ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων

Βουλή: Νομοσχέδιο για κόκκινα δάνεια και servicers

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισήχθη σήμερα προς ψήφιση το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ» και άλλες επείγουσες διατάξεις» που έχει δεχτεί την κριτική σύσσωμης της αντιπολίτευσης.

Τροπολογίες ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για τα «κόκκινα» δάνεια

Τέσσερις τροπολογίες κατέθεσε σύσσωμη η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, στο νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, με πρώτο υπογράφοντα τον πρόεδρο του κόμματος, Νίκο Ανδρουλάκη.

Οι τροπολογίες αφορούν:

- Στη βιώσιμη ρύθμιση οφειλών προς τη φορολογική διοίκηση, τους ασφαλιστικούς φορείς και τους Δήμους με καθιέρωση 120 μηνιαίων δόσεων.

- Στην προστασία των εγγυητών τραπεζικών δανείων και πιστώσεων.

- Στην προστασία της κύριας κατοικίας της αγροτικής ιδιοκτησίας και το δικαίωμα προαίρεσης του δανειολήπτη στην αγορά του δανείου του.

- Στην προστασία των δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Ονομαστική ψηφοφορία για 4 άρθρα και μία τροπολογία του νομοσχεδίου για τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Ονομαστική ψηφοφορία για τέσσερα άρθρα και μία διάταξη τροπολογίας του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών για τα κόκκινα δάνεια κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ορίστηκε να διεξαχθεί την ερχόμενη Δευτέρα, 4 Δεκεμβρίου.

Τα άρθρα αφορούν μεταξύ άλλων τον ακατάσχετο λογαριασμό των Servicers, τη λειτουργία οργανισμών μη εποπτευόμενων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τη διάταξη της τροπολογίας που αφορά την εξαίρεση από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου των συναλλαγών του ΤΑΙΠΕΔ.

Κωστής Χατζηδάκης προς την αντιπολίτευση: Είστε με τους δανειολήπτες ή με τους servicers; Θα καταψηφίσει άραγε η αντιπολίτευση μια σειρά θετικών ρυθμίσεων για τους δανειολήπτες;

«Είστε αντιπολίτευση σε ακραίας μορφής βέρτιγκο. Από την μια επισημαίνετε τα προβλήματα, από την άλλη καταψηφίζετε τις ρυθμίσεις που τα αντιμετωπίζουν. Από τη μια υπάρχει το νομοσχέδιο για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων που προβλέπει οκτώ συγκεκριμένες βελτιώσεις υπέρ των δανειοληπτών. Από την άλλη υπάρχουν μια σειρά από γκάφες, τυφλό κομματικό πάθος, πολιτικός ερασιτεχνισμός. Μια αντιπολίτευση σε σύγχυση».

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος «ΗΡΑΚΛΗΣ». Έθεσε δε στην αντιπολίτευση το ερώτημα αν στις ονομαστικές ψηφοφορίες θα καταψηφίσει τη σειρά θετικών ρυθμίσεων, οι οποίες είναι:

1. Επέκταση του προγράμματος «Ηρακλής» για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων στις τράπεζες. Ο κ. Χατζηδάκης επικαλέστηκε τις σχετικές θετικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Ανταγωνισμού της Ε.Ε. και τόνισε: «Εσείς θέλετε να αδιαφορήσουμε για τις τράπεζες και τους καταθέτες και να κάνουμε λαϊκισμό, όπως εσείς. Δεν θα ήμασταν τότε εντάξει απέναντι στο καθήκον μας που είναι η στήριξη της οικονομίας, γιατί ανάπτυξη με κατεστραμμένες τράπεζες δεν υπάρχει».

2. Θέσπιση για πρώτη φορά υποχρεώσεων ενημέρωσης τους servicers. «Θα καταψηφίσετε τη λειτουργία πλατφόρμας ενημέρωσης των δανειοληπτών μέχρι τις 31 Μαρτίου, για την οποία ενοχλούνται οι servicers; Θα καταψηφίσετε τα πρόστιμα μέχρι 500.000 ευρώ και το κλείσιμο για όσους δεν εφαρμόζουν τη νομοθεσία; Κάποιοι από κομματικό φανατισμό δεν βλέπουν τι διαβάζουν. Αν καταψηφίσετε, να δω τι θα πείτε στους ανθρώπους που λέτε ότι υποστηρίζετε σήμερα».

3. Βελτιώσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό. «Θα καταψηφίσετε τη μείωση του επιτοκίου των ρυθμίσεων στο 3%; Το μεγαλύτερο έως 28% κούρεμα του χρέους; Την υποχρεωτικότητα της ρύθμισης για τους ευάλωτους; Αν το κάνετε, θα βγω να πω ότι η αντιπολίτευση θέλει να επιβάλει υψηλοτέρα επιτόκια στους δανειολήπτες και να δώσει όλα τα περιθώρια στους servicers να συνεχίσουν τις αθέμιτες πρακτικές. Να δω αν είστε με τους δανειολήπτες ή τους servicers», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

4. Ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης ακινήτων: «Πράγματι είναι μια εκκρεμότητα. Αλλά οι προβλέψεις σας ότι θα έρχονταν τα κοράκια να κατασπαράξουν τους δανειολήπτες δεν επαληθεύτηκαν. Κανένα κοράκι δεν ήρθε προφανώς γιατί οι ρυθμίσεις δεν ήταν τόσο ενδιαφέρουσες για τους επενδυτές. Και τώρα προσπαθούμε να προχωρήσει με εκπτώσεις στην τιμή αγοράς των ακινήτων από τις οποίες θα επωφελούνται και οι δανειολήπτες κατά την επαναγορά. Εσείς δεν θέλετε να έχουν έκπτωση οι δανειολήπτες;», σημείωσε ο υπουργός.

5. Παρεμβάσεις στον πτωχευτικό κώδικα. Στόχος είναι να έρχεται νωρίτερα η δεύτερη ευκαιρία, ας μας πει κάποιος που είναι το πρόβλημα.

6. Διεύρυνση του πεδίου των εταιρειών παροχής πιστώσεων στα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια. Με τη ρύθμιση δίνονται περισσότερες δυνατότητες στους καταναλωτές, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες της ΕΕ και με την εγγύηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

7. Επέκταση του συστήματος IRIS για συναλλαγές μέχρι 500 ευρώ χωρίς προμήθεια, πρωτοβουλία που βοηθά και στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.

8. Άμεση ανακοίνωση των παραβάσεων που διαπιστώνει η ΤτΕ και των ποινών που επιβάλλει. «Σε αυτό το σημείο συμφωνούμε, είμαι περίεργος να δω αν θα φύγετε από τη δική σας θέση», είπε ο υπουργός.

Απαντώντας σε αναφορές στελεχών της αντιπολίτευσης για έλλειψη ενδιαφέροντος για τους ευάλωτους και την πρώτη κατοικία ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι - πέρα από το φορέα απόκτησης και επαναμίσθωσης κατοικίας και τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλών στην ΑΑΔΕ και το ΚΕΑΟ - υπάρχουν άλλες 6 επιμέρους δυνατότητες που είναι:

Οι διμερείς συμβάσεις με τράπεζες και servicers.

Ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Το ενδιάμεσο -για την περίοδο μέχρι να συσταθεί ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης- πρόγραμμα επιδότησης για ευάλωτα νοικοκυριά.

Το πρόγραμμα επιδότησης του επιτοκίου από τις τράπεζες το οποίο -όπως ανέφερε- απευθύνεται σε 50.000 συμπολίτες μας, αλλά από αυτούς έχουν ενταχθεί μόνο 7.000. Οι υπόλοιποι 43.000 αρνήθηκαν, καθώς το πρόγραμμα απαιτούσε άρση του απορρήτου τραπεζικών λογαριασμών.

Το στεγαστικό επίδομα του ΟΠΕΚΑ, ύψους 400 εκατ. ευρώ.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία», που εξασφαλίζει στους άστεγους σπίτι με πληρωμένο ενοίκιο και δουλειά.

Ο κ. Χατζηδάκης κατέθεσε εξάλλου τα στοιχεία για το ύψος του ιδιωτικού χρέους, που είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ, τη βελτίωση σε σχέση με το ληξιπρόθεσμο χρέος από το 2019, το πλήθος των ρυθμίσεων που επιτυγχάνονται διαψεύδοντας τους σχετικούς ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης. Ενώ επανέλαβε τα στοιχεία που πιστοποιούν ότι από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το Δημόσιο είχε μεγαλύτερο όφελος (33,4 δισ.) σε σχέση με τις απώλειες (30,9 δισ.), καταρρίπτοντας επίσης τις σχετικές αναφορές.

«Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τους ευάλωτους αλλά να μην ξεχνάμε αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και εκείνους που ενώ πιέζονται εξακολουθούν να εξυπηρετούν τα δάνεια τους», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης και κατέληξε:

«Παραθέσατε στοιχεία που πόρρω απέχουν από την πραγματικότητα. Το δόγμα σας, όταν δεν σας βολεύει η πραγματικότητα, είναι τόσο το χειρότερο γι’ αυτήν. Έχετε πέσει σε κατ’ εξακολούθηση γκάφες. Είστε κόμματα που επιδοτείτε πολιτικά την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σας καλώ να συνεχίσετε να το κάνετε».

Βελτιωτικές αλλαγές για κόκκινα δάνεια

Σε βελτιωτικές αλλαγές στο νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, λαμβάνοντας υπόψη, όπως είπε, παρατηρήσεις και προτάσεις που έγιναν στο δημόσιο διάλογο.

Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχτηκε για την τροπολογία που προβλέπει την εξαίρεση, από τον προσυμβατικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, των συναλλαγών του Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ, τονίζοντας πως θα ακολουθηθούν οι ίδιες διαδικασίες που ακολουθούνται για την Eurobank, την Alpha bank και την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, και θα ισχύει ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«Το καλοκαίρι, είχαμε φέρει με δική μας πρωτοβουλία μία ρύθμιση, μετά από επαφές με το Ελεγκτικό Συνέδριο, έτσι ώστε οι χρηματιστηριακού τύπου συναλλαγές του ΤΑΙΠΕΔ να ελέγχονται εντός 48 ωρών από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ενώ λοιπόν είχε συμφωνηθεί μια τέτοια διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο διεμήνυσε ότι δεν θα μπορούσε να προχωρήσει, λόγω προφανώς, έλλειψης της ανάλογης τεχνογνωσίας.

Έπρεπε να βρεθεί μία εναλλακτική λύση και βρέθηκε - και είναι να ακολουθούμε τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας», είπε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε:

«Πρόσφατα, ακολουθήθηκαν χωρίς καμία παρατήρηση από κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, σε τρεις περιπτώσεις, στην αποεπένδυση της Eurobank, της Alpha bank και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος. Ό,τι διαδικασία ακολουθείται για τις 3 αυτές τράπεζες, η ίδια διαδικασία θα ακολουθείται στο εξής και στο ΤΑΙΠΕΔ».

Ακόμα, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι «ισχύουν για τα μέλη του ΔΣ του ΤΑΙΠΕΔ ως προς αυτά τα ζητήματα, ό,τι ισχύει και για τα μέλη του Δ.Σ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας».

Αναφερόμενος στη ρύθμιση για την εξαιρετική νομιμοποίηση διαχειριστών πιστώσεων και τα νομιμοποιητικά έγγραφα, σημείωσε ότι «η επιστημονική επιτροπή της Βουλής επισημαίνει ότι υπάρχει ένα νομοθετικό κενό και έπρεπε να αντιμετωπιστεί για να μην υπάρχουν συνέχεια δίκες, στις οποίες οι διάδικοι θα υποστήριζαν από διαφορετική σκοπιά τις απόψεις τους».

«Επομένως, πήραμε ως σημείο αναφοράς την τελευταία απόφαση του Αρείου Πάγου και ρυθμίζουμε το θέμα αυτό με βάσει το πνεύμα και το γράμμα της απόφασής του και μετά από σύσταση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής», επεσήμανε.

Οι τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σωκράτης Φάμελλος: Η κυβέρνηση δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers

Το νομοσχέδιο για τα κόκκινα δάνεια στην πραγματικότητα δεν κάνει ούτε αυτό που η ευρωπαϊκή οδηγία δίνει κατευθύνσεις για να κάνει, είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτης Φάμελλος μιλώντας στη Βουλή, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της κοινωνίας αλλά των servicers και πως γι' αυτό πηγαίνει πιο πίσω κι ακόμα από προβλέψεις της Οδηγίας.

«Η κυβέρνηση υποβιβάζει τα συμφέροντα της κοινωνίας, πάει πίσω ακόμα και από μια Οδηγία, αφήνει ξεκρέμαστους δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες», είπε, αναφερόμενος στα άρθρα 7, 38, 40, 89, 107, αλλά και το 66.

Μίλησε για «καταστροφική πολιτική» της κυβέρνησης, στην οποία «πρωτεργάτης είναι ο κ. Χατζηδάκης με τις πλάτες του κ. Μητσοτάκη και εντολές ενός συστήματος servicers και διάφορων άλλων συστημάτων». Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ επέκρινε την κυβέρνηση ότι η διαβούλευση που έκανε ήταν προσχηματική, ότι οι διαδικασίες που ακολούθησε για το νομοσχέδιο παραβιάζει κάθε κοινοβουλευτική δεοντολογία και ότι προσβάλλει τη Βουλή και την κοινωνία. «Το νομοσχέδιο που συζητάμε λέτε ότι είναι μια μεγάλη μεταρρύθμιση ενώ είναι μια απελπιστικά μέτρα ρύθμιση», σχολίασε.

Τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει πλαίσιο ρύθμισης οφειλών, όμως με προστασία της κύριας κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης και να είναι σταθερό το τραπεζικό σύστημα και να τροφοδοτείται η ανάπτυξη. «Επιτυγχάνει κάτι τέτοιο το νομοσχέδιο; Όχι, αλλά αντίθετα δεν επιτυγχάνει την προστασία της α' κατοικίας και τη βιωσιμότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων», είπε.

Σημείωσε ότι η κυβέρνηση «επιλέγει να μην αξιοποιήσει» δύο σημαντικές προβλέψεις της Οδηγίας για την προστασία της α' κατοικίας και τη ρύθμιση δανείων σε ξένο νόμισμα, ενώ αγνοεί και την Επιστημονική Υπηρεσία Βουλής. Υποστήριξε ότι κανονικά η συζήτηση θα έπρεπε να σταματήσει τώρα στην Ολομέλεια αφού δεν λαμβάνονται υπόψη τα παραπάνω. «Τι συζητάμε, για μη εφαρμογή της Οδηγίας;», είπε.

Ο κ. Φάμελλος ανέφερε ότι αναγνωρίζεται ότι υπάρχουν καταχρηστικές συμπεριφορές στους servicers -και ότι η ευθύνη γι' αυτό το γεγονός είναι του κ. Σταϊκούρα- και πως όμως ενώ επιβάλλονται οικονομικές ποινές στους servicers δεν λαμβάνονται μέτρα αποκατάστασης της ζημίας που έχουν υποστεί οι δανειολήπτες. Υπάρχουν περιουσίες που έχουν βγει σε πλειστηριασμό.

«Το μεγάλο όμως ερώτημα είναι: Η κυβέρνηση έχει ευθύνη για όσα συμβαίνουν;» είπε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς όπως σημείωσε τα 4 χρόνια που κυβερνούσε «δεν εφαρμόστηκαν τα εργαλεία που διαφημίστηκαν, πολλαπλασιάζονται οι αναγγελίες διενέργειας πλειστηριασμών, δεν μειώνεται το ιδιωτικό χρέος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια, το δημόσιο είναι επιβαρυμένο με τις εγγυήσεις που φτάνουν περίπου στα 20 δισ. και κάποιες εταιρείες με τις πλάτες της κυβέρνησης βγάζουν εκατομμύρια». Ρώτησε τον κ. Χατζηδάκη αν έχει στοιχεία για τον τζίρο αυτό, προσθέτοντας ότι «έχουμε πληροφορίες ότι με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με 20 δισ., χωρίς επενδύσεις σε πάγιο κεφάλαιο, βγάζουν προμήθειες εκατοντάδες εκατομμύρια». «Και εντάξει ο κ. Χατζηδάκης δεν κάνει κάτι, ο κ. Στουρνάρας κάνει κάτι;», προσέθεσε.

Ανέφερε ότι έχουμε δύο απαρχαιωμένα εργαλεία, τον Εξωδικαστικό Μηχανισμό και τον Κώδικα Δεοντολογίας. «Μπορούμε να συζητήσουμε για το όριο ευαλωτότητας;», τόνισε, «και γιατί δεν αλλάζετε τον Κώδικα Δεοντολογίας;».

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι οι δανειολήπτες έχουν δυσκολία ακόμα και επικοινωνίας με τους servicers, καθυστερήσεις μηνών ή και ετών για να απαντήσουν ενώ τρέχει ο πλειστηριασμός, αυξήσεις επιτοκίων, αλλαγή δόσεων, αρνήσεις να εξοφληθεί το δάνειο για να προλάβουν την κατάσχεση ή να πάρουν τους τόκους, μη τήρηση δικαστικών αποφάσεων. «Οι δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα δεν έχουν σήμερα ανάσα», σημείωσε.

Ρώτησε αν τώρα με τον Ηρακλή έχουμε λύσεις στο επίπεδο του τραπεζικού δανεισμού, αν έχουμε πληροφορίες για το πώς εξελίσσονται οι προγραμματισμοί και τα επιτόκια των servicers. «Τα επιχειρησιακά σχέδια τα ξέρει κάποιος; Εφόσον η Πολιτεία βάζει τα λεφτά για την εγγύηση αυτής της παρέμβασης να μας αποκαλύψετε τις συνθήκες: αν αναθεωρήθηκαν, τι ποσοστό κατασχέσεων και εκταμιεύσεων προβλέπουν κι αν υπάρχει κίνδυνος δημοσιονομικής επιβάρυνσης. Θα καταθέσετε κ. Χατζηδάκη τα επιχειρησιακά σχέδια;», τόνισε.

«Το βασικό ερώτημα είναι αν ο Ηρακλής και η πολιτική σας έχουν οδηγήσει έστω και σε μια ανάσα για το τραπεζικό σύστημα», σχολίασε, για να τονίσει ότι δεν χρηματοδοτήθηκε η κοινωνία και η οικονομία. Είπε ότι με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ τον Αύγουστο η μηνιαία καθαρή ροή της συνολικής χρηματοδότησης για την ελληνική οικονομία ήταν αρνητική κατά 566 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 1.157 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Προσέθεσε πως ούτε λόγος για χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και πως όμως οι τράπεζες κερδίζουν, αλλά δεν διασφαλίζουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία. Ανέφερε ότι το 2022 έχουν υπερκέρδη συνολικά 3,6 δισ. ευρώ μετά φόρων και πως το ίδιο αναμένεται να συμβεί και στο τέλος του 2023. Είπε ακόμη ότι έχουμε από τις μεγαλύτερες ψαλίδες επιτοκίων καταθέσεων και δανεισμού στην ευρωζώνη και ότι το επιτοκιακό περιθώριο για την Ελλάδα είναι διπλάσιο από το μέσο ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Να μας πει και η Τράπεζα της Ελλάδος: Υπάρχουν αρχές που εποπτεύουν αυτή την αγορά των servicers; Μπαίνουν κυρώσεις; Τα αναθεωρημένα business plans των servicers τα ξέρει; Μειώνεται το υπόλοιπο του αποθέματος κόκκινων δανείων;» σημείωσε.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε ότι «με τη διαχείριση του προβλήματος των κόκκινων δανείων κρατάει σε ομηρία την κοινωνία και πιθανά και το πολιτικό σύστημα, αλλά επί της ουσίας συντηρεί μία απ' τις μεγαλύτερες αναδιανομές περιουσίας που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Πρακτικά η περιουσία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των νοικοκυριών περνάει σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε real estate συμφέροντα».

Ο κ. Φάμελλος επισήμανε ότι έως το 2022 ο ΣΥΡΙΖΑ έχει υποβάλει τέσσερις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας και για ρυθμίσεις δανείων και η κυβέρνηση δεν τις συζήτησε. Σημείωσε ότι τον Απρίλιο του 2023 κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση που προέβλεπε Υφυπουργείο με αποκλειστική αρμοδιότητα τη Διαχείριση του Ιδιωτικού Χρέους και της Στεγαστικής Πολιτικής, Δημόσια Εποπτική Αρχή για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, Ειδικό Ταμείο Αναδιαρθρώσεων Οφειλών και Στεγαστικής Πολιτικής στην Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επιπλέον προέβλεπε κανόνες στη λειτουργία των funds με ενεργητικό ρόλο του Δημοσίου. «Εμείς λέμε υποχρεωτική η κατάθεση σε Δημόσια Εποπτική Αρχή του συνόλου των πληροφοριών για όλα τα δεδομένα», υπογράμμισε. Επισήμανε ότι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για τα κόκκινα δάνεια περιλαμβάνει: συλλογική ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, προστασία από ρευστοποίηση της πρώτης κατοικίας, της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, συμμετοχή του Δημοσίου και εποπτεία και συντονισμό από την Δημόσια Εποπτική Αρχή. Τόνισε ότι οι ρυθμίσεις είναι για κάθε φυσικό πρόσωπο με ή χωρίς πτωχευτική ικανότητα που δεν μπορεί να καλύψει τις οφειλές του και οι προϋποθέσεις στηρίζονται στο μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημα, δίνονται δύο εναλλακτικές στον εξωδικαστικό για γρήγορη αποπληρωμή με μείωση του κεφαλαίου ή πιο αργή, μια ηλεκτρονική πλατφόρμα με αντικειμενικότητα και ταχύτητα, και ταυτόχρονα ξεκάθαρη διάρκεια αποπληρωμής.

Καταληκτικά, ο κ. Φάμελλος είπε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη ότι η κυβέρνηση οχυρώνεται πίσω από το 41%, «εμείς όμως, ως αξιωματική αντιπολίτευση, είμαστε εδώ και για αυτούς που μας ψήφισαν και για αυτούς που δεν μας ψήφισαν. Για να υπερασπιστούμε κι αυτούς που ψήφισαν εσάς και τώρα τους κοροϊδεύετε, με τα κόκκινα δάνεια και το φορολογικό που θα έρθει».

Νίκος Παππάς: Ούτε προστασία της α’ κατοικίας ούτε μέριμνα για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τη Ν.Δ.

«Η Οδηγία που φέρνετε για ενσωμάτωση ζητάει μέτρα για την προστασία της α' κατοικίας και να υπάρχει η δυνατότητα μετατροπής του νομίσματος του δανειολήπτη. Τίποτα από αυτά δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο. Ούτε προστασία της α' κατοικίας ούτε μέριμνα για τους 70 χιλιάδες δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο», τόνισε ο Νίκος Παππάς στην τοποθέτησή του στη συζήτηση του νομοσχεδίου «Δάνεια: Διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων - Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος "ΗΡΑΚΛΗΣ" και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεσήμανε ότι από το 2019 ως σήμερα «τα ιδιωτικά χρέη έχουν αυξηθεί κατά 20 δισ. ευρώ και πλέον φτάνουν τα 254 δισ. ευρώ», εξηγώντας ότι «τα 102 δισ. είναι στις τράπεζες, τα 105 δισ. στην εφορία και τα 47 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία».

Όπως υπογράμμισε, η απάντηση της Ν.Δ. στην ανάγκη διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους είναι «ένας πτωχευτικός νόμος που δεν προστατεύει τον δανειολήπτη και το σχέδιο Ηρακλής. Αποτέλεσμα; 75 χιλιάδες πλειστηριασμοί το 2022 και το 2023, με 250 χιλιάδες ακόμα να ακολουθούν ως και το 2026. Πρόκειται για μία πάρα πολύ βίαιη εκκαθάριση».

Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για το σχέδιο Ηρακλής, ανέφερε ότι δίνονται επιπλέον 2 δισ. ευρώ εγγυήσεις του δημοσίου χωρίς να έχουν έρθει καν στη βουλή τα επιχειρηματικά πλάνα των servicers, όπως έχει ζητήσει σύσσωμη η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σε σχέση με τη λειτουργία και τις ρυθμίσεις για τους servicers υπογράμμισε ότι:

* Η έκπτωση του 30% που θα λαμβάνει ο φορέας Sale and Lease Back για την αγορά των ακινήτων δεν ισχύει ακριβώς για τον δανειολήπτη, σε περίπτωση που αποφασίσει την επαναγορά, «διότι ναι μεν θα έχει το δικαίωμα να αγοράζει το ακίνητο με την έκπτωση, εκτός αν έχουν ανέβει οι αξίες τις οποίες θα πρέπει να πληρώσει».

* «Οι servicers θα εισπράττουν τα πάντα σε έναν ακατάσχετο λογαριασμό, τους δίνετε παράταση λειτουργίας χωρίς άδεια μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024, προβλέπετε τη λειτουργία και μη εποπτευόμενων από την ΤτΕ οργανισμών. Η απόλυτη ασυδοσία. Ούτε εποπτεία ούτε άδεια ούτε να μπορούν οι αρχές να παίξουν τον ρόλο τους».

* «Στο άρθρο 66 περιγράφετε το δικαίωμα του εξυπηρετητή να κάνει ανακοπή αν το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού είναι κάτω από αυτό που θα έπαιρνε από τον πλειστηριασμό. Αυτό είναι παραβίαση της κοινής λογικής. Τι νόημα έχει ο εξωδικαστικός;».

Μιλώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τη διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, είπε ότι, μεταξύ άλλων, «προβλέπει μεγάλες δόσεις και κούρεμα, υποχρεωτικότητα, ένα υφυπουργείο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους στο υπουργείο Οικονομικών, την αναπτυξιακή τράπεζα με πάρα πολύ κρίσιμο ρόλο και εγγύηση του δημοσίου». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά: «Δικαιούχοι θα είναι άνθρωποι των οποίων η αντικειμενική αξία της περιουσίας δεν υπερβαίνει τις 300 χιλιάδες ευρώ για τετραμελή οικογένεια και το μηνιαίο διαθέσιμο εισόδημά τους δεν υπερβαίνει τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης προσαυξημένες κατά 70%».

Κλείνοντας, επέκρινε την κυβέρνηση της Ν.Δ. για την απόσυρση του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, η οποία «σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ θα ζημιώνει το δημόσιο κατά 40 δισ. ευρώ». επαναλαμβάνοντας το αίτημα ειδικής συνεδρίασης των αρμόδιων επιτροπών για το θέμα.

Θεοδώρα Τζάκρη: Πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους για ιδιώτες, επαγγελματίες και αγρότες με εγγυήσεις μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας

Κύριε Χατζηδάκη

Την κυβέρνησή σας μπορεί να την χαρακτηρίσει κάποιος και ως «κυβέρνηση της ασυλίας». Η ΝΔ ιστορικά και η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην δεύτερη θητεία της και εμείς έχουμε χάσει τον λογαριασμό πόσες για ποιες ασυλίες έχει ψηφίσει μέχρι σήμερα. Μην δείτε εγκληματική πράξη έχετε μία ροπή να ψηφίσετε την ασυλία της. Όσες δεν μπορείτε να τις κουκουλώσετε δικαστικά και μιντιακά, ακουλουθείτε την «νόμιμη» σε εισαγωγικά οδό της ασυλίας, προκειμένου να μπορούν τα στελέχη σας να κάνουν τις «δουλίτσες» σας και καταλαβαίνετε τι εννοώ «δουλίτσες» εσείς ξέρετε καλά από αυτές, χωρίς να κινδυνεύουν από ποινικές και αστικές ευθύνες.

Τι είναι αυτό που ανακαλύψατε πάλι κ. Χατζηδάκη για τα στελέχη στο ΤΑΙΠΕΔ; Τι είναι αυτό το κακό που ετοιμάζονται να κάνουν και ετοιμάζεστε να τους καλύψετε;

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Η 12η Δεκεμβρίου 2019 θα μείνει στην ιστορία ως η ημερομηνία που η Κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε την οιονεί κρατικοποίηση των κόκκινων δανείων των τραπεζών μέσω των εγγυήσεων ύψους 18 δις που παρείχε στους servicers, δηλαδή σε εταιρείες διαχείρισης χρεών που ίδρυσαν κερδοσκοπικά και σε πολλές περιπτώσεις αδιαφανή funds. Μάλιστα κατατέθηκε στα πρακτικά της Βουλής από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η λίστα δεκάδων funds- φαντασμάτων με μετοχικό κεφάλαιο από λίγες εκατοντάδες έως λίγες χιλιάδες ευρώ, τα περισσότερα εξ αυτών δε με τις ίδιες εικονικές έδρες, κατά κύριο λόγο στην Ιρλανδία.

Ουσιαστικά ο νόμος 4649/2019 ήταν ο νόμος που έδωσε εγγυήσεις 18 δις σε «αερητζήδες» που ανέλαβαν δημοσία δαπάνη την διαχείριση των κόκκινων δανείων με μηδενικό ρίσκο και σίγουρο κέρδος.

Πρακτικά το ελληνικό δημόσιο έλυσε για τέταρτη φορά το πρόβλημα κεφαλαιακής φερεγγυότητας των τραπεζών με δημόσιο χρήμα. Γιατί αν οι εγγυήσεις αυτές καταπέσουν, θα διογκωθεί αυτομάτως το δημόσιο χρέος κατά 18 δις.

Την ίδια στιγμή απεμπόλησε και την δυνατότητα υπεύθυνης και κρατικά εποπτευόμενης διαχείρισης αυτών των χαρτοφυλακίων με κριτήρια που να προστατεύουν δίκαια τις ευάλωτες κατηγορίες δανειοληπτών. Η κυβέρνησή σας δηλαδή εκχώρησε την συνταγματική της υποχρέωση να μεριμνά για την ευημερία των πολιτών και την προστασία τους, αλλά και καταπάτησε προκαταβολικά την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2167/21, την οποία δολίως επί τρία χρόνια απέφυγε να ενσωματώσει.

Και γιατί φέρνει σήμερα την ενσωμάτωση; Γιατί τώρα πια την έχει καταστήσει «γράμμα κενό περιεχομένου».

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι

Τα κόκκινα δάνεια είναι κατ' εξοχήν πρόβλημα των δανειοληπτών. Γιατί πίσω από αυτά βρίσκονται άνθρωποι και επιχειρήσεις, που έχουν συνδέσει την ύπαρξη τους με αυτά και κλονίζονται όταν τελικά αδυνατούν να τα αποπληρώσουν με τους όρους που είχαν συμφωνήσει. Τα δάνεια λοιπόν μετατράπηκαν σε εμπορεύματα και συγχρόνως χάθηκε η αποστολή του τραπεζικού συστήματος στην αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, να προχωρά δηλαδή σε χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και νοικοκυριών για την κάλυψη των αναγκών τους.

Ένα τραπεζικό σύστημα το οποίο φέρει το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για τη σημερινή κατάσταση όταν από το 2000 και μέχρι το 2009, αναζήτησε τρόπους να διαθέσει την υπερβάλλουσα ρευστότητά του, καθώς το ελληνικό κράτος είχε στραφεί στις διεθνείς αγορές των ομολόγων για την κάλυψη των δανειακών του αναγκών. Επιλέγοντας οι τράπεζες το δανεισμό νοικοκυριών και επιχειρήσεων με πάρα πολύ ελαστικά κριτήρια, υπονόμευσαν την ίδια την αποστολή τους και τους κανόνες χρηματοδότησης με γνωστό αποτέλεσμα την τριπλή ανακεφαλαιοποίησή τους το διάστημα από το 2011 έως το 2014.

Η υπερπροσφορά δανείων σε συνδυασμό με την επιθετική πολιτική των τραπεζών εκείνης της περιόδου και η σχετική απειρία των περισσότερων Ελλήνων, οδήγησαν μέσα σε λίγα χρόνια στην υπερχρέωση πολλών νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Στη συνέχεια βέβαια, ακολούθησε η γνωστή δημοσιονομική-οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, όπου πολλά νοικοκυριά όχι μόνο ήταν υπερχρεωμένα, αλλά επιπλέον είχαν απωλέσει και ένα μεγάλο μέρος των εισοδημάτων τους. Έτσι προέκυψε το φαινόμενο της εκτόξευσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Αυτά λοιπόν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα τραπεζικά ιδρύματα έπρεπε να τα βγάλουν από τους ισολογισμούς τους και να δημιουργήσουν μια παράλληλη και ασύδοτη αγορά, ένα φάσμα funds, servicers, εισπρακτικών και δικηγορικών γραφείων, τα οποία λειτουργούσαν και λειτουργούν με τρόπο τόσο πιεστικό και καταχρηστικό που κατέστρεψαν οικογένειες, κοινωνική συνοχή, επιχειρήσεις. Και έκαναν τον Έλληνα πολίτη να αισθάνεται και να είναι υποχείριο ενός απρόσωπου συστήματος από το οποίο ουδέποτε δανείστηκε.

Ο πολίτης δανείστηκε από την τράπεζα. Και κατέληξε να πληρώνει πανωτόκια σε ιδιώτες.

Στην ελληνική αγορά δραστηριοποιούνται περίπου 20 μητρικά funds και η διαχείριση των δανείων για λογαριασμό τους γίνεται από 23 εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων τους γνωστούς servicers. Στην πράξη όμως τέσσερις είναι οι εταιρείες που διαχειρίζονται σχεδόν το σύνολο του αποθέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ελέγχουν περίπου το 80% της αγοράς . Άλλη μια ρηχή- ολιγοπωλιακή αγορά, που επιβάλει τους κανόνες της. Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η μια από αυτές τις εταιρείες που είναι και η μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης στην Ελλάδα, στο γ΄ τρίμηνο 2021, είχε έσοδα 179εκ.. Για το 2024 η εν λόγω εταιρεία διαχείρισης στοχεύει σε έσοδα 255 - 265 εκ. ευρώ. Άλλη μια τέτοια εταιρεία έχει υπερκέρδη και μοιράζει μεγάλα bonus.

Από την άλλη ακούσαμε ότι έχουν επιβληθεί και κάποια πρόστιμα «χάδια» σε κάποιες από αυτές τις εταιρείες που σωρευτικά φτάνουν δε φτάνουν τα 250.000 €. Σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στα υπερκέρδη τους!

Ας δούμε όμως την πραγματικότητα:

Σήμερα η επικοινωνία με τους servicers είναι εξαιρετικά προβληματική. Ενώ οι δανειολήπτες στέλνουν αιτήματα, με emails, με επιστολές, με εξώδικα, οι servicers δεν απαντούν. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για την εξέλιξη των υποθέσεων τους για το κεφάλαιο, τους τόκους, το επιτόκιο ή άλλα στοιχεία σχετικά με το δάνειο τους. Σε πολλές δε, περιπτώσεις παρατηρείται το φαινόμενο να προτείνονται εντελώς ανεδαφικές ρυθμίσεις σε οφειλέτες, με αμφίβολης σοβαρότητας αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασής τους, και όταν αυτοί δεν τις αποδέχονται να αρχίζουν αμέσως οι διαδικασίες αναγκαστικής εκτέλεσης.

Για τον κλάδο των servicers υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός καταγγελιών οι οποίες παραπέμπονται στον Κώδικα Δεοντολογίας Τραπεζών (ΚΔΤ), ένα κώδικα που στην πράξη δεν είναι υποχρεωτικός και δεν εφαρμόζεται ούτε από τις τράπεζες.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ρωτώ: Γιατί δεν ενσωματώθηκε πιο νωρίς η οδηγία που περιέχει εκ των πραγμάτων και προστασία για τους δανειολήπτες και ορίζει το θεσμικό πλαίσιο της για τους Servicers;

Γιατί η τακτική της κυβέρνησης είναι η ίδια σε όλους τους τομείς. Αφήνει συνειδητά την όποια αγορά αρρύθμιστη ώστε να γίνονται ακόμη πιο πλούσιοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι εις βάρος κυρίως των μικρομεσαίων οικογενειακών προϋπολογισμών και όταν ο κόμπος φτάνει στο χτένι αποφασίζει να παρέμβει, νομοθετώντας όπως και σήμερα υπέρ του κεφαλαίου και όχι των πολιτών. Έτσι λοιπόν αφού πέρασαν τρία χρόνια με «μια αγορά ζούγκλα», με funds και servicers που εντωμεταξύ θησαύρισαν χωρίς να φορολογούνται αποφάσισε να παρέμβει προσχηματικά και εξηγώ γιατί.

Γιατί το παρόν σχέδιο νόμου δεν προβλέπει τίποτα για την προστασία της πρώτης κατοικίας κάτι που προβλέπεται στο Προοίμιο της Οδηγίας (Σημείο 56). Σας προτρέπω να διαβάσετε προσεκτικά το εν λόγω σημείο!

Όσον αφορά στον εξωδικαστικό μηχανισμό, φέρνετε διάταξη που τελικά μπορεί να υπάρξει υποχρεωτικότητα στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού (όπως πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά) στην πρόταση ενός αλγορίθμου (που δεν τον ξέρουμε), του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι υποχρεωτικό να εφαρμοστεί από τράπεζες και δημόσιο αλλά μόνο για ευάλωτους δανειολήπτες. Γιατί λοιπόν δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων, λαμβάνοντας υπόψη τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης;

Όσον αφορά στον (ιδιωτικό) φορέα αγοράς και επαναμίσθωσης που ακόμη δεν υπάρχει και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δια του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη πήρε ξεκάθαρη θέση ότι πρέπει να είναι μια αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία με την εγγύηση του δημοσίου θα αποκτήσει τιτλοποιημένα δάνεια και θα τα διαχειριστεί με σεβασμό στην δυνατότητα αποπληρωμής κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης. Η κυβέρνηση όμως ακόμη και σήμερα δεν αποσαφηνίζει ούτε πιο νομικό πρόσωπο θα είναι αυτό ούτε τον τρόπο της λειτουργίας του και αυτό το κάνει για να τον καταστήσει ανενεργό ''εν τω γενάσθαι''. Αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να ενεργοποιήσουμε την αναπτυξιακή τράπεζα, η οποία ως ανώνυμη εταιρεία μπορεί να λάβει εγγυήσεις χωρίς να παραβιάσει τους κανόνες της ΕΚΤ και της ΕΕ. Εντωμεταξύ με το άρθρο 225 παρ1 του Πτωχευτικού σας νόμου (4738/20) σε ισχύ, σημαίνει ότι το ελληνικό δημόσιο βάζει εγγύηση στη χρηματοδότηση του φορέα για να πάρει με έκπτωση σπίτια ευάλωτων νοικοκυριών. Ωστόσο αυτός που θα γίνει ενοικιαστής στο ίδιο του το σπίτι, θα επαναγοράσει το σπίτι του σε περίπτωση αύξησης της αξίας του ακινήτου πληρώνοντας την επιπλέον αξία και δεν θα παραμείνει στο 70% της αξίας που το αγόρασε ο φορέας, ενώ τα μισθώματα της δωδεκαετίας δεν αφαιρούνται από το τελικό ποσό του δανείου. Να σημειωθούν επιπλέον, οι μεγάλες φοροαπαλλαγές από τον ειδικό φόρο ακινήτων (ΕΦΑ) που δεν προσδιορίζονται ποσοτικά στην έκθεση του ΓΛΚ. Τελικά ποιόν προστατεύετε τον φορέα ή τον δανειολήπτη;

Δεν προβλέπει δυνατότητα μετατροπής νομίσματος στις δανειακές συμβάσεις, όπως προβλέπει και η Οδηγία, γεγονός που αφήνει απ' έξω δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο που υπερβαίνουν σήμερα τους 200.000.

Τι να πω για την δήθεν «ευνοϊκή ρύθμιση» της κυβέρνησης για το πάγωμα των επιτοκίων σε δανειολήπτες, που τελικά «πάγωσαν» τα επιτόκια δανείων 3,36 δις σε σύνολο (89 δις δανείων +28 δις πανωτοκίων) δηλαδή μόνο στο 2,8% του συνόλου.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση δεν θέλει να προστατεύσει τους δανειολήπτες. Το νομοσχέδιο εμπεριέχει αναποτελεσματικές ρυθμίσεις εξωδικαστικού συμβιβασμού και κώδικα δεοντολογίας τραπεζών, ελλιπή έλεγχο στους servicers/funds και υψηλά επιτόκια τραπεζών. Οι δανειολήπτες θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αδύναμη θέση απέναντι στις αυθαιρεσίες των εταιρειών που έχουν αγοράσει τα δάνεια τους «κοψοχρονιά».

Εξάλλου η επόμενη ημέρα είναι έτοιμη: σήμερα το 75% των πλειστηριασμών ακινήτων που έχουν διενεργηθεί για το 2023, είναι άγονοι. Αφενός δεν υπάρχουν πλειοδότες να καλύψουν την τόσο μεγάλη προσφορά και αφετέρου οι ίδιοι οι servicers δηλώνουν περαιωμένη την αποστολή τους και αμείβονται από τις τράπεζες για ακίνητα που μέσω των πλειστηριασμών επιστρέφουν στις ίδιες τις τράπεζες μέσω των εταιρειών real estate που οι ίδιες ιδρύουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Νίκος Ανδρουλάκης: Προτείνουμε λύσεις για μια πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους αγωνίστηκαν, αλλά δεν άντεξαν

Κύριε Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια έχουμε ακούσει πολλές φορές τη δέσμευση ότι έρχεται μία συνολικότερη λύση για το ιδιωτικός χρέος. Όμως, οι πολίτες βλέπουν ότι οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης είναι ατελέσφορες.Το πρόβλημα όχι μόνο δεν λύνεται,αλλά οξύνεται.

Σήμερα, οι οφειλές νοικοκυριών και επιχειρήσεων,σε τράπεζες, funds, εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, εφορία, ΕΦΚΑ, εταιρείες παροχής ρεύματος, δήμους, ακάλυπτες επιταγές υπερβαίνει τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρωστούν 7 εκατομμύρια μητρώα, ΑΦΜ και φυσικά πρόσωπα. Μόνο οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές στο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, παρουσιάζουν αύξηση κατά 618 εκατ. ευρώ, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η πορεία αύξησης των οφειλών είναι μη αναστρέψιμη και δεν υπάρχει προοπτική ανάσχεσης, μετά την αποτυχία των νέων ρυθμίσεων για την επανένταξη στις 36, 72 και 120 δόσεις.

Θέλω να σταθώ λίγο περισσότερο στην κοροϊδία των 120 δόσεων, ρύθμιση που είχε γίνει σήμα κατατεθέν της Κυβέρνησης.Ας αναρωτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι Έλληνες πολίτες πόσοι είχαν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτή τη ρύθμιση. Ελάχιστοι.

Στο πλαίσιο αυτό, οι κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων, μισθών, συντάξεων, ενοικίων και οι πλειστηριασμοί ακινήτων,αποτελούν επώδυνη καθημερινότητα, που απ’ ό,τι φαίνεται η αντιμετώπισή της δεν είναι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.Αφού πλέον είναι ξεκάθαρο ότι οι όποιες της πρωτοβουλίες είναι χαμηλού βεληνεκούς σε σχέση με το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος. Χιλιάδες οικογένειες και μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε ομηρία χωρίς να μπορούν να σχεδιάσουν με ασφάλεια και ελπίδα το μέλλον τους.

Η κυβέρνηση ως απάντηση σε όλα αυτά, που συμβαίνουν, ισχυρίζεται ότι τα “κόκκινα” δάνεια έχουν μειωθεί,υπονοώντας ότι με τις πολιτικές της το πρόβλημα έχει αντιμετωπιστεί.Εν τέλει όμως αυτόισχύει μόνο για τους ισολογισμούς των τραπεζών, οι οποίες πούλησαν μεγάλο ποσοστό δανείων στα funds.

Όμως για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις το πραγματικό χρέος αυξάνεται.Όπως και η απογοήτευση για την περιφρόνηση από το κράτοςτων δυσκολιών, που αντιμετωπίζουν.

Ας δούμε, λοιπόν, τι λένε τα στοιχεία για να εικονοποιήσουμε την πραγματικότητα:

Από το 2020 έχουν βγει συνολικά 148.000 πλειστηριασμοί ακινήτων, με τη μέση αξία ακινήτου στις 128.000 ευρώ.Τους τελευταίους 18 μήνες έχουν αναρτηθεί 95.000 πλειστηριασμοί.Το 2023 εκτιμάται ότι θα αναρτηθούν 60.000 πλειστηριασμοί στη σχετική πλατφόρμα, ενώ για το 2024 αναμένεται να αναρτηθούν περίπου 65.000.

Με βάση δηλώσεις εκπροσώπων των εταιρειών διαχείρισης δανείων, μέχρι το 2025 θα έχουν διενεργηθεί 250.000 πλειστηριασμοί,περίπου το 1/3 των ακινήτων που συνδέονται με “κόκκινα” δάνεια.

Αν πιστέψουμε όμως τις κατά καιρούς εξαγγελίες της κυβέρνησης, το ζήτημα της αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους έχει ρυθμιστεί, πολλάκις.

Τί συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα;

- Οι τράπεζες δεν διευκολύνουντις ρυθμίσεις με βάση τις πραγματικές δυνατότητες των δανειοληπτών, αλλά πωλούν μαζικά δάνεια για να ξεφορτωθούν το πρόβλημα από τις πλάτες τους.

- Η κυβέρνηση, αντί να δώσει λύση με μία στέρεη πρόταση, επιμένει σε έναν εξωδικαστικό μηχανισμό, όπου οι πιστωτές δεν υποχρεούνται να συμμετέχουν. Στην πραγματικότητα χωρίς καμία συνέπειαδεν αιτιολογούν την απουσίαρεαλιστικής πρότασης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους 30 μήνες λειτουργίας του εξωδικαστικού μηχανισμού, μόνο 10.023 οφειλέτες έχουν ρυθμίσει οφειλές συνολικού ύψους 3,7 δισεκ.ευρώ, όταν το σύνολο του χρέους υπερβαίνει -όπως προείπα- τα 270 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ακόμα και οι ρυθμίσεις, που έχουν συμφωνηθεί κατά καιρούς με τους servicers, στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι ρεαλιστικές και οι δανειολήπτες αναγκάζονται να τις κάνουν μόνο για να κερδίσουν χρόνο. Κάνουν δηλαδή έναν μη ρεαλιστικό συμβιβασμό σε σχέση με τις πραγματικές τους δυνατότητες, απλά για να κερδίσουν χρόνο και όχι γιατί αυτός ο συμβιβασμός τους οδηγεί σε λύση και σε ένα βιώσιμο μέλλον για να σχεδιάσουν με αξιοπρέπεια και προοπτική το μέλλον της οικογένειας ή της επιχείρησής τους.

Αυτό αποδεικνύεται από το ότι σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία1 στα 3 δάνεια ‘’ξανακοκκινίζει’’ εντός 12 μηνών.Αυτή η κατάσταση οδηγεί στην επίσπευση χιλιάδων πλειστηριασμών κατοικιών .

Όλα αυτά τα χρόνια, μόνο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2010 κατάφερε να προστατεύσει την πρώτη κατοικία των Ελληνίδων και των Ελλήνων, που αποδεδειγμένα δεν είχαν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν το στεγαστικό τους δάνειο. Παρά την ασφυκτική πίεση από την τρόικα το 2010, το ΠΑΣΟΚ θέσπισε τον εμβληματικό νόμο 3869/2010, με αποτέλεσμα να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή.

Στη συνέχεια,-γιατί δεν είμαστε αμνήμονες-, θυμόμαστε την υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ για «σεισάχθεια». Τι υπονοούσατε; Εννοούσατε τη διαγραφή χρεών.Αντί, όμως, για «σεισάχθεια», ο ελληνικός λαός είδε τα ξένα funds με τον δικό σας νόμο να αγοράζουν την περιουσία τουστο 15% με 20% της αξίας τους .

Μετά ήρθε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και κατήργησε πλήρως το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.Αυτή είναι η πραγματικότητα.

Σε αυτήν την εξαιρετικά δυσχερή συγκυρία, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής βρίσκεται στο πλευρό της κοινωνίας και ιδίως των πιο ευάλωτων, με ρεαλιστικές προτάσεις. Με βελτιώσεις που προτείνουμε σήμερα για να αλλάξει κάτι για τους πολίτες και να μη χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος. Μια ρεαλιστική λύση, μια ρεαλιστική διαχείριση της «βόμβας» που λέγεται ιδιωτικό χρέος και είναι στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας. Μία λύσηπου θα δίνει πραγματικά δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε όσους προσπάθησαν,αγωνίστηκαν, αλλά δεν άντεξαν. Και όχι σε αυτούς που είναι κακοπληρωτές ή με δόλιους τρόπους οδήγησαν την επιχείρησή τους σε χρεοκοπία.

Μια δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε αυτούς που βρέθηκαν ξαφνικά ως εγγυητές και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους.

Σε όσους η ζωή τους τα έφερε αλλιώς, απ’ ό,τι περίμεναν, μέσα από τις πολλαπλές οικονομικές κρίσεις.

Πρέπει να δώσουμε προοπτική σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να τους απεγκλωβίσουμε. Να τους δώσουμε ξανά την ευκαιρία να δημιουργήσουν.Να σταθούν όρθιοι μαζί με τις οικογένειές τους.Άλλωστε η εμπειρία από άλλες χώρες αποδεικνύει ότι όπου δοθεί δεύτερη ευκαιρία, σε όσους αντικειμενικά και όχι με δόλιος τρόπους δεν τα κατάφεραν, θα την αξιοποιήσουν κατά τέτοιον τρόπο που θα έχει σοβαρό κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Διότι η εμπειρία τους τούς κάνει να προστατεύουν την επιχείρησή τους από νέες περιπέτειες.Είναι πολύ σημαντικό να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη μας. Ένας άνθρωπος που έχει μια τέτοια εμπειρία, δεν επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη που τον έφεραν σε μια δύσκολη θέση, σε μια περιπέτεια.

Επίσης, μια κοινωνία που λειτουργεί με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης, έχει χρέος να επιβραβεύσει και αυτούς που αγωνίστηκαν και τα κατάφεραν, άντεξαν, είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Και αυτούς οφείλουμε να στηρίξουμε γιατί το αξίζουν.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το ιδιωτικό χρέος έχουμε χρέος να το προσεγγίσουμε χωρίς λαϊκισμό. Πρέπει να δούμε το πραγματικό μέγεθος του προβλήματος, γιατί έχει κι έναν εθνικό χαρακτήρα πέρα από την οικονομική λογική. Οδηγεί σε αφελληνισμό την ελληνική οικονομία. Εκατοντάδες επιχειρήσεις φεύγουν από ελληνικά χέρια και πάνε σε χέρια ξένων. Ακίνητη περιουσία. Αυτό είναι το μέλλον που επιφυλάσσουμε στον ελληνικό λαό; Να είμαστε ξένοι στον τόπο μας; Μέσα από τη διαχείριση σας, κάνετε πολύ ισχυρούς παράγοντες στην εγχώρια οικονομική ζωή, funds, ολιγάρχες εντός κι εκτός της χώρας. Υπονομεύετε το μέλλον της μικρομεσαίας επιχείρησης. Υπονομεύετε το μέλλον του ευάλωτου, της μεσαίας τάξης.

Πρέπει, λοιπόν, να μπούμε εμπόδιο κι εμείς θα μπούμε εμπόδιο στα εγχώρια και στα εξωχώρια συμφέροντα, που θέλουν να πάρουν έναντι πινακίου φακής την ακίνητη περιουσία του ελληνικού λαού.

Δεν μπορούμε, λοιπόν, τα κόμματα, οι βουλευτές να παρακολουθούμε απαθείς τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας. Γιατί εσείς έχετε επιλέξει να είστε τροχονόμοι αυτών των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων. Πρέπει, λοιπόν, να δούμε τι κάνουμε. Αυξάνει το κόστος αγοράς κατοικίας και τα ενοίκια. Δεν βλέπουμε ότι η πολιτική που ασκείτε, οδηγεί σε νέες ανισότητες και καθιστάτη νέα γενιά αδύναμη να δημιουργήσει γιατί πολύ απλά τα χρήματα που βγάζει, είναι πολύ λιγότερα από αυτά που χρειάζεται για να νοικιάσει ένα σπίτι και να οικοδομήσει με αξιοπρέπεια το μέλλον της.

Εμείς είμαστε το μόνο κόμμα, όπως είπα προηγουμένως, που προστάτευσε την πρώτη κατοικία. Ερχόμαστε, λοιπόν, σήμερα – χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ευχολόγια- και προτείνουμε. Καταθέτουμε προτάσεις, δεν καταδικάζουμε μόνο. Ξέρουμε πού οδηγούν οι πολιτικές σας. Έχουμε, όμως, και συγκεκριμένες προτάσεις για το πώς πρέπει να διαχειριστείτε τη κατάσταση.

Στόχος είναι:

*Η βιώσιμη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και η προστασία των πραγματικά αδύναμων οφειλετών και δανειοληπτών από την απώλεια της πρώτης κατοικίας.

*Στόχος μας να κατοχυρώσουμε τον ρόλο της πολιτείας, απέναντι στους servicers,στην άσκηση πολιτικής το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους.

*Να προάγουμε τη διαφάνεια και την προστασία των δικαιωμάτων των δανειοληπτών.

*Να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο από τις ακραίες διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

*Να επιβραβεύσουμε τους συνεπείς δανειολήπτες και οφειλέτες.

*Να προστατεύσουμε την αγροτική γη

* Να διευθετήσουμε τα στεγαστικά δάνειατων παλιννοστούντων ομογενών.

Όλα αυτά δεν είναι απλές πολιτικές εξαγγελίες. Είναι συγκεκριμένες νομοθετικές προτάσεις, που έχουμε καταθέσει και στο παρελθόν στη Βουλή των Ελλήνων και που επαναφέρουμε σήμερα με τις τροπολογίες μας. Καλούμε όλους τους βουλευτές να στηρίξουν αυτές τις τροπολογίες, γιατί δίνουν λύση, προοπτική και ελπίδα.Σταματά ο εκβιασμός των funds εις βάρος της ελληνικής οικονομίας,των δήθεν διαπραγματεύσεων πάνω ή κάτω από το τραπέζι που οδηγούν στην εξαγορά και στους πλειστηριασμούς.

*Πρώτον, προστασία της 1ης κατοικίας στα πρότυπα του νόμου του ΠΑΣΟΚ του 2010, με νέα επικαιροποιημένα κριτήρια (εισοδηματικά και αξίας περιουσίας), για τους πραγματικά ευάλωτους.

*Πλαίσιο προσωρινής προστασίας για όσους αποδεδειγμένα είναι ευάλωτοι ή έχει μεταβληθεί ραγδαία η οικονομική τους κατάσταση λόγω των συνεχιζόμενων κρίσεων.

*Ο δανειολήπτης να μπορεί να ρυθμίσει την οφειλή του

με βάση τις αρχές, τα κριτήρια και τις λύσεις του Κώδικα Δεοντολογίας, ο οποίος πρέπει επιτέλους να καταστεί υποχρεωτικός και να έχει τη δυνατότητα ο δανειολήπτης να προσφύγει σε ανεξάρτητες επιτροπές που θα ελέγχουν επί της ουσίας τη ρύθμιση του. Να τελειώνουμε με τους εκβιασμούς και τις συναλλαγές κάτω από το τραπέζι.

Θέλω να δείτε όλοι οι βουλευτές ποια ακίνητα φτάνουν σε πλειστηριασμό. Για δείτε την αξία τους. Τα πολύ μεγάλα ακίνητα, οι ακριβές εξοχικές κατοικίες δεν φτάνουν στον πλειστηριασμό. Ας μας απαντήσετε γιατί, κ.Χατζηδάκη.

*Να απαγορευθεί στους πιστωτές, που δεν συμμετέχουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό με ουσιαστικές προτάσεις

να προχωρούν σε πλειστηριασμούς ή να επιβαρύνουν τον οφειλέτη με τόκους υπερημερίας.

*Ο δανειολήπτης να έχει τη δυνατότητα να αντιπροτείνει ρύθμιση και αυτή να αξιολογείται, χωρίς να φοβάται την απευθείας απόρριψη από την πλατφόρμα ή τον διαχειριστή δανείων, που οδηγεί σε κατάσχεση και πλειστηριασμό.

*Οι τράπεζες και οι servicers να υποχρεούνται, πριν τη μεταβίβαση του δανείου ή την πώλησή του στη δευτερογενή αγορά, να κάνουν πρόταση ρύθμισης στον οφειλέτη.

Είναι μία πρόταση, που είχα συζητήσει και είχα καταθέσει κι επίσημη ερώτηση το 2017 ως ευρωβουλευτής των Σοσιαλιστών στον τότε Επίτροπο Μοσκοβισί. Στην απάντησή του δεν ήταν αρνητικός στην ιδέα. Μάλιστα το ΠΑΣΟΚ είχε καταθέσει σχετική πρόταση στη Βουλή ήδη από το 2019 την οποία απορρίψατε, προκειμένου ο δανειολήπτης –πάλι με κριτήρια συγκεκριμένα και στοχευμένα- να μπορεί να καταθέσει πρόταση αγοράς του δανείου του, πριν καταλήξει στο fund.

Και, βέβαια, δεν μιλάμε για τους ισχυρούς. Δεν μιλάμε για τους στρατηγικά κακοπληρωτές. Μιλάμε για αυτούς που πάλεψαν και – ξαναλέω – με έντιμο τρόπο δεν άντεξαν. Δεν μπορεί όλοι να μπαίνουν στο ίδιο καλάθι. Πρέπει να δώσουμε προοπτική σε αυτούς που αγωνίστηκαν, αλλά οι ατυχίες της ζωής τους έφεραν σε δύσκολη θέση. Και το λέω έναν ακόμη λόγο. Αν περιμένετε να ανασυγκροτηθείτο αρχιπέλαγος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δίχως να αποκτήσετε στοχευμένη πολιτική διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, είστε βαθιά νυχτωμένοι.

Εμείς στο όνομα αυτών συζητάμε, για να σταθούν στα πόδια τους και να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας στην επιχείρηση τους.Απαντάμε και στο πρόβλημα της ανεργίας με ποιοτικές θέσεις εργασίας και όχι τις θέσεις των 400 ευρώ, που δίνουν πλασματική εικόνα του τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας σήμερα στον τόπο.

Επίσης, με τις τροπολογίες μας:

* Θέτουμε και το θέμα αγροτών και κτηνοτρόφων που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους, γι’αυτό εμείς προτείνουμε την προστασία της αγροτικής γης που αποτελεί το μοναδικό μέσο επιβίωσης τους.

*Επίσης, για τους δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο επανακαταθέτουμε την πρόταση μας για κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη (1/3) και πιστωτικού ιδρύματος (2/3). Με βάση την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, οι δόσεις θα μειωθούν κατά 40%, ενώ το τελικό ποσό που θα πληρώσουν είναι 15% μεγαλύτερο σε σχέση με αυτό που θα πλήρωναν αν είχαν λάβει το δάνειο τους σε ευρώ.

*Βιώσιμες ρυθμίσεις για να απεγκλωβίσουμε τους εγγυητές δανείων από δυσανάλογα και δυσβάστακτα βάρη.

*Τέλος, η πρότασή μας για πραγματικές 120 δόσεις.Εμείς δεν κοροϊδεύουμε όπως κάνατε εσείς πέρυσι, που το είδε η αγορά στην πράξη. Προτείνουμε ρύθμιση 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30%, εφόσον τηρείται η ρύθμιση.

Πιστεύουμε ότι είναι ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και βιώσιμης ανάπτυξης να αντιμετωπίσουμε αυτό το πολύ μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό ζήτημα, που λέγεται ιδιωτικό χρέος. Σε αντίθεση με άλλες πολιτικές δυνάμεις, εμείς δεν είπαμε μεγάλα πολιτικά λόγια. Ούτε «σεισάχθεια» ούτε διαγραφές χρεών, που οδήγησαν στον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας, στη απελπισία, στην απογοήτευση. Εμείς στεκόμαστε υπεύθυνα με τις τροπολογίες μας, προτείνοντας συγκεκριμένο πλαίσιο. Αυτό ακριβώς μας κάνει να είμαστε αντιπολίτευση δίπλα στον πολίτη, η αντιπολίτευση που βάζει τα πράγματα με το όνομά τους απέναντι σε μια κυβέρνηση που δεν έχει καμία διάθεση να στηρίξει τη μικρομεσαία επιχείρηση και τον ευάλωτο δανειολήπτη. Δεν χαϊδεύουμε τα αυτιά κανενός, δεν λαϊκίζουμε, γιατί λέμε συγκεκριμένα πράγματα που έχουν υλοποιηθεί σε άλλες χώρες.

Καλούμε λοιπόν την κυβέρνηση, να υιοθετήσει μέρος των προτάσεών μας για να κάνει χιλιάδες νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να νιώσουν ασφάλεια, σιγουριά και ελπίδα.Αλλιώς θα είναι υπόλογη στον ελληνικό λαό γιατί επιτρέπει την ασυδοσία των funds εις βάρος των μικρομεσαίων.Για εμάς, χιλιάδες Έλληνες πολίτεςαξίζουν τη δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας και έχετε χρέος να τους τη δώσετε. Και σε αυτούς και στις οικογένειές τους.

Τώρα, κάτι τελευταίο για να ολοκληρώσω την τοποθέτησή μου. Φέρατε σήμερα με τροπολογία την εφάπαξ ενίσχυση χαμηλοσυνταξιούχων και ατόμων με ειδικές ανάγκες. Προφανέστατα ένα επίδομα, που ανακουφίζει χιλιάδες συμπολίτες μας. Έχουμε χρέος να το στηρίξουμε. Αλλά εδώ μιλάμε για μια άλλη προσέγγιση. Θέλω να υπογραμμίσω ότι τα χρήματα αυτά τα έχετε προεισπράξει από τους έμμεσους φόρους, οι οποίοι σας φέρνουν τεράστια έσοδα,που τα πληρώνουν οι αδύναμοι, οι πιο φτωχοί. Αυτούς επιβαρύνουν οι έμμεσοι φόροι που σας δίνουν τη δυνατότητα να κάνετε φοροαπαλλαγές σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα με εκατομμύρια ευρώ ακίνητη περιουσία. Εμείς, λοιπόν, «ναι» λέμε. Πρέπει να δώσουμε στήριξη σε αυτούς με ένα εφάπαξ επίδομα. Αλλά προκρίνουμε τις θεσμικές λύσεις. Όπως είναι το νέο ΕΚΑΣ για 350.000 χαμηλοσυνταξιούχους και η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Αυτές είναι οι θεσμικές λύσεις είναι μόνιμες και κάνουν το κράτος να αποδεικνύει στην πράξη ότι σέβεται τον πολίτη και ότι δεν αξιοποιεί την αδυναμία του τις δύσκολες στιγμές.

Παύλος Γερουλάνος: Εθνικό θέμα το ιδιωτικό χρέος, λύση η μεταρρύθμιση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ

Στο γεγονός πως το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων έχει πάρει διαστάσεις εθνικού προβλήματος, είτε από την πλευρά τής κοινωνίας, είτε από την πλευρά τής οικονομίας, επικεντρώθηκε κατά την πρωτολογία του στην ολομέλεια τής Βουλής για το υπό συζήτηση νομοσχέδιο τής Kυβέρνησης, ο εισηγητής τού ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Α' Αθήνας, Παύλος Γερουλάνος.

«250.000 ακίνητα αναμένεται να βγουν σε πλειστηριασμό μέχρι το 2026. Ξέρετε πόσα ακίνητα έχει για παράδειγμα ολόκληρη η Θεσσαλία; 270.000. Είναι σαν να εκποιούμε ολόκληρη τη Θεσσαλία σε μία πενταετία», τόνισε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

«Αντίθετα από άλλα εθνικά προβλήματα, το τι θα κάνουμε με αυτό είναι αποκλειστικά δική μας υπόθεση» συνέχισε ο Εισηγητής τού ΠΑΣΟΚ, υπογραμμίζοντας την αδήριτη ανάγκη για πραγματική μεταρρύθμιση στο ζήτημα, κάτι που σίγουρα δεν αποτελεί το νομοσχέδιο τής Κυβέρνησης:

«Σε μια εποχή που η χώρα και χρειάζεται και μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια, ούτε η Κυβέρνηση δεν τολμά να ονομάσει αυτό το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση. Διότι κάνει μερεμέτια σε ένα σπίτι που καθημερινά γκρεμίζεται. Και άρα δεν έχουμε κανένα λόγο να το ψηφίσουμε».

Ο υπεύθυνος του ΚτΕ Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ παρουσίασε για ακόμη μία φορά το πλέγμα της συνολικής μεταρρύθμισης στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των κόκκινων δανείων που προτείνει το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης, και απευθυνόμενος στα Kυβερνητικά έδρανα είπε:

«Μήπως σας κούρασα; Είναι που ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι δεν έχουμε προτάσεις. Όχι κ. Χατζηδάκη. Ποτέ, κανένα κόμμα στην αντιπολίτευση, δεν έχει συμπεριφερθεί τόσο υπεύθυνα και τόσο δημιουργικά, όσο το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα στο ζήτημα τού ιδιωτικού χρέους. Αντί να το πολεμάτε, εκμεταλλευτείτε το!»

«Το δικό μας μήνυμα δεν χρειάζεται κραυγές για να περάσει. Εμείς δεν έχουμε ανάγκη ο κ. Χατζηδάκης «να τα ακούσει». Έχουμε ανάγκη να μας ακούσει. Για το καλό των Ελληνίδων και των Ελλήνων. Διότι η δουλειά τού Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια μιλάει μόνη της», είπε, τονίζοντας πως οι προτάσεις τού ΠΑΣΟΚ αφορούν ανθρώπους και όχι τράπεζες. «Τι κοινό έχουν αυτές οι προτάσεις και τροπολογίες; Αφορούν ανθρώπους. Όχι τράπεζες. Αφορούν μικροοφειλέτες. Όχι επιχειρηματίες που θησαύρισαν πτωχεύοντας την εταιρεία τους. Αφορούν ανθρώπους που παλεύουν, κάποιοι επιτυχώς κάποιοι λιγότερο, που θέλουν να πληρώσουν και ελπίζουν ότι κάποιος, κάπου, κάποτε θα σκύψει στο πρόβλημά τους. Θα τους προσφέρει «μια ανάσα». Και εμείς αυτό προσπαθούμε και αυτό κάνουμε».

Ολοκληρώνοντας, ο Παύλος Γερουλάνος ενημέρωσε το σώμα για μία ευχάριστη είδηση αναφορικά με την κυρία Ειρήνη, την οδυνηρή περιπέτεια τής οποίας ως εγγυήτρια σε κόκκινο δάνειο, είχε περιγράψει κατά την ομιλία του στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής:

«Θα κλείσω με μια ευχάριστη είδηση. Από τη Δευτέρα που έκανα την ομιλία μου, η Eurobank πήρε τηλέφωνο την κα Ειρήνη.Το τμήμα παραπόνων της τράπεζας, στο οποίο είχε υποβάλει αίτηση με τον δικηγόρο της τρεις φορές, απάντησε ότι τελικά θα στείλει τα χρήματα που δεν έβρισκε στην εισπρακτική εταιρία. Και έτσι η κα Ειρήνη δεν θα ταλαιπωρείται πια. Τουλάχιστον όχι για τα προβλήματα τού χθες. Είναι εξαιρετικά σημαντικό και μπράβο τους. Όμως δεν είναι αυτός τρόπος να λύνονται τα θέματα. Δεν κάνουμε τη δουλειά μας αν λύνουμε μόνο το θέμα τής κας Ειρήνης. Τα θέματα των δανειοληπτών πρέπει να λύνονται από ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει και τις τράπεζες και τους δανειολήπτες. Από μια μεταρρύθμιση που θα στηρίζει και την κοινωνία και την οικονομία. Και εμείς αυτό το πλαίσιο σάς καταθέσαμε».

Και απευθυνόμενος στον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, ο Παύλος Γερουλάνος τον κάλεσε να ακούσει τις προτάσεις τού ΠΑΣΟΚ για πραγματική μεταρρύθμιση στο ζήτημα τού ιδιωτικού χρέους και να σταματήσει με το «δεν γίνεται»:

«Ή ηγηθείτε τής μεταρρύθμισης που ζητάει ο τόπος, ή ακολουθήστε εμάς και τη δική μας πρόταση, ή βγείτε από τη μέση. Είμαι σίγουρος ότι αν συνεχίσετε έτσι, θα φροντίσει για αυτό ο ελληνικός λαός. Στις επόμενες εκλογές».

Μιχάλης Κατρίνης: Ρεαλιστικές οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για χιλιάδες δανειολήπτες

Το ρεαλιστικό σχέδιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, που δίνει λύση και μια πραγματική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις στη χώρα σε ό,τι αφορά στο τεράστιο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους που ξεπερνά τα 270 δισεκ. ευρώ, παρουσίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν διαθέτει σχέδιο για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους και τη στήριξη των δανειοληπτών, αλλά νομοθετεί μόνο για τα funds και την εξυγίανση των ισολογισμών των τραπεζών.

Όπως ανέφερε, παρά τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη, η κυβέρνηση δεν στηρίζει ούτε τους συνεπείς δανειολήπτες, μέσα στην κρίση ακρίβειας και αυξημένων επιτοκίων, ούτε δίνει ανάσα στην αγορά που πνίγεται από τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία-ΕΦΚΑ, αφού επιμένει σε ρυθμίσεις στις οποίες καταφέρνει να ενταχθεί μόλις το 5-6% των οφειλετών. Επιπλέον, δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή Οδηγία προς όφελος των δανειοληπτών, δεν δεσμεύει τις εταιρείες διαχείρισης να θεσπίσουν μέτρα ανοχής και ρύθμισης των χρεών, ούτε να συμμετάσχουν στις διαδικασίες ρύθμισης με προτάσεις ρεαλιστικές, χωρίς μεγάλες προκαταβολές και υψηλά επιτόκια. Ταυτόχρονα θεωρεί «ευάλωτους» οφειλέτες μόνο τους εξαθλιωμένους, τους οποίους υπολογίζει σε μόνο 140 στη χώρα και δεν περιλαμβάνει τη μεγάλη πλειοψηφία των δανειοληπτών τα δάνεια των οποίων έχουν τιτλοποιηθεί, με βάση το Ν. 4354/2105 του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρουσιάζοντας τη δέσμη νομοθετικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ μίλησε για ρύθμιση μέσω 120 δόσεων των χρεών σε εφορία και ΕΦΚΑ, με κούρεμα 30% της οφειλής εφόσον τηρείται η ρύθμιση και για την προστασία της αγροτικής γης, ώστε οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι να διατηρήσουν το μοναδικό μέσο επιβίωσης που διαθέτουν. Επισήμανε μάλιστα ότι τα δάνεια που έχουν μεταφερθεί στην PQH δε ρυθμίζονται, με ορατό τον κίνδυνο να χαθούν σημαντικές περιουσίες, αφού η ΕΠΑΘ του 2017 προβλέπει υψηλά επιτόκια, μικρή περίοδο αποπληρωμής και θεωρεί ως κεφάλαιο το σύνολο του ποσού που μεταφέρθηκε το 2012. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για δικαίωμα αγοράς του δανείου πριν αυτό πωληθεί σε fund ή στη δευτερογενή αγορά, για εξάντληση των 240 δόσεων, στήριξη συνεπών δανειοληπτών και οφειλετών με γενναία μείωση προκαταβολής φόρου και επιδότηση αύξησης επιτοκίου μέσα από φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών, αλλά και για βιώσιμη λύση στους δανειολήπτες με ελβετικό φράγκο με κατανομή του συναλλαγματικού κινδύνου μεταξύ δανειολήπτη και τραπεζικού ιδρύματος, στο πρότυπο λύσεων που έχουν ήδη εφαρμοστεί σε άλλες χώρες.

Καταλήγοντας τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει το διάλογο με τους φορείς και την κοινωνία για μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία για όλους, θεωρώντας ότι η κοινωνική συνοχή και η αλληλεγγύη δεν είναι έννοιες χαμένες, πίσω από στόχους και ισολογισμούς, αλλά υπάρχει και άλλος δρόμος που πρέπει να τον περπατήσουμε με όσο το δυνατόν περισσότερους.

Ευαγγελία Λιακούλη: Μόνο το ΠΑΣΟΚ ύψωσε ασπίδα προστασίας στους ευάλωτους οφειλέτες

Για το ζέον ζήτημα των “κόκκινων” δανείων και εν γένει του ιδιωτικού χρέους, τοποθετήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτής Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη, κατά τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου της Κυβέρνησης.

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, η Λαρισαία Βουλευτής ανέδειξε για μια ακόμη φορά «τα ανοιχτά οικονομικά μέτωπα στην πλημμυρισμένη Θεσσαλία, εκεί όπου η τοπική οικονομία “πνέει τα λοίσθια”, εκεί όπου κάθε κλάδος της οικονομικής, παραγωγικής και εμπορικής δραστηριότητας “ψυχορραγεί” και ο χρόνος έχει σταματήσει στην ώρα μηδέν, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης συνολικού σχεδίου της Κυβέρνησης για το πως και πότε θα πάρει ξανά μπροστά η “μηχανή” της θεσσαλικής οικονομίας, που αποτελούσε την παραγωγική προμετωπίδα της Ελλάδας».

«Η ελπίδα δεν αγνοείται μόνο στη Θεσσαλία, αλλά και στις ζωές των συμπολιτών μας, που έχουν πιαστεί στην παγίδα των χρεών και μάταια πασχίζουν να “απελευθερωθούν”» τόνισε η Ε. Λιακούλη, παραθέτοντας τους ιλιγγιώδεις αριθμούς για την υφιστάμενη κατάσταση του ιδιωτικού χρέους και στηλιτεύοντας τα πεπραγμένα των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. που, όπως περιέγραψε, «αποτέλεσαν τις δυο όψεις του ίδιους νομίσματος, έκοψαν και έραψαν διατάξεις στα μέτρα των τραπεζών και όχι των Ανθρώπων».

«Μένοντας μια ζωή στο ΠΑΣΟΚ, έχω την τιμή να εκπροσωπώ σήμερα την Παράταξη που στο θέμα του ιδιωτικού χρέους έχει να παρουσιάσει όχι μεγάλα “κούφια” λόγια, αλλά έργα. Το ΠΑΣΟΚ που στις πιο δύσκολες ώρες του 2010 θέσπισε το Νόμο ΠΑΣΟΚ για την προστασία της 1ης κατοικίας, χάρη στον οποίο αναρίθμητοι συνάνθρωποί μας κατάφεραν να σώσουν το σπιτικό τους, να διασφαλίσουν το “κεραμίδι” πάνω απ’ το κεφάλι τους» υπενθύμισε, ασκώντας παράλληλα σφοδρή τεκμηριωμένη κριτική επί του Νομοσχεδίου, καταλογίζοντας στην Κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, ότι αποκλείει στην πράξη τη συντριπτική πλειοψηφία των αδύναμων νοικοκυριών.

«Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, μπροστά στα ιδιοτελή “παίγνια” των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ν.Δ. εις βάρος των πολλών, κουβαλώντας την βαριά πολύτιμη κληρονομιά του Νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010, σταθήκαμε πάντοτε με υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, δικαιοσύνη και ανθρωπιά στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας. Με συνεχείς πρωτοβουλίες για εξειδικευμένες παραμέτρους του ιδιωτικού χρέους. Όχι οριζόντια, όχι “στα τυφλά”, όχι με εύκολο λαϊκισμό, όχι τροφοδοτώντας τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά με αντικειμενικά, αξιοκρατικά, δίκαια κριτήρια βιώσιμων λύσεων. Έτσι πορευτήκαμε και έτσι συνεχίζουμε, πρωτοπορώντας ξανά, με ολοκληρωμένη δέσμη ρεαλιστικών προτάσεων για μια ουσιαστική δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, την οποία παρουσίασε ο Πρόεδρός μας, Νίκος Ανδρουλάκης», επισήμανε η Γραμματέας της Κ.Ο. και Βουλευτής Λάρισας, συνοψίζοντας εν συνεχεία τις εν λόγω προτάσεις του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

Μανώλης Συντυχάκης: Ένα ακόμα νομοσχέδιο της κυβέρνησης για ενίσχυση των τραπεζών και όχι των ευάλωτων δανειοληπτών

Κατηγορηματικά αντίθετος με το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, για τα κόκκινα δάνεια, δήλωσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, τονίζοντας ότι οι ευάλωτοι δανειολήπτες όχι μόνο δεν έχουν καμία προστασία για την πρώτη τους κατοικία αλλά παραδίδονται έρμαια στα κοράκια.

«Είναι ένα ακόμα νομοσχέδιο στήριξης των τραπεζών, σε μια περίοδο που η ακρίβεια τσακίζει το λαϊκό εισόδημα και η κυβέρνηση ακονίζει τα μαχαίρια της για αυξήσεις στη φορολογία, ύψους 6,2 δις ευρώ όπως προβλέπει ο νέος προϋπολογισμός», επισήμανε ο κ. Συντυχάκης κατά τη συζήτηση του στην Ολομέλεια.

Όπως υποστήριξε, «η επανεισαγωγή του προγράμματος "Ηρακλή" είναι για να αρθούν τα όποια εμπόδια είχαν απομείνει για την πλήρη απαλλαγή των τραπεζών από τα βαρίδια των μη εξυπηρετούμενων δανείων και έχει την υποστήριξη όλων των αντιλαϊκών χρηματοπιστωτικών μηχανισμών του αστικού κράτους και της ΕΕ».

Με τα προγράμματα "Ηρακλής" 1 και 2, είχαν απαλλαγεί και πάλι οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια με την κυβέρνηση να τους δίνει κρατικές εγγυήσεις ύψους 18,7 δισ. ευρώ, για να τιτλοποιήσουν και να μεταβιβάσουν τα προβληματικά δάνεια στα funds και τα άλλα κοράκια και τώρα, με το "Ηρακλής 3", συνεχίζει και τούς δίνει ένα ακόμα δώρο, ύψους 2 δισ. ευρώ ως κρατική εγγύηση».

«Οι ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου ευνοούν τις τράπεζες και όχι τους δανειολήπτες», ανέφερε ο κ. Συντυχάκης και τόνισε ότι «αντί για προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών, προγραμματίζονται για τους επόμενους μήνες 14.000 πλειστηριασμοί, ενώ τους τελευταίους 18 μήνες έχουν γίνει 96.000».

Τέλος, ο κ. Συντυχάκης κάλεσε τη κυβέρνηση να κάνει δεκτή τη τροπολογία του κόμματος του που προβλέπει τη παύση των πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας».

Κυριάκος Βελόπουλος: Έχετε κάνει τους Έλληνες πτωχούς - Μιλάτε για ανάπτυξη και έχουμε πείνα

Τα μάθατε τα νέα; Διαβάσατε τον ECONOMIST; Πολιτική σημαίνει πρόβλεψη. Και σε αυτό τον τομέα εσείς είστε εκτός τόπου και χρόνου! Πάει η σωστή πλευρά της ιστορίας! Ανήκει στην ιστορία! Τίτλος του άρθρου του: «Μήπως κερδίζει ο Πούτιν;». (κατάθεση στα πρακτικά) Η απόφασή σας να ταχθείτε στη «σωστή πλευρά της ιστορίας» έχει κάνει ζημιά και γεωπολιτική και διπλωματική και οικονομική.

Από Δευτέρα έχουμε αύξηση στις τιμές των διοδίων. Νέες αυξήσεις Πιο πολλά θα πληρώνει ο οδηγός στα διόδια, παρά στα καύσιμα για Αθήνα - Θεσσαλονίκη. Έχουμε τα πιο ακριβά καύσιμα στην Ευρώπη, τα πιο ακριβά διόδια, τα πιο ακριβά τρόφιμα. Είστε πρωταθλήτρια κυβέρνηση της ακρίβειας, των καρτέλ και της ασυδοσίας.

Απορώ με την αντίληψή της κυβέρνησης για την ακρίβεια. Θα δώσω μερικά παραδείγματα. Η Ιταλική Μοτσαρέλλα (τα 125 γραμ.) στο Βέλγιο στοιχίζουν 1,39 ευρώ και στην Ελλάδα 2,15 ευρώ. Το απολυμαντικό σπρέΪ στο Βέλγιο στοιχίζει 1,98 ευρώ και εδώ 4,27 ευρώ. Τα επιτραπέζια χαρτομάντηλα στο Βέλγιο 0,95 ευρώ και στην Ελλάδα 2,70 ευρώ. Το καθαριστικό μπάνιο στο Βέλγιο 1,48 ευρώ, στην Ελλάδα 3,91 ευρώ. Το μαλακτικό ρούχων (55 μεζούρες) στην Ελλάδα στοιχίζει 6,40 ευρώ, στο Βέλγιο 7,80 και στην Γερμανία 3,75! Την ίδια ώρα ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα είναι 758 ευρώ, στο Βέλγιο 1.594 ευρώ και στη Γερμανία 1.584 ευρώ! Έχετε κάνει την Ελλάδα πτωχευμένη, τους Έλληνες πτωχούς και θησαυρίζουν οι κολλητοί και φίλοι σας. Τα προϊόντα είναι ακριβά γιατί καμμία κυβέρνηση δεν έκανε το αυτονόητο εδώ και χρόνια: να παράγει πλούτο.

Σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, έχω να πω ότι με αυτό δημιουργείτε επαγγελματίες 2 ταχυτήτων από το τέλος επιτηδεύματος. Το τέλος επιτηδεύματος θα είναι στα 400 - 500 ευρώ για τους εργαζόμενους που πληρώνονται με μπλοκάκι, χωρίς όμως την οριζόντια μείωση 50% που ισχύει για τους άλλους αυτοαπασχολούμενους.

Τα ίδια κάνετε και την εκτός σχεδίου δόμηση. Πρώτα την απαγορεύσατε και τώρα την επιτρέπετε αλλά αυξάνετε το κόστος της οικοδομικής άδειας.

Αυτό δεν είναι σωστή διακυβέρνηση αλλά διακυβέρνηση χωρίς σχέδιο και πρόγραμμα.

Έχετε εκμαυλίσει την Ελλάδα. Μου λέει ένας φίλους δες τώρα τηλεόραση. Αλλάζω κανάλι και βλέπω τον γνωστό τηλεστάρ τον κο. Κοκλώνη να παρουσιάζει ένα ριάλιτυ, στο οποίο εκείνος που θα τραγουδούσε έπρεπε να φορέσει κοντή φούστα. Και επειδή ο παίκτης του ριάλιτυ αρνήθηκε τον πέταξαν έξω από το παιχνίδι. Αν δεν βάλεις φούστα σήμερα είσαι μονοδιάστατος. Όλοι αυτοί που μιλούν για ανθρώπινα δικαιώματα επιβάλλουν ό,τι θέλουν. Πού είναι το ανθρώπινο δικαίωμα;; καλώ το ΕΣΡ να επιβάλει πρόστιμο και στο κανάλι και στον κο. Κοκλώνη για να σωφρονιστούν κάποιοι.

Διαβάζω στο βιβλίο της ιστορίας της Δ' δημοτικού: «οι ΑΡΙΣΤΟΚΡΑΤΕΣ ήταν "κάποιοι που είχαν πολλά κτήματα, οι άριστοι όπως τους έλεγαν, παραμέρισαν τον βασιλιά και πήραν την εξουσία στα χέρια τους. Το πολίτευμα τότε έγινε αριστοκρατικό". Επίσης " οι πλούσιοι, νιώθοντας πιο ισχυροί, πέτυχαν να πάρουν την εξουσία από τους ευγενείς"». Ποιος είπε ότι αριστοκρατία είναι οι πλούσιοι. Αριστοκρατία είναι οι άριστοι κατά τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη.

Αναφορικά με την επιστολική ψήφο, μέσα σε ένα βράδυ αποφάσισε η κυβέρνηση και εσείς δεν μιλάτε! Και πάμε στου εκλογικούς καταλόγους: Στις προηγούμενες εκλογές υπήρχαν 190.796 εγγεγραμμένοι άνω των 100 ετών! Επίσης υπήρχαν άλλοι 302.977 μεταξύ 90 και 100 ετών! Σύνολο 493.773. Πώς γίνεται ο πρωθυπουργός να αποφασίζει μόνος του χωρίς να ενημερώνει κανέναν; Έχετε καταλάβει ότι πάνε να κλέψουν και να κάνουν νοθεία; Έχουμε θέματα με τη φερεγγυότητα των εκλογών. Αν όμως επιτρέψετε να περάσει αυτό χωρίς αντίδραση, θα έχουμε βεβαιωμένη νοθεία στις επόμενες εκλογές. Εμείς δεν θα επιτρέψουμε την χάλκευση των εκλογών από τη ΝΔ. Όταν στους εκλογικούς καταλόγους δεν έχει γίνει εκκαθάριση και υπάρχουν μισό εκατομμύριο ψηφοφόροι άνω των 100 ετών, πώς είναι δυνατόν να το επιτρέψετε αυτό;

Η ΝΔ λειτουργεί πραξικοπηματικά. Και χθες το βράδυ είχαμε μία «πραξικοπηματική» απόφαση της κυβέρνησης, η οποία εξαίρεσε το ΤΑΙΠΕΔ από τον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τους δίνετε πάλι ακαταδίωκτο, εσείς στη ΝΔ. Όπως έχετε κάνει στους πολιτικούς, στου τραπεζίτες, στους γιατρούς. Τα μέλη του ΔΣ και του Συμβουλίου Εμπειρογνωμόνων δεν θα έχουν αστική ευθύνη έναντι τρίτων. Πού το έχετε δει αυτό, να αποφασίζει κάποιος για λεφτά και να μην φέρει καμμία ευθύνη; Η τροπολογία κατετέθη χθες στις 11 παρά 5 το βράδυ, όταν η βουλή είχε κλείσει. Η τροπολογία εντάχθηκε στο ν/σ για τα κόκκινα δάνεια που ψηφίζεται σήμερα στην ολομέλεια.

Όμως η επικοινωνία στην εξουσία δεν είναι σύνθημα αλλά πραγματικότητα επί κυβερνήσεων Μητσοτάκη. Χρησιμοποιεί 2.249 άτομα στην προεδρία της κυβέρνησης!! Οι αμοιβές τρίτων στη ΝΔ το 2021 ανήλθαν στις 145.673 ευρώ. Μιλάμε για μια διαφορά που ξεπερνά τα 2,5 εκατ. ευρώ.

Αλλά δεν υπάρχει ελεγκτικός μηχανισμός. Από την προηγούμενη 4ετία έλεγα ότι οι σάπιες εταιρείες δημοσκοπήσεων πρέπει να κλείσουν. Τι θα κάνουν τώρα δηλαδή αυτές οι εταιρείες, θα παίρνουν τηλέφωνο τους ψηφοφόρους στο Κάνσας, τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον για να κάνουν δημοσκοπήσεις; Σας τα λέω αυτά για να δείτε πόσο σαθρή είναι η δημοκρατία που έφτιαξαν.

Το ίδιο γίνεται και με τον πτωχευτικό νόμο. Το προηγούμενο ν/σ ήταν λάθος μας είπατε και φέρνετε καινούργιο. Όμως στην ουσία κάνετε πιο δύσκολη την όλη διαδικασία για τον δανειολήπτη. Πτωχεύετε τους απλού πολίτες σα να ήταν έμποροι, αλλά χωρίς να τους δίνετε τα δικαιώματα των εμπόρων. Δεν έχετε δημιουργήσει ακόμα τον Οργανισμό Διαχείρισης των Ακινήτων των Οφειλετών για την επαναγορά τους. Και ξέρετε γιατί; Γιατί απλά δεν βρίσκετε σε ποιόν ιδιώτη να τα δώσετε. Γιατί όλα τα έχετε δώσε στους ιδιώτες. Δεν υπάρχει τίποτα δημόσιο πλέον. Δίνετε επιπλέον εγγύηση 2 δισ. στις τράπεζες για να πωλήσουν τα κόκκινα δάνεια. Και ποιος θα πληρώσει τις εγγυήσεις αν καταπέσουν;

Καταλαβαίνω ότι η ΝΔ λόγω των δανείων που έχει πάρει από τις τράπεζες είναι με τη θηλιά στο λαιμό και γι' αυτό τις χαϊδεύει. Γιατί όταν έχει έσοδα 15 εκατ. και έξοδα 50 εκατ. τι είδους ισολογισμό καταθέτει; Και έτσι πάει στον φτωχό και του παίρνει το σπίτι και το δίνει στην τράπεζα!

Έχετε κάνει ασύδοτες τις τράπεζες. Ας δούμε ποια είναι η αλήθεια: Οι πολίτες καλούνται να επιβιώσουν με ένα ληστρικό σύστημα, το οποίο αυξάνει συνεχώς το κόστος δανεισμού των Ελλήνων και μειώνει τα δάνεια, ενώ η διαφορά του μέσου επιτοκίου δανείων και καταθέσεων έχει αυξηθεί σχεδόν στο 6%, με την Ελλάδα να κατέχει μακράν τη θλιβερή πρωτιά στην Ευρώπη. Οι ελληνικές τράπεζες δανείζουν μόλις το 59,64% των καταθέσεών τους, ενώ οι ευρωπαϊκές το 109,3%. Δηλ. βοηθούν την οικονομία να κινηθεί. Όχι τυχοδιωκτικά και τοκογλυφικά.

89 δισ. ευρώ δανείων βρίσκονται στα χέρια των εταιρειών διαχείρισης (των κορακιών δηλαδή). Τα είχα αποκαλύψει τα ονόματά τους εδώ μέσα. Και τι έγινε;; τίποτα δεν κάνατε!

Οι 4 συστημικές τράπεζες το πρώτο 6μηνο είχαν καθαρά έσοδα από τόκους 3,894 δισ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 59,59%. Κυριότερη πηγή για τα υψηλά κέρδη των τραπεζών είναι οι προμήθειες. Οι τράπεζες κάνουν πάρτυ με τις προμήθειες.

Παράδειγμα: Ένα παράδειγμα - απόδειξη τραπεζικής κλοπής είναι το εξής: αν 400 χιλιάδες Έλληνες έκαναν ένα έμβασμα on line / μήνα, οι τράπεζες θα εισέπρατταν προμήθειες ύψους 92,40 ευρώ / έτος από τον καθένα. Δηλαδή συνολικά θα εισέπραττα περίπου 370.000 / χρόνο. Στην Αυστρία θα εισέπρατταν 18.240.000 / χρόνο, ενώ σε Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία η χρέωση είναι μηδενική! Αυτό λέγεται κλοπή! Κλέφτες είναι οι τραπεζίτες. Αυτό με τις προμήθειες είναι κλοπή κανονική!

Για έκδοση βεβαιώσεων υπολοίπων λογαριασμών (ακόμα και μηδενικών ή ανενεργών) για «πόθεν έσχες», οι τράπεζες ΠΕΙΡΑΙΩΣ και EUROBANK τις δίνουν δωρεάν. Οι άλλες τράπεζες κρατούν προμήθεια μέσω E- BANKING.

Τι κάνετε εσείς; Εσείς χαϊδεύετε τις τράπεζες. Είστε η κυβέρνηση - υπηρέτης των τραπεζών. Η ισπανική αριστερά, η ιταλική δεξιά, επέβαλαν έκτακτη φορολογία στις τράπεζες, λόγω των υπερκερδών από τη διαφορά μεταξύ των επιτοκίων χορηγήσεων και των επιτοκίων καταθέσεων.

Για το χτίσιμο του αφορολόγητου θα πρέπει να γίνεται κατανάλωση με 30% ΜΟΝΟΝ ηλεκτρονικές αποδείξεις. Αυτό όμως ευνοεί τις τράπεζες μόνο που παίρνουν προμήθειες. Δεν ευνοεί τους πολίτες.

Η απόλυτη προστασία της πρώτης κατοικία έγινε μόνο επί Καραμανλή. Γιατί δεν το κάνετε αυτό; Το 2008 η ΝΔ θέσπισε το νόμο 3714, με τον οποίο προστάτευε απόλυτα την πρώτη κατοικία. Γιατί δεν εφαρμόζετε αυτό το νόμο;

Εμείς στην Ελληνική Λύση καταθέσαμε πρόταση για την προστασία της πρώτης κατοικίας αλλά όλοι την αρνηθήκατε.

Οι Έλληνες στήριξαν τις τράπεζες και τώρα αυτές τους «ανταμείβουν»!! Οι Έλληνες τις ανακεφαλαιοποίησαν με 80 δισ. ευρώ: 44 δισ. ευρώ, συν 17 δισ. ο αναβαλλόμενος φόρος, συν το πρόγραμμα ΗΡΑΚΛΗΣ με 18,7 δισ. και τώρα οι τράπεζες έρχονται και τους πλειστηριάζουν τα σπίτια, τους ληστεύουν με τόκους και με προμήθειες.

Έρχεται καταιγίδα πλειστηριασμών. Μέσα στους επόμενους 10 μήνες θα βγουν σε πλειστηριασμό 14.000 ακίνητα, ενώ τα επόμενα 5 έως 7 χρόνια θα βγουν σε πλειστηριασμό έως 250.000 ακίνητα.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν βγει σε πλειστηριασμό 148.000 ακίνητα, συνολικής αξίας 18,3 δισ. ευρώ.

Το ύψος των κόκκινων δανείων φτάνει τα 90 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 75% αφορά σε κατοικίες. Αλλάζει γρήγορα το ιδιοκτησιακό καθεστώς στην Ελλάδα και δυστυχώς οι Έλληνες παραμένουν ως εξαθλιωμένοι σκλάβοι χρέους των ξένων στην ίδια τους την πατρίδα.

Η Ελληνική Λύση είχε καταθέσει πρόταση νόμου αλλά και η ΝΔ και τα άλλα κόμματα κώφευσαν. Τι λέμε στην προτασή μας:

-1) απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας κατοικίας για χρέη από στεγαστικά δάνεια, καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, ή για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, εφ' όσον υπάρχει αποδεδειγμένη αδυναμία πληρωμής.

-2) δυνατότητα εξόφλησης της οφειλής στο Fund, καταβάλλοντας το τίμημα που κατέβαλε η εισπρακτική εταιρεία, συν τους νόμιμους τόκους, συν τα έξοδα στα οποία υπεβλήθη. Ό,τι δηλαδή εφαρμόζεται στην Ισπανία.

Όταν δεν βρίσκετε λύση σε ένα πρόβλημα, τότε πιθανότατα δεν έχετε ένα πρόβλημα να λύσετε, αλλά μια αλήθεια να αποδεχθείτε.

Και επειδή βλέπω ότι πηγαίνετε με ταχύτητα προς την εφαρμογή του ψηφιακού νομίσματος, πρέπει να σας πω ότι το ψηφιακό νόμισμα της ΕΚΤ κρύβει παγίδες για την ασφάλεια των συναλλαγών και των προσωπικών δεδομένων.

Αν κάποιος πάει να αγοράσει γάλα θα μπορούν να του πουν: «πήρες χθες γάλα. Δεν ξαναπαίρνεις». Αυτό εφαρμόζεται ήδη στην Αγγλία πιλοτικά. Δεν μπορεί κάποιος να πάει σε ειδικά μαγαζιά σούπερ μάρκετ και να πάρει παραπάνω από ένα ομοειδές προϊόν. Τον κόβουν. Έχει κόφτη! Δεν το δίνουν!!

Στο θέμα αυτό υπάρχουν ήδη αντιδράσεις από τις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, στην έκθεση της Γερουσίας αναφέρεται: «….η ανάπτυξη ενός καταναλωτικού CBDC μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χρηματο-οικονομικής επιτήρησης από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της FED ανέφερε: «…δεν θα θέλαμε έναν κόσμο στον οποίο η κυβέρνηση βλέπει σε πραγματικό χρόνο κάθε μεταφορά χρημάτων που κάνει οποιοσδήποτε με ένα CBDC».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΔΝΤ είπε: «…το CBDC μπορεί να καθορίσει με ακρίβεια την ποσότητα χρήματος που θα μπορούν να κατέχουν οι άνθρωποι και τι θα μπορούν να το κάνουν».

Μπορεί λοιπόν το ψηφιακό χρήμα να αποτελέσει σοβαρή απειλή για την ελευθερία και τα ατομικά δικαιώματα του πολίτη. Π.χ. η Κίνα, όπου ήδη λειτουργεί CBDC με αυτά τα χαρακτηριστικά.

Τέλος, για να κάνω μια αναφορά στο φιάσκο με τον Βρετανό πρωθυπουργό, θα πω ότι δεκάδες συμφωνίες εταιρειών και επιχειρηματιών Ελλήνων με Βρετανούς ακυρώθηκαν γιατί ο κος Μητσοτάκης αντί να μιλήσει για τα γλυπτά του Παρθενών στον ίδιο τον κο Σούνακ επέλεξε να το πει από την τηλεόραση. Αυτό είναι μεγάλη οικονομική ζημία για την χώρα. Αλλά κανένα κανάλι δεν μιλά γι' αυτά.

Δεν είναι όμως Μία εβδομάδα πριν η Βρετανία και η Τουρκία υπέγραψαν αμυντική συμφωνία. Και ο Έλληνας πρωθυπουργός, αντί να μιλήσει για το θέμα αυτό στους Βρετανούς, δεν έκανε καμμία απολύτως αναφορά. Γιατί; Γιατί θα φέρει εδώ τον Ερντογάν, που διεκδικεί τη Θεσσαλονίκη, τη Θράκη, τα Δωδεκάνησα, τη μισή Ελλάδα. Η εξωτερική πολιτική δεν είναι προσωπική πολιτική. Δεν είναι τσιφλίκι του πατέρα μας. Είναι η ίδια η Ελλάδα. Δεν ενημερώθηκε κανείς γι' αυτό ούτε για όσα θα συζητήσει ο πρωθυπουργός με τον Ερντογάν. Δεν μπορείτε να μας φέρνετε μπροστά σε τετελεσμένα.

Κλείνοντας θέλω να στείλω ένα μήνυμα στον Ελληνικό λαό. Η χώρα αυτή έχει χάσει κάθε νόημα. Μας μιλάτε για ανάπτυξη και έχουμε πείνα. Μας λέτε ότι χτυπάτε την ακρίβεια και οι τιμές συνεχώς ανεβαίνουν. Μας λέτε ότι κάνετε καλή δουλειά και στο Παλαιό Φάληρο δολοφονήθηκε άνθρωπος στις 9 το βράδυ. Μας λέτε ότι δεν συζητάτε τίποτα με τους Τούρκους και ο Ερντογάν έρχεται εδώ με ατζέντα.

Ψευδόμενοι συνεχώς ασκείτε αντιλαϊκή, αντικοινωνική, αντεθνική πολιτική.

Έχει χαθεί κάθε νόημα πλέον. Παντού σε όλες τις πόλεις βλέπεις Χριστούγεννα με φωτάκια, Χριστούγεννα με ελαφάκια, Χριστούγεννα με δεντράκια, Χριστούγεννα με ταξιδάκια, Χριστούγεννα με εκπτώσεις, Χριστούγεννα με φωτισμένα μαγαζάκια. Χριστούγεννα με Χριστό δεν βλέπουμε πουθενά. Ας βάλουμε το Χριστό στις καρδιές μας. Και Χριστούγεννα χωρίς Χριστό δεν υπάρχουν.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.