ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν τώρα «θεμιτούς στόχους» - Έκτακτη σύγκληση ΣΑ του ΟΗΕ - Μπάιντεν: Τρομοκρατική οργάνωση οι Χούθι

Πυραυλικά πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - Φόβοι για επέκταση του πολέμου

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας εξαπέλυσαν τα ξημερώματα πυραυλικά πλήγματα στην πρωτεύουσα της Υεμένης, τη Σανάα, και άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Μασίρα, που πρόσκειται στους σιίτες αντάρτες. Η «αμερικανική επίθεση με βρετανική συμμετοχή» έπληξε τη Σανάα, τη Χοντάιντα και τη Σαάντα, ανέφερε το δίκτυο.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ικανοποίησή για τα «επιτυχή» πυραυλικά πλήγματα των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον θέσεων και εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι, που θεωρούνται προσκείμενοι στο Ιράν.

Ο κ. Μπάιντεν ανέφερε πως αυτή η «αμυντική» επιχείρηση διεξήχθη σε αντίδραση στις επιθέσεις των Χούθι εναντίον εμπορικών πλοίων που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα και είχε την «υποστήριξη» της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά και της Ολλανδίας.

Προειδοποίησε, στην ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο, πως «δεν θα διστάσει» να «διατάξει κι άλλα μέτρα» αν κρίνει πως είναι απαραίτητο.

Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησής του είπε πως τα πλήγματα είχαν «συγκεκριμένα» στόχο «υποδομές» από τις οποίες εξαπολύονται «πύραυλοι», «drones», καθώς και «ραντάρ».

Επανέλαβε εξάλλου την αμερικανική θέση ότι το Ιράν είναι «από τους βασικούς αν όχι ο βασικός υποστηρικτής» του κινήματος των σιιτών ανταρτών και τους παρέχει τόσο οπλισμό, όσο και πληροφορίες προς χρήση στις επιθέσεις τους.

«Ακρίβεια»

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, που εκφράστηκε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, έχουν «ιστορικά ιδιαίτερη ευθύνη στην υπεράσπιση» των σημαντικών θαλασσίων οδών του διεθνούς εμπορίου.

Σημείωσε πως ο πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε την 1η Ιανουαρίου από την ομάδα του που είναι αρμόδια για την εθνική ασφάλεια να ετοιμάσουν στρατιωτικές «επιλογές» και πρόσθεσε πως αποφάσισε να προχωρήσει στα πλήγματα μετά την «περίπλοκη» επίθεση των Χούθι την 9η Ιανουαρίου.

Εκείνη την ημέρα, 18 drones και τρεις πύραυλοι των ανταρτών καταστράφηκαν από τρία αμερικανικά αντιτορπιλικά, το βρετανικό πολεμικό HMS Diamond και μαχητικά αεροσκάφη που απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο USS Dwight D. Eisenhower.

Ανώτερος αξιωματικός των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων είπε σε δημοσιογράφους ότι «στοχοποιήσαμε πολύ συγκεκριμένες δυνατότητες σε πολύ συγκεκριμένες τοποθεσίες με πυρομαχικά ακριβείας», κατά τρόπο ώστε «να μειωθεί ο κίνδυνος παράπλευρων απωλειών» - με τον όρο αυτό ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρεται σε θανάτους ή τραυματισμούς αμάχων.

«Τα πλήγματα αυτά έγιναν σε άμεση αντίδραση στις άνευ προηγουμένου επιθέσεις των Χούθι εναντίον της διεθνούς ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, κάνοντας λόγο για συνολικά «27 επιθέσεις» που έπληξαν «πάνω από 50 χώρες» και ανάγκασαν «πάνω από 2.000 πλοία» να αλλάξουν πορεία για να αποφύγουν αυτή τη θαλάσσια περιοχή.

Ο αμερικανός πρόεδρος επέμεινε στο ότι πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση καταβλήθηκαν, κατ’ αυτόν, εντατικές διπλωματικές προσπάθειες.

«Προειδοποίηση»

Θύμισε πως μαζί με άλλα κράτη, οι ΗΠΑ απηύθυναν πρόσφατα «προειδοποίηση χωρίς περιστροφές» στους αντάρτες και ότι προχθές Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε απόφαση με την οποία αξίωσε να σταματήσουν «αμέσως» τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Στόχος μας παραμένει να αποκλιμακώσουμε τις εντάσεις και να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφερε εξάλλου ανακοίνωση Τύπου των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Μπαχρέιν, του Καναδά, της Δανίας, της Γερμανίας, της Ολλανδίας, της Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Βρετανίας που δόθηκε στη δημοσιότητα από την αμερικανική προεδρία.

Λίγο καιρό αφού ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου, οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης και υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως και η Χαμάς, διεμήνυσαν πως θα βάζουν στο στόχαστρο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα αν έχουν οποιαδήποτε «σχέση» με το Ισραήλ, φρενάροντας την κίνηση των πλοίων.

Ο βασικός σύμμαχος του Ισραήλ, οι ΗΠΑ, αντέδρασαν αναπτύσσοντας πολεμικά πλοία στην περιοχή κι ανακοινώνοντας τον Δεκέμβριο την ίδρυση ναυτικού συνασπισμού με αποστολή την προστασία της διεθνούς ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των Χούθι στη θαλάσσια περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας, από όπου διέρχεται περί το 12% του παγκόσμιου εμπορίου.

Ορισμένες μεγάλες ναυτιλιακές αποφεύγουν πλέον εντελώς την περιοχή, κάτι που αυξάνει τα κόστη των μεταφορών μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Ανταπόδοση

Ο ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε πως σκοπός ήταν να «μειωθεί» η δυνατότητα των Χούθι να πλήττουν εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, πρόσθεσε όμως πως δεν θα «εξέπληττε» την Ουάσιγκτον το ενδεχόμενο οι αντάρτες να ανταποδώσουν τα πλήγματα.

Η Ερυθρά Θάλασσα δεν είναι -κάθε άλλο- το μόνο καυτό σημείο στην περιοχή για τις ΗΠΑ, που υποστηρίζουν σθεναρά το Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς.

Από τον Οκτώβριο αμερικανικά στρατεύματα στο Ιράκ και στη Συρία έχουν γίνει στόχος 130 επιθέσεων, σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

Η Ουάσιγκτον διατηρεί ανεπτυγμένους κάπου 900 στρατιωτικούς στη Συρία κι άλλους σχεδόν 2.500 στο Ιράκ στο πλαίσιο της δράσης εναντίον της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) από διεθνή συνασπισμό που συγκροτήθηκε το 2014.

Την περασμένη εβδομάδα, ηγέτης φιλοϊρανικής ένοπλης οργάνωσης σκοτώθηκε στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη, σε αμερικανικό αεροπορικό πλήγμα, το οποίο προκάλεσε αγανάκτηση στην ιρακινή κυβέρνηση, η οποία βασίζεται στην υποστήριξη φιλοϊρανικών παρατάξεων.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν αποκαλεί τρομοκρατική οργάνωση τους Χούθι - Επαναλαμβάνει ότι "θα απαντήσει" αν συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αποκάλεσε σήμερα "τρομοκρατική" οργάνωση τις δυνάμεις των Χούθι. Ο Μπάιντεν, στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο μετά τα αμερικανικά πλήγματα στη χώρα αυτή της Αραβικής Χερσονήσου, επανέλαβε σήμερα ότι θα "απαντήσει" εάν "οι Χούθι συνεχίσουν την απαράδεκτη συμπεριφορά τους".

Ο Αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο οι δημοσιογράφοι ρώτησαν, στο περιθώριο ενός ταξιδιού στην Πενσυλβάνια, στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, τι μήνυμα είχε για την Τεχεράνη μετά τα πλήγματα κατά των ανταρτών Χούθι, τους οποίους υποστηρίζουν οι Ιρανοί, απάντησε: "Έχω ήδη στείλει το μήνυμά μου στο Ιράν".

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε επίσης ότι "θεωρεί" πως τα αμερικανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη δεν προκάλεσαν "απώλειες αμάχων". "Θεωρώ ότι δεν υπήρξαν θύματα μεταξύ των αμάχων, γι' αυτόν τον λόγο επίσης (τα πλήγματα) έχουν επιτυχία", δήλωσε σε σύντομη συζήτηση με δημοσιογράφους καθώς επισκεπτόταν ένα κατάστημα στο Άλενταουν της Πενσυλβάνια.

Πεντάγωνο: Τα πλήγματα στην Υεμένη είχαν θετικά αποτελέσματα - H Ουάσινγκτον «δεν επιδιώκει σύγκρουση με το Ιράν»

Τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν «θετικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πάτρικ Ράιντερ, σημειώνοντας πως οι αμερικανικές και οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την κατάσταση για τυχόν αντίποινα.

Επί του παρόντος δεν υπάρχουν σχέδια για αποστολή επιπλέον αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή, δήλωσε ο Ράιντερ σε συνέντευξή του στο CNN.

«Η αρχική μας εκτίμηση είναι ότι είχαμε καλά αποτελέσματα», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και, όπως έχουν πει ο πρόεδρος και ο υπουργός Άμυνας Όστιν, θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν -που εισήχθη την 1η Ιανουαρίου στο στρατιωτικό νοσοκομείο Walter Reed με ουρολοίμωξη, έπειτα από χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο- είναι σε καλή κατάσταση, έχει συνομιλήσει δύο φορές με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν τις τελευταίες δύο ημέρες και έχει «εμπλακεί ενεργά στην επίβλεψη και τη διοίκηση αυτών των βομβαρδισμών».

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες ότι η σύγκρουση μπορεί να κλιμακωθεί, ο Ράιντερ τόνισε ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εργάζονται για τον περιορισμό του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στη ζωτικής σημασίας θαλάσσια διαδρομή της Ερυθράς Θάλασσας έχουν επηρεάσει περισσότερες από 50 χώρες, σημείωσε ο Ράιντερ, και οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους κρίνουν τις ενέργειες ως διαφορετικές από ό,τι συμβαίνει στη Γάζα.

«Κανείς δεν θέλει να δει μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. Αλλά και πάλι, δεν μπορούμε επίσης να επιτρέψουμε αυτού του είδους την επικίνδυνη, απερίσκεπτη συμπεριφορά», είπε.

Οι ΗΠΑ δεν «επιδιώκουν σύγκρουση με το Ιράν», παρά τα αμερικανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι - που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη - δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

«Δεν επιδιώκουμε σύγκρουση με το Ιράν. Δεν επιζητούμε κλιμάκωση και δεν υπάρχει λόγος να υπάρξει κλιμάκωση πέρα από όσα συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας στο MSNBC .

Χούθι: Όλα τα αμερικανικά και βρετανικά συμφέροντα αποτελούν τώρα «θεμιτούς στόχους» - Διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν τις επιθέσεις εναντίον πλοίων που «συνδέονται» με το Ισραήλ στην Ερυθρά Θάλασσα - Εκτόξευσαν αντιπλοϊκό πύραυλο μετά τα πλήγματα ΗΠΑ και Βρετανίας κατά 30 θέσεών τους

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, σύμμαχοι του Ιράν, ανακοίνωσαν σήμερα πως όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα αποτελούν πλέον «θεμιτούς στόχους» για τους μαχητές τους αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες και σύμμαχοί τους εξαπέλυσαν μαζικά πλήγματα εναντίον τους.

«Όλα τα αμερικανικά και τα βρετανικά συμφέροντα έχουν γίνει θεμιτοί στόχοι για τις Υεμενικές Ένοπλες Δυνάμεις σε απάντηση για την (...) επίθεσή τους στη δημοκρατία της Υεμένης», ανακοινώθηκε από το κυβερνών Ανώτερο Πολιτικό Συμβούλιο των ανταρτών, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων SABA που ελέγχεται από τους Χούθι.

Το Συμβούλιο ανακοίνωσε στη διάρκεια της νύκτας πως η αμερικανοβρετανική επίθεση δεν θα μείνει ατιμώρητη.

«Οι Αμερικανοί και οι Βρετανοί δεν θα πρέπει να πιστέψουν πως θα ξεφύγουν από την τιμωρία των γενναίων ενόπλων δυνάμεών μας. Η χαρά του επιτιθέμενου δεν θα κρατήσει για πολύ», πρόσθεσε το Πολιτικό Συμβούλιο στη δήλωση που εξέδωσε.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, ο Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, κατέστησε σαφές σήμερα πως το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία αν έχουν οποιαδήποτε σχέση με το Ισραήλ, ενώ κατήγγειλε τα «αδικαιολόγητα», κατ’ αυτόν, πλήγματα των αμερικανικών και των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων εναντίον εγκαταστάσεων του κινήματος σε διάφορες πόλεις.

«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για αυτή την επίθεση εναντίον της Υεμένης, διότι δεν υπάρχει καμιά απειλή για τη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα (...) στόχος (των Χούθι) ήταν και θα παραμείνουν ισραηλινά πλοία και αυτά που κατευθύνονται προς τα λιμάνια της κατεχόμενης Παλαιστίνης», υπογράμμισε μέσω X (του πρώην Twitter).

Οι Χούθι εκτόξευσαν έναν αντιπλοϊκό πύραυλο "σε απάντηση" για τα πλήγματα των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας εναντίον θέσεων της οργάνωσης των ανταρτών στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα Αμερικανός στρατηγός.

"Ξέρουμε ότι εκτόξευσαν τουλάχιστον έναν πύραυλο ως απάντηση", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο στρατηγός Ντάγκλας Σιμς του αμερικανικού γενικού επιτελείου, διευκρινίζοντας ότι ο πύραυλος δεν χτύπησε κανένα πλοίο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία στόχευσαν 30 στρατιωτικές θέσεις των Χούθι, με περισσότερα από 150 πλήγματα συνολικά, διευκρίνισε ο στρατηγός Σιμς.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τους βομβαρδισμούς

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει κατεπειγόντως σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα δυτικών ΗΠΑ) ανακοίνωσε η Γαλλία, η οποία ασκεί την προεδρία του ΣΑ για τον μήνα Ιανουάριο.

Η έκτακτη συνεδρίαση πραγματοποιείται κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας, ανέφερε η γαλλική προεδρία του ΣΑ. Αυτή θα πραγματοποιηθεί αργότερα σήμερα έπειτα από άλλη προγραμματισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου με θέμα την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

«Δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε για την τρέχουσα κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα (...) Όμως ανησυχούμε επίσης διότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιλέγουν, όπως συχνά, μονομερή λύση με τη χρήση βίας», είχε τονίσει νωρίτερα ο Ρώσος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Βασίλι Νεμπένζια.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με τη Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις προειδοποιούν πλοία να αποφεύγουν τη διέλευση των στενών Μπαμπ αλ-Μαντέμπ, αναφέρει η ένωση δεξαμενόπλοιων Intertanko

Οι Συνδυασμένες Ναυτικές Δυνάμεις (CMF) εξέδωσαν προειδοποίηση σε όλα τα πλοία να «μείνουν μακριά από το Μπαμπ αλ-Μαντέμπ», ανέφερε η ένωση δεξαμενόπλοιων Intertanko σε ενημερωτικό σημείωμα που έστειλε στις εταιρείες μέλη της.

«Η περίοδος απειλής για τη ναυτιλία αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες», ανέφερε το σημείωμα, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.

Η CMF είναι μια πολυεθνική ναυτιλιακή ένωση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ από το Μπαχρέιν, τη βάση του Πέμπτου Στόλου του Ναυτικού των ΗΠΑ. Η CMF έχει 39 μέλη, συμπεριλαμβανομένων χωρών μελών του ΝΑΤΟ και ευρωπαϊκών χωρών, περιφερειακών και άλλων χωρών.

Η Intertanko είναι η ένωση με το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου ανεξάρτητου στόλου δεξαμενόπλοιων, με μέλη περίπου 185 ανεξάρτητες εταιρείες που περιλαμβάνουν περισσότερα από 4.000 πλοία.

Ρίσι Σούνακ: «Απαραίτητα» και «αναλογικά» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα - Θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα

Τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούθι ήταν «περιορισμένα, απαραίτητα και αναλογικά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Ρίσι Σούνακ.

«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της διεθνούς κοινότητας, οι Χούθι συνέχισαν να διεξάγουν επιθέσεις στην Ερυθρά Θάλασσα, συμπεριλαμβανομένων εναντίον βρετανικών και αμερικανικών πολεμικών πλοίων μόλις αυτή την εβδομάδα. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί (...) Αναλάβαμε έτσι περιορισμένη, απαραίτητη και αναλογική δράση σε κατάσταση νόμιμης άμυνας», πρόσθεσε ο κ. Σούνακ στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο βρετανός υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαψ ανακοίνωσε μέσω X την Τρίτη το βράδυ πως ακόμη μια φρεγάτα, το σκάφος HMS Richmond, βρίσκεται εν πλω προς την Ερυθρά Θάλασσα για να συμβάλει να αντιμετωπιστούν «οι επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούθι».

Ο πρωθυπουργός Σούνακ ανέφερε πως αεροσκάφη της βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας διεξήγαγαν βομβαρδισμούς με στόχο «στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Υεμένη που χρησιμοποιούν οι αντάρτες Χούθι».

Σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας, τέσσερα μαχητικά Typhoon FGR4 διεξήγαγαν στο πλευρό των αμερικανικών δυνάμεων «πλήγματα ακριβείας» εναντίον δυο εγκαταστάσεων των Χούθι.

«Η απειλή κατά των ζωών αθώων και του παγκόσμιου εμπορίου έγινε τόσο μεγάλη που η επιχείρηση αυτή δεν ήταν μόνο απαραίτητη, ήταν καθήκον μας να προστατεύσουμε τα πλοία και την ελευθερία της ναυσιπλοΐας», πρόσθεσε μέσω X (του πρώην Twitter).

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπερασπίζεται πάντα την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ελεύθερη κυκλοφορία του εμπορίου», επέμεινε στην ανακοίνωσή του ο κ. Σούνακ, χαρακτηρίζοντας «επικίνδυνες» και «αποσταθεροποιητικές» τις επιθέσεις των Χούθι, καθώς προκάλεσαν «μείζον» πρόβλημα σε εμπορική θαλάσσια οδό «ζωτικής σημασίας» και «αύξησαν τις τιμές των πρώτων υλών».

Ο Σούνακ δήλωσε πως πιστεύει ότι τα χτυπήματα θα υποβαθμίσουν τις δυνατότητες της υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης.

«Πραγματοποιήσαμε σειρά πληγμάτων μαζί με συμμάχους, που, όπως πιστεύουμε, θα υποβαθμίσουν και θα πλήξουν τις ικανότητες --το είδος αυτών που εμείς στοχοποιήσαμε είναι σημεία εκτόξευσης για πυραύλους και drones», δήλωσε ο Σούνακ σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην Ουκρανία.

«Οι αρχικές ενδείξεις είναι ότι εκείνα τα πλήγματα ήταν επιτυχημένα...Ο στόχος μας είναι πολύ ξεκάθαρος, είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην περιοχή», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Βρετανίας: Τα πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι ήταν πράξη αυτοάμυνας

Τα πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας κατά στρατιωτικών στόχων των Χούθι ήταν πράξη αυτοάμυνας, δήλωσε ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων της Βρετανίας Τζέιμς Χίπι, επισημαίνοντας την ανάγκη να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιφερειακή κλιμάκωση.

"Η πράξη μας και η πράξη των Αμερικανών χθες το βράδυ έγινε σε αυτοάμυνα προκειμένου να αμυνθούμε κατά περαιτέρω επιθέσεων στα πολεμικά μας πλοία καθώς εκτελούν τις νόμιμες και εύλογες επιχειρήσεις τους", σημείωσε ο Χίπι.

Ο Χίπι περιέγραψε τα πλήγματα ως την αναλογική απάντηση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα.

"Βεβαίως έχουμε κατά νου την ανάγκη να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα προκαλέσει περιφερειακή κλιμάκωση", σημείωσε.

Ο ίδιος δεν επιβεβαίωσε αν έχουν προγραμματιστεί κι άλλα πλήγματα, αλλά σημείωσε ότι εξακολουθεί να ισχύει η προειδοποίηση στους Χούθι.

"Θα δούμε τις επόμενες ημέρες αν θα σταματήσουν οι επιθέσεις", είπε.

Λίγο αργότερα δήλωσε στο BBC ότι η Βρετανία δεν προγραμματίζει άμεσα περαιτέρω αποστολές για πλήγματα κατά στρατιωτικών στόχων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη. "Δεν υπάρχουν άμεσα προγραμματισμένα, και αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο. Χθες το βράδυ υπήρξε μια περιορισμένη, αναλογική, απαραίτητη απάντηση", υπογράμμισε.

Απαντώντας προηγουμένως σε ερώτηση για την κριτική που ασκήθηκε από κάποιους πολιτικούς αντιπάλους ότι δεν δόθηκε η ευκαιρία στο βρετανικό κοινοβούλιο να συζητήσει εκ των προτέρων την στρατιωτική επέμβαση, ο Χίπι είπε: "Ο πρωθυπουργός χρειάζεται να λαμβάνει αποφάσεις όπως αυτές βάσει των στρατιωτικών, στρατηγικών και επιχειρησιακών απαιτήσεων -οι οποίες οδήγησαν στο χρονοδιάγραμμα.

"Προφανώς το κοινοβούλιο δεν προγραμματίζεται να μιλήσει σήμερα, αλλά όταν το κοινοβούλιο επιστρέψει θα υπάρξει ευκαιρία να συζητηθούν αυτά πλήρως και σε βάθος".

Η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση αναφέρει ότι τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στους αντάρτες Χούθι ήταν μια απάντηση στις επιθέσεις σε πλοία

Οι αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ και της Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη αποτελούν μια απάντηση στις συνεχιζόμενες επιθέσεις του σιιτικού αντάρτικου κινήματος στη διεθνή ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ανακοίνωσε σήμερα η διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης.

Η υποστηριζόμενη από τη Σαουδική Αραβία υεμενίτικη κυβέρνηση πρόσθεσε ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν Χούθι φέρουν την ευθύνη ότι σέρνουν αυτή τη φτωχότερη χώρα της αραβικής χερσονήσου σε πεδίο στρατιωτικής σύγκρουσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Υεμένη παραμένει βυθισμένη στη δίνη εμφυλίου πολέμου από το 2014, καθώς οι Χούθι πολεμούν τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της χώρας. Στρατιωτική συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία επενέβη στον πόλεμο τον Μάρτιο του 2015, προς υποστήριξη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Οι αντάρτες, που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σανάα και το μεγαλύτερο μέρος της βόρειας Υεμένης, έχουν έρθει στο διεθνές προσκήνιο τις τελευταίες εβδομάδες διότι εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που κατ’ αυτούς συνδέονται με το Ισραήλ ή έχουν προορισμό ισραηλινά λιμάνια, σε ένδειξη υποστήριξης προς τους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος των Χούθι χαρακτηρίζει «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Ο Μοχάμεντ Άλι αλ-Χούθι, μέλος τους ανώτατου πολιτικού συμβουλίου των Χούθι, χαρακτήρισε «βάρβαρα» τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα στην Υεμένη.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως μια δήλωση θα εκδοθεί σύντομα σε απάντηση στις επιθέσεις.

Εξάλλου ένας σύμβουλος του πρωθυπουργού του Ιράκ, ο Φάντι Αλ-Σαμάρι, προειδοποίησε σήμερα πως η Δύση επεκτείνει τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή, όπως μετέδωσε το κρατικό ιρακινό πρακτορείο ειδήσεων INA.

Ο Ερντογάν χαρακτηρίζει δυσανάλογη χρήση βίας τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας - Το ΝΑΤΟ χαρακτηρίζει τα πλήγματα "αμυντικά"

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τα πλήγματα των ΗΠΑ και της Βρετανίας, τα οποία χαρακτήρισε δυσανάλογη χρήση βίας και κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε "θάλασσα από αίμα".

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ, επέκρινε σφόδρα το Ισραήλ για τον πόλεμό του στη Γάζα που έχει στόχο την εξάλειψη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, και έχει επικρίνει κατ΄επανάληψη δυτικές χώρες για την υποστήριξη της εκστρατείας του Ισραήλ.

Ερωτηθείς από τους δημοσιογράφους για τα νυχτερινά πλήγματα από αέρα και θάλασσα αμερικανοβρετανικών δυνάμεων στην Υεμένη σε αντίποινα για τις επιθέσεις από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι στη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα, ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως αυτά δεν ήταν αναλογικά.

"Όλο αυτό που έχει γίνει είναι μια δυσανάλογη χρήση βίας", είπε ο Ερντογάν τις προσευχές της Παρασκευής στην Κωνσταντινούπολη.

"Αυτή τη στιγμή, προσπαθούν να μετατρέψουν την Ερυθρά Θάλασσα σε θάλασσα από αίμα και η Υεμένη, με τους Χούθι και χρησιμοποιώντας όλη τη δύναμή της, λέει πως είναι και θα δώσει την απαραίτητη απάντηση στην περιοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Βρετανία", πρόσθεσε.

Η Τουρκία υποστηρίζει γενικά τη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Υεμένης και την υπό τα Ηνωμένα Έθνη διαδικασία που έχει σκοπό την επίτευξη ειρήνης ανάμεσα σε αυτήν και στους Χούθι που έχουν πάρει τον έλεγχο μεγάλου μέρους της χώρας. Η Άγκυρα έχει καταδικάσει στο παρελθόν τις πυραυλικές επιθέσεις των Χούθι στη Σαουδική Αραβία.

Ο Ερντογάν είπε πως η Άγκυρα έχει ακούσει από διάφορους διαύλους πως οι Χούθι διεξάγουν μια "πολύ επιτυχή άμυνα, απάντηση" εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας, προσθέτοντας παράλληλα πως το Ιράν εξετάζει "πώς μπορεί να προστατεύσει τον εαυτό του από όλα αυτά που συμβαίνουν".

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ δήλωσε πως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στην Υεμένη ήταν "αμυντικά, και σχεδιασμένα ώστε να διατηρήσουν την ελευθερία της ναυσιπλοΐας σε έναν από τους πιο ζωτικής σημασίας θαλάσσιους διαδρόμους στον κόσμο".

"Οι δυνάμεις των Χούθι υποστηρίζονται, εφοδιάζονται και εξοπλίζονται από το Ιράν. Άρα η Τεχεράνη έχει μια ιδιαίτερη ευθύνη να χαλιναγωγήσει τους πληρεξουσίους της", πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Το ίδιο το ΝΑΤΟ δεν ενεπλάκη στα πλήγματα, όμως τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Βρετανία είναι μέλη του ΝΑΤΟ ενώ άλλα δύο μέλη του ΝΑΤΟ, η Ολλανδία και ο Καναδάς, παρείχαν υποστήριξη.

Η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ αποφεύγει να πει αν η Συμμαχία, που αποτελείται από 31 μέλη, υποστήριξε το πλήγμα.

Το Ιράν καταδικάζει την «παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας» της Υεμένης

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Νάσερ Καναάνι τόνισε σε ανακοίνωση Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα ότι η Ισλαμική Δημοκρατία «καταδικάζει σθεναρά» τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των Χούθι στην Υεμένη.

«Καταδικάζουμε σθεναρά τις στρατιωτικές επιθέσεις που διεξήχθησαν το πρωί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο εναντίον πόλεων της Υεμένης», τόνισε ο κ. Καναάνι.

«Τις θεωρούμε καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου, των (διεθνών) κανονισμών και δικαιωμάτων».

Το Κρεμλίνο καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Το Κρεμλίνο καταδίκασε σήμερα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα εναντίον των Χούθι στη διάρκεια της νύχτας στην Υεμένη χαρακτηρίζοντάς τα "παράνομα" με βάση το διεθνές δίκαιο.

"Τα καταδικάζουμε. Γνωρίζετε ότι υιοθετήθηκε ένα ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, εμείς απείχαμε, και οι χώρες που πραγματοποίησαν το πλήγμα επιχείρησαν να παράσχουν μια διεθνή νομική βάση για τις ενέργειές τους. Η απόπειρα αυτή ήταν αποτυχής γιατί το ψήφισμα που υιοθετήθηκε δεν παρέχει κάποια δικαίωμα για την πραγματοποίηση επιθέσεων και επομένως, από την πλευρά του διεθνούς δικαίου είναι παράνομα", είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.

Η Ρωσία, η οποία έχει δεχτεί επικρίσεις για τον παράνομο, σύμφωνα με την Δύση, πόλεμο στην Ουκρανία, δήλωσε ότι η επίθεση στην Υεμένη πραγματοποιήθηκε χωρίς εντολή από τα Ηνωμένα Έθνη.

Μαζί με την Κίνα η Ρωσία απείχαν την Τετάρτη από την ψηφοφορία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο με απόφασή του απαίτησε να σταματήσουν «αμέσως» οι επιθέσεις των Χούθι εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, καλώντας ταυτόχρονα όλα τα κράτη-μέλη να τηρήσουν το εμπάργκο όπλων σε βάρος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών της Υεμένης.

Το κείμενο, το οποίο καταρτίστηκε από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, υιοθετήθηκε με 11 ψήφους υπέρ και 4 αποχές (Ρωσία, Κίνα, Αλγερία, Μοζαμβίκη).

Όπως είπε η Ρωσία σήμερα, μοιράζεται τις ανησυχίες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών στην περιοχή για τα πλήγματα. Το Ριάντ έκανε έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ζήτησε "να αποφευχθεί η κλιμάκωση" μετά τις επιθέσεις προσθέτοντας ότι παρακολουθεί την κατάσταση με μεγάλη ανησυχία.

"Μοιραζόμαστε τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι περιφερειακοί μας εταίροι, κυρίως η Σαουδική Αραβία", δήλωσε νωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, καταγγέλλοντας σφόδρα τις επιθέσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και χαρακτηρίζοντας τες ανεύθυνες περιπέτειες που κινδυνεύουν να σπείρουν το χάος σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

"Μια ευρείας κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας κινδυνεύει να ακυρώσει τις θετικές τάσεις που προέκυψαν πρόσφατα στη διαδικασία διευθέτησης της κρίσης στην Υεμένη αλλά και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση σε όλη την Μέση Ανατολή", είπε η Ζαχάροβα ζητώντας την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Κίνα «ανησυχεί» για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Κίνα δήλωσε ότι «ανησυχεί» από την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Η Κίνα ανησυχεί για την κλιμάκωση της έντασης στην Ερυθρά Θάλασσα», δήλωσε η Μάο Νινγκ, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, και προέτρεψε "τα εμπλεκόμενα μέρη να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση προκειμένου να αποφευχθεί η επέκταση της σύγκρουσης".

Η Σαουδική Αραβία εκφράζει την «ανησυχία» της, καλεί σε «αυτοσυγκράτηση»

Η διπλωματία της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε σήμερα πως παρακολουθεί με «ανησυχία» τις εξελίξεις στη γειτονική Υεμένη και κάλεσε σε «αυτοσυγκράτηση».

Το βασίλειο «παρακολουθεί με ανησυχία τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και τα πλήγματα σε ορισμένο αριθμό εγκαταστάσεων» στην Υεμένη, σημείωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, καλώντας σε «αυτοσυγκράτηση» και κρίνοντας πως πρέπει να «αποφευχθεί η κλιμάκωση».

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ιορδανία παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και τον αντίκτυπό τους στην περιφερειακή ασφάλεια, μετέδωσε το ιορδανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra, επικαλούμενο δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της χώρας Αϊμάν Σαφάντι.

Η αδυναμία να περιοριστούν οι "εξτρεμιστικές" πολιτικές του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων ωθεί τη Μέση Ανατολή προς περισσότερη σύγκρουση και πολέμους, προειδοποίησε επίσης ο Ιορδανός υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σαφάντι σημείωσε εξάλλου ότι το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής λόγω της αδυναμίας της διεθνούς κοινότητας να δράσει για να σταματήσει την "επίθεσή" του κατά των Παλαιστινίων.

Η Χεζμπολάχ καταδικάζει τα πλήγματα ΗΠΑ - Βρετανίας

Η σιιτική ένοπλη παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου καταδίκασε σήμερα την επίθεση εναντίον των Χούθι στην οποία προχώρησαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία στην Υεμένη.

Η Χεζμπολάχ, που θεωρείται - όπως και οι Χούθι - προσκείμενη στο Ιράν, πρόσθεσε πως «η αμερικανική επίθεση επιβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ότι οι ΗΠΑ είναι πλήρως συνένοχες για τις τραγωδίες και τις σφαγές που διαπράττονται από τον σιωνιστή εχθρό στη Λωρίδα της Γάζας και στην περιοχή».

Η Χαμάς καταδικάζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σήμερα απερίφραστα τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη. Η Χαμάς σημείωσε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ότι οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα φέρουν την ευθύνη για τον αντίκτυπο της επίθεσής τους στην ασφάλεια στην περιοχή.

Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία - Η Δανία στηρίζει τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα

Η Γαλλία επανέλαβε σήμερα την καταδίκη της απέναντι στις επιθέσεις των Χούθι σε εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα κάνοντας έκκληση να σταματήσουν αυτές άμεσα στον απόηχο των αμερικανοβρετανικών πληγμάτων κατά των Χούθι στην Υεμένη.

"Με αυτές τις ένοπλες ενέργειες οι Χούθι φέρουν την υπερβολικά σοβαρή ευθύνη για την κλιμάκωση στην περιοχή", αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παράλληλα, σε σημερινή του ανακοίνωση ο Λαρς Λόκε Ράσμουσεν, υπουργός Εξωτερικών της Δανίας --χώρας προέλευσης του κολοσσού θαλασσίων μεταφορών Maersk-- ανακοίνωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τα αμερικανοβρετανικά πλήγματα κατά των Χούθι στην Υεμένη.

Την περασμένη εβδομάδα η Δανία συντάχθηκε με αμερικανική ανακοίνωση που προειδοποιούσε τους Χούθι να αναστείλουν τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

"Θα είναι τεράστιος ο λογαριασμός αν οι Χούθι επιτύχουν να απομακρύνουν τη διεθνή ναυσιπλοΐα από την Ερυθρά Θάλασσα και τη Διώρυγα του Σουέζ. Το 12% όλων των μη στρατιωτικών πλοίων διαπλέουν ακριβώς αυτά τα στενά", είπε ο Ράσμουσεν.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα η Maersk είχε ανακοινώσει ότι αλλάζει την πορεία όλων των πλοίων της με εμπορευματοκιβώτια από τα δρομολόγια της Ερυθράς Θάλασσας γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας της Αφρικής για το προσεχές μέλλον προειδοποιώντας τους πελάτες της να προετοιμαστούν για σημαντική αναστάτωση.

Η δανέζικη εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών Torm ανακοίνωσε σήμερα ότι θα διακόψει κάθε διέλευση από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας λόγω των επιθέσεων των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εναντίον εμπορικών πλοίων.

«Η Torm αποφάσισε σήμερα να διακόψει όλες τις διαμετακομίσεις από το νότιο τμήμα της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι νεωτέρας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μία εκπρόσωπος τύπου της εταιρείας σε μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η δανέζικη εταιρεία διαθέτει έναν στόλο περίπου 80 πλοίων και ειδικεύεται στη μεταφορά πετρελαϊκών προϊόντων.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας δηλώνει πως η χώρα της δεν θα επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα

Η Ισπανία δεν θα επέμβει στρατιωτικά στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας λόγω μιας "δέσμευσης στην ειρήνη" και οποιαδήποτε χώρα το κάνει θα χρειαστεί να απαντήσει για τις ενέργειές της, δήλωσε σήμερα η υπουργός Άμυνας Μαργαρίτα Ρόμπλες.

"Κάθε χώρα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για τις πράξεις της. Η Ισπανία θα είναι πάντοτε δεσμευμένη στην ειρήνη και στον διάλογο", δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Την ίδια στιγμή, είπε πως η Ισπανία δεν κρίνει τις πράξεις άλλων χωρών.

Η Ρόμπλες επανέλαβε την απόφαση της Μαδρίτης να μην λάβει μέρος σε μία ναυτική επιχείρηση υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την προστασία της ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα, λέγοντας πως έχει ήδη δεσμευθεί σε άλλες αποστολές όπως η "Επιχείρηση Αταλάντη" της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της πειρατείας στον Ινδικό ωκεανό, την οποία χαρακτήρισε "πολύ απαιτητική".

"Η ΕΕ μπορεί να αποφασίσει... σε μερικές ημέρες ότι θα πρέπει να υπάρξει μια (ναυτική) αποστολή. Δεν γνωρίζουμε ακόμη την εμβέλεια εφόσον εγκριθεί αυτή η αποστολή, όμως στο μεταξύ η θέση της Ισπανίας από μια αίσθηση ευθύνης και δέσμευσης στην ειρήνη είναι να μην επέμβει στην Ερυθρά Θάλασσα".

Τα σχόλιά της υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρξουν περαιτέρω ρωγμές μεταξύ των μελών της ΕΕ σχετικά με το ποια σειρά ενεργειών θα πρέπει να αναληφθεί για τις συγκρούσεις που σημειώνονται στη Μέση Ανατολή αφότου ξέσπασε ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα τον Οκτώβριο.

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατά 40% εξαιτίας των επιθέσεων των Χούθι

Τα έσοδα της Διώρυγας του Σουέζ (Αίγυπτος), εκπεφρασμένα σε δολάρια, έχουν μειωθεί κατά 40% από την αρχή της χρονιάς σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, δήλωσε χθες Πέμπτη ο επικεφαλής της αρχής που τη διαχειρίζεται, ο Οσάμα Ράμπι, καθώς οι επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης εξώθησαν μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αποφεύγουν πλέον αυτή τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας.

Η κίνηση των πλοίων μειώθηκε κατά 30% την περίοδο από την 1η ως την 11η Ιανουαρίου φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα της περασμένη χρονιάς, εξήγησε ο κ. Ράμπι κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής που προβλήθηκε αργά χθες βράδυ.

Ο αριθμός των πλοίων που πέρασαν από τη Διώρυγα του Σουέζ μειώθηκε στα 544 το διάστημα αυτό έναντι 777 πέρυσι, διευκρίνισε.

Η Διώρυγα του Σουέζ είναι πηγήσυναλλάγματος-κλειδί για την πολυπληθέστερη αραβική χώρα και το Κάιρο προσπαθεί να αυξήσει τα έσοδα τα τελευταία χρόνια, προχωρώντας σε διαπλάτυνσή της το 2015. Νέες εργασίες διαπλάτυνσης βρίσκονται σε εξέλιξη το τρέχον διάστημα.

Σύμφωνα με τον κ. Ράμπι, κάποιες ναυτιλιακές που επείγονται να εκτελέσουν δρομολόγια στέλνουν τα πλοία τους να κάνουν τον γύρο της Αφρικής, περνώντας από το ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας, ενώ άλλες περιμένουν να σταθεροποιηθεί η κατάσταση.

Οι ανησυχίες για την ασφάλεια δεν ξεπεράστηκαν με εκπτώσεις και άλλα κίνητρα που προσέφερε η αρχή της Διώρυγας, αναγνώρισε.

Ωστόσο προσπάθησε να φανεί καθησυχαστικός, κρίνοντας πως «πολύ μεγάλο μέρος» των εμπορικών πλοίων «θα επιστρέψουν» στα δρομολόγια μέσω της Διώρυγας του Σουέζ «αφού τελειώσει το ζήτημα αυτό».

Ο επικεφαλής της αρχής της Διώρυγας έκανε τις δηλώσεις αυτές μερικές ώρες προτού οι ΗΠΑ και η Βρετανία εξαπολύσουν πυραυλικά πλήγματα εναντίον των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη.

Επικοινωνία Μπορέλ - ΥΠΕΞ του Ομάν, για τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα

Οι αμερικανοβρετανικές επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη είχαν στόχο να αποτρέψουν περαιτέρω επιθέσεις του κινήματος, εκτίμησε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.

"Ο στόχος μας παραμένει η αποκλιμάκωση των εντάσεων και η αποκατάσταση της σταθερότητας στην Ερυθρά Θάλασσα", έγραψε το υπουργείο στην πλατφόρμα Χ.

Από την πλευρά του, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με τον υπουργό Εξωτερικών του Ομάν Μπαντρ Αλμπουσάιντι σχετικά με τις αυξανόμενες εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα και την ανάγκη να διατηρηθεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας, όπως έγραψε σήμερα ο ίδιος στην πλατφόρμα Χ.

ΕΕ: Με αργούς ρυθμούς προχωρά η σύσταση μιας ειδικής αποστολής για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις επιθέσεις των Χούθι

Με αργούς ρυθμούς προχωρά η σύσταση μιας ειδικής αποστολής της ΕΕ για την ασφάλεια στην Ερυθρά Θάλασσα και την προστασία των εμπορικών πλοίων από τις πυραυλικές επιθέσεις των ανταρτών Χούθι της Υεμένης, που είχε ανακοινωθεί στις 3 Ιανουαρίου από τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, την Τρίτη 16 Ιανουαρίου θα συνεδριάσει η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου οι αντιπρόσωποι των 27 κρατών-μελών της ΕΕ θα συζητήσουν για πρώτη φορά τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής επιχείρησης στην Ερυθρά Θάλασσα. Η συζήτηση θα γίνει στη βάση της πρότασης-σχεδίου που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με το σχέδιο της ΕΥΕΔ, στόχος είναι η ευρωπαϊκή επιχείρηση στην Ερυθρά Θάλασσα να είναι λειτουργική περί τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο όλα θα εξαρτηθούν από το περιεχόμενο των συζητήσεων μεταξύ των κρατών-μελών. Το όλο εγχείρημα θα μπορούσε να είναι μια ad-hoc αποστολή για τη συνοδεία και την προστασία των εμπορικών πλοίων που διασχίζουν το στρατηγικό στενό του Bab el-Mandeb που χωρίζει την Αφρική από την Ασία και να προβλέπει τη συμμετοχή των χωρών που το επιθυμούν.

Όσον αφορά το πεδίο δράσης της αποστολής, η ΕΥΕΔ προτείνει δύο επιλογές. Η μία είναι η αποστολή της ΕΕ να επιχειρεί αποκλειστικά στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του 'Αντεν και η δεύτερη επιλογή είναι η επιχείρηση της ΕΕ να επεκταθεί ακόμα πιο πέρα, μέχρι τα στενά του Ορμούζ. Στη δεύτερη περίπτωση, η νέα επιχείρηση της ΕΕ θα μπορούσε να κάνει χρήση της δομής της ήδη υπάρχουσας επιχείρησης «AGENOR". Ωστόσο, όλα αυτά είναι προς το παρόν σενάρια, καθώς οι συζητήσεις δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει.

H αποστολή της ΕΕ, θα μπορεί να επιχειρεί παράλληλα και συμπληρωματικά με τη διεθνή δύναμη «Prosperity Guardian» (Φύλακας Ευημερίας) υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ, στην οποία δεσμεύτηκαν να συμμετάσχουν περίπου 20 χώρες, ανάμεσά τους η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Ελλάδα.

«Η ΕΕ έχει συμφέρον να αποκαταστήσει την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και της θαλάσσιας ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας που είναι μια πολύ σημαντική περιοχή για το εμπόριο», είχε δηλώσει πριν από μερικές ημέρες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Πίτερ Στάνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα.

ΚΚΕ: Κίνδυνος γενίκευσης του πολέμου - Να μη σταλεί ελληνικό πολεμικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, «καταδικάζει τις πυραυλικές επιθέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη που πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή, με την εμπλοκή κι άλλων δυνάμεων, όπως το Ιράν».

«Στόχος των αμερικανοΝΑΤΟϊκών δυνάμεων δεν είναι η προστασία της ναυσιπλοΐας από τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι, όπως ισχυρίζονται, αλλά ο έλεγχος αυτής της στρατηγικής σημασίας περιοχής, στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και η στήριξη του κατοχικού κράτους του Ισραήλ που σφαγιάζει τον παλαιστινιακό λαό», επισημαίνει το ΚΚΕ και καταλήγει:

«Το ΚΚΕ απαιτεί να ακυρωθεί τώρα η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για τη συμμετοχή ελληνικού πολεμικού πλοίου στην Ερυθρά Θάλασσα στο πλαίσιο της ιμπεριαλιστικής αρμάδας "φρουρός της ευημερίας" για τα συμφέροντα των εφοπλιστών, όπως και κάθε είδους εμπλοκή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστολές εκτός συνόρων, να τερματιστεί η γενοκτονία του παλαιστινιακού λαού και η κατοχή του Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη που αποτελεί πηγή της εκρηκτικής κατάστασης στη Μέση Ανατολή».

Διαδηλώσεις σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον εναντίον των πληγμάτων στην Υεμένη

Αντιπολεμικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Times Square της Νέα Υόρκης και έξω από τον Λευκό Οίκο το βράδυ χθες Πέμπτη (τοπική ώρα) σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον των πυραυλικών πληγμάτων των ΗΠΑ και της Βρετανίας στην Υεμένη εναντίον στρατιωτικών εγκαταστάσεων στην Υεμένη, τονίζοντας τον κίνδυνο η επιχείρηση αυτή να εξαπλώσει τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

«Κάτω τα χέρια από τη Μέση Ανατολή», «κάτω τα χέρια από την Υεμένη», «κάτω τα χέρια από τη Γάζα», φώναζαν πολλοί από αυτούς στη Νέα Υόρκη.

Οι διαδηλωτές κοντά στον Λευκό Οίκο ανέμιζαν σημαίες της Παλαιστίνης και κράταγαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ή «σταματήστε να βομβαρδίζετε την Υεμένη».

Η αμερικανική και βρετανική επιχείρηση είναι πιθανόν η πιο δραματική ένδειξη της εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς που ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, παρότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους διαβεβαιώνουν πως η πρόθεσή τους είναι να «αποκλιμακώσουν» την ένταση.

Ανάμεσα στις συλλογικότητες που κάλεσαν στις χθεσινές διαδηλώσεις είναι η συμμαχία ANSWER (Act Now to Stop War and End Racism, «δράσε τώρα για να σταματήσουμε τον πόλεμο και να τελειώσουμε τον ρατσισμό»).

Η συμμαχία χαρακτήρισε μέσω X (του πρώην Twitter) τα πλήγματα στην Υεμένη «μείζονα κλιμάκωση» που ίσως βάλει φωτιά σ’ όλη την περιοχή.

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές στη Σαναά

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Υεμένης ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα των Χούθι να διαδηλώσουν στη Σαναά κατά των πληγμάτων που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ και η Βρετανία.

Το πλήθος κατέκλυσε την πλατεία Σαμπίν, στην καρδιά της Σαναά, κρατώντας σημαίες της Υεμένης και της Παλαιστίνης και φωτογραφίες του αρχηγού των ανταρτών Αμπντελμαλέκ αλ Χούθι και του αρχηγού της Χεζμπολάχ του Λιβάνου Χασάν Νασράλα, οι οργανώσεις των οποίων στηρίζονται από το Ιράν.

«Θάνατος στην Αμερική, θάνατος στο Ισραήλ», φώναζαν οι διαδηλωτές, υποστηρικτές των ανταρτών που ελέγχουν την πρωτεύουσα Σαναά και περιοχές της Υεμένης.

Ορισμένοι από το πλήθος κράδαιναν τυφέκια AK-47, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, ο οποίος ξεκίνησε έπειτα από την άνευ προηγουμένου επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς στο ισραηλινό έδαφος την 7η Οκτωβρίου, διαδηλώσεις συμπαράστασης στους Παλαιστίνιους της Γάζας πραγματοποιούνται κάθε Παρασκευή στη Σαναά.

Ωστόσο, η τελευταία αυτή κινητοποίηση είχε έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς ακολούθησε τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι ως αντίποινα για τις επιθέσεις τους εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

«Εάν η Αμερική και οι σύμμαχοί της αποφασίσουν να μας κηρύξουν ανοικτό πόλεμο, θα είμαστε έτοιμοι για αυτό και δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να νικήσουμε ή να πεθάνουμε ως μάρτυρες», είπε στο AFP ο Άμπντελ Άζιμ Αλί, ένας εκ των διαδηλωτών.

«Αναμένουμε την ημέρα όπου θα εμπλακούμε σε έναν πόλεμο με την Αμερική», ανέφερε ένας άλλος διαδηλωτής, ο Μοχάμεντ Χουσέιν.

Σε μία ανακοίνωση εκ μέρους των διαδηλωτών, ένας εκ των διοργανωτών της κινητοποίησης έκανε λόγο για «ένα εκατομμύριο» συμμετέχοντες. Η «αμερικανοβρετανική επίθεση εναντίον της Υεμένης αποτελεί ένδειξη της στήριξης στη σιωνιστική οντότητα και μια απόπειρα να μας εμποδίσουν να στηρίξουμε την Παλαιστίνη», τονίζεται.

«Δίνουμε την ευλογία μας στην ιερή μάχη (για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης) και εξουσιοδοτούμε τον ηγέτη μας (Αμπντελμάλεκ αλ Χούθι) την εξουσία να την διεξάγει», συμπληρώνεται.

Σύμφωνα με ανταποκριτές του AFP, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε άλλες πόλεις που ελέγχουν οι Χούθι, όπως στη Χοντέιντα (δυτικά) και την Ίμπ (νότια).

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.