργα, πάρα πολλά καινούργια φράγματα. Αλλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν είναι σε πρώτη φάση τα απολύτως προφανή: να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά, ώστε να μην καταρρέουν όταν βρέχει περισσότερο από ό,τι ενδεχομένως περιμένουμε. Να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Να σιγουρευόμαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες είναι πραγματικά πλημμυρικές ζώνες και δεν πάμε να χτίζουμε μέσα σε αυτές. Διότι όταν βλέπετε τον χάρτη της Λάρισας, γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Κυρία Λιακούλη φαντάζομαι τα ξέρετε αυτά καλά. Κοίτη του Πηνειού, πλημμυρική ζώνη δεξιά και αριστερά της κοίτης του Πηνειού. Τι υπάρχει στην πλημμυρική ζώνη δεξιά της κοίτης του Πηνειού; Μέσα στην κοίτη. Ένα ολόκληρο τετράγωνο, όχι πολυκατοικίες, ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουκτσίδικα, με μάντρες, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε;», σημείωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χαίρομαι που έρχεστε επιτέλους στη λογική μας και αναγνωρίζετε τη σημασία του επιτελικού κράτους, είπε επίσης σχολιάζοντας όσα είχε πει ο κ. Φάμελλος για την ανάγκη σύστασης task force.

«Για τη Δαδιά μάς είπατε να γίνει αποτύπωση, αυτό έχει ήδη γίνει κ. Ανδρουλάκη, εξ ου και το τελικό συμπέρασμα μας δείχνει πως τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο αρχικώς είχε εκτιμηθεί» δήλωσε ο πρωθυπουργός.

Τελειώνω λέγοντας και πάλι προς όλη την αντιπολίτευση, ότι αισθάνομαι πως πολλές φορές εμείς έχουμε ένα σχέδιο ενώ εσείς έχετε παράπονα. «Εκεί που θα χρειαστεί πραγματικά να κριθείτε κι εσείς είναι στα δύσκολα διλήμματα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης προσθέτοντας: «δεν είναι πρόταση ένας τίτλος ‘χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας', κ. Ανδρουλάκη» και κάνοντας λόγο για μεγάλη απόσταση μεταξύ της πραγματικής εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών.

Στην τριτολογία του ο πρωθυπουργός έκανε τρεις παρατηρήσεις αναφορικά με όσα είχε πει ο κ. Ανδρουλάκης για το φυσικό αέριο, τη διείσδυση των ΑΠΕ και τις διασυνδέσεις, για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τέλος για την «κλιματική ανθεκτικότητα».

Αναλυτικά, κατά τη δευτερολογία και την τριτολογία του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

Δευτερολογία πρωθυπουργού

Δεν νομίζω ότι χρειάστηκε, κα Κωνσταντοπούλου, να περάσουν πολλοί μήνες στο κοινοβούλιο για να θυμηθείτε τον παλιό σας εαυτό, τον οποίο τουλάχιστον εμείς οι παλαιότεροι θυμόμαστε καλά από την παρουσία σας στο κοινοβούλιο, ειδικά το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά μιας και με ρωτήσατε ευθέως για ζητήματα που αφορούν τη λογοδοσία και εμφανιστήκατε για ακόμα μία φορά, με πολύ δραματικό και παραστατικό τρόπο, ως η μόνη κάτοχος του μονοπωλίου της κοινωνικής ευαισθησίας, ωσάν εμείς που εκπροσωπούμε το 41% του ελληνικού λαού να μη νοιαζόμαστε για τους ανθρώπους, να αντιμετωπίζουμε τον ανθρώπινο πόνο με κυνισμό, ως ευκαιρία πλουτισμού, έτσι δεν είναι;

Και μόνο εσείς, με κάποιο μαγικό τρόπο ενδεδυμένη το «φωτοστέφανο της κατόχου της απόλυτης ευαισθησίας», να δικαιούστε να μιλάτε για τα ζητήματα αυτά. Λες και η δική σας η καρδιά ραγίζει πιο πολύ όταν βλέπετε τον κατατρεγμένο, ο οποίος δοκιμάζεται από μία κρίση, αλλά αναλώνετε τον χρόνο σας, αντί να κινητοποιήσετε κανέναν εθελοντή, στο να γίνετε μια μηχανή παραγωγής κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

Βάλτε το κόμμα σας λίγο -δεν τους είδαμε παρόντες τους εθελοντές σας στις δύσκολες ημέρες της Θεσσαλίας, όταν συντάχθηκε η κοινωνία με τον κρατικό μηχανισμό- να υποστηρίξουν πολίτες οι οποίοι πραγματικά δοκιμάζονταν. Ναι, υπήρξαν πολίτες που πέρασαν πολύ μεγάλη ταλαιπωρία. Κάποιο ελικόπτερο όμως στο Βλοχό ήρθε, τους πήρε αυτούς τους πολίτες και τους πήγε σε ασφαλές μέρος. Κάποιοι μερίμνησαν, μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση, να πάνε στα λασπωμένα νερά, στα οποία δεν μπορούσε να πάει καμία λέμβος γιατί θα μπλόκαρε αμέσως η μηχανή, και να κολυμπήσουν μέσα σε αυτά τα νερά για να απομακρύνουν συμπολίτες μας.

Αλλά εκεί εσείς, ως «εθνικός εισαγγελέας», κουνώντας πάντα το δάχτυλο σε όλους, χωρίς να καταθέτετε καμία απολύτως πρόταση. Τώρα είμαστε σοβαροί; Είναι προτάσεις αυτές που καταθέσατε; Οι πέντε αφορούν κοινοβουλευτικό έλεγχο και τη δικαστική αντιμετώπιση πολιτικών ζητημάτων. Και τι μας είπατε; Να μονιμοποιήσουμε -πράγμα το οποίο γνωρίζετε πολύ καλά ως έγκριτη νομικός που είστε ότι δεν μπορούμε να κάνουμε- τους εποχικούς δασοπυροσβέστες. Αυτή είναι η πρότασή σας.

Λίγη αυτοσυγκράτηση λοιπόν, κα Κωνσταντοπούλου. Δεν έχετε κανένα μονοπώλιο ευαισθησίας και σίγουρα η διαδρομή σας μέχρι στιγμής δεν δικαιολογεί να έρχεστε εδώ και... Δικαίωμά σας είναι, αναλώσατε όλη σας την ομιλία στο να μας πείτε πόσες ωραίες ερωτήσεις καταθέσατε.

Είμαστε λοιπόν εδώ, σε δεύτερη συζήτηση, και εγώ για ακόμα μία φορά παρών και οι Υπουργοί μας παρόντες, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, όπως επιτάσσει ο κανονισμός της Βουλής, να σας απαντάμε, όσο κι αν αυτό μερικές φορές μπορεί να είναι επαναλαμβανόμενο, άχαρο, δεν θα πω κουραστικό, αλλά εν πάση περιπτώσει ο καθένας επιλέγει τον τρόπο με τον οποίον τελικά πολιτεύεται.

Έρχομαι τώρα στα ζητήματα τα οποία έθεσαν οι επικεφαλής των άλλων Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Θα ξεκινήσω πρώτα με την τοποθέτηση του κ. Φάμελλου, τον οποίον, σε αντίθεση με το πώς τον είχα συνηθίσει μέχρι στιγμής, πιο ήπιο, τον είδα ιδιαίτερα επιθετικό σήμερα.

Αναρωτιέμαι αν αυτή η επιθετικότητα, κ. Φάμελλε, ήταν μάλλον αντιστρόφως ανάλογη η επιθετικότητά σας με την πορεία των ποσοστών του κόμματός σας στις δημοσκοπήσεις. Και αναρωτιέμαι αν αυτή η ένταση είχε να κάνει με το γεγονός ότι παρόντες σήμερα στη συζήτηση -ενός κόμματος που κόπτεται, υποτίθεται, για την κοινοβουλευτική τάξη και τη συμμετοχή στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες- με το ζόρι ήταν οι μισοί βουλευτές σας. Εσείς κινδυνεύετε να γίνεται «κόμμα Black Friday», μείον 50%, αν συνεχίσετε έτσι. Αλλά, αφήνω στην άκρη τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το ύφος της αντιπαράθεσης και θέλω να έρθω λίγο στην ουσία όσων είπατε.

Μας είπατε για ακόμα μια φορά -δεν θέλω να ανατρέχω στο παρελθόν, αλλά εσείς χρησιμοποιήσατε αυτή την επιχειρηματολογία- ότι το 2019 μας είχατε παραδώσει όλα τα «εργαλεία». Έτσι δεν είπατε, κ. Φάμελλε; Τα εργαλεία. Είχαμε όλα τα μέσα, λοιπόν, στη διάθεσή μας για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική κρίση και να είμαστε πιο αποτελεσματικοί από ό,τι μας χρεώνατε ότι ήμασταν.

Τι είναι λοιπόν, αναρωτιόμουν, αυτά τα εργαλεία που μας παραδώσατε; Όταν κάποιος ακούει αυτή τη συζήτηση και τη συνδέει με την Πολιτική Προστασία σου λέει «εργαλεία, θα παρέδωσαν παραπάνω αεροπλάνα, παραπάνω πυροσβεστικά, συντονιστικά κέντρα, υποδομές, πόρους, ταμεία από τα οποία θα μπορούσαμε να εκταμιεύσουμε πόρους για να στηρίξουμε την Πολιτική Προστασία».

Τι από όλα αυτά ισχύει, κ. Φάμελλε; Να σας θυμίσω για ακόμα μια φορά ότι επί ημερών σας η Πολιτική Προστασία ήταν μια Γραμματεία, ένα γραφείο σε ένα ετοιμόρροπο κτίριο; Αυτά ήταν τα εργαλεία που μας παραδώσατε; Ή μήπως τα εργαλεία τελικά ήταν κάποιοι χάρτες πλημμυρών -θα έρθω στη συνέχεια, γιατί θα απαντήσω σε κάποια εύλογα ερωτήματα τα οποία έθεσε ο κ. Ανδρουλάκης- οι οποίοι τελικά απεδείχθησαν προβληματικοί. Διότι, δεν προέβλεψαν με καμία ακρίβεια τελικά πού είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα.

'Αρα, το εργαλείο το οποίο μας παραδώσατε -για να καταλάβω- για να αντιμετωπίσουμε τη μεγαλύτερη φυσική καταστροφή που είδε ποτέ η χώρα ήταν ένας χάρτης. Επειδή θα είχαμε τον χάρτη, δηλαδή, θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε τον «Daniel» και όλα θα γίνονταν με έναν αυτοματοποιημένο τρόπο, διότι εσείς μετά από πέντε χρόνια μας παραδώσατε, αν κατάλαβα καλά, ένα χάρτη. Έτσι δεν είναι; Αυτό είναι το εργαλείο. Ή μια στρατηγική ή μια μελέτη, από αυτές που με μεγάλη ευκολία αναθέτουμε.

Επιτρέψτε μου να ανοίξω και μια παρένθεση, ασκώντας μια μικρή κριτική στη γραφειοκρατία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία πολλές φορές αναγκάζει τις διοικήσεις, όχι μόνο στην Ελλάδα, να κάνουν δράσεις οι οποίες τελικά σπανίως έχουν κάποιο αποτέλεσμα. 'Αρα, αυτή ήταν η προίκα σας και επειδή ακριβώς μας δώσατε αυτά τα «εργαλεία» εμείς έπρεπε να τα αξιοποιήσουμε και μας κατακρίνετε, με πολύ αυστηρό τρόπο, για το τι κάναμε αυτά τα τεσσεράμισι χρόνια.

Δεν θα σταθώ και πάλι στην επίκληση της αρχικής μου πρότασης και παράκλησης: αν εδώ υπάρχει κάποια πρόταση. Αν έπρεπε να κάνουμε κάτι διαφορετικό και αν ναι, πώς; Και αν έπρεπε να το κάνουμε διαφορετικό με τι πόρους; Και ποιες είναι οι επιλογές τελικά τις οποίες θα έπρεπε να κάνουμε;

Διότι, ναι, κα Κωνσταντοπούλου, εσείς δηλαδή κοιτάτε τους πολίτες στα μάτια και τους λέτε: «μην ανησυχείτε, λεφτόδεντρο υπάρχει. Όσα λεφτά θέλεις εγώ θα στα δώσω».

Και κατηγορείτε εμένα που λέω την αλήθεια, ότι δυστυχώς δεν μπορεί να υπάρχουν πόροι για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες. Και η δυσκολία, πολλές φορές, της άσκησης της πολιτικής είναι η κατανομή περιορισμένων πόρων σε ατελείωτες ανάγκες.

Γι' αυτό η δουλειά μας είναι δύσκολη, αλλά ίσως γι' αυτό εσείς είστε στο 3% και εμείς έχουμε τη βαριά ευθύνη να κυβερνάμε τη χώρα και να παίρνουμε αυτές τις αποφάσεις, τις δύσκολες αποφάσεις, τις δύσκολες επιλογές που πρέπει να κάνει όποιος ασκεί εξουσία.

Έρχομαι τώρα, θα μιλήσω λίγο πιο αναλυτικά απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη, γιατί θεωρώ ότι είπε μια σειρά από πράγματα τα οποία έχουν περισσότερη ουσία και νομίζω ότι αξίζει να αναδειχθούν.

Καταρχάς, κ. Ανδρουλάκη, σωστά είπατε, κατά την άποψη μου, ότι υπάρχει ένα lobby το οποίο συστηματικά έχει οικονομικό συμφέρον να αρνείται την πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης. Έχετε δίκιο σε αυτό που λέτε. Υπάρχουν πολλοί αρνητές της κλιματικής κρίσης. Κάποιοι βρίσκονται και στην αίθουσα μας. Δεν νομίζω ότι εκπροσωπούν κάποιο lobby. Εδώ μιλάμε μάλλον για φαντασιώσεις και δοξασίες οι οποίες σίγουρα δεν έχουν καμία επιστημονική τεκμηρίωση.

Όμως θα πρέπει καταρχάς να αναγνωρίσουμε, όλες και όλοι, ότι δεν υπάρχει σοβαρός επιστήμονας σήμερα, παγκοσμίως, ο οποίος να ασχολείται με τα θέματα αυτά και να μην βεβαιώνει ότι υπάρχει πολύ γρήγορη ανθρωπογενής αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αναντίστοιχη με αυτό το οποίο έχουμε δει σε άλλους ιστορικούς κύκλους αύξησης της θερμοκρασίας, η οποία συνδέεται ευθέως με την αύξηση της συγκέντρωσης διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, που με τη σειρά του συνδέεται κυρίως με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Αυτή είναι μία πραγματικότητα. Καλά κάνει ο κ. Ανδρουλάκης και το αναδεικνύει, διότι πάνω σε αυτήν ακριβώς την αφετηρία στηρίζονται και όλες οι αναλύσεις οι οποίες μάς υποχρεώνουν να αντιδράσουμε σε αυτή την πραγματικότητα και να κάνουμε πράξη την πράσινη μετάβαση.

Γι' αυτό κάνουμε, παγκόσμια, όλη αυτή την προσπάθεια. Γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι κινδυνεύουμε να φτάσουμε σε ένα σημείο, για τον πλανήτη ολόκληρο, που δεν θα υπάρχει επιστροφή.

Ειδικά αν ενεργοποιηθούν αυτόματοι κύκλοι που έχουν να κάνουν με το εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα της διαμόρφωσης του παγκοσμίου κλίματος με μεγάλη ταχύτητα, όπως ένα πιο γρήγορο λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και στην Ανταρκτική, ενδεχομένως κανείς να μην μπορεί να προβλέψει την τεράστια καταστροφή την οποία να έχουμε μπροστά μας.

Γι' αυτό γίνεται αυτή η μεγάλη παγκόσμια προσπάθεια της πράσινης μετάβασης. Και γι' αυτό κι εμείς, ως χώρα, είμαστε πρωταγωνιστές σε αυτή την προσπάθεια.

Έχουμε ήδη επεξεργαστεί το αναθεωρημένο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα. Είμαστε πάντα ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και σε συστάσεις, αλλά οι συστάσεις αυτές -τονίζω- ότι θα πρέπει να συνοδεύονται από συγκεκριμένες επιλογές και να είναι κοστολογημένες.

Η χώρα μας αυτή τη στιγμή είναι από τους πρωταθλητές στην πράσινη ενέργεια. Και γιατί αναφέρομαι στην πράσινη ενέργεια; Διότι η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα -κυρίως από λιγνίτη, δευτερευόντως από φυσικό αέριο- είναι ο μεγαλύτερος συνεισφορέας σήμερα στα αέρια του θερμοκηπίου που παράγει η χώρα μας.

Αλλά η χώρα μας δεν θα λύσει μόνη της αυτό το πρόβλημα, ούτε η Ευρώπη μπορεί να το λύσει μόνη της. Χρειάζεται μια μεγάλη παγκόσμια συμμαχία και χρειάζεται να εμπλέξουμε σε αυτή τη συζήτηση, με τρόπο πολύ πιο ουσιαστικό, τις μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες οι οποίες, ενδεχομένως δικαιολογημένα, έρχονται και να λένε «γιατί μας επιβάλεις εμάς να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίον ζούμε όταν εσείς, ως ανεπτυγμένες οικονομίες, είστε βασικά υπεύθυνοι για όλο αυτό το οποίο συμβαίνει με την κλιματική κρίση;».

Εκεί μπαίνουμε σε ζητήματα χρηματοδότησης, μεταφοράς κεφαλαίων, τα οποία συνθέτουν ένα εξαιρετικά σύνθετο παζλ, το οποίο αποτυπώνεται κάθε φορά στις διασκέψεις για το κλίμα που γίνονται σε ετήσια βάση.

'Αρα, καλώς κάνουμε και ενημερώνουμε και εξηγούμε στην κοινή γνώμη αυτή την πραγματικότητα, διότι αυτή ουσιαστικά είναι η γενεσιουργός αιτία για τις πολιτικές μας για την ενέργεια και το κλίμα. Και, ναι, είναι και η εξήγηση γιατί τα τελευταία χρόνια έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα.

Επαναλαμβάνω, είναι η εξήγηση, όχι η δικαιολογία. Ακριβώς επειδή έχουμε περισσότερα ακραία φαινόμενα πρέπει και εμείς να ανεβάσουμε τον πήχη των δικών μας προσδοκιών και να γίνουμε πολύ καλύτεροι από αυτό που φανταζόμασταν ότι θα έπρεπε να ήμασταν, ενδεχομένως πριν από πέντε χρόνια.

Θέλω τώρα να έρθω στο ζήτημα του πορίσματος των Ολλανδών γιατί, στον βαθμό που όλοι αναγνωρίσαμε σε αυτή την αίθουσα ότι είναι χρήσιμο, ας πάμε να δούμε και τι έγραψε το πόρισμα.

Διότι κάνατε μία αναφορά, κ. Ανδρουλάκη, η οποία δεν ήταν ακριβής σχετικά με το πόρισμα. Οπότε, επιτρέψτε μου, να διαφωτίσω την εθνική αντιπροσωπεία για το τι ακριβώς λέει αυτό το πόρισμα. Θα το κρίνουμε στη συνέχεια αν είναι επαρκές ή όχι, αλλά τουλάχιστον να έχουμε μία κοινή κατανόηση του τι λέει.

Εμμέσως αυτή η αναφορά μου θα απαντήσει και στο επιχείρημα του κ. Φάμελλου, περί της καθυστερημένης -δικαιολογημένη εκεί η κριτική-, κατάθεσης των επικαιροποιημένων σχεδίων διαχείρισης πλημμυρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Λοιπόν, τι λέει το πόρισμα, κ. Ανδρουλάκη, μεταφράζω από τα αγγλικά: «Από τις 5 έως τις 7 Σεπτεμβρίου η Θεσσαλία χτυπήθηκε από ένα καιρικό φαινόμενο που συμβαίνει μία φορά στα 1.000 χρόνια». Μία φορά στα χίλια χρόνια, κ. Ανδρουλάκη, κ. Φάμελλε. Η τροπική αυτή καταιγίδα, «Medicane» είναι ο όρος, το «Medicane» προκύπτει από το Mediterranean hurricane, λοιπόν, «was likely the most severe storm that has ever hit Europe». Ο «Daniel», μας λένε οι ειδικοί, «ήταν ίσως η πιο ισχυρή καταιγίδα που χτύπησε ποτέ την Ευρώπη».

Δεν ήταν μια ψιχάλα, έτσι; Εάν δεν ήταν η ισχυρότερη καταιγίδα, θα ήταν μία από τις τρεις ισχυρότερες, μία από τις πέντε ισχυρότερες, να συμφωνήσουμε λοιπόν, 3,7 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού. Συνεχίζει η έκθεση συγκρίνοντας με τις καταστροφικές πλημμύρες του 2021 στην Ευρώπη όπου χάθηκαν, γιατί μιλάμε και για τις ανθρώπινες ζωές, 242 άνθρωποι και οι ζημιές ήταν άνω των 10 δισεκατομμυρίων. Το νερό που έπεσε σε αυτές τις καταστροφές ήταν πολύ λιγότερο, από 10 έως 270 mm νερού, όταν στη Θεσσαλία έπεσαν παραπάνω από 700 mm νερού σε 48 ώρες.

Και είναι, λένε οι Ολλανδοί, «ευτυχές το γεγονός ότι δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες απώλειες που να ήταν στις εκατοντάδες». Αυτό μας λένε οι ειδικοί.

Συνεχίζουν λέγοντας ότι η λεκάνη απορροής της Θεσσαλίας είναι δυστυχώς μια από τις πιο επιρρεπείς σε πλημμύρες στην Ελλάδα και θα ήταν αδύνατον να αποτρέψουμε πλήρως πλημμυρικά φαινόμενα όταν έχουμε εντάσεις βροχόπτωσης όπως αυτές του «Daniel». Αυτό το οποίο μπορούμε να κάνουμε, όμως, είναι να περιορίσουμε την επίπτωσή τους.

Αυτό, λοιπόν, νομίζω ότι είναι μια αντικειμενική διαπίστωση του τι ακριβώς έγινε. Και βέβαια κάνουν και μια αναφορά στα περιβόητα σχέδια διαχείρισης, θα το διαβάσω ακριβώς όπως γράφεται στα αγγλικά για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση με τη μετάφραση. Σελίδα 5: «The existing flood management plans, flood risk management plan 2014-2020», αυτά τα οποία λέτε, «are not operational, actionable, in the sense that they could not play a role in the prevention of the floods caused by storm Daniel». Γιατί πολύ απλά το μόνο το οποίο μας έλεγαν είναι πού θα πλημμυρίσει και δεν το είπαν κι αυτό με απόλυτη ακρίβεια.

Λοιπόν, αυτά μας λένε οι Ολλανδοί, προτείνοντας στη συνέχεια μία σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες πιστεύω ότι σε πρώτο επίπεδο είναι σωστές, σχετικά με τη διαχείριση των πλημμυρικών ζωνών. Με άλλα λόγια, πού θα πηγαίνουν τα νερά, πόσο καιρό θα μένουν τα νερά και με τι ταχύτητα θα κινούνται, διότι καταλαβαίνετε ότι όταν πέφτει αυτός ο όγκος νερού κάπου θα πάει. Δεν μπορεί να εξαφανιστεί το νερό αυτό, να εξαϋλωθεί, να εξατμιστεί με κάποιο τρόπο.

'Αρα, έχει πολύ μεγάλη σημασία -μας λένε οι Ολλανδοί στην πρώτη τους εκτίμηση και θα αναμένουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις- να μπορούμε να συγκρατούμε το νερό σε πλημμυρικές λεκάνες κοντά στα ποτάμια, σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη έκταση, ώστε να μην γίνονται μεγάλες καταστροφές.

Κάνουν μια σαφέστατη αναφορά για τα ζητήματα διακυβέρνησης του νερού και κάνουν επίσης συγκεκριμένες συστάσεις για το πώς μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι στη διαχείριση της κρίσης και στα ζητήματα πολιτικής προστασίας.

Αλλά ειδικά για τα ζητήματα της διαχείρισης του νερού έρχονται και λένε το προφανές. Θα ήταν ευχής έργο αν σε αυτό τουλάχιστον μπορούμε να συμφωνήσουμε. Διότι, ξέρετε, είναι πολύ εύκολο να λέμε τα εύκολα, αλλά μερικές φορές όταν θέλουμε να «σπάσουμε αυγά» πρέπει να αναδεικνύουμε και ζητήματα που απαιτούν κάποιες συγκρούσεις.

Πόσους ΤΟΕΒ έχουμε στην Θεσσαλία; 49, 49 ΤΟΕΒ και ένα ΓΟΕΒ στη Θεσσαλία. Ο καθένας το δικό του βιλαέτι, ο κάθε Δήμος. Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων, Τοπικοί Οργανισμοί που διαχειρίζονται την άρδευση, όχι την ύδρευση. Ο κάθε ΤΟΕΒ το δικό του βιλαέτι. Ο κάθε Δήμος τη δική του προτεραιότητα. Η κάθε τοπική κοινωνία να ζητάει ένα ανάχωμα και ένα φράγμα, χωρίς να ενδιαφέρεται για το ποια μπορεί να είναι η επίπτωση αυτής της παρέμβασης στο τι θα γίνει πιο κάτω. «Να προστατεύσω» δηλαδή, με άλλα λόγια, «το δικό μου το χωριό» -θεμιτό σε ένα επίπεδο, το καταλαβαίνω- «αλλά δεν με νοιάζει, ας φύγει το νερό από δω και ας πάει όπου να' ναι». Θα μπορούσε να πάει στη Λάρισα, να πλημμυρίσει όλη η Λάρισα και να μιλούσαμε σήμερα για πολύ μεγαλύτερες ζημιές.

'Αρα, τι έρχονται και λένε; Αυτό το οποίο θα κάνουμε. Και θέλω πραγματικά να τοποθετηθείτε με σαφήνεια στη δευτερολογία σας και να πείτε αν στηρίζετε αυτή την πρωτοβουλία. Ένας οργανισμός σε επίπεδο λεκάνης απορροής, ο οποίος θα πάρει αρμοδιότητες από τους ΤΟΕΒ, από τον ΓΟΕΒ και σε έναν βαθμό από την Περιφέρεια, ώστε να συγκεντρωθούν σε έναν οργανισμό, ο οποίος θα μπορεί να κάνει αυτόν τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση της υλοποίησης των έργων κεντρικά, ώστε να αποφεύγονται οι τοπικές συγκρούσεις συμφερόντων.

Και μπορεί να διαπιστώσουμε, όταν κάνουμε αυτή την ανάλυση, ότι δεν χρειαζόμαστε πάρα πολλά πανάκριβα έργα, πάρα πολλά καινούργια φράγματα. Αλλά αυτά τα οποία πρέπει να γίνουν είναι σε πρώτη φάση τα απολύτως προφανή: να φτιάχνουμε τα αναχώματα σωστά, ώστε να μην καταρρέουν όταν βρέχει περισσότερο από ό,τι ενδεχομένως περιμένουμε. Να καθαρίζουμε τα ποτάμια μας. Να σιγουρευόμαστε ότι οι πλημμυρικές ζώνες είναι πραγματικά πλημμυρικές ζώνες και δεν πάμε να χτίζουμε μέσα σε αυτές.

Διότι όταν βλέπετε τον χάρτη της Λάρισας, γιατί πλημμύρισε η Γιάννουλη; Κυρία Λιακούλη φαντάζομαι τα ξέρετε αυτά καλά. Κοίτη του Πηνειού, πλημμυρική ζώνη δεξιά και αριστερά της κοίτης του Πηνειού. Τι υπάρχει στην πλημμυρική ζώνη δεξιά της κοίτης του Πηνειού; Μέσα στην κοίτη. Ένα ολόκληρο τετράγωνο, όχι πολυκατοικίες, ένα ολόκληρο τετράγωνο με μπουζουκτσίδικα, με μάντρες, με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Θα πάμε να τα γκρεμίσουμε;

Γιατί έτσι πλημμύρισε η Γιάννουλη. Αλλά όταν θα πάμε να τα γκρεμίσουμε, σας θέλω μαζί, σας θέλω μπροστάρη εκεί. Μην σφυρίζετε αδιάφορα μετά. Δεν λέω ότι θα το κάνετε, απλά θέλω να προεξοφλήσω τη στήριξή σας σε αυτό το οποίο πρέπει να γίνει.

Και βέβαια, ναι, πρέπει να δούμε τι θα γίνει -και εκεί δεν έχουμε ακόμα απάντηση- με τη λεκάνη απορροής της Λίμνης Κάρλας. Διότι δεν υπάρχει τρόπος σήμερα -και όποιος σας λέει το αντίθετο, σας κοροϊδεύει απλά, λέω στους πολίτες της περιοχής- να αδειάσει η νέα Κάρλα, όχι η παλιά, η τεχνητή λίμνη, με μεγάλη ταχύτητα. Είναι επίσης βέβαιο ότι αν το νερό όλο δεν μπορεί να περάσει από τα Τέμπη, που υπάρχουν φυσικά όρια στο πόσο νερό μπορεί να παροχετευθεί μέσα από τα Τέμπη, το νερό θα πάει κάπου αλλού και θα πάει στην Κάρλα. Γι' αυτό η Κάρλα ήταν λίμνη κάποτε, πριν την αποξηράνουμε.

'Αρα, εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε και να πάρουμε κάποιες δύσκολες αποφάσεις. Και αν επιλέξουμε ότι 150.000-160.000 στρέμματα πρέπει να είναι η φυσική λεκάνη πλημμυρικής απορροής του Πηνειού, πρέπει να πάμε να πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους ότι «δεν μπορείτε να συνεχίσετε να καλλιεργείτε άλλο εδώ, εκτός αν θέλετε να πάρετε το ρίσκο να πλημμυρίζετε κάθε δέκα χρόνια».

Αυτές είναι οι δύσκολες αποφάσεις τις οποίες θα πρέπει να πάρουμε. Και όταν θα μιλήσουμε για ακόμα πιο δύσκολες αποφάσεις, εκεί θα μιλήσουμε και για τις παραγωγές της Θεσσαλίας και θα σταματήσουμε να «χαϊδεύουμε τα αυτιά» των αγροτών, λέγοντάς τους ότι πάντα θα υπάρχει μία Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία θα επιδοτεί παραγωγές που δύσκολα πια θα είναι ανταγωνιστικές.

Και όταν θα μπαίνει και ο δεύτερος πυλώνας μέσα, ο οποίος σημαίνει περιβαλλοντικές υποχρεώσεις, μετά μην παραπονιόμαστε γιατί κάποιες επιχορηγήσεις μπορεί να μειώνονται, επειδή έτσι έχουμε -όλοι μας, ενδεχομένως- μάθει τους παραγωγούς μας. Διότι τα χρήματα σημαίνουν και υποχρεώσεις και προσαρμογή στην κλιματική κρίση. Εκεί λοιπόν είναι που σας θέλω να πάμε όλοι μαζί. Διότι αυτές είναι οι δύσκολες παρεμβάσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν.

Για αυτά, βέβαια, πρέπει να σας πω ότι δεν άκουσα πολλά στην ομιλία του κ. Ανδρουλάκη. Θέλω να σας το πω ειλικρινά, κ. Ανδρουλάκη: ένας τίτλος δεν είναι σχέδιο.

Μας είπατε: «πρέπει να γίνει παραγωγική ανασυγκρότηση στη Θεσσαλία» Πρέπει να κάνουμε σημαντικές παρεμβάσεις στον πρωτογενή τομέα. Η Θεσσαλία δεν κατέρρευσε οικονομικά. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα. Είναι μια πολύ δυναμική Περιφέρεια με βιομηχανία, με τριτογενή τομέα. Δεν κατέρρευσε λόγω του «Daniel».

Αυτό που δέχθηκε ένα ισχυρότατο πλήγμα είναι ένα μέρος, όχι όλο, ένα μέρος του πρωτογενούς της τομέα. Αυτό πρέπει να εξετάσουμε. Αλλά μας είπατε, κ. Ανδρουλάκη, ποια είναι η απάντηση, να κάνουμε μία task force. Χαίρομαι που έρχεστε επιτέλους στη λογική μας και αναγνωρίζετε τη σημασία του επιτελικού κράτους. Μπράβο σας, αυτά κάνουμε. Task force τι σημαίνει; Μία δυνατότητα διυπουργικού συντονισμού, σε επίπεδο Προεδρίας της Κυβέρνησης. Το κάνουμε ήδη, αυτό το οποίο λέτε γίνεται ήδη.

Συμμετέχω στις συσκέψεις, ο ίδιος, για τη Θεσσαλία, μία φορά στις δύο εβδομάδες. 'Αρα, αυτό το οποίο περιγράφετε έχει ήδη γίνει, αλλά είναι η επιτομή του επιτελικού κράτους. Οπότε προσέξτε λίγο παρακαλώ, την επόμενη φορά που θα μας ασκήσετε κριτική για το επιτελικό κράτος, αναγνωρίστε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις που απαιτείται ο συντονισμός μεταξύ πολλών Υπουργείων, έχει και αυτό τη δική του αξία.

Δύο ακόμα, λοιπόν, παρατηρήσεις-απαντήσεις σε αυτά τα οποία είπατε. Χρήση τεχνολογίας: συμφωνώ απόλυτα, αυτό κάνουμε. Το κάνουμε πιλοτικά. Μιλήσατε για drones, τα δοκιμάζουμε. Μιλήσατε για σένσορες, τους δοκιμάζουμε σε συνεργασία με ελληνικές εταιρείες, αν μπορούν να εντοπίσουν πιο γρήγορα τον καπνό από ό,τι το μάτι.

Μιλήσατε για την ανάγκη να υπάρχει μία αποτύπωση σε ένα κέντρο επιχειρήσεων όλης της πληροφορίας, real-time, την ώρα της φυσικής καταστροφής. Συμφωνώ απόλυτα. Σας έχω καλέσει -και η πρόσκληση είναι ανοιχτή σε όποιον πολιτικό αρχηγό το επιθυμεί- να επισκεφθείτε στη διάρκεια μίας φωτιάς το ΕΣΚΕΔΙΚ, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού και Επιχειρήσεων.

Πράγματι, θα συμφωνήσω μαζί σας, ακόμα η ροή της πληροφορίας που έχουμε δεν είναι ικανοποιητική. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερες πληροφορίες, περισσότερη και καλύτερη εικόνα την ώρα που εξελίσσεται το φαινόμενο. Αυτό όμως ακριβώς προσπαθούμε να κάνουμε.

Ναι, είναι το Κέντρο Επιχειρήσεων το οποίο φτιάξαμε εμείς. Διότι δεν θέλω να σας θυμίσω τι είναι αυτό το οποίο μας παραδώσατε εσείς όταν έπρεπε να διαχειριστούμε τις πρώτες πυρκαγιές, ειδικά τις δύσκολες μέρες του 2021.

'Αρα, σε αυτό θα συμφωνήσω απόλυτα και γι' αυτό επενδύουμε περισσότερο στην τεχνολογία. Δουλεύουμε με ελληνικές επιχειρήσεις, υπάρχει μεγάλο περιθώριο καινοτομίας γενικά στην τεχνολογία γύρω από την κλιματική κρίση και πιστεύω ότι σε κάποιες από αυτές τις τεχνολογίες μπορούμε να είμαστε και πρωτοπόροι.

Όπως ήμασταν πρωτοπόροι στο «112», ένα σύστημα για το οποίο μπορούμε πια να εξάγουμε τεχνολογία, ειδικά σε φτωχότερες χώρες, και πραγματικά να σώσουμε ζωές. 'Αρα, στο ζήτημα αυτό δεν νομίζω ότι υπάρχει καμία απολύτως διαφωνία. Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τελικά οι φωτιές δεν σβήνουν από την τεχνολογία και από τον έγκαιρο εντοπισμό τους. Αυτό που έχει σημασία στον έγκαιρο εντοπισμό είναι ακριβώς το γεγονός ότι μπορούμε να παρεμβαίνουμε πιο γρήγορα.

Είπε ο κ. Ανδρουλάκης ότι «είχαμε λιγότερες πυρκαγιές». Κύριε Ανδρουλάκη, είπατε ότι «είχαμε λιγότερες πυρκαγιές». Εστίες ναι, ξεκίνησαν λιγότερες πυρκαγιές, ναι, αλλά περισσότερα στρέμματα. Στατιστικά, έχετε δίκιο. Μόνο που η στατιστική δεν λέει όλη την αλήθεια, διότι φέτος το καλοκαίρι είχαμε την ιδιαιτερότητα να μην έχουμε καμία φωτιά μέχρι τις 15 Ιουλίου. 'Αρα, το μισό καλοκαίρι ουσιαστικά δεν είχαμε καθόλου φωτιές και μετά είχαμε μαζεμένες πάρα πολλές.

Και επειδή ακριβώς είχαμε ακραίες κλιματολογικές συνθήκες, αυτό το οποίο λέγεται «hot, dry, windy», δηλαδή ζέστη, ξηρασία και αέρας ταυτόχρονα, γι' αυτό και δυστυχώς δεν μπορέσαμε κάποιες από τις φωτιές αυτές να τις ελέγξουμε γρήγορα. Και δεν μπορέσαμε τελικά να τις θέσουμε υπό έλεγχο παρά μόνο όταν πέρασαν πολλές μέρες.

Αυτή είναι η πραγματική αποτύπωση. Αν εσείς πιστεύετε ότι μπορούσε να γίνει κάτι διαφορετικό, παρακαλώ τις συγκεκριμένες υποδείξεις, όχι σε εμάς όμως, στην Πυροσβεστική. Γιατί δική τους δουλειά είναι το πώς θα κατανείμουν τα εναέρια μέσα και το πώς θα προτεραιοποιήσουν τις φωτιές.

Και μια μεγάλη κατάκτηση του μηχανισμού αυτού, κ. Ανδρουλάκη και κ. Κατρίνη, είναι το γεγονός ότι δεν παρεμβαίνει πια κανένας πολιτικός παράγοντας σε αυτή τη διαδικασία. Δεν ακούστηκε φέτος «πού είναι τα ελικόπτερα, πού είναι τα αεροπλάνα;». Εκεί ήταν τα αεροπλάνα και έριχναν. Αλλά προφανώς η φωτιά ήταν πολύ μεγάλη για να μπορέσει να σβήσει μόνο από αέρος.

Αντιπαρέρχομαι πάλι το σχόλιο του κ. Βελόπουλου για το επιβραδυντικό υγρό, το έχω απαντήσει πολλές φορές. Είναι μια φαντασίωση, κ. Βελόπουλε, αυτή, σας παρακαλώ πολύ να μην την χρησιμοποιείτε. Έχει ελάχιστη αξία το υγρό αυτό όταν τα μέσα μας -επιτρέψτε μου να σας το εξηγήσω με καλό τρόπο, το έκανα και την προηγούμενη φορά- βασικά παίρνουν νερό από τη θάλασσα. Και για να πάρεις επιβραδυντικό υγρό πρέπει να πας να προσγειωθείς σε ένα αεροδρόμιο, να χάσεις πάρα πολύ χρόνο και να πάρεις μια ποσότητα εκεί που μπορείς να πάρεις δέκα ποσότητες νερού.

Αλλά πάλι αυτό, ξέρετε, είναι μια επιχειρησιακή απόφαση. 'Αρα, όταν ασκείτε κριτική για την αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσων, την κριτική δεν την ασκείτε, κ. Ανδρουλάκη, στην κυβέρνηση, την κριτική την ασκείτε στην Πυροσβεστική. Και να έχετε το θάρρος, αν μη τι άλλο, να το πείτε, ότι «κάποιοι στην Πυροσβεστική δεν έκαναν καλά τη δουλειά τους».

Τελειώνω με το ζήτημα της Δαδιάς. Μας είπατε ότι πρέπει να γίνει αποτύπωση. Μα την κάναμε την αποτύπωση και σας έδωσα τα δεδομένα την προηγούμενη φορά. Μας λέτε πράγματα τα οποία ήδη έχουν γίνει. Προφανώς έχει γίνει λεπτομερέστατη αποτύπωση της Δαδιάς. Και όταν ήρθα και σας είπα, την προηγούμενη φορά, ότι τουλάχιστον μέσα στην τραγωδία της πυρκαγιάς διαπιστώσαμε ότι ένα σημαντικό κομμάτι της Δαδιάς, που θεωρούσαμε ότι ήταν πλήρως καμμένο, δεν είχε υποστεί την έκταση της ζημιάς που νομίζαμε, αυτή είναι η αποτύπωση η οποία γίνεται.

Οι μελέτες έχουν ήδη γίνει από τις Δασικές Υπηρεσίες και ήδη δουλεύουν μέσα στο δάσος για να γίνει η πραγματική αποκατάσταση. Ευτυχώς η ζημιά και στη χλωρίδα και στην πανίδα δεν είναι τόσο τραγική όσο πιστεύαμε.

Προσοχή, δεν λέμε ότι δεν έγινε μια πολύ μεγάλη καταστροφή. Λέμε ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο περιμέναμε ότι θα ήταν αμέσως μετά την πυρκαγιά.

Τελειώνω λέγοντας και πάλι, προς όλη την αντιπολίτευση, ότι αισθάνομαι πως πολλές φορές εμείς έχουμε ένα σχέδιο. Μίλησα πάρα πολύ συγκεκριμένα για όλα αυτά τα οποία θα κάνουμε. Αισθάνομαι ότι εμείς έχουμε σχέδιο, εσείς έχετε παράπονα.

Καταλαβαίνω το ρόλο της κριτικής, αλλά από την άλλη οι προτάσεις -τονίζω- πρέπει να είναι συγκεκριμένες. Δεν είναι πρόταση ένας τίτλος: «χρειαζόμαστε παραγωγική ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας». Τι μου λέει αυτό το πράγμα; Δεν λέει απολύτως τίποτα.

Εκεί που θα χρειαστεί πραγματικά να κριθείτε και εσείς είναι στα δύσκολα διλήμματα. Μίλησα, ας πούμε, για την ανάγκη ίδρυσης φορέων με συγκεκριμένο οργανόγραμμα, συγκεκριμένες αρμοδιότητες και συγκεκριμένους πόρους. Συμφωνείτε; Διαφωνείτε; Και αν διαφωνείτε τι μας προτείνετε να κάνουμε καλύτερα;

Πήραμε πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης; Βεβαίως πήραμε, ναι. Και αναγκαστήκαμε να θυσιάσουμε κάποια έργα. Κάναμε καλά; Γιατί τόσα είναι τα λεφτά, δεν υπάρχουν καινούργια λεφτά. Ναι, πήραμε 686 εκατομμύρια, βάλαμε στην άκρη κάποια άλλα έργα για τα οποία ψάχνουμε να βρούμε άλλους πόρους χρηματοδότησης και τα ρίξαμε στην Θεσσαλία. Κάναμε καλά; Έπρεπε να πάρουμε περισσότερα λεφτά; Έπρεπε να πάρουμε λιγότερα λεφτά; Κάνουμε καλά που παίρνουμε από τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης να τα ρίξουμε στα τραίνα και στους δρόμους ή έπρεπε να δώσουμε τα λεφτά κάπου αλλού;

Αυτό είναι συγκεκριμένη κριτική, κ. Ανδρουλάκη. Αυξάνουμε τους πόρους -σας το ξαναείπα- στο ταμείο του Κρατικού Προϋπολογισμού για τις φυσικές καταστροφές από 300 στα 600 εκατομμύρια. Και φορολογούμε τους τουρίστες μας γι' αυτό. Κάνουμε καλά; Έπρεπε να είναι 1 δισ.; Έπρεπε να βάλουμε παραπάνω φόρο; Έπρεπε να βρούμε αλλιώς τα λεφτά;

Αυτές είναι οι επιλογές τις οποίες καλείται η κυβέρνηση να κάνει κάθε μέρα. Και αυτή, τελικά, είναι η μεγάλη απόσταση μεταξύ της πραγματικής, εφαρμοσμένης πολιτικής και της έκθεσης ιδεών.

Τριτολογία του πρωθυπουργού

Τρεις παρατηρήσεις σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Ανδρουλάκης, διότι μερικές φορές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω τη σκέψη του -μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης.

Φυσικό αέριο, κ. Ανδρουλάκη. Μας είπατε ότι είναι ορυκτό καύσιμο. Προφανώς είναι ορυκτό καύσιμο. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει -όπως σωστά είπατε- ως καύσιμο μετάβασης, είναι απαραίτητο το φυσικό αέριο και θα είναι απαραίτητο για αρκετές δεκαετίες προκειμένου να μπορούμε να σταθεροποιούμε το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σίγουρα το φυσικό αέριο είναι πολύ καλύτερο από τον λιγνίτη, συμφωνούμε σε αυτό φαντάζομαι, γι' αυτό και η χώρα μειώνει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από τον λιγνίτη. Και πράγματι, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να μπορεί να παράγει ενέργεια 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, θα είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, όμως, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Αν εσείς έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι να εξηγήσετε πώς ακριβώς αυτό θα γίνει.

Διότι, πράγματι, έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ.

Μιλάτε σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν διαφωνούμε σε αυτό, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ και μικρές ΑΠΕ και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ.

Έχουμε μεγάλο ζήτημα -όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμιο- με την επάρκεια των δικτύων. Πράγματι, μια παράμετρος ανθεκτικότητας είναι και η επάρκεια των δικτύων, διότι καθυστέρησε συνολικά η παγκόσμια αγορά να αναγνωρίσει τη σημασία των δικτύων, έτσι ώστε να μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά, αν δεν φυσάει και αν δεν έχει ήλιο ή το βράδυ, δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και θα χρειαζόμαστε και άλλη πηγή ενέργειας. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Εάν δεν θέλετε φυσικό αέριο να μας πείτε, διότι οι επιλογές εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες.

Θέλουμε να βελτιώσουμε τις διασυνδέσεις μας και το κάνουμε, διότι πράγματι μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε και να εξάγουμε φυσική ενέργεια.

Φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στο λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμα -θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας-, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Αλλά το να παρουσιάζετε μία ωραιοποιημένη εικόνα αποκηρύσσοντας πλήρως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ολίγον ουτοπικό.

Δεύτερον, ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήθελα απλά να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι πράγματι θα εντοπιστούν, στο μέτρο του εφικτού, μέσα από μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θεωρείτε τη δική σας πολιτική πελατεία με το να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως, ναι, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο φόρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να πληρώνουν τον φόρο τον οποίον καταβάλλουν ή μηδενικό φόρο.

Θα έρθει όμως η ώρα -δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στο θέμα αυτό- που θα κάνουμε εκτενή συζήτηση. Απλά εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο. Δεν είναι εύκολη αυτή η παρέμβαση.

Διότι, μπορώ να θυμηθώ κι εγώ μία άλλη μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε, από μία άλλη κυβέρνηση, στην αρχή μιας άλλης δεύτερης θητείας, που όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις έκανε πίσω ολοταχώς και «φόρτωσε» το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές.

Επειδή λοιπόν εμείς έχουμε λάβει μία σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, ότι θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα πορευτούμε.

Αν ήταν δικές μας αντιδράσεις γιατί κάνατε εσείς πίσω τότε; Είναι το ερώτημα.

Λοιπόν, το τρίτο και κλείνω με αυτό, κάνατε ένα λεκτικό άλμα μιλώντας για «κλιματική ανθεκτικότητα» και μετά μιλήσατε για «οικονομική ανθεκτικότητα» και συνδέσατε την κρίση του 2009 και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλατε να πείτε.

Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Και είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ναι, κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική. Γι' αυτό ακριβώς μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι».

Σωκράτης Φάμελλος: «Η κυβέρνηση δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή χαρακτηρίζοντάς τον «ψευδοεκσυγχρονιστή που δεν διαθέτει σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά πορεύεται με το "μπάτε σκύλοι αλέστε" και εξυπηρετώντας κολλητούς».

Απαντώντας στον πρωθυπουργό που είχε πει ότι στην πρωτολογία του ο κ. Φάμελλος ήταν επιθετικός είπε: «Είμαστε επιθετικοί γιατί έχουμε αξίες για την κοινωνία. Αν σας ενοχλεί θα χαμογελώ. Ωστόσο καλύτερα να κάνετε κρύα αστεία για το black Friday παρά να κάνετε καταστροφικές επιλογές για τη χώρα».

Ο κ. Φάμελλος επέμεινε ότι υπήρχε σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής κρίσης και διαχειριστικές μελέτες των δασών και για την προσαρμογή της εθνικής στρατηγικής από το 2016 αλλά ο πρωθυπουργός το απαξίωσε ως γραφειοκρατικό και επέρριψε ευθύνες για γραφειοκρατία και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τι μας είπατε για τα σχέδια; Ότι ήταν άχρηστα και επικαλεστήκατε ότι το φαινόμενο Daniel είναι κάθε χίλια χρόνια. Ωστόσο ακόμη και το σχέδιο που υπήρχε για την αντιμετώπιση του φαινομένου και προβλέπει την περιοδικότητα των 1.000 ετών δεν το διαβάσατε. Το σχέδιο αντιμετώπισης της πλημμύρας υπάρχει από το 2007 και το είχε ψηφίσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Ήταν γραφειοκρατία τότε; Λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι αυτά είναι τερτίπια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών, αυτά όμως ψηφίστηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2007. Τα ίδια σχέδια που εμφανίζει σαν καινοτομία, για να αποφύγει την ευθύνη του τα παρουσιάζει σαν γραφειοκρατία».

Ρώτησε αν η κυβέρνηση επιμένει κόντρα στο σχέδιο των περιβαλλοντικών οργανώσεων για την διαχείριση των υδάτων στην Θεσσαλία που ζητά να ακυρωθεί η εκτροπή του Αχελώου.

Γενικεύοντας υποστήριξε: «Μέσα στην πρόταση η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο μεταρρύθμισης. Τι άλλο κάνει; Τα βάζει με την επιστήμη, με την ΕΜΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο. Οι επιστήμονες ήταν παρόντες στην μεγάλη φυσική καταστροφή, εσείς είσαστε απόντες και τώρα προσπαθείτε να τους φιμώσετε. Θέλετε να τους βάλλετε κάτω από τον κ. Κικίλια. Γιατί θα τους ακούει καλύτερα; Είστε ψευδοεκσυγχρονιστής. Οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου είναι απλήρωτοι. Για το Εθνικό Αστεροσκοπείο και το τεχνικό δυναμικό του Δημοσίου έχουμε πλήθος παραιτήσεων και το 62% είναι άνω των 52 ετών. Το προσωπικό δεν αντικαθίσταται. Ο ψευδοεκσυγχρονιστής κ. Μητσοτάκης αφυδατώνει και από επιστήμονες μηχανικούς το Δημόσιο».

Έκανε ειδική αναφορά στην γέφυρα Ξηριά στην Μαγνησία λέγοντας ότι «την πήρε το ποτάμι» ενώ γενικότερα για την Μαγνησία είπε ότι «οι εργαζόμενοι έχουν μείνει δίχως αποζημιώσεις των μισθών τους, ενώ καθυστερήσεις υπάρχουν και στις αποζημιώσεις των πλημμυροπαθών. Επίσης δεν αποζημιώθηκαν όσοι επλήγησαν από τις εκρήξεις στην 111 πτέρυγας μάχης».

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση κατάργησε την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και τώρα «λέτε ότι θα συστήσετε ξανά την Ειδική Γραμματεία». Ζήτησε η αρμοδιότητα για την κλιματική στρατηγική να μεταφερθεί συνολικά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος που τώρα είναι μοιρασμένη σε διαφορετικές υπηρεσίες.

Συνεχίζοντας είπε: «Δεν έχετε προχωρήσει κανένα θεσμικό εργαλείο. Ζητάτε να μεταφερθεί το Αστεροσκοπείο και η ΕΜΥ στο Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Θέλετε να τακτοποιείτε κολλητούς, τότε όμως δεν υπάρχει θεσμικό πλαίσιο είναι "μπάτε σκύλοι αλέστε"».

Κλείνοντας ρώτησε: «Τι θα κάνετε με τους πυροσβέστες; Θα προχωρήσετε σε αλλαγή προτύπων στον σχεδιασμό έργων για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών; Στη Θεσσαλία οι κάτοικοι λένε ότι είναι περιβαλλοντικοί πρόσφυγες. Για ποιο λόγο παραπέμφθηκε η χώρα μας στο Ευρωπαικό Δικαστήριο; Θα παραμείνει ο σχεδιασμός για την εκτροπή του Αχελώου; Τι θα κάνετε με τα θέματα των αποζημιώσεων; Τι θα γίνει με το αναπτυξιακό σχέδιο, με την ειδική γραμματεία υδάτων;».

Νίκος Ανδρουλάκης: Δεν δίνω συναίνεση Πόντιου Πιλάτου

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, στη δευτερολογία και στη σύντομη παρέμβασή του, μετά τη τριτολογία του πρωθυπουργού, απάντησε στις επικρίσεις του κ. Μητσοτάκη με τις οποίες κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να μιλήσει συγκεκριμένα κι όχι αόριστα. Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε ότι «συναίνεση Πόντιου Πιλάτου», δεν θα δώσει.

Προσέθεσε ότι η task force που προτείνει για τη Θεσσαλία δεν έχει σχέση με το επιτελικό κράτος της ΝΔ, το οποίο, όπως είπε, είναι πελατειακό και δεν είναι ανθεκτικό. «Η ζημιά που έγινε το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα ενός επιτελικού κράτους διαλυμένου» σημείωσε καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να απαντήσει γιατί η Ελλάδα παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καθώς είναι η μόνη χώρα που δεν εχει χάρτες ετοιμότητας κι αντιμετώπισης πλημμυρικού κινδύνου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση για κρυφή ατζέντα με αφορμή τη φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών επισημαίνοντας παράλληλα πως δεν είχε ενημερώσει προεκλογικά. «Είμαστε υπέρ του να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή με σύγχρονο τρόπο και μέσα. Δεν θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι αλλά εσείς είστε ευχάριστος με τους έχοντες του 41%» υπογράμμισε.

Οσον αφορά στα θέματα της κλιματικής κρίσης και τη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησαν πλήρη εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί επενδύσεις σε ΑΠΕ.

Στην αναφορά του Κ. Μητσοτάκη στη δευτερολογία του πως θα ήθελε να είναι μαζί η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ευαγ.Λιακούλη παρούσα να γκρεμίσουν αυθαίρετα κέντρα διασκέδασης στη λεκάνη απορροής του Πηνειού στη Λάρισα κι όχι να στηρίζει τις διαμαρτυρίες, ο Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε δηκτικά: «Βεβαίως συμφωνούμε στο γκρέμισμα. Να πάρετε όμως και τον αρμόδιο υπουργό για να πει το "Βασίλη ρίχτο"».

Επέμεινε στη έλλειψη πρόληψης για τις φυσικές καταστροφές καθώς επίσης και στην ανάγκη ανακατανομής πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας που σημαίνει αντοχές σ΄όλα τα επίπεδα της κοινωνικής και οικονομικής ζωής. «Η χώρα είναι ευάλωτη σε όλες τις κρίσεις. Γι αυτό επιμένουμε στην ανθεκτικότητα», είπε ο κ. Ανδρουλάκης και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδοκιμάσει δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου, το καλοκαίρι, ο οποίος, κατά τον κ. Ανδρουλάκη, ταύτισε τη κλιματική κρίση με τη προσφυγική κρίση.

Επίσης ο Νίκος Ανδρουλάκης παρατήρησε πως η αντίδραση της κυβέρνησης στη συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς δείχνει ότι μετακινείται πρός τη θέση του ΠΑΣΟΚ καθώς η νόμιμη άμυνα του Ισραήλ κινείται πέρα από τα προβλεπόμενα του Διεθνούς Δικαίου.

Κυριάκος Βελόπουλος: Η ΝΔ και οι υπουργοί της φταίνε για τη θεομηνία στη Θεσσαλία

«Ας σταματήσουμε τις μισές αλήθειες. Αν η κυβέρνηση είχε προμηθευτεί επιβραδυντικό υλικό για τις πυρκαγιές, δεν θα είχε καεί ούτε η Ρόδος, ούτε ο Έβρος. Ας αποφασίσει ο πρωθυπουργός τι έχει έγινε τότε», υποστήριξε ο Κυριάκος Βελόπουλος, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, στη συζήτηση για τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας και του Έβρου και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Επισήμανε ότι «ο υπουργός του (εννοεί πρωθυπουργού) είχε απαντήσει: Ερρίφθη επιβραδυντικό υλικό σε Υλίκη, Ψαχνά, Πάρνηθα, στις 21 Αυγούστου του 2023. Ποιος ψεύδεται λοιπόν εντός της Βουλής; Όχι εμείς τουλάχιστον. Εμείς δεν λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό». Στη συνέχεια κατηγόρησε τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με υπαιτιότητα τους δεν επιχειρούσαν στις πυρκαγιές στην Ρόδο και στον Έβρο, «C-130» και «Σινούκ» γιατί αυτά τα δύο κόμματα «τα άφησαν να σαπίζουν στις αποθήκες γιατί δεν βρήκαν ανταλλακτικά».

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στις πλημμύρες της Θεσσαλίας, είπε ότι ντρέπεται που άκουσε τον πρωθυπουργό να λέει στη Βουλή ότι «ίσως ήταν η ισχυρότερη βροχή». Ο κ. Βελόπουλος εξήγησε ότι «είναι άλλο να λες "ήταν η ισχυρότερη θεομηνία" και άλλο να λες ότι "ήταν ίσως η ισχυρότερη θεομηνία"». Όπως είπε, «έτσι κάνουν οι πολιτικοί. Με μισές αλήθειες, με εάν, εφόσον, ίσως. Αυτά κομμένα όταν μιλάτε στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Θα είστε ειλικρινείς και έντιμοι απέναντι στον ελληνικό λαό». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε ότι «το ερώτημα που γεννάται είναι τι έκαναν όλοι αυτοί για να μη συμβεί η θεομηνία. Γνώριζαν; Ήξεραν. Τι έκαναν; Τίποτα. Ποιος φταίει; Αυτοί. Η ΝΔ και οι υπουργοί της φταίνε».

Συνεχίζοντας, ο Κυριάκος Βελόπουλος επανέλαβε το ερώτημα που απηύθυνε προς τον πρωθυπουργό στην πρωτολογία του, για το εάν θα μπουν τελικά ανεμογεννήτριες στον Έβρο.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της ακρίβειας, τονίζοντας ότι σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Εργαλείο Παρακολούθησης Τιμών Τροφίμων, «η Ελλάδα είναι η ακριβότερη χώρα στις τιμές τροφίμων τον Οκτώβριο και ο πρωθυπουργός επαίρεται ότι η οικονομία πάει καλά», κατηγορώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ψεύδεται.

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βελόπουλος επανέλαβε ότι η ΝΔ και η κυβέρνηση έκαναν την Ελλάδα «μπανανία». «Δεν θα το επιτρέψουμε. Θα αγωνιστούμε για να μη καταντήσει η Ελλάδα, περίγελος του πλανήτη. Είστε αμετανόητοι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Βασίλης Στίγκας: Χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που θα συσπειρώσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες με σκοπό την διάσωση του λαού μας

Κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άσκησε ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «δίνει την παραπλανητική εντύπωση πως τα έχει μελετήσει όλα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας όσον αφορά τις καταστροφές από την κακοκαιρία». Παράλληλα, ο Β. Στίγκας επισήμανε ότι «χρειάζεται μια εθνική στρατηγική που θα ενώσει και θα συσπειρώσει τους Ελληνες και τις Ελληνίδες με ένα σκοπό την διάσωση του λαού μας και του έθνους μας».

Σχολιάζοντας τα όσα είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Είπε ο πρωθυπουργός ότι οι πόροι του κράτους δεν είναι ανεξάντλητοι και προσπαθώντας να θολώσει τα νερά και να εξουδετερώσει την εικόνα που έχουμε σχηματίσει για την κυβέρνηση αυτή, δηλαδή ότι είναι κράτος 'πατερούλης' και οι πολίτες 'φοβισμένα βρέφη', προσποιήθηκε ότι ο πολίτης δεν πρέπει να περιμένει την βοήθεια του κράτους, και να σπεύδει να ασφαλίσει τις οικίες και τις επιχειρήσεις. Έχω την εντύπωση ότι εάν συμβεί - που το απευχόμαστε - κάποια νέα καταστροφή, ο κ. Μητσοτάκης θα μας βγάλει και άλλα γραφήματα. Να θυμίσουμε στον κύριο πρωθυπουργό ότι στο Αρκαλοχώρι όπου έγινε σεισμός, ακόμη δεν έχουν πάρει οι κάτοικοι τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να έχουν λάβει. Και δεν έχουν ούτε προστασία από τις τράπεζες που συνεχώς τους παίρνουν τηλέφωνο και προχωρούν και σε πλειστηριασμούς».

Στη συνέχεια, ο κ. Στίγκας ισχυρίστηκε ότι «οι αποζημιώσεις δεν είναι παρά μόνο ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα για να κλείνει τα στόματα των πληγέντων, που θα ήθελαν να διαμαρτυρηθούν για την ανεπαρκή αντιμετώπιση φαινομένων».

Σε μια οργανωμένη χώρα, προσέθεσε, τα επιδόματα έρχονται συμπληρωματικά. Θα προτιμούσαμε οι αγρότες σε περιοχές που έχουν πληγεί από τις καταστροφές να ήταν οικονομικά αυτάρκεις, να είχαν λεφτά στους λογαριασμούς τους, δουλειές και υποδομές. Και όποια βοήθεια από το κράτος θα ήταν καλοδεχούμενη. Αν πάει κάποιος στη Θεσσαλία θα δει καταστροφή. Έλεγαν πληγέντες, ότι θα φύγουν από το τόπο τους. Δεν μπορεί πλέον να ζήσει κάποιος εκεί».

Ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» σημείωσε στη συνέχεια ότι η τακτική των Ολλανδών είναι, «αφήστε ελεύθερα και καθαρά τα ποτάμια και τα ρυάκια να τρέξουν φυσικά, όπως εκατοντάδες χρόνια τώρα, ενώ ανέφερε πως «η μεγάλη ζημιά στη Θεσσαλία έγινε από το φράγμα».

Επίσης, ο κ. Στίγκας πρότεινε «επειδή οι ακρίτες φυλάνε Θερμοπύλες, ο νομός Εβρου να γίνει 'free taxis'. Μόνο για τον νομό Έβρου να καλέσουν πολυεθνικές εταιρίες και να φτιάξουν εργοστάσια όπως κάνουν και σε άλλες χώρες. Να πουν δεν θέλουμε καθόλου φόρο για δέκα χρόνια».

Τέλος, ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών» υποστήριξε ότι πρέπει να ματαιωθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν, που έχει οριστεί στις 7 Δεκεμβρίου, στην Αθήνα.

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Εσείς ονειρεύεστε λεφτόδεντρα για τον εαυτό σας και όχι για τους πολίτες»

«Εσείς ονειρεύεστε λεφτόδεντρα για τον εαυτό σας και όχι για τους πολίτες» απάντησε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά τη δευτερολογία της στη Βουλή. Όπως είπε «εμείς δεν τάξαμε κάτι» ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον ίδιο ότι «κατασπατάλησαν δισεκατομμύρια ευρώ» και πως είναι «υπόλογοι για διαφθορά και για κακή χρήση των πόρων».

Η κ. Κωνσταντοπούλου επανέλαβε πως η κυβέρνηση δεν έχει λογοδοτήσει για όσα έχουν συμβεί και έκανε λόγο για «θράσος» του πρωθυπουργού να λέει πως «η Λάρισα πλημμύρισε γιατί έχει μπουζούκια». Όπως είπε, πρόκειται για « στρατηγική αντιστροφή της πραγματικότητας» με την οποία «ενοχοποιούν τα θύματα», ενώ σχολίασε πως το ίδιο έκανε και ο Τσίπρας, ο οποίος «δαιμονοποίησε» τους κατοίκους στο Μάτι ότι είχαν αυθαίρετα.

«Εσείς τώρα λέτε φταίνε οι αγρότες, φταίνε τα μπουζούκια, αλλά δε φταίει ο κακός σας εαυτός, η διαφθορά σας, η διαπλοκή σας, η αμετανόητη στάση σας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κλείνοντας, η κ. Κωνσταντοπούλου αναφέρθηκε και πάλι στις 10 προτάσεις που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και στηλίτευσε το σχόλιο του πρωθυπουργού ότι «δεν είναι σοβαρές». «Αλλά είναι σοβαρό να λέτε πως έχουμε πόλεμο, ότι υφιστάμεθα επίθεση;» διερωτήθηκε, τονίζοντας πως το 41% του εκλογικού αποτελέσματος της ΝΔ, δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτήν την αλαζονεία.

«Η ευθύνη που σας βαραίνει είναι τεράστια και δεν την έχετε ακόμη αναλάβει. Εσείς θα συνεχίσετε στο δρόμο της αλαζονείας και μεις θα συνεχίσουμε στο δρόμο της δημοκρατίας και της ελευθερίας», κατέληξε η Ζ. Κωνσταντοπούλου.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.