ΚΟΣΜΟΣ

Επιτέθηκαν σε αμερικανικό δεξαμενόπλοιο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία -Υπόσχονται «ασφαλή διέλευση» στα πλοία της Ρωσίας και της Κίνας

Χούθι: Δεν επιδιώκουμε διεύρυνση των επιθέσεων στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι Χούθι της Υεμένης έχουν πει πως δεν σκοπεύουν να διευρύνουν τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και γύρω από αυτήν, πέρα από τους δηλωμένους στόχους τους να αποκλείσουν το Ισραήλ και να ανταποδώσουν τα αεροπορικά πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Σε συνέντευξη στο Reuters, ο εκπρόσωπος Μοχάμεντ Αμπντουλσαλάμ, ο οποίος είναι επίσης επικεφαλής των διαπραγματευτών των Χούθι στις ειρηνευτικές συνομιλίες για τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται στη χώρα πάνω από μια δεκαετία, είπε πως η οργάνωση δεν σχεδιάζει να στοχοποιήσει τους μακρόχρονους εχθρούς της, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

"Δεν θέλουμε η κλιμάκωση να διευρυνθεί. Δεν είναι αυτό το αίτημά μας. Επιβάλαμε κανόνες εμπλοκής στους οποίους δεν έπεσε ούτε σταγόνα αίμα ούτε υπήρξαν μεγάλες υλικές απώλειες", είπε ο Αμπντουλσλάμ. "Αποτελούσε πίεση μόνο στο Ισραήλ, δεν αποτελούσε πίεση σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο".

Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν, που ελέγχουν τις περισσότερες κατοικημένες περιοχές της Υεμένης, έχουν επιτεθεί σε πλοία στο στόμιο της Ερυθράς Θάλασσας από τον Οκτώβριο, σε αυτό που λένε πως είναι ένδειξη αλληλεγγύης με τους Παλαιστίνιους στοχοποιώντας πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ.

"Αυτό που έκαναν οι άνθρωποι της Υεμένης στην αρχή ήταν να στοχοποιήσουν ισραηλινά πλοία που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ χωρίς να προκαλέσουν οποιαδήποτε ανθρώπινη ή ακόμη (οποιεσδήποτε) σημαντικές υλικές απώλειες, απλώς εμποδίζοντας τα πλοία να περάσουν ως φυσικό δικαίωμα", είπε ο Αμπντουλσαλάμ.

"Τώρα, όταν η Αμερική συμμετείχε και κλιμάκωσε την κατάσταση περαιτέρω, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Υεμένη θα απαντήσει", είπε.

Οι επιθέσεις των Χούθι ανάγκασαν διεθνείς ναυτιλιακές εταιρίες να αναδρομολογήσουν το εμπόριο ανάμεσα στην Ευρώπη και στην Ασία μέσω του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας, προσθέτοντας χρόνο και κόστη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία βομβάρδισαν στόχους των Χούθι την περασμένη εβδομάδα σε αυτό που αποκάλεσαν παρέμβαση ώστε να μείνει ανοικτή μία από τις πιο πολυσύχναστες θαλάσσιες διαδρομές.

"Δεν θέλουμε η σύγκρουση να επεκταθεί στην περιοχή και δεν το προτιμάμε αυτό, και εξακολουθούμε να εργαζόμαστε για τη μη κλιμάκωση, όμως η απόφαση εξαρτάται από τους Αμερικανούς, όσο εξακολουθούν να επιτίθενται", είπε ο Αμπντουλσαλάμ."

Η Υεμένη ασχολείται με την απάντηση, και ενδιαφέρεται να επιβεβαιώσει ή να διατηρήσει τη θέση της εμποδίζοντας τα ισραηλινά πλοία να κατευθύνονται προς τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη".

Η σύγκρουση στην Ερυθρά Θάλασσα είναι μία από εκείνες στις οποίες εμπλέκονται ένοπλες οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν στη Μέση Ανατολή και έχουν κλιμακωθεί από τον Οκτώβριο, όταν μαχητές της Χαμάς επιτέθηκαν στο Ισραήλ προκαλώντας επίθεση του Ισραήλ που καταστρέφει από τότε τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Ουάσινγκτον κατηγορεί την Τεχεράνη --η οποία ηγείται ενός "Άξονα της Αντίστασης" που περιλαμβάνει τη Χαμάς, τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου και οργανώσεις στη Συρία-- ότι προσπαθεί να επεκτείνει τη σύγκρουση σε όλη την περιοχή. Μεταξύ άλλων σημείων ανάφλεξης, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα, ενώ φιλοϊρανοί παραστρατιωτικοί έχουν επιτεθεί σε βάσεις όπου σταθμεύουν στρατεύματα των ΗΠΑ στο Ιράκ.

Οι Χούθι, ορεινοί μαχητές που κατέλαβαν την πρωτεύουσα της Υεμένης πριν από μια δεκαετία, διατηρούν τον έλεγχο μέσω ενός πολυετούς πολέμου εναντίον των δυνάμεων στην περιοχή, της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, τώρα σε μια ευαίσθητη φάση ειρηνευτικών συνομιλιών.

"Δεν βρίσκουμε δικαιολόγηση για την ανάληψη οποιασδήποτε δράσης εναντίον τους, και τους καλούμε να απορρίψουν τη στρατιωτικοποίηση της Ερυθράς Θάλασσας ή την παρουσία στρατιωτικών δυνάμεων μέσα στην περιοχή", δήλωσε ο Αμπντουλσαλάμ για τις αραβικές δυνάμεις του Κόλπου.

Ο Αμπντουλσαλάμ είπε πως η Χούθι έχουν πάρει τις δικές τους αποφάσεις στη σύγκρουση και δεν παίρνουν εντολές από την Τεχεράνη, αν και διατηρούν στενή σχέση.

"Δεν έχουμε λάβει οποιοδήποτε σχόλιο από τους Ιρανούς μέχρι αυτή τη στιγμή. Δεν ξέρουμε αν θα μας ενημερώσουν αργότερα", είπε. "Η Υεμένη ασχολείται με την απάντηση, και ασχολείται με το να επιβεβαιώσει ή να παραμείνει σταθερή στη θέση της να εμποδίζει ισραηλινά πλοία να κατευθύνονται στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη".

Επίθεση εναντίον αμερικανικού δεξαμενόπλοιου που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία

Οι Χούθι ανέλαβαν τις πρώτες πρωινές ώρες την ευθύνη για πλήγματα εναντίον αμερικανικού εμπορικού πλοίου το οποίο κινείται στον Κόλπο του Άντεν, την πιο πρόσφατη επίθεση του υποστηριζόμενου από το Ιράν κινήματος εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας, σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, που πάντως, σύμφωνα με την Ουάσιγκτον, δεν προκάλεσε θύματα, ούτε υλικές ζημιές.

«Το ναυτικό των υεμενίτικων ένοπλων δυνάμεων (σ.σ. έτσι αποκαλούν οι Χούθι τον ένοπλο βραχίονά τους) διεξήγαγε στοχευμένη επιχείρηση εναντίον αμερικανικού πλοίου, του Chem Ranger, στον Κόλπο του Άντεν», εκτοξεύοντας πυραύλους ορισμένοι από τους οποίους «έπληξαν τον στόχο τους», τόνισαν οι αντάρτες σε ανακοίνωσή τους.

Το μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση») επιβεβαίωσε πως οι Χούθι έβαλαν πράγματι στο στόχαστρο αμερικανικό εμπορικό πλοίο που διαχειρίζεται ελληνική ναυτιλιακή εταιρεία χθες Πέμπτη με «δυο πυραύλους», χωρίς όμως να χτυπηθεί το Chem Ranger, όπως υποστήριξαν οι αντάρτες.

Το πλήρωμα του πλοίου υπό σημαία νήσων Μάρσαλ «είδε πυραύλους να πέφτουν στο νερό κοντά στο σκάφος», πάντως «δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή ζημιές στο πλοίο», που «συνέχισε την πορεία του», τόνισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επίθεση αυτή, η πολλοστή που εξαπολύουν οι Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων, έγινε περί τις 21:00 (ώρα Υεμένης· 20:00 ώρα Ελλάδας).

Κατά τον εξειδικευμένο ιστότοπο Marine Traffic, το Chem Ranger είναι πετρελαιοφόρο δεξαμενόπλοιο υπό σημαία νήσων Μάρσαλ, που πλέει τις τελευταίες ημέρες στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης.

Από την πλευρά της, η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας (UKMTO) αναφέρθηκε σε «συμβάν» 115 ναυτικά μίλια νοτιοανατολικά της πόλης Άντεν, τονίζοντας πως έγινε έκρηξη σε απόσταση 30 μέτρων από πλοίο κι ότι drone πέταγε σε κοντινή απόσταση.

«Η ανταπόδοση στις αμερικανικές και βρετανικές επιθέσεις είναι αναπόφευκτη» και «κάθε νέα επίθεση θα τιμωρείται», απείλησαν οι υεμενίτες αντάρτες, που διαβεβαιώνουν ότι στο στόχαστρό τους μπαίνουν μόνο πλοία που πάνε στο Ισραήλ «όσο δεν εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός και δεν αίρεται η πολιορκία στη Γάζα».

Αμερικανικοί βομβαρδισμοί

Οι ΗΠΑ έπληξαν χθες Πέμπτη -για πέμπτη φορά- θέσεις των Χούθι στην Υεμένη, σε αντίποινα για τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, περιοχή καίριας σημασίας για το διεθνές εμπόριο.

Η Ουάσιγκτον ανέφερε συγκεκριμένα πως έπληξε πυραύλους των Χούθι στο έδαφος που «θεωρούμε πως επρόκειτο να εκτοξευθούν άμεσα» εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, εξήγησε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζον Κέρμπι.

Αναπληρώτρια εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ, η Σαμπρίνα Σινγκ, δήλωσε πως οι βομβαρδισμοί, που άρχισαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας και σε ορισμένες περιπτώσεις έγιναν με τη συμμετοχή της Βρετανίας, είχαν αποτέλεσμα να «καταστραφεί μεγάλο μέρος των δυνατοτήτων» των Χούθι.

Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας κάλεσε τις ΗΠΑ να σταματήσουν την «επίθεση» στην Υεμένη. «Όσο περισσότερο βομβαρδίζουν οι Αμερικανοί και οι Άγγλοι, τόσο λιγότερο θα είναι διατεθειμένοι οι Χούθι να συζητήσουν», προειδοποίησε ο Σεργκέι Λαβρόφ.

Η χθεσινή ήταν η δεύτερη σειρά βομβαρδισμών μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις για να καταστραφούν πύραυλοι των Χούθι, τους οποίους η Ουάσιγκτον ενέταξε ξανά προχθές Τετάρτη σε κατάλογο με «τρομοκρατικές» οργανώσεις που καταρτίζει.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε επανειλημμένα αυτή την εβδομάδα πως οι αμερικανικές επιδρομές θα συνεχιστούν όσο οι Χούθι απειλούν τη διεθνή εμπορική ναυσιπλοΐα στα ανοικτά της Υεμένης.

Κι η Δανία στη σκηνή

Το φιλοϊρανικό κίνημα έχει επιτεθεί σε δεκάδες εμπορικά πλοία τα οποία κατ’ αυτό «συνδέονταν με το Ισραήλ» στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις του ανάγκασαν πολλές ναυτιλιακές εταιρείες να αναστείλουν μέχρι νεοτέρας τη διέλευση των στόλων τους από την Ερυθρά Θάλασσα. Πλέον στέλνουν τα πλοία να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, κάτι που αυξάνει τη διάρκεια και το κόστος των θαλάσσιων μεταφορών.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ ίδρυσαν πολυεθνικό ναυτικό συνασπισμό για την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θαλάσσια, κρίσιμης σημασίας θαλάσσια οδό, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Δεν συμμετέχουν όλες οι χώρες του συνασπισμού στα πλήγματα, όμως η Δανία -η έδρα της Maersk, της υπ’ αριθμόν 2 εταιρείας στις θαλάσσιες μεταφορές παγκοσμίως- ανήγγειλε χθες Πέμπτη πως θα πάρει μέρος στις επιχειρήσεις. Η Γαλλία, από την πλευρά της, έχει αποφασίσει να μη συμμετάσχει, για να «αποφευχθεί οποιαδήποτε κλιμάκωση» την περιοχή, όπως το έθεσε ο πρόεδρός της Εμανουέλ Μακρόν.

Υπόσχονται «ασφαλή διέλευση» από την Ερυθρά Θάλασσα στα πλοία της Ρωσίας και της Κίνας

Οι Χούθι εγγυώνται στα κινεζικά και ρωσικά πλοία «ασφαλή διέλευση» από αυτή την υδάτινη οδό στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με συνέντευξη κορυφαίου στελέχους του κινήματος που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Ιζβέστια.

«Η παραφροσύνη και η βλακεία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου αποβαίνει εναντίον τους: πλέον κανένα από τα πλοία τους δεν θα μπορεί να περάσει από μια από τις κυριότερες εμπορικές οδούς στον κόσμο. Οι απώλειες για τις επιτιθέμενες χώρες είναι υψηλότερες από τις απώλειες για την Υεμένη», δήλωσε ο Μοχάμεντ αλ Μπουχάιτι, μέλος του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι.

«Σε ό,τι αφορά άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων της Κίνας και της Ρωσίας, οι θαλάσσιες μεταφορές τους στην περιοχή δεν απειλούνται. Είμαστε έτοιμοι να εγγυηθούμε την ασφαλή διέλευση των πλοίων τους από την Ερυθρά Θάλασσα», πρόσθεσε το ηγετικό στέλεχος του κινήματος (επισήμως Ανσάρ Αλά, «Υποστηρικτές του Θεού», Χούθι είναι το επώνυμο της οικογένειας των ηγετών του).

«Όμως τα ισραηλινά πλοία, ή αυτά που έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, δεν δίνουμε την παραμικρή πιθανότητα να διέλθουν από την Ερυθρά Θάλασσα», συμπλήρωσε ο κ. Μπουχάιτι εξηγώντας πως «σκοπός μας είναι να αυξηθεί το οικονομικό κόστος για το εβραϊκό κράτος ώστε να σταματήσει το μακελειό στη Γάζα».

Η Κίνα απευθύνει έκκληση για την αποκατάσταση της ασφάλειας στην Ερυθρά Θάλασσα

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου απηύθυνε έκκληση για «την αποκατάσταση και την εγγύηση της ασφάλειας των οδών της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», την κατάσταση στην οποία «παρακολουθεί από κοντά» μετά τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι σε πλοία σε αλληλεγγύη με τους Παλαιστινίους της Γάζας.

«Ευελπιστούμε ότι τα ενδιαφερόμενα μέρη θα ενεργήσουν προς το γενικό συμφέρον της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας, καθώς και προς το κοινό συμφέρον της διεθνούς κοινότητας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Χε Γιαντόνγκ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Το Πεκίνο καλεί τα μέρη που είναι παρόντα στην περιοχή «να αποκαταστήσουν και να εγγυηθούν την ασφάλεια των οδών της ναυσιπλοΐας της Ερυθράς Θάλασσας για να εξασφαλίσουν την ομαλή τάξη του διεθνούς εμπορίου», πρόσθεσε.

«Θα ενισχύσουμε επίσης το συντονισμό με τις ενδιαφερόμενες υπηρεσίες, θα παρακολουθούμε από κοντά τις σχετικές εξελίξεις και θα παρέχουμε έγκαιρη υποστήριξη και αρωγή χρήσιμη στις επιχειρήσεις εξωτερικού εμπορίου», δήλωσε ακόμη ο εκπρόσωπος τον οποίο επικαλείται το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.

Κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης της Υεμένης καλεί να διεξαχθούν χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των Χούθι

Ο δεύτερος τη τάξει του προεδρικού συμβουλίου της Υεμένης ζήτησε χθες Πέμπτη διεθνή υποστήριξη για να διεξαχθούν χερσαίες επιχειρήσεις εναντίον των ανταρτών Χούθι, παράλληλα με τα αεροπορικά πλήγματα των ΗΠΑ εναντίον τους.

Οι δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης απώλεσαν από το 2014 και μετά τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Από τον Μάρτιο του 2015, έχουν την υποστήριξη στρατιωτικής συμμαχίας που σχημάτισε η Σαουδική Αραβία για να σταματήσει την προέλαση των Χούθι.

Για τον Αϊνταρούς αλ Ζουμπάιντι, αντιπρόεδρο του προεδρικού συμβουλίου, οι επιχειρήσεις του συνασπισμού είναι «ανεπαρκείς» για να ηττηθούν οι Χούθι.

Οι δυνάμεις που «ανήκουν στη νόμιμη κυβέρνηση» της Υεμένης πρέπει να «βοηθηθούν», είπε ο κ. Ζουμπάιντι στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας, επιχειρηματολογώντας πως «τα (αεροπορικά) πλήγματα χωρίς χερσαίες επιχειρήσεις είναι ανώφελα».

Επέμεινε πως οι κυβερνητικές δυνάμεις χρειάζονται ξένη βοήθεια, ιδίως στα πεδία της συλλογής πληροφοριών, του εξοπλισμού και της εκπαίδευσης.

Αυτή η προσέγγιση «θα επέτρεπε στις τοπικές δυνάμεις (...) να ενωθούν με τις προσπάθειες των Δυτικών», πρόσθεσε.

Πρόκειται για «συζήτηση που θέλουμε να κάνουμε με τις ΗΠΑ και με το Ηνωμένο Βασίλειο», τις δυο χώρες που έχουν συμμετάσχει ως αυτό το στάδιο στους αεροπορικούς βομβαρδισμούς, συμπλήρωσε.

Το προεδρικό συμβούλιο -στην πράξη η κυβέρνηση- της Υεμένης δημιουργήθηκε το 2022 και ο υεμενίτης πρόεδρος Αμπντ Ράμπου Μανσούρ Χάντι, που είχε καταφύγει στη Σαουδική Αραβία, μετέφερε όλες τις εξουσίες του στο οκταμελές σώμα με έδρα την Άντεν, μεγάλη πόλη της νότιας Υεμένης.

Ο Άχμεντ αλ Σάλεχ, ειδικός σύμβουλος του προεδρικού συμβουλίου, κρίνει επίσης ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί «δεν είναι αποφασιστικοί στη μάχη εναντίον των Χούθι».

Ζήτησε με τη σειρά του οι ΗΠΑ να «υποστηρίξουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Υεμένης και τις χερσαίες δυνάμεις της και να εγγυηθούν πλήρη συντονισμό» στον αγώνα εναντίον των ανταρτών.

Στα τέλη Δεκεμβρίου, οι Χούθι και η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση συμφώνησαν να εφαρμόσουν νέα κατάπαυση του πυρός και να αρχίσει ειρηνευτική διαδικασία.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.