ΕΛΛΑΔΑ

Δείτε τις τοποθετήσεις των κομμάτων

Βουλή: Εξεταστική Επιτροπή για τα Τέμπη - Ψηφίστηκε η πρόταση του ΚΚΕ

Υπέρ της πρότασης του ΚΚΕ, για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα: «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό», τάχθηκε η ολομέλεια της Βουλής. Συγκεκριμένα, μετά από ονομαστική-ηλεκτρονική ψηφοφορία, και επί 298 ψηφισάντων, 266 βουλευτές ψήφισαν «ναι», ενώ οι 32 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ψήφισαν «όχι».

Μετά από σχετική πρόταση του γ' αντιπροέδρου της Βουλής, Αθ. Μπούρα, η οποία έγινε δεκτή ομοφώνως, η εξεταστική επιτροπή θα αποτελείται από 31 μέλη, με εκπροσώπηση κατ΄αναλογία της δύναμής τους, όλων των κομμάτων, καθώς και των ανεξαρτήτων βουλευτών. Η προθεσμία για την ολοκλήρωση της εργασιών της επιτροπής και η υποβολή του σχετικού πορίσματος, ορίστηκε σε ένα μήνα από τη συγκρότηση της επιτροπής, με δικαίωμα παράτασης, εφόσον ζητηθεί από την ίδια επιτροπή.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Θάνος Πλεύρης: Κανένας δεν μπορεί να κάνει πλειοδοσία στο συναίσθημα- ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ να βγάλουν τα Τέμπη από την αντιπαλότητά τους για το ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα

Τακτικισμούς και εμπαιγμούς καταλόγισε σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Ο κ. Πλεύρης ζήτησε από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ «να βγάλουν τα Τέμπη από την αντιπαλότητά τους για το ποιο θα είναι το δεύτερο κόμμα». Αναφερόμενος στην πρόταση της συγκρότησης Προανακριτικής Επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «ενώ η έρευνα της Ευρωπαίας Εισαγγελέας έχει έρθει στην Βουλή από τον Ιούλιο του 2013 όταν κατέθεσε το ΚΚΕ την πρότασή του για Εξεταστική Επιτροπή και η Κυβέρνηση δήλωσε ότι την αποδέχεται, την ημέρα εκείνη που στην ΔτΠ γινόταν η συζήτηση για το πότε θα διεξαχθεί η συζήτηση της πρότασης στην Ολομέλεια το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε την δική του πρόταση» Για δε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Πλεύρης παρατήρησε ότι « σήμερα που μιλάμε και γίνεται η συζήτηση για την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής κατέθεσε την δική του πρόταση περιοριζόμενη σε μια σύμβαση» Αυτό είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είναι «τακτικές κινήσεις»! Αναρωτήθηκε πως είναι δυνατόν διαβάζοντας το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ τον ίδιο φάκελο δικογραφίας να καταλήγουν σε διαφορετικά πρόσωπα που θα πρέπει να ελεγχθούν για ποινικές ευθύνες». Χαρακτήρισε ασύλληπτο το γεγονός ότι στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ «οι νομικοί σας βρίσκουν για την σύμβαση 717 ποινικές ευθύνες σε Κώστα Αχ. Καραμανλή και σε Κωστή Χατζηδάκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη αλλά όχι και ενδιάμεσα για τον Χρήστο Σπίρτζη»!

Ο κ. Πλεύρης, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ελέγχει τον κ. Καραμανλή γιατί έδωσε δύο παρατάσεις στην υλοποίηση της σύμβασης 717 και δεν την κατάγγειλε όταν ο κ. Σπίρτζης και ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δώσει νωρίτερα έξι παρατάσεις.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατά την έναρξη της τοποθέτησής του παράλληλα αναφέρθηκε στις πρώτες στιγμής της τραγωδίες όπως τις έζησε ο ίδιος τότε ως υπουργός Υγείας και ζήτησε «να μην υπάρχουν πλειοδοσίες συναισθήματος» και «να μην εμφανίζονται εδώ μέσα κάποιοι ως κήνσορες και προστάτες γιατί με τον τρόπο αυτό στην πραγματικότητα προσβάλλουν τα θύματα, τους συγγενείς τους αλλά και το καθένα μας ξεχωριστά».

Θέλουμε είπε ο κ. Πλεύρης « την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και όχι τακτικές κινήσεις πάνω στον πόνο των θυμάτων». Τόνισε πως «η Κυβέρνηση ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη του δυστυχήματος. Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής ανέλαβε προσωπικά την πολιτική του ευθύνη και παραιτήθηκε, ενώ η Κυβέρνηση είπε ότι πρέπει να υπάρξει δικαίωση των θυμάτων». Επισήμανε ότι η ΝΔ ψηφίζει την πρόταση σύστασης της Εξεταστικής Επιτροπής που κατέθεσε το ΚΚΕ διαφωνώντας μεν με το σκεπτικό που προτάσσει αλλά συμφωνεί στο ότι θα πρέπει να εξεταστούν τα δομικά προβλήματα του σιδηροδρόμου» Πρόκειται είπε για μια διευρυμένη εξέταση στο σύνολο των αιτίων της τραγωδίας «που δεν αποκλείει τίποτα, εάν υπάρχουν ευθύνες και στην δική μας Κυβέρνηση να αποδοθούν αλλά πρώτα να διαπιστωθούν». Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αμφισβήτησε το επιχείρημα της Αντιπολίτευσης ότι οι εξεταστικές επιτροπές δεν έχουν κανένα αποτέλεσμα λέγοντας ότι οι δύο Επιτροπές που συγκροτήθηκαν κατά την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ήταν αυτές που κατέληξαν σε αποτέλεσμα δείχνοντας ότι αυτή η Κυβέρνηση της ΝΔ και τα πορίσματα της πλειοψηφίας της είναι αντικειμενικά που εκτιμώνται μετά».

Z. Κωνσταντοπούλου: «Το έγκλημα των Τεμπών είναι η ακτινογραφία της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας»

«Το έγκλημα των Τεμπών είναι η ακτινογραφία της διαφθοράς και της διαπλοκής στη χώρα μας», υπογράμμισε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου μιλώντας στη Βουλή επί της συζήτησης για την πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα Τέμπη.

Η ίδια έκανε λόγο για «διαφθορά που σκοτώνει» και για «κατάληξη μιας μακράς πορείας αδιαφορίας και πολιτικής συμπαιγνίας σε βάρος των απλών ανθρώπων», ενώ δήλωσε πως το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της Εξεταστικής, της Προανακριτικής και «κάθε διαδικασίας διερεύνησης».

Τόνισε, δε, θα «εκπροσωπήσει προσωπικά» την Πλεύση Ελευθερίας στην Εξεταστική, για να διασφαλίσει πως θα είναι παρόντες και ο πρώην υπουργός Υποδομών, Κώστας Καραμανλής και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Η κ. Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μετά τη θυσία των 57 θυμάτων, «παίζονται πολιτικά και κομματικά παιχνίδια», από τους «γνωστούς μηχανισμούς συγκάλυψης».

Καταλόγισε, επίσης, στην κυβέρνηση ότι θεωρεί πως το «41%» την «ξέπλυνε» και «περιφέρονται ως δήθεν δικαιωμένοι», διαβεβαιώνοντας πως θα βγουν στο φως στοιχεία και μαρτυρίες που θα αναδείξουν τις ευθύνες των μελών της και θα δικαιώσουν τα θύματα. « Αν επιχειρήσετε να καταψηφίσετε την ποινική διερεύνηση θα το μετανιώσετε πάρα πολύ πικρά», διαμήνυσε, σχολιάζοντας πως το «μόνο» που ενδιαφέρει τη ΝΔ είναι «το πολιτικό κόστος».

Παράλληλα, άφησε αιχμές και για την κυβέρνηση Τσίπρα τόνιζοντας ότι «όλοι παραμένουν σε θέσεις εξουσίας» ακόμα και μετά το Μάτι, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες, χωρίςουτεν καν «ηθική μομφή».

Μίλησε, ωστόσο, για την «απαρχή μια άλλης πορείας» από τη σημερινή ημέρα «προς την αλήθεια», «προς τη λογοδοσία» και «προς την απόδοση ευθυνών».

«Η χώρα μας βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση γιατί κανείς ποτέ δεν τιμωρήθηκε αρκετά για τα διαρκή εγκλήματα κατά των πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά η Ζ. Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας τη ΝΔ ότι «ως κομμάτι αυτού του συστήματος ατιμωρησίας είναι φυσικό να δίνει τα ρέστα της για να μπλοκάρει την ποινική διερεύνηση» και καταγγέλλοντας, μεταξύ άλλων και την «διεφθαρμένη πολιτική ιδιωτικοποιήσεων» και της κυβέρνησης Τσίπρα που «ξεπούλησε» του σιδηρόδρομους.

«Αυτή η Εξεταστική Επιτροπή όσο περνάει από το χέρι μας θα πάει μέχρι τέλους, μέχρι την πλήρη αλήθεια», κατέληξε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας.

Θ. Παφίλης: "Πλυντήριο" η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, για να ξεπλύνει τις ευθύνες του

«Η πρόταση σας είναι πλυντήριο», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος στα κόμματα που επικρίνουν το ΚΚΕ για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

«Η πρόταση του ΚΚΕ, για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, εκφράζει μια αντικειμενική αναγκαιότητα, για τη διερεύνηση αυτού του εγκλήματος. Είναι στην ίδια κατεύθυνση της μήνυσης που έχουν καταθέσει οι οικογένειες των θυμάτων», είπε ο Θανάσης Παφίλης, σε παρέμβασή του στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια. Όπως παράλληλα ανέφερε, η πρόταση του ΚΚΕ είναι στην ίδια κατεύθυνση και με τα αιτήματα και τους στόχους που έθεσαν 2.800.000 διαδηλωτές και εκατοντάδες φορείς, προκειμένου να ερευνηθεί σε βάθος και να καταλογιστούν οι πολιτικές και οι ποινικές ευθύνες.

Ο βουλευτής τόνισε ότι πρέπει να αναδειχθούν όλα τα αίτια που οδήγησαν στην σύγκρουση των τρένων, που υπονόμευσαν την ασφάλεια και ενέτειναν την επικινδυνότητα των σιδηροδρόμων. Στόχος είναι να υπάρξει διερεύνηση όλων των παραγόντων που οδήγησαν στο «έγκλημα».

«Όσοι λοιπόν επιχειρούν να υποτιμήσουν και να καλύψουν τις ευθύνες της ΕΕ, την πολιτική της οποίας εφάρμοσαν όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επιχειρούν να κρύψουν ένα σημαντικό πρόβλημα που είναι ο τεμαχισμός των σιδηροδρόμων και η ιδιωτικοποίηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ.

«Εμείς περιγράφουμε τι συνέβη, από το 1997 και μετά, από όλες τις κυβερνήσεις», είπε ο κ. Παφίλης και κατηγόρησε τα κόμματα που κυβέρνησαν ότι θέλουν να καλύψουν τις βασικές ευθύνες τους, που είχαν μοιραία κατάληξη.

Ιδίως για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι επιδιώκει να αποκρύψει τις ευθύνες ενός συστήματος που σκοτώνει τον κόσμο αδίστακτα, στο βωμό του κέρδους. «Δεν ντρέπεστε λίγο; Τόση ευρωλιγούρα; Ούτε καν κριτική; Ότι όλα η ΕΕ τα κάνει ωραία και καλά; Σοβαρολογείτε; Τρία μνημόνια ψηφίσατε και λέτε τώρα ότι δήθεν εμείς δίνουμε σανίδα στη δεξιά; Δεν ντρέπεστε λίγο; Που η ΕΕ τσάκισε τον ελληνικό λαό και συνέτριψε τις λαϊκές ανάγκες;», ανέφερε ο Θανάσης Παφίλης. Αλλά και για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ σχολίασε ότι κάνει λόγο μόνο για ευθύνες Σπίρτζη και Καραμανλή και αφήνει εκτός του πεδίου προτεινόμενης έρευνας και άλλα πρόσωπα που είχαν υπό την ευθύνη τους την πολιτική μεταφορών. «Τι μας λέτε; Ότι η ΕΕ είναι αγία; Τι σας πείραζε να πείτε ότι συμφωνείτε με την πρόταση εξεταστικής του ΚΚΕ και να γίνει και προανακριτική; Γιατί; Γιατί θέλετε να βγάλετε τις ευθύνες σας απέξω. Γιατί η δική σας πρόταση λέει "Καραμανλής-Σπίρτζης". Τι έγινε; Ποιος ξεκίνησε να πετσοκόβει, να ξεχωρίζει το τρένο από την κίνηση, ποιος έβαλε μπροστά την ιδιωτικοποίηση; Ο δε ΣΥΡΙΖΑ τι έκανε; Πόσα χρέη χαρίσατε αντί να τα πληρώσει η ιταλική εταιρεία; Τι κάνατε; Τους δώσατε το κερδοφόρο κομμάτι», είπε και προς το ΠΑΣΟΚ και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Τι είναι η πρότασή σας; Πλυντήριο είναι. Να τελειώσει η υπόθεση. Καραμανλής-Σπίρτζης και τελειώσαμε», είπε ο Θανάσης Παφίλης, απευθυνόμενος στα έδρανα του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε: «Να μας λέτε εμάς δεκανίκι της ΝΔ; Ποιο; Το ΠΑΣΟΚ; Δύο φορές στην κυβέρνηση, με τη ΝΔ και με το ΛΑΟΣ. Τρία μνημόνια! Το 70% των νόμων της ΝΔ, το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ και βγαίνει σήμερα να φωνάζει και από πάνω;».

Ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Η πρόταση που καταθέτουμε για συγκρότηση Εξεταστικής Επιτροπής είναι ένα μόνο μέρος της εκπλήρωσης του χρέους που έχουμε αναλάβει, της υπόσχεσης που δώσαμε τον περασμένο Μάρτιο, όταν μια ολόκληρη χώρα συγκλονιζόταν από το έγκλημα στα Τέμπη που στοίχισε τη ζωή σε 57 συνανθρώπους μας, στην πλειοψηφία τους νέα παιδιά.

Η χώρα, όμως, τότε συγκλονιζόταν και από τις μεγαλειώδεις εκδηλώσεις, διαδηλώσεις λαού και κυρίως νεολαίας για να μην ξεχαστεί αυτό το έγκλημα. Κι αυτό είπαμε από την πρώτη στιγμή:

Ότι το ΚΚΕ, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην ξεχαστεί το έγκλημα των Τεμπών.

Ότι θα γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών, για να αναδειχθούν οι αιτίες και οι ένοχοι, που, όπως σε κάθε έγκλημα, υπάρχουν και σε αυτό.

Το χρωστάμε στις 57 αθώες ψυχές που χάθηκαν εκείνο το βράδυ, όταν εν έτει 2023, την εποχή της τεχνητής νοημοσύνης και των απίστευτων τεχνολογικών, επιστημονικών δυνατοτήτων, δυο τρένα συγκρούστηκαν μετωπικά, αφού πρώτα κινούνταν επί 12 ολόκληρα λεπτά, σε αντίθετες κατευθύνσεις στην ίδια γραμμή, χωρίς κανένας από τους αρμόδιους να πάρει είδηση.

Το χρωστάμε στις οικογένειές τους, με τις οποίες άλλωστε συναντηθήκαμε επανειλημμένα και πρόσφατα και μας κατέθεσαν σχετικό αίτημα.

Το χρωστάμε σε όλους τους εργαζόμενους, τους νέους και τις νέες, που θέλουν να γνωρίζουν πως όταν θα μπουν σε ένα μέσο μεταφοράς, θα φτάσουν ασφαλείς στον προορισμό τους.

Όπως θα διαβάσατε, στο επίκεντρο της διερεύνησης βάζουμε την πολιτική της απελευθέρωσης, της ιδιωτικοποίησης των σιδηροδρόμων, η οποία έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα και βέβαια αυτή την πολιτική υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως βέβαια υπηρέτησαν απαρέγκλιτα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Βήμα το βήμα, μεθοδικά, η κάθε κυβέρνηση έπιανε το νήμα από εκεί που το άφηνε η προηγούμενη. Έτσι προχώρησε ο τεμαχισμός του ΟΣΕ, η ιδιωτικοποίηση του πιο κερδοφόρου κομματιού, δηλαδή του μεταφορικού έργου, ενώ συνεχιζόταν η υποχρηματοδότηση και η ακραία υποστελέχωση του κομματιού που έμεινε στο δημόσιο και είχε -εκτός των άλλων- την ευθύνη για τις υποδομές.

Και στους σιδηρόδρομους εφαρμόστηκε η συνθήκη όπου τα πάντα, από το πόσοι εργαζόμενοι θα είναι σε κάθε βάρδια, μέχρι το πού θα κατευθυνθούν χρήματα για νέες επενδύσεις, καθορίζονται από το κριτήριο της κερδοφορίας των λίγων ιδιωτών καπιταλιστών και του κράτους τους.

Με αποτέλεσμα πολλές και διαφορετικές εταιρείες διαχείρισης και εργολάβοι συμβάσεων, συχνά με αντιτιθέμενα συμφέροντα, να εμπλέκονται σε έναν τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο τομέα, όπως είναι οι σιδηροδρομικές -και όχι μόνο- μεταφορές.

Για να το πούμε απλά, διαχωρίστηκε το τρένο από τις ράγες κάτι που, φυσικά, κάνει τον εκτροχιασμό πολύ πιο πιθανό.

Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξετάσουμε και την απαράδεκτη καθυστέρηση στην εκτέλεση της περιβόητης πια σύμβασης 717 του 2014 για την τηλεδιοίκηση.

Δεν χρειάζεται να είναι κανείς ειδικός για να καταλάβει πως όλα τα παραπάνω παίζουν σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια όλων των συγκοινωνιών, όχι μόνο των σιδηροδρομικών.

Γι' αυτό πρέπει όλα αυτά να βγουν στην επιφάνεια, για να μη ζήσουμε τα καινούρια Τέμπη που καραδοκούν σε πολλούς τομείς της ζωής μας, αφού η ζυγαριά του κόστους-οφέλους και το «πάμε και όπου βγει» στα μέτρα ασφαλείας, κυριαρχεί σχεδόν παντού!

Βεβαίως, στα παραπάνω προστίθενται και τα προβλήματα κακοδιαχείρισης από Υπουργούς και άλλους, αλλά και οι εγκληματικές ευθύνες όλων των άμεσα εμπλεκομένων εκείνο το βράδυ. Ζητήματα τα οποία εμείς καθόλου δεν υποτιμάμε, το αντίθετο, επιμένουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και αυτά, όπως και τυχόν ποινικές ευθύνες Υπουργών.

Σήμερα, όμως, όλα τα κόμματα εδώ μέσα πρέπει να πάρουν σαφή θέση απέναντι στην πρόταση του ΚΚΕ για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής, χωρίς υπεκφυγές και χωρίς δικαιολογίες. Γιατί η πρόταση του ΚΚΕ, όπως γνωρίζετε, έχει τη δυνατότητα να εξετάσει κάθε πτυχή του ζητήματος με το οποίο θα καταπιαστεί.

Όπως επίσης γνωρίζετε στην Επιτροπή εξετάζονται και μπορεί να προκύψουν και όλες οι πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών, αλλά και μη πολιτικών προσώπων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, είναι γνωστό, πως μέσω του εκπροσώπου της, δήλωσε ότι θα την ψηφίσει μεν, ξεκαθαρίζοντας δε ότι διαφωνεί με το ίδιο το περιεχόμενο της πρότασης, υπονομεύοντάς την εξαρχής.

Γιατί άραγε; Γιατί το περιεχόμενο είναι αυτό που την ενοχλεί...

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί η ΝΔ επιλέγει να ψηφίσει την πρόταση του ΚΚΕ είναι περισσότερο από προφανής: Γιατί ξέρει πολύ καλά ότι η πρόταση μπορεί να περάσει και χωρίς τις δικές της ψήφους, φτάνει να την ψηφίσουν τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση, λοιπόν, κάνει την ανάγκη φιλοτιμία, για να μην συγκρουστεί με το λαϊκό αίσθημα.

Η κυβέρνηση όμως είναι σε δύσκολη θέση και για έναν επιπλέον λόγο. Γιατί είχαν προηγηθεί οι απαράδεκτες και κυνικές δηλώσεις Γεωργιάδη, που ξεστόμισε το απίθανο ότι κανείς δεν ενδιαφέρεται για μια Εξεταστική για τα Τέμπη!!!

Αλήθεια, κύριοι της κυβέρνησης, πώς γίνεται τη μία να λέτε ότι ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για την Εξεταστική και την άλλη να την υπερψηφίζετε;

Και αντί τα άλλα κόμματα, εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ κυρίως, να καταγγείλετε αυτή την υποκρισία της κυβέρνησης της ΝΔ και να υπερψηφίσετε την πρόταση του ΚΚΕ για Εξεταστική Επιτροπή, τι κάνετε; Γίνεστε επί της ουσίας συνήγοροι της ΝΔ και ταυτίζεστε μαζί της στο πιο κρίσιμο ζήτημα, στη διαφωνία για το περιεχόμενο της εξεταστικής!

Γιατί άραγε; Γιατί, προφανώς, έχετε και σεις λερωμένη τη φωλιά σας με την πολιτική που και εσείς υπηρετήσατε.

Για να το πούμε απλά: Διαφωνείτε, δηλαδή, με όλα όσα ζητούν οι οικογένειες των θυμάτων -οι οποίες ζητούν διερεύνηση σε βάθος 15ετίας. Γυρίζετε την πλάτη στους δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας που διαδήλωναν με το σύνθημα "ότι το έγκλημα αυτό έχει ιστορία".

Και έτσι καταλήγετε -τελικά- και εσείς να δίνετε τις ίδιες εξηγήσεις που δίνει και η κυβέρνηση, ότι φταίει μόνο ένας σταθμάρχης και ίσως κάποιοι ακόμα ανευθυνο-υπεύθυνοι και ξεμπερδέψαμε…

Είναι ενδεικτικό, ότι εσείς του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ τοποθετηθήκατε για την πρόταση του ΚΚΕ, 3 ολόκληρες μέρες μετά την κατάθεσή της και μόνο μετά την τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι θα την στηρίξει.

Κάποιοι, μάλιστα, εμφανίζονται να ομολογούν ότι θα ήθελαν στο τραπέζι να υπάρχει μόνο η πρόταση για προανακριτική, για να την απορρίψει η κυβερνητική πλειοψηφία, όπως μπορεί να το κάνει, για να μπορούν μετά να την καταγγείλουν για συγκάλυψη.

Πόσο πιο ανοιχτά να πείτε ότι το μόνο τελικά που σας ενδιαφέρει, είναι να υπηρετήσετε τις μικροκομματικές σας σκοπιμότητες, να ρίξετε αντιπολιτευτικά πυροτεχνήματα, και όχι να βγει στην επιφάνεια όλη η αλήθεια;

Πόσο τυχαίο είναι, ότι το ΠΑΣΟΚ, ενώ μιλάει εδώ και βδομάδες για Προανακριτική, την κατέθεσε μόλις προχθές και στο παρά πέντε της σημερινής συζήτησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται, απ' ότι ακούσαμε σήμερα απ' την εισηγήτρια, θα την καταθέσει στο και πέντε;

Να ρωτήσουμε γιατί αυτή η καθυστέρηση;

Μα, προφανώς γιατί ψάχνετε να βρείτε, πώς θα κόψετε και θα ράψετε τις ευθύνες του ενός και του άλλου και κυρίως της εγκληματικής πολιτικής της απελευθέρωσης των σιδηροδρομικών μεταφορών που υπηρετήσατε όλοι σας.

Μάλιστα, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επικαλείται κυρίως την έρευνα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελικής Αρχής, η οποία όμως διερευνά μόνο την οικονομική ζημιά που μπορεί να έχει συντελεστεί εις βάρους του προϋπολογισμού της ΕΕ και της χώρας.

Μα, τελικά, τι νομίζετε αυτό είναι το μόνο παράπτωμα; Αυτό είναι το βασικό παράπτωμα; Γιατί εμείς και όχι μόνο εμείς, αλλά σύσσωμος ο ελληνικός λαός βλέπει πως το μεγαλύτερο παράπτωμα είναι η έκθεση σε κίνδυνο ανθρώπινων ζωών που έφτασε τελικά στην τραγική απώλεια δεκάδων, 57 νέων ανθρώπων.

Κάνετε μάλιστα πως δεν ακούτε τις προειδοποιήσεις μας: Δηλαδή, ότι αν υπήρχε πρόταση μόνο για προανακριτική όπως αυτή που φέρνετε εσείς κύριοι του ΠΑΣΟΚ και την απέρριπτε η κυβέρνηση, θα οδηγούμασταν ουσιαστικά σε οριστικό ενταφιασμό της ποινικής διερεύνησης, αφού απαγορεύεται από τον κανονισμό της Βουλής να κατατεθεί ξανά αίτημα για τα ίδια πρόσωπα και τα ίδια αδικήματα.

Αυτό, βέβαια, δεν το λέει μόνο το ΚΚΕ, ο ίδιος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κύριος Ξανθόπουλος, το έλεγε πριν λίγες μέρες, από αυτό εδώ το βήμα απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ.

Μήπως κι αυτός θέλει να βγάλει τη ΝΔ από τη δύσκολη θέση; Μήπως είναι και αυτός «5η φάλαγγα», όπως είπαν για κάποιους μέχρι πρότινος συντρόφους τους κάποια άλλα νέα φυντάνια του ΣΥΡΙΖΑ;

Σοβαρευτείτε επιτέλους…

Το ΚΚΕ, όμως, είναι εδώ παρόν, για να χαλάσει τα σχέδια σε όλους όσοι επιδιώκουν τη συγκάλυψη και τον αποπροσανατολισμό. Είναι εδώ, για να εγγυηθεί ότι το θέμα θα μείνει ψηλά στην ατζέντα, όσο προχωρά και η ποινική διαδικασία. Ότι θα γίνει διερεύνηση, θα ακουστεί η αλήθεια -όσο αυτό μπορεί να συμβεί- και θα βγουν στην επιφάνεια όσα περισσότερα γίνεται.

Εμείς ξέρετε πως δεν έχουμε μεγάλες αυταπάτες, άλλωστε υπάρχει αρνητική εμπειρία, από το παρελθόν, από τη λειτουργία αυτών των Εξεταστικών Επιτροπών λόγω του συσχετισμού των δυνάμεων εδώ μέσα.

Το ΚΚΕ θα κάνει, όμως, ό,τι μπορεί, θα αξιοποιήσει κι αυτή την Επιτροπή, όπως και όποια άλλη συγκροτηθεί.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς δηλώνουμε καθαρά ότι θα υπερψηφίσουμε και την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής και όποια άλλη αντίστοιχη πρόταση κατατεθεί. Το ίδιο θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουν και όλοι οι βουλευτές, του ΠΑΣΟΚ απ' ό,τι φαίνεται, γιατί οι υπόλοιπες ΚΟ έχουν δηλώσει ότι θα την υπερψηφίσουν, και να αφήσουν πίσω τα μικροκομματικά παιχνίδια που τους βάζουν να παίζουν οι ηγεσίες των κομμάτων τους και να υπερψηφίσουν σήμερα την πρόταση του ΚΚΕ, όπως το ΚΚΕ θα υπερψηφίσει τη δική τους!

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, ιδού και το πήδημα…

Σ. Φάμελλος: Υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες πολιτικών προσώπων για το έγκλημα των Τεμπών

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στις 28 Φεβρουαρίου κοντά στον οικισμό του Ευαγγελισμού της Λάρισας σταμάτησε ο χρόνος για πενήντα επτά ανθρώπινες ζωές στο πιο θανατηφόρο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έχει καταγραφεί στην Ελλάδα. Περί τις 23.22΄ ο επιβατικός συρμός του «InterCity», που μετέφερε περισσότερους από τριακόσιους πενήντα επιβάτες στη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη, συγκρούστηκε μετωπικά με μια εμπορική αμαξοστοιχία. Από τη σφοδρή μετωπική σύγκρουση, τον εκτροχιασμό και την ανάφλεξη των συρμών προκλήθηκε ο θάνατος πενήντα επτά ανθρώπων και ο τραυματισμός τουλάχιστον ογδόντα πέντε.

Η εθνική τραγωδία των Τεμπών έχει αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στη ζωή της χώρας μας, όχι μόνο στις οικογένειες και στους φίλους των θυμάτων και από όλα όσα έχουν αναδειχθεί από τη δημόσια συζήτηση, από τη διαδικασία και της προανάκρισης, το έγκλημα των Τεμπών έχει συνδεθεί με σοβαρότατες πολιτικές ευθύνες ιδιαίτερα της πολιτικής ηγεσίας. Και έχουμε ευθύνη να μην αφήσουμε κανένα αναπάντητο ερώτημα, όχι μόνο για να μην ξανασυμβεί τέτοιο δυστύχημα, αλλά και για να αποδοθούν οι ευθύνες. Γιατί οι συγγενείς σήμερα με έγγραφό τους μας ζητούν -και οφείλω να ομολογήσω ότι έχουν δίκιο- δικαιοσύνη και τιμωρία. Και αυτή η ευθύνη βαρύνει την Ελληνική Βουλή, αλλά και την ελληνική δικαιοσύνη που ερευνά το δυστύχημα.

Οφείλουμε, λοιπόν, να δεσμευτούμε όλες και όλοι -και σε αυτό σας καλούμε εισαγωγικά- ότι δεν θα μείνει τίποτα κρυφό και ότι η έρευνα θα ολοκληρωθεί όσο ψηλά και αν πρέπει να φτάσει και ότι το πολιτικό σύστημα θα διεκδικήσει πολιτικές συμφωνίες για να υπερασπιστεί και την αξιοπιστία του. Δεν θα υποκλιθεί, δηλαδή, καμία και κανείς σε κομματικές προτεραιότητες, δεν θα ακολουθήσει ελιγμούς ή μεθοδεύσεις, δεν θα επιτρέψουμε καμία αμνήστευση και καμία απαλλαγή από ευθύνες πολιτικών προσώπων. Όπως επίσης θα αποφύγουμε νομοτεχνικές παγίδες και πιθανότητες αποσβεστικών προθεσμιών.

Σεβόμαστε τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, τις υπερασπιζόμαστε και τα εργαλεία που προβλέπει το Σύνταγμα και ο Κανονισμός της Βουλής. Ξέρουμε, όμως και θέλουμε να ξέρουν και οι πολίτες ότι υπάρχουν κίνδυνοι αυτές οι διαδικασίες των Εξεταστικών, των Προκαταρκτικών Επιτροπών να υποκλιθούν σε συσχετισμούς και σε πολιτικά κίνητρα.

Είμαστε, όμως, υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε τη διαδικασία του Κοινοβουλίου και θα κριθούμε όλες και όλοι -όχι μόνο εμείς- στο τέλος αυτής της διαδικασίας που δεν θα περιλαμβάνει μόνο την Εξεταστική Επιτροπή που συζητάμε σήμερα, αλλά θα περιλαμβάνει και όλες τις Προκαταρκτικές Επιτροπές που θα υποβληθούν είτε σήμερα είτε σε επόμενο χρόνο για το έγκλημα των Τεμπών.

Εφ’ όσον η σημερινή διαδικασία δίνει τη δυνατότητα στην Αντιπολίτευση να υποβάλει με βάση την αναθεώρηση του Συντάγματος ένα προωθημένο μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου, ενισχύει δηλαδή τη δυνατότητα της Μειοψηφίας να ελέγξει την Κυβέρνηση, εμείς καλούμε όλους τους Βουλευτές να ανταποκριθούν σε αυτή τη δυνατότητα, να μην κρυφτεί η αλήθεια πίσω από τον κανόνα της Πλειοψηφίας.

Και οφείλω να πω -και το θέτουμε αυτό ως πρώτο όρο στη συζήτηση- ότι η Πλειοψηφία θα κριθεί πολύ γρήγορα για το αν έχει τη διάθεση να ανταποκριθεί σε αυτή την ευθύνη. Και βάζουμε τρία ζητήματα εισαγωγικά: Ο Υπουργός είναι εδώ, ο κύριος Πρωθυπουργός δεν έκρινε σκόπιμο να έρθει, αλλά να απαντήσει ο κ. Βορίδης. Πρώτον: Ποια επιλογή θα κάνει για το Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής; Δεύτερον, θα είναι οι διαδικασίες ανοιχτές στην Τηλεόραση της Βουλής για να βλέπουν όλοι οι πολίτες τι γίνεται στην Εξεταστική; Τρίτον, θα κοπούν μάρτυρες από την εξεταστική διαδικασία που θα προτείνει η Αντιπολίτευση; Εδώ θα κριθείτε!

Και είναι πολύ συγκεκριμένα. Γιατί το κάνατε, μην κάνετε πως απορείτε, το κάνετε. Και ξέρετε πού το κάνατε; Πρόσφατα. Θυμάστε την Εξεταστική για τη «λίστα Πέτσα», όταν αρνηθήκατε να έρθει ο συγγραφέας της λίστας για να πει πώς χειραγωγήθηκαν και φιμώθηκαν τα μέσα ενημέρωσης στην πρώτη θητεία του κ. Μητσοτάκη; Και στη «λίστα Κικίλια» ούτε τον κ. Κικίλια αφήσατε να έρθει να εξεταστεί. Άρα, έχετε παρελθόν.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, δυστυχώς, το δυστύχημα στα Τέμπη έχει χαρακτηριστεί ως έγκλημα γιατί πενήντα επτά άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους νέοι, έχασαν τη ζωή τους. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ήταν προαναγγελθείσα τραγωδία. Το μαρτυρούν οι καταγγελίες των ίδιων των εργαζόμενων που είχαν εκφραστεί με επιστολές, με παραιτήσεις και με εξώδικα στον κ. Καραμανλή, στον ίδιο αυτόν Υπουργό ο οποίος μας κουνούσε το δάχτυλο εδώ στη Βουλή στις 20 Φεβρουαρίου, λέγοντάς μας –διαβάζω- «είναι ντροπή και ντρέπομαι που θέτετε θέματα ασφαλείας και θα ήθελα να ανακαλέσετε αμέσως», απευθυνόμενος στον κ. Μεϊκόπουλο, τον Βουλευτή μας στη Μαγνησία, που έθετε ζητήματα ασφάλειας σιδηροδρομικού δικτύου για την περιοχή του.

Κάθε προσπάθεια συγκάλυψης και απόκρυψης της αλήθειας αποτελεί ασέβεια. Η επιλογή μας –όλων!- δεν μπορεί παρά να είναι μία: Όλα στο φως! Αναφερόμαστε εκ των προτέρων στους κινδύνους απόκρυψης, γιατί στην περίπτωση του εγκλήματος των Τεμπών γίναμε όλοι μάρτυρες μιας χονδροειδούς προσπάθειας και μεθοδευμένης συγκάλυψης της αλήθειας. Επικοινωνιακά τεχνάσματα, χονδροειδείς συμψηφισμοί, δικαιολογίες προκαλούν σοβαρές ανησυχίες.

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη την πρώτη μέρα να αποδώσει την τραγωδία σε ένα ανθρώπινο λάθος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για όλα έφταιγε το λάθος του σταθμάρχη, κάτι που μάζεψε πέντε μέρες μετά υπό την πίεση της κατακραυγής, όταν τόλμησε να ψελλίσει μία συγγνώμη. Βέβαια, την ίδια στιγμή που μιλούσε για ανθρώπινο λάθος, μιλούσε και για διαχρονικές ευθύνες, για να παραπέμψει το θέμα σε συμψηφισμούς με βάθος χρόνου. Υπάρχει τέτοιος κίνδυνος στην Εξεταστική Επιτροπή.

Δεν μπορούμε να μιλάμε, όμως, για διαχρονικές ευθύνες, όταν ο Υπουργός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο εκλεκτός της Κυβέρνησης στη διοίκηση του Οργανισμού αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις των εργαζομένων ότι επίκειται ατύχημα. Γιατί παρά τις συντονισμένες προσπάθειες της Κυβέρνησης οι εργαζόμενοι απέδειξαν πρώτα από όλα στον Σιδηροδρομικό Σταθμό της Λάρισας ότι υπήρχε συγκεκριμένη ευθύνη της Κυβέρνησης.

Είκοσι μέρες μετά το δυστύχημα, μετά το έγκλημα, ο Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί και μπροστά στον Αλέξη Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες, οι εργαζόμενοι απέδειξαν και είπαν ξεκάθαρα ότι αν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, όπως λειτουργούσε από το 2009 μέχρι το 2019, το δυστύχημα δεν θα γινόταν και ήταν ψέμα αυτά που λέγατε ότι τάχατες λειτουργούσε ένα Κέντρο Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα. Γιατί ο Σταθμός Τηλεδιοίκησης στη Λάρισα τέθηκε εκτός λειτουργίας το 2019 μετά από μια πυρκαγιά και κόστιζε λίγες δεκάδες χιλιάδες ευρώ -αν κόστιζε και τόσο- η αποκατάστασή του και δεν αποκαταστάθηκε και δεν ξαναλειτούργησε μέχρι το έγκλημα.

Και το βασικό στοιχείο της έρευνας είναι ότι ο σταθμάρχης, όπως και αν προσλήφθηκε, δεν μπορούσε να δει το σημείο του δυστυχήματος την ώρα του δυστυχήματος. Και σε αυτό πρέπει να απαντήσετε: Γιατί δεν μπορούσε να δει τι γινόταν στη σιδηροδρομική γραμμή; Απαντήστε κάποια στιγμή!

Και δεν μπορεί να ξεχαστεί και το φιάσκο. Λίγες ώρες μετά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στείλατε εσπευσμένως τον Υφυπουργό Μεταφορών, τον κ. Παπαδόπουλο, ο οποίος διασύρθηκε σε απευθείας μετάδοση μπροστά στον ίδιο πίνακα, όταν ο Σταθμάρχης της Λάρισας on camera δήλωνε ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση, ότι μπορούσε να δει τριάμισι χιλιόμετρα βόρεια και ενάμισι με δύο νότια, γιατί η τηλεδιοίκηση που ήταν από το Πλατύ μέχρι το Δομοκό, περίπου εκατόν εβδομήντα χιλιόμετρα, είχε αχρηστευθεί, τότε που ο «γαλάζιος εγκάθετος» στον αέρα στην κάμερα του έλεγε με τη γνωστή viral δήλωση «τέλος».

Οι εργαζόμενοι είχαν έγκαιρα προειδοποιήσει για τα προβλήματα στον σιδηρόδρομο. Υπήρχαν τρία εξώδικα, 7 Σεπτεμβρίου 2021, 9 Μαρτίου 2022, 31 Οκτωβρίου 2023, που προειδοποιούσαν και μιλούσαν για τηλεδιοίκηση, για φωτοσήματα, για όλα αυτά που έλειπαν.

Υπήρχε κι ένα εξώδικο της ντροπής. Η Διοίκηση απάντησε με εξώδικο στους εργαζόμενους που λέγανε την αλήθεια.

Και για το θέμα του σταθμάρχη, όμως, υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα που εκθέτουν τις μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης. Γιατί ο μοιραίος σταθμάρχης επιλέχθηκε παρανόμως, ενώ το όριο ηλικίας δεν το επέτρεπε; Γιατί εκ των υστέρων και μετά την ολοκλήρωση της μετάταξης υπήρξε υπουργική απόφαση που άλλαζε το όριο ηλικίας για να είναι, τάχατες, νόμιμη η μετάταξη; Ποιος κρύβεται επιτέλους πίσω από το ρουσφέτι αυτής της φωτογραφικής ρύθμισης εκ των υστέρων, μιας παράνομης πρόσληψης; Δεν μας έχετε απαντήσει. Και γιατί ενώ ο ΟΣΕ έθετε ως όριο τα 48 έτη, είχε γίνει αποδεκτή η μετάταξη ενώ ήταν 59 χρονών;

Να ρωτήσουμε και κάτι ακόμα. Για ποιον λόγο αγνοήθηκαν όσα εγγράφως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Επιτροπής ETCS, ο κ. Κατσιούλης, η οποία ήταν αρμόδια για το έργο και τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο δίκτυο; Στις 27-4-2022 στην παραίτησή του έλεγε ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και της θραύσης της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων και άφηνε αιχμές ότι υπήρχε γνώση των αρμοδίων.

Να μην μιλήσουμε για το δευτεροβάθμιο κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, το οποίο δεν λειτουργούσε από το 2020. Οπότε δεν υπήρχε καμία δυνατότητα να ελέγχεται η κίνηση των τρένων, να υπάρχει διασταύρωση ελέγχου. Ενώ σύμφωνα με δεκάδες υψηλόβαθμα στελέχη και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και του ΟΣΕ, αν λειτουργούσε, θα μπορούσε και αυτό να σταματήσει την τραγωδία.

Οι ευθύνες της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι τεράστιες γιατί απαξίωσε τον ΟΣΕ. Γιατί ο σχεδιασμός της και ο σχεδιασμός του κ. Καραμανλή ήταν να δώσει τις σιδηροδρομικές συγκοινωνίες στους ιδιώτες και αυτό οδήγησε σε χατίρια στους αναδόχους, ενώ υπήρχαν προβλήματα συνέπειάς τους. Απογύμνωσε τον οργανισμό από κρίσιμες θέσεις προσωπικού. Μείωσε τους εργαζόμενους, γιατί οι εργαζόμενοι ήταν περισσότεροι το 2019 από ότι ήταν το 2023. Τα στοιχεία εδώ λένε ότι το 2019 είχε 1.122 εργαζόμενους και 224 επιπλέον στον καθαρισμό και στη φύλαξη και την περίοδο του δυστυχήματος είχαν φτάσει στους 750. Αυτά είναι νούμερα. Δεν μπορείτε να τα κρύψετε.

Γιατί μειώθηκαν επί Νέας Δημοκρατίας οι σταθμάρχες. Μειώθηκαν οι κανόνες ασφαλείας. Γιατί υπήρχε ο όρος σε κάθε κρίσιμο κόμβο να είναι δύο σταθμάρχες και δεν υπήρχαν την ώρα του δυστυχήματος. Γατί μειώθηκαν οι κλειδούχοι. Και όχι απλά μειώθηκαν οι σταθμάρχες, όχι απλά υποβιβάσατε την επιλογή τους με ανεπαρκή κριτήρια, αλλά φτάσατε σε σημείο να υπάρχουν και σταθμάρχες με μπλοκάκια. Αυτά έγιναν επί διακυβέρνησης του κ. Καραμανλή.

Δεν τα λέμε μόνο εμείς. Τα λέει η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων που κάνει ξεκάθαρο λόγο για ελλιπή εκπαίδευση του σταθμάρχη, που μιλάει για τη διαδικασία, αν θέλετε, όλου αυτού του προβλήματος του ελέγχου σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού. Και βέβαια, ακόμα και το πόρισμα που παρήγγειλε η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέδειξε και τις πολλαπλές ευθύνες και του κ. Μητσοτάκη και του κ. Καραμανλή.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε και κάτι πλέον που ακούστηκε και από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο και από την Εισηγήτριά μας. Το σύστημα GSMR, το οποίο ήταν η ασύρματη σιδηροδρομική επικοινωνία, ενώ παραδόθηκε εγκατεστημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 κι ενώ υπήρχε και η εκπαίδευση του προσωπικού για τη χρήση του, δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία μέχρι το μοιραίο δυστύχημα. Η λειτουργία αυτών των συστημάτων θα μπορούσε να έχει αποτρέψει τη σύγκρουση των αμαξοστοιχιών.

Αναρωτιόμαστε: Γιατί δεν έχουμε ακούσει τίποτα συγκεκριμένο για όλα αυτά; Τι φοβάστε; Εμείς λέμε ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης φοβάται τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησής του και φοβάται την κατακραυγή της κοινωνίας κατά της Κυβέρνησης. Στο χέρι σας είναι να αποδείξετε και στην εξεταστική και στις προανακριτικές ότι δεν φοβάστε την αλήθεια.

Να πούμε κάτι. Δεν φοβόμαστε τη συζήτηση για τη Σύμβαση 717 της τηλεδιοίκησης. Ξέρουμε, όμως, και όλη η ελληνική κοινωνία ξέρει ότι η ελληνική πολιτεία μέχρι το 2019 είχε τα εργαλεία να υποκαταστήσει αυτό το έλλειμμα που υπήρχε και ξεκίνησε ως έργο το 2014. Αυτά τα εργαλεία που υπήρχαν -συμβατικά ναι, όχι τόσο σύγχρονα, αλλά επαρκή, γιατί δεν είχαν οδηγήσει σε σοβαρά δυστυχήματα ή εκτροχιασμούς- ήταν εργαλεία που απαξιώθηκαν και καταστράφηκαν την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Εμείς, όμως, δεν φοβόμαστε τίποτα και λέμε όλα στο φως και σαφέστατα να αξιοποιήσουμε και σαφέστατα να εντάξουμε στην κοινοβουλευτική διαδικασία την ποινική δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για τη Σύμβαση 717. Δεν φοβόμαστε εμείς για το έργο μας στους σιδηροδρόμους. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που ολοκλήρωσε το πιο δύσκολο τμήμα του δικτύου Αθήνας-Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη διπλή γραμμή, με σήραγγες χιλιομέτρων, με γέφυρες πάνω σε ρήγματα, με εκατοντάδες χιλιόμετρα ηλεκτροκίνησης. Και ξέρετε γιατί είμαστε περήφανοι γι’ αυτό; Γιατί αν δεν ολοκληρωνόταν η διπλή γραμμή με ηλεκτροκίνηση, δεν θα μπορούσε να εφαρμοστεί κανένα σύστημα τηλεδιοίκησης.

Αυτή ήταν η απαραίτητη, αναγκαία και ικανή συνθήκη και την υλοποίησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο Χρήστος Σπίρτζης είχε αυτή την ευθύνη. Αυτό, ξέρετε, κάνει πολύ μεγαλύτερες τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Εμείς παραλάβαμε μία σύμβαση, την 717, ιδιαίτερα προβληματική. Αυτό δεν το λέει μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ. Το λέει το Ελεγκτικό Συνέδριο, το λέει η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου. Δεν πιστεύω να αμφισβητείτε αυτούς τους θεσμούς. Για την ολοκλήρωσή της κάναμε ό,τι μπορούσαμε και επιβεβαιώνεται αυτό από τις μετέπειτα απόφασης και του Ελεγκτικού και της ΕΔΕΛ, αλλά επιβεβαιώνεται ακόμα και από τις αποφάσεις για επιστροφή εγγυητικών επιστολών καλής εκτέλεσης. Τι έλεγαν αυτές οι επίσημες αποφάσεις των θεσμών που δεν έχουν αμφισβητηθεί; Έλεγαν ότι το έργο ήταν τουλάχιστον 72% υλοποιημένο γιατί έγινε έτσι η επιστροφή των εγγυητικών.

Άλλωστε, το από 30-9-2021 έγγραφο της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, που σαφέστατα θα εξετασθεί στην εξεταστική επιτροπή, που πρωτοκολλήθηκε στο γραφείο του κ. Καραμανλή στις 4 Οκτωβρίου του 2021 και στο οποίο γίνεται λόγος ακόμα και για ποινικές ευθύνες, αποδεικνύει ότι ο κ. Καραμανλής, όταν δήλωνε στην Επιτροπή Θεσμών πως δεν γνώριζε, απλά κορόιδευε. Κι αυτό πρέπει να εξεταστεί.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, υπάρχει μια πραγματικότητα την οποία δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα πραγματικά αίτια και τις ευθύνες της Κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε και την ποινική δικογραφία που έχει έρθει στη Βουλή. Με βάση τη δική μας αντίληψη περί δικαίου, απαιτείται μία συνολική έρευνα.

Μία έρευνα, όμως, που δεν θα είναι απλά γενική και επί παντός επιστητού και απλά θα εκτονώσει την πίεση της κοινωνίας. Χρειάζεται προσοχή. Είναι υποχρέωσή μας, ως πολιτικό σύστημα, να διερευνήσουμε το έγκλημα και τις ευθύνες. Γι’ αυτό θέτουμε δύο όρους στην κοινοβουλευτική συζήτηση: Ότι απαιτείται, πρώτα απ’ όλα, απόδοση ευθυνών για το έγκλημα και ότι δεν θα κρυφτεί η ποινική δικογραφία για την Σύμβαση 717.

Βέβαια, υπάρχει κι ένα ζήτημα για τον χρόνο που έφτασε στη Βουλή και πότε μπήκε η συζήτηση. Κι αυτό θα το συζητήσουμε. Εμείς όσες φορές, κι εγώ προσωπικά, αλλά και το κόμμα μας και ο Στέφανος Κασσελάκης, αναδείξαμε το θέμα και απαντώντας στον κ. Ανδρουλάκη σε μια προγενέστερη αναφορά του στο θέμα εδώ στη Βουλή, έχουμε πει κάποια πράγματα. Σαφέστατα πρέπει να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Πρέπει να μην υπάρχουν πολιτικές παρωπίδες και μεθοδεύσεις και να προλάβουμε κάθε κίνδυνο παραγραφής ή αμνήστευσης. Είχα πει στην πρότασή σας -και συνεχίζουμε να το λέμε- ότι προφανώς πρέπει να προχωρήσουμε σε μέσα, αλλά δεν πρέπει να αφήσουμε τίποτα έξω από τον έλεγχο. Μην περιοριστούμε, δηλαδή, στη Σύμβαση 717 ξεχνώντας το δυστύχημα και τους υπεύθυνους και μην περιορίσουμε τον έλεγχο για την 717 ξεχνώντας την αφετηρία της.

Υπάρχουν δύο προτάσεις, λοιπόν, που έχουμε μπροστά μας. Υπάρχει η πρόταση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος για την εξεταστική επιτροπή και υπάρχει και η κατατεθειμένη πρόταση του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ για την προκαταρκτική επιτροπή. Έχουν κινδύνους και οι δύο. Εμείς θα είμαστε σοβαροί. Έχουν κινδύνους γενικότητας, περιορισμού της έρευνας ή να ξεχάσουμε τα υπόλοιπα. Θεωρώ ότι δεν το πιστεύετε, δεν το θέλετε. Αφήνουμε όλοι ανοιχτή μία συζήτηση. Μπορούν, όμως, αυτές οι δύο προτάσεις να αποτελέσουν την αρχή μιας συζήτησης. Δεν την υποτιμούμε την κοινοβουλευτική συζήτηση. Μπορούν, όμως, να αποτελέσουν πάνω απ’ όλα τη δυνατότητα να έχουμε μία συμφωνία όλοι και όλες μαζί μέσα εδώ στη Βουλή.

Εμείς, λοιπόν, σήμερα εκμεταλλευόμαστε την αφορμή και την αφετηρία της πρώτης συζήτησης για να θέσουμε κάτι σε όλους και σε όλες και περιμένω και τον κ. Βορίδη να τοποθετηθεί. Ζητούμε, λοιπόν, να συμφωνήσουμε ότι η Βουλή ομόφωνα θα δεχτεί κάθε κοινοβουλευτικό εργαλείο που θα εξετάζει το έγκλημα και όλες τις αφετηρίες του.

Εμείς είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αυτό και ζητούμε να δεσμευτείτε ότι όλοι σήμερα. Όχι «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε». Σήμερα. Νομίζω ότι ο κ. Κουτσούμπας άφησε θετική στάση του ΚΚΕ και για πιθανή προανακριτική στη συνέχεια. Θα κριθούν, βέβαια, όταν έρθουν εδώ στη συζήτηση με τα συγκεκριμένα κείμενα.

Το σύνθημα των νέων στους δρόμους λέει ότι «το έγκλημα στα Τέμπη δεν θα ξεχαστεί». Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να τους ακούσουμε και να τις ακούσουμε. Και να σας πω την αλήθεια, μας λυπεί η απουσία του κ. Μητσοτάκη σήμερα. Υποτιμά το έγκλημα. Υποτιμά το πρόβλημα ασφάλειας. Υποτιμά την κρισιμότητα της κοινοβουλευτικής συζήτησης. Υποτιμά και το τι συζητάμε για ευθύνες Υπουργών του και δεν ξέρουμε και πόσο πιο ψηλά θα φθάσουν οι ευθύνες και ποιος είχε ενημερωθεί από τον κ. Καραμανλή ή όχι για τα προβλήματα αυτά. Να μας τα πει ο κ. Καραμανλής όλα αυτά.

Εμείς λέμε, λοιπόν, ότι η πρόταση του ΚΚΕ όπως έχει υποβληθεί έχει ένα πολύ μεγάλο χρονικό εύρος. Δεν υπάρχει λόγος να πάμε είκοσι πέντε χρόνια πίσω.

Δεν πειράζει να ψάξουμε, δεν μας ανησυχεί. Άλλες κυβερνήσεις υπήρχαν. Κινδυνεύουμε όμως να χαθούμε στη μετάφραση, στον όγκο των εγγράφων, να έχει τη δυνατότητα η Νέα Δημοκρατία να κρύψει τις ευθύνες της, κινδυνεύουμε. Υπάρχει πράγματι μια απορία στην αποδεδειγμένη προθυμία της Νέας Δημοκρατίας να στηρίξει άμεσα την εξεταστική επιτροπή του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος. Μην μας πείτε ότι δεν σας ανησυχεί.

Μια χαοτική εξεταστική δεν εξυπηρετεί και τους γονείς ή και τις οικογένειες των θυμάτων και δεν απαντά στο κρίσιμο ερώτημα, «ποιος έφταιξε;». Δεν ξέρουμε ποιος έφταιξε; Δεν είναι πραγματικά γεγονότα όλα αυτά που σας αποτυπώσαμε και η κυρία Τζάκρη και ο κ. Παππάς και εγώ πριν από λίγο;

Και πώς θα διασφαλίσουμε την ασφάλεια των σιδηροδρόμων; Κοιτάξτε ακόμα και η σύνδεση των ευθυνών με ευρωπαϊκές πολιτικές και σχέσεις ιδιωτικοποίησης δεν πατούν στο δυστύχημα. Γιατί οι γραμμές, ο σταθμάρχης, οι κλειδούχοι, το δίκτυο είναι σε δημόσιο έλεγχο και σε δημόσια ιδιοκτησία. Μην τα μπλέκετε λοιπόν όλα μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν κάποιες πολιτικές ιδεοληψίες. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει παραπέμψει την Ελλάδα για μη εφαρμογή Οδηγιών και πιέζει για την απορρόφηση χρημάτων για την 717 που συνδέεται με την ασφάλεια. Ας είμαστε λίγο ειλικρινείς.

Από το κείμενο του Κομμουνιστικού Κόμματος επίσης απουσιάζει η αναφορά στην ποινική δικογραφία και στις συγκεκριμένες και κακουργηματικές ευθύνες του κ. Καραμανλή. Εδώ λοιπόν πρέπει να μιλήσουμε συγκεκριμένα. Μπορούμε ενώ υπάρχει έλεγχος συγκεκριμένος στην Βουλή και έχουν καταγραφεί ενδείξεις ευθυνών πολιτικών προσώπων, να λέμε όχι; Όχι δεν μπορούμε.

Η πρόταση από την άλλη μεριά του ΠΑΣΟΚ αξιοποιεί την ποινική δικογραφία, δεν εξετάζει όμως την αφετηρία. Γιατί φτάσαμε σε μια ελλειμματική σύμβαση το 2014; Γιατί χρειάστηκε το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου να ζητήσουν αλλαγές; Για ποιο λόγο; Δεν μας απασχολεί; Δεν σας ενδιαφέρει; Να το πείτε αν σας ενδιαφέρει ή όχι. Στα ελλείμματα όμως της σύμβασης του 2014 οφείλονται πολλές από τις καθυστερήσεις. Και αυτό το τεκμηριώνουν αδιαμφισβήτητα θεσμοί της ελληνικής πολιτείας.

Στις 20/03/2023 ο Χρήστος Σπίρτζης ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών κατέθεσε μια σωρεία εγγράφων που αποδεικνύουν τα ελλείμματα της συμβασης 717. Υπήρχαν ελλείμματα στις μελέτες, υπήρχαν ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στο φυσικό αντικείμενο, μελέτες εκτός φυσικού αντικειμένου, εξοπλισμός ο οποίος δεν είχε πλέον δυνατότητα να υποστηριχθεί από τους κατασκευαστές, υλικά που δεν παράγονταν, αδυναμία σύνδεσης των ηλεκτρονικών συστημάτων. Άρα σαφώς και πρέπει να περιληφθεί στην προκαταρκτική και η αφετηρία της.

Δεν πιστεύω να ενοχλεί κανέναν ότι στην αφετηρία αυτής της προκαταρκτικής έρευνας ήταν ο κ. Χρυσοχοΐδης ως Υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, ούτε ότι συμμετείχε τότε το ΠΑΣΟΚ σε εκείνη την κυβέρνηση. Είμαι σίγουρος ότι δεν σας ενδιαφέρει. Πρέπει να ερευνηθούν οι ευθύνες. Και εμείς λέμε να ερευνηθούν οι ευθύνες και κατά την περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαστε λοιπόν σίγουροι πως δεν έχετε κανένα τέτοιο άγχος και θέλουμε όλοι να μάθουμε ποιοι είναι υπεύθυνοι για όλα, για το ρουσφέτι στον σταθμάρχη, για το τοπικό κέντρο τηλεδιοίκησης που κάηκε το 2019, για το κεντρικό της Καρόλου, για τα εξώδικα που θάφτηκαν. Και τα λέμε όλα αυτά περίτρανα, γιατί κατατέθηκαν και στη σχετική συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.

Λέμε κάτι πολύ απλό. Υπάρχουν περισσότερες και ξεκάθαρες πολιτικές ευθύνες. Δεν διαφωνούμε με τις παθογένειες ή με τα πολιτικά προβλήματα. Αλλά εδώ μιλάμε για ευθύνη Υπουργών. Και υπάρχουν προσωποποιημένες ευθύνες για το έγκλημα των Τεμπών. Και εμείς λοιπόν σας καλούμε σε κάτι απλό, να ψηφίσουμε ομόφωνα για αυτές τις ευθύνες. Είστε διατεθειμένοι; Περιμένουμε απάντηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν προτείνει και δεσμεύεται τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για προκαταρκτική εξέταση για το δυστύχημα, για το έγκλημα υπερβαίνοντας κάθε κίνδυνο αποσβεστικής προθεσμίας.

Αλλά και τη σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την ποινική δικογραφία της 717 με απαράβατο όρο και τη συμπερίληψη των ευθυνών στη διαμόρφωση αυτής της ελλιπέστατη σύμβασης.

Σε όλες τις συναντήσεις μας με τους συγγενείς των θυμάτων αλλά και με την κοινωνία, έχουμε λάβει εντολή -όπως πιθανά την έχετε λάβει και εσείς- να υπάρχει εξαντλητικός έλεγχος και να αποδοθούν σε πολιτικό επίπεδο οι ευθύνες. Δεν ξεχνώ όμως, δεν ξεχνάμε, ότι υπάρχει και ένας έλεγχος δικαιοσύνης και εμείς πρέπει να πούμε μεγαλόφωνα, όλοι και όλες, προς τη δικαιοσύνη ότι δεν πρέπει να διστάσει μπροστά σε πολιτικές πόρτες και ότι ο έλεγχος πρέπει να φτάσει σε βάθος. Γιατί στηρίζουμε τη δικαιοσύνη, γιατί τη θεωρούμε έναν ισχυρό πυλώνα της δημοκρατίας μας και είμαστε δίπλα της να κάνει αυτό το έργο που χρειαζόμαστε όλοι.

Αλλά το να ακούγεται ότι επειδή η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% τον Ιούνιο, δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση για την ευθύνη των Υπουργών της στα Τέμπη ή για το σκάνδαλο των υποκλοπών, υποτιμά τη δημοκρατία. Οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν έχουμε καμία σχέση με την απουσία ηθικής της απαράδεκτης δήλωσης του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος πριν λίγες μέρες τόλμησε να δηλώσει: «Σήμερα στην Ελλάδα πόσοι πιστεύετε από τους εκατό συμπολίτες μας αν τους ρωτήσουμε, ενδιαφέρονται για εξεταστική ή για προανακριτική επιτροπή για τα Τέμπη;». Να απαντήσουμε ,κυρίες και κύριοι Βουλευτές, όλοι και όλες μαζί ότι το σύνολο της Βουλής ενδιαφέρεται και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας ενδιαφέρεται.

Αυτή δεν είναι πολιτική ηθική, αυτό είναι έλλειψη πολιτικής ηθικής.

Αλλά μη προσωποποιούμε μόνο στον κ. Γεωργιάδη τις πολιτικές ευθύνες. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στον κύριο Χατζηνικολάου -αν δεν κάνω λάθος- κληθείς να σχολιάσει την απεργία των σιδηροδρομικών και τη μήνυση των συγγενών κατά παντός υπευθύνου, που κάνει λόγο και για ευθύνες πολιτικών προσώπων, απάντησε ως εξής: «Λυπάμαι που το ζήτημα αυτό εργαλειοποιείται με τέτοιο τρόπο λίγες μέρες πριν τις εκλογές και πιστεύω ότι και ο δικαιολογημένος θυμός των συγγενών των θυμάτων δεν δικαιολογεί τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Πρέπει να μας απαντήσετε τελικά. Εργαλειοποιεί η Βουλή σήμερα το θέμα των Τεμπών; Εργαλειοποιούν οι εργαζόμενοι το θέμα των Τεμπών; Εργαλειοποιούν οι γονείς, κύριε Βορίδη, το θέμα του εγκλήματος των Τεμπών; Πρέπει να μας απαντήσετε.

Δεν μπορούν να λέγονται τέτοια πράγματα από το στόμα του τότε Πρωθυπουργού.

Νομίζω δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Έχουμε όλοι σημαδευτεί και περισσότερο η νέα γενιά της χώρας μας από αυτό το έγκλημα, από αυτή την ανείπωτη τραγωδία, την εθνική τραγωδία των Τεμπών. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη και την πρωτοβουλία να υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις και καλούμε τη Βουλή να πάρει ομόφωνες αποφάσεις. Θα ψηφίσουμε την εξεταστική του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος παρ’ όλες τις αμφιβολίες, τις ανησυχίες, τον ελλιπή προσδιορισμό του πεδίου της έρευνας, τους κινδύνους που η κυβερνητική πλειοψηφία μπορεί να βάλει στην εξεταστική επιτροπή.

Εσείς όλοι τι θα κάνετε; Θα ψηφίσετε τις επόμενες προανακριτικές επιτροπές που θα έρθουν στη Βουλή; Θα ψηφίσετε την προκαταρκτική για την 717 εν συνόλω μαζί με την αφετηρία; Θα ψηφίσετε την προκαταρκτική για το δυστύχημα; Περιμένουμε σήμερα την απάντηση. Δεν θα την περιμένουμε για πολλές μέρες. Σήμερα θέλουμε να δεσμευτείτε, γιατί κάθε ομιλητής του ΣΥΡΙΖΑ θα θέτει το ερώτημα: Θα ψηφίσετε θετικά στις προκαταρκτικές επιτροπές για το έγκλημα των Τεμπών; Η κοινωνία περιμένει απαντήσεις.

Ευχαριστώ πολύ κύριε Πρόεδρε.

Ι. Κόντης: Θέλουμε να λάμψει η αλήθεια - Συμφωνούμε σε κάθε διερεύνηση της τραγωδίας

«Είτε Εξεταστική είτε Προανακριτική Επιτροπή αποφασίσει η Βουλή, εμείς θέλουμε να διαλευκανθούν τα αίτια που προξένησαν το δυστύχημα των Τεμπών, ώστε να αποφευχθεί να συμβεί κάτι ανάλογο στο μέλλον» ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» Ιωάννης Κόντης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «σήμερα θα στηρίξουμε την πρόταση της Εξεταστικής Επιτροπής, παρ' όλο που αυτή μας πάει 30 χρόνια πίσω και δύσκολα θα φωτίσει όλες τις πλευρές της. Επίσης, θα περιμένουμε να δούμε τα συγκεκριμένα στοιχεία που θα έχει η όποια άλλη πρόταση κατατεθεί για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής».

Ο κ. Κόντης σημείωσε ότι «σήμερα, αντί να υπάρχει μια σύγκληση» επικρατεί μια διαμάχη για το ποιο κόμμα έχει έννομο συμφέρον να προχωρήσει ή όχι η συγκρότηση μιας Εξεταστικής ή Προανακριτικής Επιτροπής ή ποιο κόμμα συγκαλύπτει την κυβέρνηση». Ανέφερε ότι το έγκλημα των Τεμπών «είναι απόρροια μιας αλληλουχίας ατυχών γεγονότων, παραλείψεων, απώλεια της συνείδησης των υπευθύνων για την βελτίωση των συνθηκών στους σιδηροδρόμους, αλλά και της ιταλικής ιδιοκτησίας της ΤΡΕΝΟΣΕ, που ουδόλως επένδυσαν σύμφωνα με την συμφωνία που έχουν κάνει».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των «Σπαρτιατών» είπε ότι «δεν θα πρέπει να χαθούμε σε έναν κυκεώνα συμβάσεων, ευθυνών, παραλείψεων και αναθέσεων» αλλά να «δούμε συγκεκριμένα, εκτός των όποιων ποινικών και πολιτικών ευθυνών που θα προκύψουν, πώς θα αποτρέψουμε στο μέλλον παρόμοιες τραγωδίες».

Ο κ. Κόντης επισήμανε πως «η ευρωπαϊκή εισαγγελία έχει υπόνοιες ότι τα κονδύλια της ΕΕ που δόθηκαν για τον εκσυγχρονισμό του σιδηρόδρομού δεν πήγαν εκεί που έπρεπε και έχει ονοματίσει ένα ή δύο υπευθύνους, αλλά αυτό είναι ένα μόνο μέρος της έρευνας που θα πρέπει να γίνει» και μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να εξεταστούν και τι προκάλεσε αυτή την τεράστια έκρηξη, καθώς δεν μπορεί να έγινε από ανάφλεξη λαδιών» αλλά είναι «ηλίου φανερότερο ότι μεταφερόντουσαν παράνομες επικίνδυνες ύλες» όπως και το πώς κινούνται τα τρένα σήμερα.

Ν.Ανδρουλάκης (δευτερολογία): Επίδικο είναι η σύμβαση 717 γι αυτό προτείνουμε Προανακριτική Επιτροπή - Οτιδήποτε άλλο δίνει διαφυγή στη ΝΔ

Στη δευτερολογία του στη συζητήση στη Βουλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, απάντησε αυστηρά στον υπουργό Επικρατείας Μάκη Βορίδη και στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμμελο για τις αιχμές τους σ΄όσα είπε στην πρωτομιλία του για τη ανάγκη να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή κι όχι Εξεταστική.

Ταυτόχρονα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε το ΚΚΕ να αποσύρει την πρόταση του. «Είναι αποκαλυπτικό ότι δεν θα ψηφίσουν την προανακριτική επιτροπή. Δεν θέλουν να οδηγηθεί τίποτα σε προανακριτική επιτροπή για να καλύψουν τον κύριο υπεύθυνο και πρωταγωνιστή, τον κ. Καραμανλή, που έβαλε στο συρτάρι του το πόρισμα της Αρχής Διαφάνειας. Ένα πόρισμα που δείχνει τις ευθύνες των προσώπων που φρέναραν την υλοποίηση του έργου της τηλεδιοίκησης», υπογράμμισε και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι σας εργαλειοποιούν, σας χρησιμοποιούν. Γι΄αυτό αποσύρετε την πρόταση εξεταστικής με αυτό το σκεπτικό και να πάμε απευθείας σε προανακριτική για να αναζητηθούν οι ευθύνες».

Απευθυνόμενος δε προς τον υπουργό Επικρατείας είπε: «Εγώ είμαι ακριβής, κ. Βορίδη. Δεν μιλήσαμε εμείς για ανθρωποκτονίες. Αυτά τα ερευνά η Δικαιοσύνη στη Λάρισα. Δεν είπα ούτε εγώ, ούτε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, για ανθρωποκτονίες. Εμείς μιλήσαμε για ευθύνες εγκληματικές εις βάρος του ελληνικού λαού από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ χαρακτήρισε σοφιστείες τους ισχυρισμούς του κ. Βορίδη καθώς όπως τόνισε, είναι άχαρος ο ρόλος του να προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και τον επέκρινε πώς αξιοποιεί το λάθος του ΚΚΕ για να πετάξει τη μπάλα των ευθυνών στην κερκίδα.

Προσέθεσε ότι η Προανακριτική έχει αρμοδιότητα να διερευνήσει τα πάντα κι εξήγησε ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ βάζει το θέμα της σύμβασης 717 γιατί αυτό είναι το επίδικο και υπάρχει ένα πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα με συγκεκριμένα ονόματα, που ήρθε στη Βουλή.

Είπε ότι «πρέπει να σταθούμε εκεί, διότι οτιδήποτε άλλο μπορεί να δημιουργήσει σύγχυση, να δώσει περιθώριο διαφυγής στη Νέα Δημοκρατία. Γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι οι κύριες ευθύνες βαρύνουν την εποχή του κ. Καραμανλή» και τόνισε:

«Εμείς, λοιπόν, δεν βάζουμε ζύγι μεταξύ των υπουργών είτε είναι ο Καραμανλής είτε είναι ο Σπίρτζης είτε είναι ο Χρυσοχοΐδης. Εμείς λέμε τι ακριβώς λέει το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και τίποτα περισσότερο. Άρα, προσπαθούμε να δείξουμε όσους ευθύνονται για το γεγονός ότι δεν υπάρχει τηλεδιοίκηση μολονότι χρηματοδοτήθηκε με 54 εκατομμύρια από τους Ευρωπαίους φορολογούμενους. Αν υπήρχε, αυτοί οι άνθρωποι σήμερα θα ήταν στη ζωή».

Μ. Βορίδης: Η ΝΔ ψηφίζει την Εξεταστική- Θα καταψηφίσει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής

«Η ΝΔ θα ψηφίσει την πρόταση της σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών -όπως έχει δεσμευτεί από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση- αλλά θα καταψηφίσει την Προανακριτική Επιτροπή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ» ξεκαθάρισε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης απαντώντας στους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης κατά τη συζήτηση στην Ολομέλειας.

Ο υπουργός αντέστρεψε τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ περί υιοθέτησης από τη ΝΔ της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για λόγους «τακτικής» αναρωτώμενος «πώς είναι δυνατόν ταυτόχρονα όταν η ΝΔ λέει "ναι" στη διερεύνηση να μας λέτε ότι το κάνουμε για να συγκαλύψουμε τις ευθύνες και εάν πούμε "όχι" στη διερεύνηση πάλι ο στόχος μας είναι η συγκάλυψη». Επέκρινε ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ”Νίκη” ότι «σπεύδουν να στέρξουν και να υπερψηφίσον όλες τις προτάσεις για τη διερεύνηση των ποινικών ευθυνών», άρα και του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως -όπως σημείωσε- «να την έχετε καν δει» και «χωρίς να ξέρετε τις αποδιδόμενες κατηγορίες στους υπουργούς και εσείς να δηλώνετε ότι τις έχετε αποδώσει!». «Εάν αυτό δεν είναι πολιτικός τακτικισμός, εργαλοιοποίηση και ευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας τότε τι είναι;» είπε.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε ότι «η κυβέρνηση αμέσως μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία ανέλαβε την αντικειμενική πολιτική ευθύνη και όχι απλά φραστικά αλλά υπήρξε η πολιτική πράξη της παραίτησης του αρμόδιου υπουργού Μεταφορών. Στην συνέχεια η κυβέρνηση όρισε διοικητική επιτροπή προκειμένου να γίνει πραγματογνωμοσύνη για τα αίτια, το πόρισμα παραδόθηκε με ταχύτητα και φυσικά από τη Δικαιοσύνη κινήθηκε ο έλεγχος των ποινικών ευθυνών και έχουν ασκηθεί οι σχετικές ποινικές διώξεις».

Επισήμανε πως «η κυβέρνηση πριν τις εκλογές είχε πει ότι εφόσον η επόμενη Βουλή ζητήσει τη διερεύνηση των αιτιών, αυτό αυτονοήτως θα γίνει αποδεκτό για μια ενδελεχέστερη πλήρη έρευνα» και τόνισε πως «σε αυτό είμαστε απολύτως συνεπείς» γι' αυτό και μόλις το ΚΚΕ κατέθεσε την πρόταση για σύσταση Εξεταστικής «η ΝΔ είπε "ναι", χωρίς δεύτερες σκέψεις, χωρίς εκτιμήσεις και περιστροφές». «Είπαμε πως δεν συμφωνούμε με το σκεπτικό και την αιτιολογία της πρότασης του ΚΚΕ, συμφωνούμε όμως με το αιτητικό. Να γίνει η Εξεταστική και από εκεί και πέρα, οι προσεγγίσεις προφανώς θα αναπτυχθούν στα πορίσματα και στις σκέψεις της ίδιας της Επιτροπής» προσέθεσε.

Σχετικά με την πρόταση Προανακριτικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, ο κ. Βορίδης είπε ότι «θα γίνει συζήτηση στην Ολομέλεια αλλά σας λέω από τώρα ότι θα την απορρίψουμε -για να το ξεκαθαρίσουμε- διότι δεν συντρέχουν ποινικές ευθύνες». Και αυτό, είπε, «το ξέρουμε γιατί αναγνώσαμε την πρότασή σας, είδαμε την κρισιολόγησή σας». Ο υπουργός είπε ότι «αναλυτικά επί της προτάσεως του ΠΑΣΟΚ θα σας απαντήσουμε στη συζήτηση που θα γίνει σε λίγες ημέρες στην Ολομέλεια » και προσέθεσε ότι «θα γίνει μια ωραία ποινική συζήτηση, γιατί εάν και δικηγορώ ποινικά καμία 35αριά χρόνια, θα ξεχάσω τα λίγα… νομικά που ξέρω καθώς δεν ήξερα ότι τελούνται και αποδίδονται ευθύνες για ανθρωποκτονίες μέσω της απόδοσης οικονομικών αδικημάτων! Αυτό πραγματικά δεν το είχα ακούσει, ότι γίνονται ανθρωποκτονίες με παραβάσεις καθήκοντος και με απιστίες, ομολογώ ότι με δυσκολεύει να το παρακολουθήσω» είπε ο κ. Βορίδης.

Ο υπουργός επανέλαβε πολλές φορές ότι «η ΝΔ τοποθετείται με καθαρό τρόπο: θέλουμε τη διερεύνηση των αιτιών». «Οι Εξεταστικές Επιτροπές, μπορούν να μετατραπούν σε Προανακριτικές Επιτροπές» σημείωσε ενώ απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε «ούτε αυτό θέλατε να περιμένετε» και προσέθεσε: «Από αυτό φαίνεται ποιος είναι προαποφασισμένος και ποιος θέλει την πολιτική εκμετάλλευση αυτού του τραγικού γεγονότος. Η πλειοψηφία που από την πρώτη στιγμή φέρεται υπεύθυνα ή η αντιπολίτευση που θέλει να προβεί σε πολιτικές εκμεταλλεύσεις και άγρα πολιτικών επιδιώξεων. Και λυπάμαι πολύ, που ένα τραγικό γεγονός δεν μπόρεσε να δώσει τη δυνατότητα σύγκλισης και ομόνοιας ως προς τη διερεύνηση των πραγματικών συστημικών προβλημάτων τής λειτουργίας των σιδηροδρόμων».

Ο υπουργός Επικρατείας απαντώντας στις παρατηρήσεις του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τον τρόπο λειτουργίας της Εξεταστικής Επιτροπής που θα συγκροτηθεί είπε πως «η κυβέρνηση δεν έχει καμία άποψη, αυτό είναι ένα αμιγώς κοινοβουλευτικό ζήτημα που θα οργανωθεί από την ίδια την Επιτροπή και θα επιλέξει ποιους μάρτυρες ή όχι θα καλέσει ή ποιο θα είναι το προεδρείο της» και προσέθεσε πως «οι εργασίες της Εξεταστικής - εξ όσων γνωρίζω- είναι ανοικτές».

Σχετικά με τη δικογραφία της Ευρωπαίας Εισαγγελέα που έχει έρθει στην Βουλή, ο κ. Βορίδης είπε ότι «αφορά τα ευρωπαϊκά δημοσιονομικά και συζητά για τη διαχείριση των χρημάτων της Ευρώπης» εμάς όμως «φαντάζομαι ότι μας ενδιαφέρει η συζήτηση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος και εκεί εμείς θέλουμε να επικεντρώσουμε την προσοχή μας και όχι σε μια δημοσιονομική συζήτηση».

Κ. Χήτας: «Η απόδοση ευθυνών, για το έγκλημα στα Τέμπη, αποτελεί μονόδρομο»

«Η απόδοση ευθυνών, για το έγκλημα στα Τέμπη, αποτελεί μονόδρομο», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Χήτας στη συζήτηση που εξελίσσεται στην Ολομέλεια, επί της πρότασης συγκρότησης εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη.

Ο κ. Χήτας υπογράμμισε ότι η Ελληνική Λύση, επί πέντε μήνες, καλούσε τα κόμματα και την κυβέρνηση να απαντήσουν στην πρόταση της, για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τα Τέμπη, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης είπε ότι ενώ «μιλάμε για έγκλημα κατά Ελλήνων πολιτών», «φτάσαμε εννέα μήνες μετά, να γίνεται η συζήτηση για την εξεταστική επιτροπή» και χωρίς μάλιστα να προηγηθεί συζήτηση επί της προτάσεως της Ελληνικής Λύσης αν και αυτή έχει κατατεθεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Σε σχέση με το επικείμενο αίτημα συγκρότησης ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης, ο κ. Χήτας επισήμανε ότι για να ληφθεί απόφαση, απαιτούνται και οι ψήφοι της κυβερνητικής πλειοψηφίας, που όμως σήμερα ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε προκαταρκτική επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του ο κ. Χήτας ζήτησε εμφατικά απαντήσεις ποιο ήταν το φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας που εμπλέκεται στο δυστύχημα στα Τέμπη, θέμα που είχε θέσει νωρίτερα και ο ίδιος ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

«Όλοι μας γνωρίζαμε για την απαξίωση του σιδηροδρόμου. Βλέπαμε έναν σιδηρόδρομο να καταρρέει. Η Ελλάδα έχει τον πιο απαρχαιωμένο σιδηρόδρομο στην Ευρώπη. Εμείς εκπέμψαμε σήμα κινδύνου. Και φτάσαμε στο δυστύχημα στα Τέμπη που συνεπώς είναι ένα προδιαγραμμένο έγκλημα», είπε ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης και επισήμανε ότι στην πρόταση εξεταστικής του κόμματός του, γινόταν ονομαστική αναφορά στους υπεύθυνους της τραγωδίας.

«Το έγκλημα των Τεμπών θα μείνει χαραγμένο στις μνήμες όλων μας. Η απόδοση ευθυνών αποτελεί μονόδρομο. Να αποδοθεί δικαιοσύνη, να πληρώσουν οι υπεύθυνοι αλλιώς δεν θα ησυχάσουν ποτέ οι 57 αυτές ψυχές», είπε ο κ. Χήτας.

Ν. Βρεττός: Η προανακριτική μπορεί να συσχετίσει το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως με τις ποινικές ευθύνες

Πέραν της συγκρότησης, της ανώδυνης για την κυβέρνηση, Εξεταστικής Επιτροπής, υποστηρίζουμε πρόταση για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, απ' όπου κι αν προέρχεται, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ «Νίκη», Νικόλαος Βρεττός, κατά την τοποθέτησή του επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

Αναφερόμενος στα λεγόμενα του υπουργού Επικρατείας Μ. Βορίδη για τακτικισμούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, είπε ότι είναι καθήκον για καθέναν κοινοβουλευτικό, να χρησιμοποιεί όλα τα κοινοβουλευτικά εργαλεία τα οποία έχει στη διάθεσή του, για να αποκαλύψει την αλήθεια, και όχι για να κάνουμε διαγωνισμό, αναφέροντας ποιες είναι οι επαγγελματικές μας ιδιότητες. «Εγώ δεν έχω εμπειρία να είμαι 25 χρόνια νομικός. Έχω όμως την ευλογία να είμαι 40 χρόνια βιοπαλαιστής. Και καταλαβαίνω με την απλή λογική, ως απλός πολίτης, ότι όταν υπάρχει ένα πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως, που έχει να κάνει με τον τρόπο που οι ευρωπαϊκοί πόροι διατέθηκαν στην Ελλάδα, για να δημιουργηθεί τηλεδιοίκηση, δηλαδή για να φτιαχτεί σύστημα που να προστατεύει την ζωή και την ασφάλεια των πολιτών, και αυτά τα χρήματα δεν πήγαν γι' αυτό το σκοπό, τότε ναι, στην απλή λογική κάθε έντιμου ανθρώπου, [φαίνεται] ότι μπορεί η προανακριτική να συσχετίσει το πόρισμα της Ευρωπαίας εισαγγελέως με τις ποινικές ευθύνες, για πραγματικές παραβάσεις, τέτοιες που οδηγούν σε αυτή την εγκληματική πράξη» είπε ο κ. Βρεττός.

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο κ. Βρεττός ανέγνωσε τα ονόματα και τις ηλικίες των 57 νεκρών του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Β. Στίγκας: Το πολύνεκρο έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν υπήρχαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά αρμόδιων φορέων και κυβέρνησης

"Στις 28 Φεβρουαρίου 2023, δύο τρένα μετά από σφοδρή μετωπική σύγκρουσή τους παρέσυραν στον θάνατο πενήντα επτά ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους. Ένα τραγικό γεγονός, για το οποίο υπάρχουν ευθύνες και παραλείψεις, τόσο τεχνικές, όσο και κυβερνητικές. Αυτό το πολύνεκρο έγκλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εάν υπήρχαν τα στοιχειώδη αντανακλαστικά ανθρωπιάς των αρμόδιων φορέων του κράτους και της κυβέρνησης. Το πρόβλημα των σιδηροδρόμων είναι διαχρονικό", ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών", Βασίλης Στίγκας, στην ομιλία του επί της πρότασης του ΚΚΕ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής με θέμα «Τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό».

"Τα προμηνύματα είχαν φτάσει έγκαιρα στις αρμόδιες υπηρεσίες και στα αρμόδια υπουργεία, αλλά η κυβέρνηση αδιαφόρησε προκλητικά, δίνοντας την εντύπωση ότι αποδεχόταν τη συμφορά που αργά ή γρήγορα θα ερχόταν", υποστήριξε στη συνέχεια ο κ. Στίγκας, ενώ προσέθεσε πως "οι εργαζόμενοι στο σιδηροδρομικό δίκτυο έγκαιρα έκρουαν καμπάνες ανησυχίας για την ελλιπέστατη ή ανεπαρκή συντήρηση του δικτύου, την ανυπαρξία συστημάτων ασφαλείας στους σιδηροδρόμους, αλλά και την υποστελέχωση προσωπικού και εργαζομένων".

Παράλληλα, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" χαρακτήρισε ως "προφητικά τα λόγια των εργαζομένων των σιδηροδρόμων", ενώ αναφερόμενος στους 57 νεκρούς του δυστυχήματος σημείωσε: "Σε αυτό το -μεγάλων ποινικών διαστάσεων- σιδηροδρομικό δυστύχημα έχασαν τη ζωή τους νέα παιδιά. Οι οικείοι τους στερήθηκαν το χαμόγελο από τον θάνατο των παιδιών τους, ενώ τους στοίχειωσε η φράση «πάρε με όταν φτάσεις», που έγινε μοιρολόϊ στην ελληνική κοινωνία".

Αμέσως μετά, ο κ.Στίγκας άσκησε εκ νέου κριτική στην κυβέρνηση, σχολιάζοντας: "Αντί να ρίξει άπλετο φως σε αυτήν την τραγωδία, προσπάθησε να εξαφανίσει στοιχεία που ενοχοποιούσαν συγκεκριμένες υπηρεσίες και κυβερνητικούς προύχοντες. Οκτώ μήνες αυτή η κυβέρνηση κωλυσιεργεί απίστευτα, απάνθρωπα με τη συμμετοχή και των άλλων κομμάτων εξουσίας. Είναι μέγιστη η θλίψη μας που το θέμα όχι μόνο δεν έχει προχωρήσει αλλά που διαφαίνεται μεθοδολογία συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών. Όταν είχε συμβεί η συμφορά στα Τέμπη, η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί κατά την προσφιλή της τακτική ό,τι «η δικαιοσύνη θα κάνει τη δική της δουλειά. Ευθύνες θα αποδοθούν». Επειδή, όμως «η ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας στην Ελλάδα ανοιγοκλείνει σα φυσαρμόνικα που την παίζει η διοίκηση», μόλις ακούσαμε αυτήν την υπόσχεση γνωρίζαμε ότι η δικαιοσύνη θα κάνει την δουλειά της, μόνο αν της το επιτρέψει η εκτελεστική εξουσία. Και επειδή η τελευταία θα φρόντιζε να καλύψει τα νώτα της όσο μπορούσε καλύτερα, προβλέπαμε ότι η εντολή που η κυβέρνηση θα έδινε στην δικαιοσύνη θα ήταν ίδια με αυτήν που δίνει στην πλειονότητα των αντίστοιχων περιπτώσεων. Κωλυσιεργία επί μακρόν, ώστε να ξεθυμάνει η οργή και ο πόνος των χαροκαμένων, με κατάληξη αφ' ενός ένα γενικό κουκούλωμα και αφ' ετέρου μια επιλεκτική επίρριψη ευθυνών σε κάποιους αποδιοπομπαίους τράγους που είναι ακίνδυνοι για το σύστημα".

Ο κ.Στίγκας σημείωσε, επίσης, ότι πρώτοι οι "Σπαρτιάτες" με επιστολή τους, στις 23 Οκτωβρίου 2023, "απευθύνθηκαν προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανέφεραν τους λόγους για τους οποίους θα έπρεπε άμεσα να κατατεθεί από κοινού πρόταση για την συγκρότηση αυτής της επιτροπής".

Τέλος, ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών" τόνισε ότι "το κόμμα λέει «ναι» στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το έγκλημα των Τεμπών, ώστε να χυθεί άπλετο φως σε αυτό το συμβάν και έτσι να αποδοθούν στους υπαιτίους οι ποινικές και πολιτικές ευθύνες, σε όλη τους την έκταση, προκειμένου να βρουν δικαίωση οι επιζώντες και να λυτρωθούν οι αδικοχαμένες ψυχές".

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.