ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Είναι η «ασπίδα που μας έλειπε»

Ο πρόεδρος Μακρόν θα απευθύνει διάγγελμα για το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό μετά τη χθεσινή του έγκριση

Η έγκριση ενός αμφιλεγόμενου νόμου για το μεταναστευτικό στη Γαλλία, τον οποίο ψήφισε η ακροδεξιά που διεκδικεί μια "ιδεολογική νίκη", προκάλεσε ρήγμα στην προεδρική πλειοψηφία, οδηγώντας στην παραίτηση ενός υπουργού και ωθώντας τον πρόεδρο Μακρόν να απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα στο τέλος της σημερινής ημέρας.

Η γαλλική Εθνοσυνέλευση ενέκρινε αργά χθες, Τρίτη, το βράδυ, τον νόμο για τη μετανάστευση που καθιστά σαφώς αυστηρότερες τις προϋποθέσεις υποδοχής ξένων στη Γαλλία, προς ικανοποίηση της δεξιάς και της ακροδεξιάς της Μαρίν Λεπέν, που έκαναν λόγο για "νίκη".

Παρά την αποχή ή την καταψήφιση από 59 βουλευτές της πλειοψηφίας και την παραίτηση του υπουργού Υγείας Ορελιάν Ρουσό, η κυβέρνηση αρνείται ότι υπάρχει κρίση.

"Δεν υπάρχει κρίση στην πλειοψηφία", διαβεβαίωσε η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν μιλώντας στον ραδιοφωνικό France Inter και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ολιβιέ Βεράν αρνήθηκε κάθε "υπουργική ανταρσία"... ανακοινώνοντας ότι έγινε δεκτή η παραίτηση του Ρουσό, ο οποίος ήταν αντίθετος με το σχέδιο νόμου.

Μπορεί ο Εμανουέλ Μακρόν να αναφέρθηκε σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο σε "συμβιβασμό" με "πράγματα που δεν μου αρέσουν αλλά που δεν είναι αντίθετα με τις αξίες μας", σύμφωνα με έναν συμμετέχοντα, όμως η 'μακρονική' πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, παραδέχθηκε από την πλευρά της πως "η πλειοψηφία βιώνει μια μάλλον δυσάρεστη στιγμή".

Η κυβέρνηση, σε άμυνα, υποστηρίζει επίσης πως το κείμενο θα περνούσε ακόμη και χωρίς τις ψήφους του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού (RN), αν βουλευτές της δεν τηρούσαν αποχή. Όμως δεν θα είχε εγκριθεί αν οι βουλευτές της ακροδεξιάς είχαν ψηφίσει κατά, υπογραμμίζουν η αντιπολίτευση και πολιτικοί σχολιαστές.

Ορισμένα από τα μέτρα αυτά είναι πιθανόν αντισυνταγματικά και το κείμενο θα "εξελιχθεί" μετά την εξέτασή του από το Συνταγματικό Συμβούλιο, παραδέχθηκε η Ελιζαμπέτ Μπορν. Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ζητήσει ο ίδιος τη γνώμη αυτής της αρχής που είναι επιφορτισμένη να επιτηρεί τη συνταγματικότητα των νόμων, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο Γάλλος πρόεδρος, που είχε καταστήσει το σχέδιο αυτό ένα τεστ για την ικανότητά του να κάνει μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος της δεύτερης θητείας του, θα απευθύνει τηλεοπτικό διάγγελμα απόψε.

Ο πρόεδρος Μακρόν υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, λέγοντας ότι είναι η «ασπίδα που μας έλειπε»

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό France 5, υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο για τη μετανάστευση το οποίο ενέκριναν η γαλλική Εθνοσυνέλευση και η Γερουσία, λέγοντας ότι είναι η «ασπίδα που μας έλειπε». Ο Μακρόν υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι μια χώρα που πάντα καλωσόριζε και θα συνεχίζει να καλωσορίζει τους ξένους. Σημείωσε όμως ότι υπάρχει «πρόβλημα μετανάστευσης στη Γαλλία», αν και η χώρα δεν «κατακλύζεται» από μετανάστες. «Υπάρχει μεγαλύτερη μεταναστευτική πίεση από ό,τι πριν από δέκα χρόνια στη χώρα. Και, ναι, ασκεί πίεση στο σύστημά μας», είπε.

«Θα υποβάλω το νομοσχέδιο που ενέκριναν η Γερουσία και η Εθνοσυνέλευση στο Συνταγματικό Συμβούλιο γιατί πιστεύω ότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις που δεν είναι σύμφωνες με το Σύνταγμά μας», είπε επίσης ο Εμανουέλ Μακρόν, διευκρινίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι το κείμενο που εγκρίθηκε στο σύνολο του δεν υιοθετεί τις ιδέες της Εθνικής Συσπείρωσης της Μαρίν Λεπέν. Δεν υπάρχει «ιδεολογική νίκη» της ακροδεξιάς είπε ο Γάλλος πρόεδρος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του κόμματος της Λεπέν να το υπερψηφίσει «χοντροκομμένο ελιγμό».

Ο Εμάνουελ Μακρόν υπογράμμισε επίσης πως δεν υπάρχει ρήξη στο προεδρικό στρατόπεδο, μετά την καταψήφιση του νομοσχεδίου από ορισμένους βουλευτές της πλειοψηφίας και την ανακοίνωση της παραίτησης του υπουργού Υγείας, Ορελιέν Ρουσό, την επιλογή του οποίου, όπως είπε, σέβεται.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.