ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κυρ. Μητσοτάκης: Στόχος επετεύχθη. Πάμε παρακάτω - Αναλυτικά οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών
Με 176 ναι, 76 όχι και 2 παρών ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών - 46 βουλευτές απείχαν της ψηφοφορίας
H Eλλάδα είναι εδώ και λίγα λεπτά η 37η χώρα στον κόσμο που αναγνώρισε την ισότητα στο γάμο, με την τροποποίηση του άρθρου 1350 του Αστικού Κώδικα και την εισαγωγή του κανόνα ότι ο γάμος συνάπτεται μεταξύ δύο προσώπων ίδιου ή διαφορετικού φύλου. Το νομοσχέδιο «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις», έγινε δεκτό, επί της αρχής, από την ολομέλεια με 176 «ναι», 76 «όχι» και 2 «παρών».
Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες.
— Prime Minister GR (@PrimeministerGR) February 15, 2024
Κυριάκος Μητσοτάκης: Περπατάμε σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας
"Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την «ασπίδα» των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου" τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του στη Βουλή για το σχέδιο νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο".
Ο πρωθυπουργός τόνισε με έμφαση ότι η μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετεί η κυβέρνηση σχετικά με την ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών.
"Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας, είναι κάτι το οποίο απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας, ώστε να καταστούν επιτέλους «ορατοί» γύρω μας άνθρωποι ως τώρα «αόρατοι». Και, μαζί τους, πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα" είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Προσέθεσε ότι αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, καθώς και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών π-όπως είπε- δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται, όπως το να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να μπορούν να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στον γιατρό ή στο νοσοκομείο όποτε χρειάζεται.
"Και αν, ο μη γένοιτο, ο μόνος αναγνωρισμένος γονέας χαθεί, τότε εκείνα υποχρεωτικά να οδηγούνται προς έναν άγνωστο μακρινό συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα προς αναδοχή. Όλα αυτά χωρίς, επίσης, να μπορούν να κληρονομήσουν τους ανθρώπους που τα μεγάλωσαν, ούτε βέβαια και να εξασφαλίζονται με διατροφή και μέριμνα στην περίπτωση που οι γονείς χωρίσουν" σημείωσε ο πρωθυπουργός.
"Σεβόμαστε την Εκκλησία"
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις της Εκκλησίας επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που κρίνει απαραίτητες. Είπε ότι ο συγκεκριμένος νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο σημειώνοντας ότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, "τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών".
Ο κ.Μητσοτάκης επισήμανε ακόμη ότι το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στον νόμο και πρόσέθεσε:
"Ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα να υπηρετούμε το γενικό καλό του ελληνικού λαού. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα. Ακόμα και για την καθιέρωση του ίδιου του πολιτικού γάμου παλαιότερα διαφωνήσαμε". Όπως είπε ο πρωθυπουργός αυτές οι σημαντικές τομές του παρελθόντος αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή, αλλά αντίθετα, "αποτελούν αποδεκτά λειτουργικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας, και, βέβαια, δεν διατάραξαν τελικά ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα".
Δεν τίθεται θέμα τεκνοθεσίας
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε ξεκαθαρίζοντας ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή όπου το καθεστώς μένει το ίδιο, όπως ακριβώς το ίδιο μένει και το καθεστώς της υιοθεσίας, με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς κάποιος θα γίνει τελικά υποψήφιος γονέας, προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
Τόνισε ότι είναι λάθος, λοιπόν, να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι μόνο και μόνο για να επιτεθούν σ' αυτούς κάποιοι με τα δικά τους πυρά, και συμπλήρωσε λέγοντας ότι "θα έλεγα ότι αποδεικνύονται τελείως άσφαιρες και οι προαποφασισμένες βολές τους".
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική απ' ότι πριν από 30 χρόνια, και τα διαζύγια είναι μια πραγματικότητα, και η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας που ήδη υπάρχει, όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν.
"Διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα στην οποία θα υπήρχαν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, διαιωνίζοντας ένα στίγμα το οποίο δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας, ούτε στον πολιτισμό μας. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις στον άδικο διαχωρισμό αντιτάσσουν τελικά πάντα τον δίκαιο εκσυγχρονισμό" είπε ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε αυτούς που "θεωρούν τη συντηρητική σκέψη αποκλειστικό τους προνόμιο" ο κ.Μητσοτάκης είπε "να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση".
Γιατί- όπως είπε- η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί τελικά συστατικό στοιχείο της εξέλιξης, όχι προϊόν μιας κοινωνικής μηχανικής ή καθήλωσης.
"Είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που μετατρέπει τελικά τη συντήρηση σε δόγμα. Αυτή η διαφορά είναι ακριβώς που κάνει τη δική μας συντηρητική παράταξη τελικά αληθινά προοδευτική" τόνισε ο πρωθυπουργός.
Για το κράτος Δικαίου
Ο κ.Μητσοτάκης απάντησε και στις επικρίσεις που δέχθηκε για την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα και επιτέθηκε στην αντιπολίτευση.
"Επειδή άκουσα κάτι σχόλια, σπεύσατε να εκφράσετε την αγανάκτησή σας και σε διάφορες ομιλίες για το καθεστώς του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας, τι έχετε να πείτε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι το περιοδικό εκείνο το οποίο είναι περισσότερο ταυτισμένο από οποιοδήποτε άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, το «Economist», κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως ως προς τον Δείκτη Δημοκρατίας, αναβαθμίζοντάς την για πρώτη φορά από το 2010 σε «ώριμη Δημοκρατία»;" είπε.
Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι οι ευρωβουλευτές του "ασχημονούν κατά της πατρίδας, όταν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα".
Απευθυνόμενος στον επικεφαλής της ΚΟ του Συριζα ο κ.Μητσοτάκης είπε: "Αυτά δεν τα λέτε, όμως. Εδώ, λοιπόν, για τα πρακτικά, κ. Φάμελλε. Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους μεγάλους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών. 'Αρα δεν χρειάζεται, νομίζω, να πούμε περισσότερα για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους και χαρούμενοι που κινούμαστε σε ένα δρόμο προόδου".
Δευτερολογία πρωθυπουργού
Ο κ.Μητσοτάκης στην δευτερολογία του απαντώντας στην ομιλία του κ.Φάμελλου άσκησε σκληρή κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο Συριζα πρότεινε το σύμφωνο συμβίωσης, και κατηγόρησε τον κ.Φάμελλο ότι απέκρυψε "την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Η αλήθεια, κ. Φάμελλε, είναι πολύ απλή, έχει όνομα: Πάνος Καμμένος. Γι' αυτό δεν τολμήσατε να προχωρήσετε, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήσασταν σε μία ισορροπία «τρόμου» με τον λαϊκιστή εταίρο σας, που δεν σας επέτρεπε τελικά να προχωρήσετε μία μεταρρύθμιση που στα λόγια την πιστεύατε, αλλά έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να έχει το θάρρος να την υλοποιήσει".
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τη στιγμή που πρότεινε αυτή τη μεταρρύθμιση στη ΝΔ δεσμεύτηκε από την παράδοση αυτής της παράταξης να επιτρέπει στους βουλευτές του κόμματος να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. "Αυτό κάναμε πάντα, δεν περιμέναμε εσάς για να το κάνουμε τώρα" είπε απευθυνόμενος στον κ.Φάμελλο.
"Έίπα μάλιστα ότι πράγματι μπορεί να φαίνεται παράδοξο σε κάποιους ένα κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα να έρχεται και να προτείνει μία τέτοια τολμηρή, προοδευτική μεταρρύθμιση. Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία των βουλευτών μου και την τελική απόφαση την οποία θα λάβουν ο καθένας ξεχωριστά, είτε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο, είτε απέχοντας, είναι μία στάση απολύτως αποδεκτή όπως γνωρίζετε" προσέθεσε ο κ.Μητσοτάκης.
Αναρωτήθηκε πόσοι θα απέχουν από το ΣΥΡΙΖΑ "μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή".
Προσέθεσε πως ο ίδιος δεν απείλησε κανέναν με διαγραφή, ούτε έβαλε κομματική πειθαρχία και άφησε τους βουλευτές της ΝΔ ελεύθερους, προσπαθώντας να τους πείσει με μια σειρά από επιχειρήματα.
"Ήξερα εξ αρχής ότι δεν μπορούσα να τους πείσω όλους, γι' αυτό και πολύ ανοιχτά και δημόσια είπα ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά συνέπεια, ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται. Εξάλλου, έχετε πάντα στα χέρια σας τη δυνατότητα, κ. Φάμελλε, να καταθέσετε μια πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής τελικά είναι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας" τόνισε.
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου είπε απευθυνόμενος στον κ.Φάμελλο ότι η Ιστορία θα γράψει, και θα θυμηθεί τους Έλληνες ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, "το οποίο εσείς υποκινήσατε. Εσείς το συγγράψατε, εσείς το προωθήσατε, εσείς το υπερασπιστήκατε, εσείς το επικαλείστε. Το δικό σας όνομα και τα ονόματα των δύο δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε".
Ο κ.Μητσοτάκης αναρωτήθηκε "άραγε όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές, πρωτοστατούσης αυτής της συμπαθούς Ολλανδής κυρίας -η οποία απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι τώρα όχι κόμμα δεν έχει, χώρα δεν έχει να πολιτευτεί, πάει και πολιτεύεται στο Βέλγιο γιατί δεν βρήκε καν κόμμα στην Ολλανδία να πολιτευτεί-, όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές πού ήταν όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο αυτόφωρο με τις χειροπέδες επί δικών σας ημερών; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν στήνατε την υπόθεση Novartis, πού ακριβώς ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν επιχειρούσατε να χειραγωγήσετε το τηλεοπτικό τοπίο με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, πού ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν καταδικάστηκε ο κ. Παππάς 13-0 για παράβαση καθήκοντος, πού ακριβώς ήταν, κ. Φάμελλε; Πού ήταν; Δεν τα πήραν χαμπάρι τότε;
Οπότε ας μην κοροϊδευόμαστε σχετικά με την πολιτική υποκίνηση αυτών των ψηφισμάτων".
Αναλυτικά η ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση για το σχέδιο νόμου «Ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις»
Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι βουλευτές,είμαστε εδώ σήμερα για να αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, με ευθύνη, μία υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα, αίροντας, με τόλμη, μία σοβαρή για τη δημοκρατία μας ανισότητα.
Είμαστε εδώ σήμερα για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την «ασπίδα» των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο να αποδώσουμε επιτέλους δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.
Γιατί η μεταρρύθμιση, την οποία νομοθετούμε σήμερα, σχετικά με την ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο, κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας πολύ καλύτερη, χωρίς -το τονίζω αυτό- να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμά μας, είναι κάτι το οποίο απαιτεί το ίδιο το πολίτευμά μας ώστε να καταστούν επιτέλους «ορατοί» γύρω μας άνθρωποι ως τώρα «αόρατοι». Και, μαζί τους, πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα.
Αυτά, άλλωστε, βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου, καθώς και οι δύο γονείς των ομόφυλων ζευγαριών δεν έχουν ακόμα νομικά τις ίδιες δυνατότητες να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτά που χρειάζονται: να μπορούν να τα παίρνουν από το σχολείο, να μπορούν να συνταξιδεύουν, να πηγαίνουν στον γιατρό ή στο νοσοκομείο όποτε χρειάζεται. Και αν, ο μη γένοιτο, ο μόνος αναγνωρισμένος γονέας χαθεί, τότε εκείνα υποχρεωτικά να οδηγούνται προς έναν άγνωστο μακρινό συγγενή ή ακόμα χειρότερα σε κάποιο ίδρυμα προς αναδοχή. Όλα αυτά χωρίς, επίσης, να μπορούν να κληρονομήσουν τους ανθρώπους που τα μεγάλωσαν, ούτε βέβαια και να εξασφαλίζονται με διατροφή και μέριμνα στην περίπτωση που οι γονείς χωρίσουν.
Αυτό το κενό, λοιπόν, ερχόμαστε και καλύπτουμε, επιτρέποντας ταυτόχρονα σε όλους, αν το επιθυμούν, να σφραγίσουν θεσμικά τη σχέση τους με μία τελετή στο Δημαρχείο, όπως ακριβώς το κάνουν και τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Πρόκειται για ένα ζήτημα στο οποίο δοκιμάζεται, ναι, η ευαισθησία των περισσότερων απέναντι στους λιγότερους, όπως ακριβώς το θέλει μια συμπεριληπτική κοινωνία όπου ζυγίζεται τελικά η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη της. Αλλά εκεί που κρίνεται και η ικανότητα της δικής μας δημοκρατίας να εκσυγχρονίζει τον βηματισμό της και να τον συντονίζει με θεσμούς δοκιμασμένους, που ήδη ισχύουν σε 36 χώρες της Ευρώπης και του κόσμου.
Πλέον είναι γνωστό ότι στο πέρασμα της Ιστορίας και η ίδια η οικογένεια, ως κόμβος της διαπροσωπικής αλλά και της συλλογικής ζωής, ακολουθεί και αυτή με τη σειρά της τις εποχές. Μπορεί να προέκυψε η κλασική οικογένεια, όπως τη γνωρίζουμε, πριν από χιλιάδες χρόνια, με σκοπό την τεκνοποίηση και την καθιέρωση της πατρότητας ως πυρήνα τότε των φύλων, μορφές ωστόσο της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν, με βάση τις μεταβολές στην κοινωνία, στην ηθική, στην πολιτισμική πρόοδο.
Και φτάνουμε έτσι στις μέρες μας. Αναρωτήθηκε -και σωστά- ο Υπουργός Επικρατείας στην πρώτη πρόταση της ομιλίας του: «Γιατί παντρευόμαστε; Τι είναι τελικά ο γάμος;». Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν δεσμευόμενοι ενώπιον του εαυτού τους, του κράτους αλλά και του κοινωνικού συνόλου.
Γι' αυτό και τα νομικά συστήματα προσαρμόζονται διεθνώς, απαντώντας σε σύγχρονα πρακτικά ζητούμενα. Αναφέρω ενδεικτικά: περιουσιακά και κληρονομικά δικαιώματα, ζητήματα ιθαγένειας, ζητήματα εγκατάστασης σε μια άλλη χώρα, ζητήματα εργασιακά και φορολογικά. Όπως και επιλογές, βέβαια, πιο συμβολικές, που γίνονται ωστόσο κοινωνικά προωθητικές όταν αναγνωρίζουν σχέσεις ειλικρινείς και αληθινές.
Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση, λοιπόν, είναι και χρήσιμη αλλά και αναγκαία. Όσο χρήσιμο και αναγκαίο είναι ακόμα και σήμερα, μετά από εκτεταμένη δημόσια διαβούλευση, να εξηγηθεί ακόμα μια φορά το περιεχόμενό της, το οποίο περιεχόμενό της και τώρα εξακολουθεί, δυστυχώς, να θολώνει από διακινούμενους μύθους και υπερβολές -και δεν αναφέρομαι στην καλοπροαίρετη κριτική η οποία ασκείται σε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία.
Ξαναλέω λοιπόν ότι, πρώτον, επεκτείνουμε με το νομοσχέδιο αυτό τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που υπάρχουν, που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλλουμε καθόλου το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και ούτε βέβαια καθιερώνουμε «Γονέα 1» και «Γονέα 2».
Δεύτερον, ο νόμος τον οποίο παρουσιάζουμε και προτείνουμε στην Εθνική Αντιπροσωπεία εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Επαναλαμβάνω: απέναντι στον πολιτικό γάμο. Διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η Πολιτεία ασφαλώς και σέβεται, με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών.
Το κράτος οφείλει να προχωρεί και στις δικές του ενέργειες με πυξίδα την ισότητα απέναντι στον νόμο. Ορκιστήκαμε στο Σύνταγμα να υπηρετούμε το γενικό καλό του ελληνικού λαού. «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ». Ή, για να το πω λαϊκά: ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς. Και σε άλλες περιπτώσεις, άλλωστε, με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές οπτικές, για την επιλογή της αποτέφρωσης πιο πρόσφατα. Ακόμα και για την καθιέρωση του ίδιου του πολιτικού γάμου παλαιότερα διαφωνήσαμε.
Εξελίξεις, όμως, και τομές σημαντικές που αποδείχθηκε πως τελικά δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή. Αποτελούν πλέον αποδεκτά λειτουργικά στοιχεία της καθημερινότητάς μας. Και, βέβαια, δεν διατάραξαν τελικά ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.
Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι, μπορεί πράγματι όσα συζητούμε σήμερα να προκάλεσαν τίτλους δυσανάλογους με το αληθινό τους μέγεθος, με την επικαιρότητα να προβάλλει συχνά τη συζήτηση γύρω από τον γάμο, συχνά σε αναντίστοιχη θέση με άλλα ζητούμενα.
Ανεξάρτητα όμως με αυτό, η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις. Να ακουστούν απόψεις ειδικών, αλλά κυρίως να ακουστούν οι απόψεις που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα και οι ιστορίες κυρίως, όχι οι απόψεις, τα προσωπικά βιώματα των ίδιων των ομόφυλων οικογενειών, των παιδιών που μεγαλώνουν σήμερα σε αυτό το περιβάλλον.
Είναι, πιστεύω, απόψεις, γνώμες και εμπειρίες που παρείχαν σε όλους μας χρήσιμες διευκρινίσεις και οδήγησαν τελικά σε πολλές συγκλίσεις. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο ότι στο νομοσχέδιο αυτό τελικά συμφωνεί η πλειονότητα των πολιτών, όπως τουλάχιστον αυτή εκφράζεται στο Εθνικό Κοινοβούλιο.
Ενώ από την άλλη πλευρά, ναι, είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις, οι οποίες διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Γι' αυτό και, έστω και τώρα, καθώς σιγά-σιγά πλησιάζουμε στο τέλος της συζήτησης, είναι καλό να εξηγηθούν για ακόμα μια φορά προβλέψεις του νομοσχεδίου και σίγουρα να απαντηθούν και εύλογες ανησυχίες. Τις οποίες, ωστόσο, εύλογες ανησυχίες θέλω να τις διαχωρίσουμε από τις παράλογες κατηγορίες και κυρίως από το λόγο της μισαλλοδοξίας, που δυστυχώς ακούστηκε και σε αυτή την αίθουσα.
Μία από αυτές τις εύλογες ανησυχίες ισχυρίζεται ότι οι αλλαγές τις οποίες σήμερα συζητούμε θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το ισχύον σύμφωνο συμβίωσης. Τότε, όμως, όπως εξήγησε, πιστεύω πολύ κατατοπιστικά, και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Σκέρτσος, το μόνο το οποίο θα κάναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε ουσιαστικά δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες, για τους οποίους θα έπρεπε να προβλέπουμε νέες ειδικές προβλέψεις. Προκαλώντας μια σειρά από αλυσιδωτές νομικές αντιφάσεις με βάση τη δομή που ιστορικά έχει λάβει το οικογενειακό δίκαιο στην Ελλάδα. Και, μη το ξεχνάμε: το Σύμφωνο, το οποίο εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αποτελεί μία χαλαρή σύμβαση η οποία λύνεται μονομερώς με μία δήλωση.
Αλλά και το δεύτερο επιχείρημα, εκείνο το οποίο διακινείται γύρω από τη τεκνοθεσία, έχει κι αυτό σαθρά θεμέλια. Πρώτον, το επαναλαμβάνω, το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Εκεί το καθεστώς μένει το ίδιο, όπως ακριβώς το ίδιο μένει και το καθεστώς της υιοθεσίας, με πολύ αυστηρές προδιαγραφές για το πώς κάποιος θα γίνει τελικά υποψήφιος γονέας.
Είναι λάθος, λοιπόν, να κατασκευάζονται ψεύτικοι στόχοι μόνο και μόνο για να επιτεθούν σ' αυτούς κάποιοι με τα δικά τους πυρά. Έτσι, θα έλεγα ότι αποδεικνύονται τελείως άσφαιρες και οι προαποφασισμένες βολές τους.
Πάντως αυτό είναι το λιγότερο, το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουν οι πολίτες ακριβώς τι ψηφίζουμε σήμερα, κάτι στο οποίο θεωρώ ότι βοηθά ουσιαστικά η σημερινή κοινοβουλευτική διαδικασία. Μια διαδικασία με την οποία κορυφώνεται ένας ευρύς διάλογος, μία μακρά διαδικασία επώασης δημόσιου διαλόγου, πολλών συζητήσεων -στη δημόσια διαβούλευση κατατέθηκαν πάνω από 7.000 σχόλια και παρατηρήσεις.
Είναι, όμως, ένας διάλογος που, επαναλαμβάνω, φιλοξένησε ίσως για πρώτη φορά τις φωνές των ιδίων των ενδιαφερόμενων, αλλά και τα συμπεράσματα επιστημόνων που έχουν μελετήσει διεξοδικά τη διαχρονική εξέλιξη της οικογένειας. Αυτές οι μελέτες, αν τις διαβάσει κανείς αναλυτικά, απαντούν πλέον σε κάθε καλοπροαίρετη -επαναλαμβάνω- ένσταση γύρω από τα παιδιά.
Κατανοώ απόλυτα όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας και μπορεί να ανησυχούν ή μπορεί να προβληματίζονται για την πιθανή αρνητική αντιμετώπιση των παιδιών που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες στο σχολείο, σε καιρούς που εντείνεται η βία μεταξύ των ανηλίκων. Αλλά αυτό δεν συμβαίνει τώρα; Δεν είναι μια πραγματικότητα με τις υπάρχουσες διακρίσεις; Ακριβώς αυτές τις διακρίσεις ερχόμαστε εδώ να άρουμε.
Σήμερα πια -και θέλω να το τονίσω αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, γιατί αυτό δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης, μας το είπαν όλοι ανεξαιρέτως οι επιστημονικοί φορείς οι οποίοι ήρθαν στη Βουλή- έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα, τα οποία υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις. Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου, καθώς η φύση -και όχι εκείνοι- όρισε τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό. Ενώ από την άλλη περιβάλλονται με την ίδια αγάπη που τυπικά διαθέτει και η πυρηνική οικογένεια. Αυτό λοιπόν που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια, η στοργή μέσα σε ένα σπιτικό και όχι η μορφή του. Το μοντέλο δεν είναι ένα.
Έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου, κι είχε πολύ δίκιο, ότι «κανείς δεν έπαθε ποτέ τίποτα από πολλή αγάπη». Κανείς. Θα έλεγα μάλιστα να το σκεφτούμε αυτό, αν αναλογιστούμε ότι και σήμερα υπάρχουν οικογένειες που υπάρχει ένας γονέας, μονογονεϊκές, διαζευγμένες οικογένειες.
Θυμάστε πριν από 20, 30 χρόνια, όταν μεγαλώναμε εμείς και χώριζε ένα παιδί, την προκατάληψη με την οποία αντιμετωπίζαμε το παιδί αυτό; Και σήμερα, δυστυχώς, το διαζύγιο είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχουν οικογένειες που μεγαλώνουν τα παιδιά με τους παππούδες και τις γιαγιάδες τους.
Η λύση, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας που ήδη υπάρχει, όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν. Διαφορετικά, το μόνο το οποίο θα κάναμε είναι να διαμορφώσουμε μια πραγματικότητα στην οποία θα υπήρχαν πολίτες διαφορετικών ταχυτήτων, διαιωνίζοντας ένα στίγμα το οποίο δεν ταιριάζει ούτε στη δημοκρατία μας, ούτε στον πολιτισμό μας. Γι' αυτό και οι μεταρρυθμίσεις στον άδικο διαχωρισμό αντιτάσσουν τελικά πάντα τον δίκαιο εκσυγχρονισμό.
Όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη ως αποκλειστικό τους προνόμιο, θα πω ένα πράγμα: να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Γιατί η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί τελικά συστατικό στοιχείο της εξέλιξης, όχι προϊόν μιας κοινωνικής μηχανικής ή καθήλωσης. Είναι η μετατροπή της συντήρησης σε ακίνητο σύνθημα που μετατρέπει τελικά τη συντήρηση σε δόγμα. Αυτή η διαφορά είναι ακριβώς που κάνει τη δική μας συντηρητική παράταξη τελικά αληθινά προοδευτική.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να θυμίσω ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται και κάνει πράξη πολύ συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες συμπεριλαμβάνονται στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων, στον δρόμο πολλών εθνικών σχεδίων δράσης για τους ευάλωτους, για τα άτομα με αναπηρία, για τις γυναίκες, για τα παιδιά, όσο φυσικά και για τους ΛΟΑΤΚΙ+ συμπολίτες μας.
Η στρατηγική αυτή εκπονήθηκε το 2021, με 20 πολιτικές να έχουν ήδη εφαρμοστεί: την ποινικοποίηση των λεγόμενων «θεραπειών μεταστροφής», την κατάργηση της τόσο αναχρονιστικής -πρωτόγονης, θα έλεγα- απαγόρευσης αιμοδοσίας σε ομοφυλόφιλους, τη μάχη κατά του bullying στο σχολείο η οποία είναι συνεχής, την ένταξη και συμμετοχή διεμφυλικών ατόμων στα κρατικά προγράμματα απασχόλησης.
Ναι, ήταν τελικά η μεγάλη κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία που έκανε πράξη αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό το κόμμα, το οποίο περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας, είναι κάτι το οποίο, ναι, αναγνωρίζεται πλέον και διεθνώς.
Επειδή άκουσα κάτι σχόλια, σπεύσατε να εκφράσετε την αγανάκτησή σας και σε διάφορες ομιλίες για το καθεστώς του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας, τι έχετε να πείτε, κυρίες και κύριοι της αντιπολίτευσης, για το γεγονός ότι το περιοδικό εκείνο το οποίο είναι περισσότερο ταυτισμένο από οποιοδήποτε άλλο ως θεματοφύλακας του κράτους δικαίου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, το «Economist», κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως ως προς τον Δείκτη Δημοκρατίας, αναβαθμίζοντάς την για πρώτη φορά από το 2010 σε «ώριμη Δημοκρατία»;
Αυτά γιατί δεν τα λέτε στο Ευρωκοινοβούλιο όπου πάνε οι ευρωβουλευτές σας και ασχημονούν κατά της πατρίδας; Όταν πληρώνονται από τον Έλληνα φορολογούμενο και το μόνο που ξέρουν να κάνουν είναι να υπερψηφίζουν ψηφίσματα για να κοπούν ευρωπαϊκά χρήματα. Αυτά δεν τα λέτε, όμως. Εδώ, λοιπόν, για τα πρακτικά, κ. Φάμελλε. Να μας κουνάτε το δάχτυλο και για το κράτος δικαίου. Πάλι καλά που δεν βλέπω στην αίθουσα τους μεγάλους πρωταγωνιστές των δικών σας ημερών.
'Αρα δεν χρειάζεται, νομίζω, να πούμε περισσότερα για τη στάση της αντιπολίτευσης στο θέμα αυτό. Νομίζω ότι οι περισσότεροι Έλληνες, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, είναι τελικά περήφανοι για την πατρίδα τους και χαρούμενοι που κινούμαστε σε ένα δρόμο προόδου.
Γιατί είναι ένα ισχυρό ρεύμα αυτό το οποίο υποδέχεται τελικά σήμερα και την ουσία των αλλαγών τις οποίες θα νομοθετήσουμε, αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η κοινωνία διαθέτει πολύ μεγαλύτερη ωριμότητα, πολύ μεγαλύτερη νηφαλιότητα από αρκετά κόμματα και αρκετούς πολιτικούς.
Η κοινωνία, άλλωστε, έχει επανειλημμένα εκφράσει τις ανοιχτές της αντιλήψεις. Από το 1946, επαναλαμβάνω, το 1946, επιτρέπεται σε μόνο γονέα, σε μόνο πατέρα και προφανώς μόνη μητέρα, μόνη γυναίκα, να υιοθετήσει παιδί. Γνωρίζουμε καλά ότι τα θέματα αυτά δεν προσφέρονται για δημαγωγία.
Το ίδιο ισχύει και για το ζήτημα το οποίο συζητήθηκε εκτενώς και αναφέρομαι στην παρένθετη κύηση που, θα το ξαναπώ, είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. Είναι μία διαδικασία η οποία αφορά αποκλειστικά γυναίκες με ιατρικό πρόβλημα και πραγματοποιείται μόνο με δικαστική άδεια.
Θα ήταν καλό βέβαια να θυμηθούμε -και αναφέρομαι και στους συναδέλφους της Νέας Δημοκρατίας-, ότι η δική μας παράταξη, ναι, υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002. Με ένα σύγχρονο πλαίσιο μάλιστα, που προσάρμοσαν διαδοχικά κυβερνήσεις και το 2005, και το 2014, και το 2022.
Στις μέρες μας, λοιπόν, δεν επιτρέπεται να αγνοούνται ούτε οι αντιφάσεις οι οποίες έχουν διαμορφωθεί στην αληθινή ζωή. Όπως παιδιά, υπάρχουν σήμερα παιδιά -και αναφέρομαι στους υπερπατριώτες που έβγαλαν πύρινους λόγους κατά του συγκεκριμένου νομοσχεδίου- τα οποία γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν εγγράφονται στα ληξιαρχεία, δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα. Τι έχετε να πείτε σε αυτά τα παιδιά;
Είναι θέματα τα οποία μπορεί να είναι μεμονωμένα, ίσως να μην είχαν κεντρίσει το ενδιαφέρον του δημόσιου διαλόγου. Συνολικά όμως μια συμπεριληπτική πολιτεία πρέπει να τα προβλέπει.
Όπως είπα, λοιπόν, παρά τις εντυπώσεις οι οποίες προκλήθηκαν, η πρωτοβουλία μας είναι απλή και σαφής: στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και σε όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου, μαζί με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Ενώ στο όνομα της προστασίας των παιδιών, διαφυλάσσει τα δικά τους δικαιώματα, ανεξάρτητα από τη μορφή του οικογενειακού τους πλαισίου.
Τόσο απλά, αλλά τελικά και τόσο ανθρώπινα. Γιατί η δημοκρατία προϋποθέτει θεσμούς που εξελίσσονται και ανταποκρίνονται διαρκώς στις ανάγκες της. Ενώ και η καθημερινή λειτουργία της απαιτεί να παραμένει ακέραιος ο ιστός της.
Θα ήταν πολύ εύκολο να αναλωθούμε σε αυτή την αίθουσα σε μία ακόμα αντιπαράθεση, όμως τα θέματα δικαιωμάτων -το είπε σωστά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- είναι θέμα αρχής, δεν πρέπει να τίθεται στην κομματική διελκυστίνδα. Το ίδιο αντιπαραγωγικό θα ήταν να καυτηριάσω σκληρά την αντίπαλη άποψη, τόσο για τις στρεβλώσεις στις οποίες καταφεύγει, όσο γιατί εκεί συναντώνται τα διαφορετικά άκρα του λαϊκισμού.
Θέλησα εξ αρχής ο συγκεκριμένος διάλογος να μην φορτιστεί πολιτικά, ώστε οι νέες διατάξεις να υπηρετούν τον τελικό στόχο με μέτρο και με ισορροπία. Όπως είπε και ο Υπουργός στην ομιλία του: «ένα βήμα τολμηρό, αλλά ένα βήμα όχι παράτολμο».
Για να το πω διαφορετικά: το νομοσχέδιο αυτό έχει την επιδίωξη να ενώσει και όχι να διχάσει. Νομίζω ότι οι πιο πολλοί πολίτες σε αυτή την λογική εντάσσονται, μακριά από εντάσεις που καταλήγουν γραφικές. Διότι, πράγματι, ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα μάλλον δεν ταιριάζουν. Τέτοιες εκδηλώσεις κάνουν, δυστυχώς, πολύ παράδοξη την παράδοση και ευτυχώς όλο το τελευταίο διάστημα η κοινωνία μας απείχε από τέτοιες ακρότητες.
Υπήρξε ωριμότητα στη δημόσια συζήτηση και πιστεύω ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό για το επίπεδο της κοινωνικής μας προόδου το γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών καταδίκασε και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία, γυρνώντας την πλάτη στις υπερβολές που ακούστηκαν.
Το σημερινό κλίμα, συνεπώς, είναι τελικά μία κατάκτηση ολόκληρης της κοινωνίας. Όπως και την κυβέρνηση, άλλωστε, την απασχολούν αυτή αλλά και άλλες προτεραιότητες, που αφορούν ενδεχομένως περισσότερους και περισσότερα: το κόστος των προϊόντων, τα μέτρα για τους αγρότες, η κατάσταση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το στεγαστικό, οι αλλαγές στην παιδεία.
Αυτό δεν σημαίνει όμως, σε καμία περίπτωση, ότι δεν πρέπει να καταργούνται ανισότητες χτισμένες στο παρελθόν, με τομές ισοτιμίας που εκδηλώνονται στο παρόν. Αυτός είναι και ο λόγος που προχωρούμε στη σημερινή μεταρρύθμιση χωρίς χρονοτριβή. Όχι μόνο ως μια θεσμική συμβολή, ως μια αποδοχή της διαφορετικότητας, που σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι και στοιχείο ανθεκτικότητας, αλλά και ως μια κίνηση που ενισχύει τελικά την εσωτερική συνοχή της κοινωνίας μας. Στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε δεν πρέπει κανείς να αισθάνεται πολίτης δεύτερης κατηγορίας.
Επιτρέψτε μου να κλείσω με μια λίγο πιο προσωπική αναφορά. Έχω δεχθεί αμέτρητα μηνύματα από την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και απευθυνόμενος στα χιλιάδες μέλη της θέλω να πω ότι αναγνωρίζω απόλυτα τι έχουν περάσει, τι πέρασαν και τι περνούν στο πέρασμα πολλών γενεών. Κρυμμένοι όταν η ίδια η φύση τους αποτελούσε ποινικό αδίκημα. Καταπιεσμένοι από την οικογένεια, το κοινωνικό περιβάλλον στα χωριά και στις πόλεις τους. Πολιορκημένοι από πικρόχολα σχόλια και στερεότυπα.
Ήταν, ας μην κοροϊδευόμαστε, τα παιδιά ενός «κατώτερου θεού». Στη δεκαετία του '80, δεκαετία που εγώ προσωπικά μεγάλωσα, ενηλικιώθηκα, τη θυμάμαι καλά, το στίγμα τους έγινε διπλό με την κατάρα του HIV. Για να γίνει τελικά διπλό και το περιθώριο της ζωής τους.
Για όλους αυτούς, λοιπόν, σήμερα αλλά και για κάθε δημοκράτη πολίτη η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς. Γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα μεταξύ μας καταργείται, για να γίνει γέφυρα συνύπαρξης σε μια ελεύθερη πολιτεία με ελεύθερους πολίτες.
Κλείνω λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, επικαλούμενος πρώτα -και σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας, να τους θυμίσω, να μας θυμίσω- τι έλεγε η δική μας η ιδρυτική διακήρυξη που γράφτηκε πριν από 50 χρόνια: «Να θεωρεί πάντα όλους τους πολίτες όχι μόνο ίσους απέναντι των νόμων αλλά και με ίσα δικαιώματα». «Να συντηρεί από την παράδοση» -έλεγε η δική μας ιδρυτική διακήρυξη- «μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα». Και, τέλος, «να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες και διαρκώς εξελισσόμενες συνθήκες».
Σ' αυτή την κατεύθυνση θεωρώ, κυρίες και κύριοι, ότι μπορούμε να συναντηθούμε όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού εκσυγχρονισμού και του ευρωπαϊκού προσανατολισμού. Με την τελική ψήφο μας να δίνει και το μέτρο της φιλελεύθερης δημοκρατίας, εντάσσοντας τον καθένα μας στο μέτωπο του χθες ή του αύριο και αποδεικνύοντας αν πραγματικά σε αυτή την αίθουσα θέλουμε να εκπροσωπούμε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Από την άποψη αυτή η στάση μας, η στάση της καθεμιάς και του καθενός ξεχωριστά, αποκτά ένα βάρος ιστορικό. Γι' αυτό σας καλώ να τη μετατρέψουμε σε ένα μήνυμα αλήθειας και κατανόησης, στη θέση των μύθων και της παρανόησης, λέγοντας «ναι» στη δικαιοσύνη, «ναι» στην ισοτιμία, «όχι» στη μισαλλοδοξία, επιλέγοντας τον αρμονικό συγκερασμό από τον άγονο διαχωρισμό και τελικά τη δημιουργική ενότητα από την κάθε είδους τοξικότητα.
Σας καλώ αυτό το βήμα να το κάνουμε όλες και όλοι μαζί.
Σας ευχαριστώ.
Τοποθέτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απάντηση στον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Κύριε Φάμελλε, σχεδόν δάκρυσα με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Αλλά πρέπει να φρεσκάρω λίγο τη μνήμη σας σχετικά με τον τρόπο με τον οποίον εσείς διαχειριστήκατε τα ζητήματα τα οποία συζητούμε σήμερα.
Αναφερθήκατε στο γεγονός ότι, πράγματι, εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης, αλλά αποκρύψατε την πραγματική αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε στη νομοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο. Η αλήθεια, κ. Φάμελλε, είναι πολύ απλή, έχει όνομα: Πάνος Καμμένος.
Γι' αυτό δεν τολμήσατε να προχωρήσετε, διότι γνωρίζετε πολύ καλά ότι ήσασταν σε μία ισορροπία «τρόμου» με τον λαϊκιστή εταίρο σας, που δεν σας επέτρεπε τελικά να προχωρήσετε μία μεταρρύθμιση που στα λόγια την πιστεύατε, αλλά έπρεπε να έρθει μια κεντροδεξιά φιλελεύθερη παράταξη να έχει το θάρρος να την υλοποιήσει.
Κι όταν αναφέρομαι σε θάρρος, ναι, κ. Φάμελλε, εγώ από τη στιγμή που πρότεινα αυτή τη μεταρρύθμιση στο κόμμα μου είπα ότι ως Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεσμεύομαι από την παράδοση αυτής της παράταξης -και δεν είστε εσείς σίγουρα αυτός που θα υποδείξετε πώς λειτουργεί η Νέα Δημοκρατία- να επιτρέπουμε στους βουλευτές μας να ψηφίζουν κατά συνείδηση σε τέτοιου είδους ζητήματα. Αυτό κάναμε πάντα, δεν περιμέναμε εσάς για να το κάνουμε τώρα.
Έίπα μάλιστα ότι πράγματι μπορεί να φαίνεται παράδοξο σε κάποιους ένα κεντροδεξιό συντηρητικό κόμμα να έρχεται και να προτείνει μία τέτοια τολμηρή, προοδευτική μεταρρύθμιση. Αγωνίστηκα να πείσω όσο το δυνατόν περισσότερους βουλευτές μου να ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και θα σεβαστώ απόλυτα την ετυμηγορία των βουλευτών μου και την τελική απόφαση την οποία θα λάβουν ο καθένας ξεχωριστά, είτε ψηφίζοντας το νομοσχέδιο είτε απέχοντας, είναι μία στάση απολύτως αποδεκτή όπως γνωρίζετε.
Για να δούμε και πόσοι θα απέχουν από εσάς, κ. Φάμελλε, μην έχουμε καμία άλλη έκπληξη το βράδυ και το ενδιαφέρον αντί να στρέφεται στη Νέα Δημοκρατία στραφεί σε εσάς και στο τι θα κάνει ο κ. Πολάκης τελικά, τον οποίον έχετε περίπου απειλήσει με διαγραφή.
Εγώ δεν απείλησα κανέναν με διαγραφή, ούτε έβαλα κομματική πειθαρχία. Ως ένα δημοκρατικό κόμμα άφησα τους βουλευτές μου ελεύθερους, προσπάθησα να τους πείσω με μια σειρά από επιχειρήματα. Ήξερα εξ αρχής ότι δεν μπορούσα να τους πείσω όλους, γι' αυτό και πολύ ανοιχτά και δημόσια είπα ξεκάθαρα ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν μπορεί να περάσει μόνο με τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας.
Κατά συνέπεια, ζήτημα συνοχής της κυβερνητικής πλειοψηφίας δεν υφίσταται. Εξάλλου, έχετε πάντα στα χέρια σας τη δυνατότητα, κ. Φάμελλε, να καταθέσετε μια πρόταση δυσπιστίας και να διαπιστώσετε πόσο αρραγής τελικά είναι η ενότητα της Κοινοβουλευτικής μας Ομάδας.
Από εκεί και πέρα, βέβαια, δεν είναι τυχαίο ότι αντιδράσεις στο νομοσχέδιο αυτό υπάρχουν σε όλα τα κόμματα. Για το ΠΑΣΟΚ δεν μιλήσατε. Για να δούμε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τελικά δεν θα ψηφίσουν το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Και περιμένω να ακούσω και τον αρχηγό σας να τοποθετείται, γιατί μέχρι στιγμής μου έχει κάνει εντύπωση, συνολικά στο ζήτημα αυτό, η εκκωφαντική του σιωπή. Κάποιοι από εμάς είχαμε το θάρρος να βγούμε και να υπερασπιστούμε τις απόψεις μας. Κάποιοι άλλοι κρύβονται, μη τυχόν και ενοχλήσουν ένα μέρος του παραδοσιακού κομματικού σας ακροατηρίου.
Όμως η πραγματικότητα είναι ότι, με τη στήριξη περισσότερων του ενός κόμματος, φαίνεται ότι σήμερα το βράδυ το νομοσχέδιο αυτό θα είναι νόμος του κράτους. Και απέναντι στους συμπολίτες μας οι οποίοι πραγματικά ενδιαφέρονται -και πολλοί μπορεί να παρατηρούν και να ακούν αυτή τη συζήτηση με συγκίνηση- τους αρμόζει κάτι περισσότερο από το να μετατρέψουμε αυτή τη συζήτηση σε μια συνηθισμένη κομματική αντιπαράθεση.
Θα είναι μια μεγάλη επιτυχία της Εθνικής Αντιπροσωπείας εφόσον το σημερινό νομοσχέδιο ψηφιστεί. Και τελικά, φυσικά, η Ιστορία θα γράψει και θα καταγράψει αυτούς που το ψήφισαν, αυτούς που απείχαν και αυτούς οι οποίοι το καταψήφισαν.
Ήθελα μόνο να αναφέρω, και νομίζω ότι έχει αυτό ένα ενδιαφέρον, βλέποντας και μελετώντας άλλες χώρες που προχώρησαν πριν από εμάς σε μια τέτοια νομοθετική πρωτοβουλία, ουκ ολίγοι βουλευτές οι οποίοι καταψήφισαν -αναφέρομαι, παραδείγματος χάρη, σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ή βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία-, ερωτηθέντες κάποια χρόνια μετά αναγνώρισαν ότι έκαναν λάθος τελικά που καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Το λέω αυτό μόνο προς καταγραφή και -νομίζω το γνωρίζουν και οι συνάδελφοι- πέραν των δημόσιων τοποθετήσεών μου δεν έχω επιχειρήσει να επηρεάσω κανέναν συνάδελφο προς τη μια ή προς την άλλη κατεύθυνση.
Αλλά θα είναι ένα σημαντικό βήμα δημοκρατίας αυτό το οποίο θα κάνουμε σήμερα ως Εθνικό Κοινοβούλιο και νομίζω ότι για μια φορά καλό είναι να το χαιρετίσουμε και να δεχθούμε ότι μπορούμε να διαμορφώνουμε και συναινέσεις και συγκλίσεις οι οποίες ξεπερνούν τα στενά κομματικά όρια.
Δεν θέλω να χαλάσω το κλίμα της συζήτησης κάνοντας εκτενείς αναφορές στα θέματα του κράτους δικαίου. Θα πω μόνο το εξής, κ. Φάμελλε: Κοιτάξτε να δείτε, ο τελικός κριτής της ποιότητας του κράτους δικαίου σε μία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι ούτε το Ευρωκοινοβούλιο, ούτε οι «Reporters United», ούτε ο «Economist». Είναι η έκθεση κράτους δικαίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία και επισημαίνει διαρκή πρόοδο της Ελλάδος στα θέματα του κράτους δικαίου. Δεν είμαστε μία τέλεια Δημοκρατία. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι. Είναι υποδείξεις τις οποίες λαμβάνουμε υπόψιν πάρα πολύ σοβαρά, φροντίζουμε να τις διορθώσουμε και προσβλέπουμε στην επόμενη ετήσια έκθεση του κράτους δικαίου να έχουμε προοδεύσει κι άλλο σ' αυτή την κατεύθυνση.
Τώρα, για την εργαλειοποίηση των θεμάτων αυτών από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενόψει ευρωεκλογών, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να πω πολλά πράγματα. Η Ιστορία όμως θα γράψει, κ. Φάμελλε, και θα θυμηθεί τους Έλληνες -το τονίζω- ευρωβουλευτές οι οποίοι ψήφισαν υπέρ ενός ψηφίσματος το οποίο ζητά από την Ευρώπη να κόψει χρηματοδοτήσεις στην Ελλάδα, το οποίο εσείς υποκινήσατε. Εσείς το συγγράψατε, εσείς το προωθήσατε, εσείς το υπερασπιστήκατε, εσείς το επικαλείστε. Το δικό σας όνομα και τα ονόματα των δύο δικών σας ευρωβουλευτών θα είναι ταυτισμένα με αυτή την προσπάθεια την οποία κάνετε.
Δεν είναι καινούργια, ξέρετε, αυτή η προσπάθεια την οποία κάνετε, να παρουσιάσετε μία Ελλάδα τελείως διαφορετική από αυτή την οποία βλέπει η πλειοψηφία των Ελλήνων και η πλειοψηφία των Ευρωπαίων. Θέλω να θυμίσω ότι αυτή ήταν και η στρατηγική σας πριν από τις εθνικές εκλογές. Είδαμε τα αποτελέσματα, δεν πήγε καλά αυτό για εσάς. Λοιπόν, επιμένετε στην ίδια στρατηγική: διασύρετε τη χώρα σε κάποιους στο εξωτερικό. Δεν νομίζω ότι τα παίρνουν και πολύ στα σοβαρά οι πιο πολλοί σοβαροί παρατηρητές αυτά τα οποία λέγονται και αυτά τα οποία γράφονται.
Και βέβαια τώρα, αν αρχίσω να θυμάμαι τη δική σας εποχή και να αναρωτιέμαι: άραγε όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές, πρωτοστατούσης αυτής της συμπαθούς Ολλανδής κυρίας -η οποία απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι τώρα όχι κόμμα δεν έχει, χώρα δεν έχει να πολιτευτεί, πάει και πολιτεύεται στο Βέλγιο γιατί δεν βρήκε καν κόμμα στην Ολλανδία να πολιτευτεί-, όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές πού ήταν όταν πηγαίνατε δημοσιογράφους στο αυτόφωρο με τις χειροπέδες επί δικών σας ημερών; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν στήνατε την υπόθεση Novartis, πού ακριβώς ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν επιχειρούσατε να χειραγωγήσετε το τηλεοπτικό τοπίο με τις τέσσερις τηλεοπτικές άδειες, πού ήταν; Όλοι αυτοί οι ευρωβουλευτές όταν καταδικάστηκε ο κ. Παππάς 13-0 για παράβαση καθήκοντος, πού ακριβώς ήταν, κ. Φάμελλε; Πού ήταν; Δεν τα πήραν χαμπάρι τότε;
Οπότε ας μην κοροϊδευόμαστε σχετικά με την πολιτική υποκίνηση αυτών των ψηφισμάτων.
Κι επειδή κάνατε μία αναφορά πάλι στον κ. Μπακογιάννη και στο τι μπορεί να συμβεί στις δημοτικές εκλογές, δεν μπορώ να μην το σχολιάσω αυτό. Αλλά εδώ τέως δικός σας ευρωβουλευτής βγήκε και είπε δημόσια ότι ο κ. Κασσελάκης «μπορεί να κερδίσει τις ευρωεκλογές», διότι νόμιζε ότι «οι ευρωεκλογές διεξάγονται σε δύο γύρους».
Προσγειωθείτε επιτέλους στην πραγματικότητα, σοβαρευτείτε και ελάτε να κάνουμε εδώ μια σοβαρή συζήτηση, όπως αρμόζει σε όλους αυτούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για το τελικό αποτέλεσμα της σημερινής ψηφοφορίας.
Νομοτεχνικές βελτιώσεις από τον υπουργό Επικρατείας Άκη Σκέρτσο
Νομοτεχνικές βελτιώσεις επί τη βάση των συστάσεων της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής, στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
Μεταξύ αυτών και νομοτεχνική βελτίωση στο άρθρο 12 του νομοσχεδίου, το οποίο προσδιορίζει τις εξουσιοδοτικές διατάξεις προς το υπουργείο Εσωτερικών, για την εφαρμογή του νόμου.
Βάσει της ανακοίνωσης του υπουργού Επικρατείας, προστίθεται εδάφιο που ορίζει ότι με απόφαση του υπουργού Εσωτερικών θα ρυθμιστούν τα θέματα κτήσης δημοτικότητας, στις περιπτώσεις κοινού τέκνου ομόφυλων συζύγων, τέκνο που γεννήθηκε χωρίς γάμο των ομόφυλων γονέων του, παράλειψης δήλωσης, σχετικά με τον δήμο, καθώς και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα για την εφαρμογή του άρθρου 15 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων (σσ κτήση δημοτικότητας), σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου.
Αντώνης Σαμαράς: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα - Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων
«Σήμερα λίγο πριν από μία σημαντική ψηφοφορία κατά συνείδηση θα σας ζητήσω να ξεχάσετε όλα τα άλλα και να ακούσετε τη συνείδησή σας. Δεν θέλω να αντιδικήσω με κανένα, ούτε να χαϊδέψω αυτιά», ανέφερε ο Αντώνης Σαμαράς στη Βουλή.
«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε και σήμερα οι «πράσινες» συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος», συνέχισε.
Είπε, ότι βλέπουμε επίκληση ψευδεπίγραφη για ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και απειλητική. Δηλαδή «μη μιλάτε, τα κεφάλια μέσα», ανέφερε σχετικά. Ανέφερε ότι ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι ό,τι σκαρφιστεί κανείς να το διεκδικήσει.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο δεύτερος λόγος που καθιστά επικίνδυνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι ο γάμος προσφέρει παραπάνω από το σύμφωνο συμβίωσης το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. «Και το παιδί έχει δικαίωμα σε γονείς και των δύο φύλων. Φυσικά η μοίρα και η ζωή στερεί κάποιες φορές αυτό το δικαίωμα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τους το στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν έρχεται το ίδιο το κράτος και παραχωρει παιδιά σε τεκνοθεσία σε παιδιά του ίδιου φύλου, τότε η ίδια Πολιτεία τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα να έχουν και μάνα και πατέρα παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα του παιδιού.
Για τα παιδιά που ήδη ζουν με ομόφυλα ζευγάρια και τύχει να φύγει από τη ζωή ο ένας από τους δύο είπε ότι αυτό είναι το πιο προσχηματικό επιχείρημα γιατί αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και πως αυτό το ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός.
«Επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν μπορείς κανείς να τα υποκαταστήσει. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνεται σε σχέσεις που δεν συνδέονται με την μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά; Μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες», συμπλήρωσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα υπάρχουν ευρύτερες βέβαιες επιπτώσεις. Κάποιοι, είπε, θα καταφύγουν στα δικαστήρια και θα ζητήσουν να αντικατασταθεί ο τίτλος πατέρας μάνα από γονέας 1 και γονέας 2. Το ζητάει, είπε, ήδη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και έχει ήδη συμβεί στη Γαλλία.
«Το λέει ρητά η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Αφήστε που ήδη συμβαίνει εδώ σε σχολεία, πράγμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς. Ας έχουμε υπόψη μας τι ψηφίζουμε. Κάποιοι θα ζητήσουν να διδάσκεται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι πιο ιδιαίτερο, πράγμα που θα εξοργίσει εκατομμύρια γονείς», συνέχισε.
Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι ο καθένας βλέπει τι γίνεται στην Αμερική. «Ακούω το δήθεν επιχείρημα ότι δεν θα μπει στο νομοσχέδιο το γονέας 1 και το γονέας 2. Δεν το προβλέπει αλλά δεν το εμποδίζει. Ανοίγει κερκόπορτα», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ, αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό. «Θα έχουμε παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια όπου θα χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα ως αναπαραγωγική μηχανή. Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Κερκόπορτα και αυτό κι ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», σημείωσε.
Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο».
«'Ακουσα κάποιους να λένε ότι ο γάμος των ομοφύλων και η τεκνοθεσία είναι δέσμευση της παράταξης. Στο πρόγραμμα αναφερόμαστε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε ο,τιδήποτε καθένας διεκδικεί ως δικαίωμά του. Ακόμα στα πιο αναλυτικά κείμενα της ΝΔ υπάρχει κάποια αναφορά στο γάμο με φράσεις όπως «ενδεχομένως» και «ίσως». Η ΝΔ έχει ήδη εκφραστεί και υπό την παρούσα ηγεσία της το 2018 κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Τότε δεν δεχτήκαμε την αναδοχή και τώρα δεχόμαστε την ίδια την τεκνοθεσία», πρόσθεσε.
Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι κατά τη δημόσια συζήτηση κάθε αντίθετη άποψη αντιμετωπίστηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Εναντίον του νομοσχεδίου είναι και το ΚΚΕ. Είναι ακροδεξιό το ΚΚΕ; Ομοφοβικός ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας; Δεν είναι σκοταδισμός και παπαδαριό η ελληνική εκκλησία, πιστεύεις δεν πιστεύεις. Η πολιτεία είναι διακριτή από την Εκκλησία. Δεν μπορεί να απαξιώνουμε μια Εκκλησία που κράτησε όρθιο το έθνος μας», επισήμανε.
«Ο Στέλιος ο Ράμφος βγήκε και τοποθετήθηκε εναντίον του νομοσχεδίου. Ομοφοβικός και ο Ράμφος; Υπήρξαν και αντίστοιχα πρόσωπα από την Αριστερά. Ακραίος σεξιστής και ο Πανούσης; Ή μήπως έχει δίκιο ο δημοφιλής Δημήτρης Σταρόβας που είπε ότι ζούμε το μπούλινγκ της αντίθετης άποψης. Ακραίος και εγώ που δεν θα το ψηφίσω, που έστειλα σιδηροδέσμια τη Χρυσή Αυγή και μετά κάποιοι πέντε χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να διεξαχθεί η δίκη; Ακραίος κι εγώ.. Όταν τέτοια πρόσωπα υφίστανται τέτοιο μπούλινγκ φαντάζεστε τι συμβαίνει με κανονικούς βουλευτές. Έγιναν και φροντιστήρια. Ειπώθηκε πως πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επειδή ανήκουμε στη Δύση. Επειδή εγώ πάλεψα να ανήκουμε στη Δύση και το πλήρωσα πριν λίγα χρόνια θα πω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη Δύση με τις παθογένειές της», πρόσθεσε.
«Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό και κάθε μόδα που μας έρχεται. Δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια πχ για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια. Έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως όλοι οι ομοφυλόφιλοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις των ΛΟΑΤΚΙ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.
«Μήπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών είναι ένα μέτρο εκσυγχρονισμού των κοινωνιών που πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθήσουμε; Την απάντηση την έδωσε ο Στέλιος ο Ράμφος που είπε ότι υπάρχουν στην Ολλανδία σωματεία παιδόφιλων. Οπότε δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι αποφασίζουν. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε σε βάρος αθώων παιδιών και πάντως όχι με τις ψυχές αγέννητων παιδιών. Αυτό που μας ζητείτε να ψηφίσουμε άμεσα αφορά ελάχιστους, αλλά οι ουσιαστικές του επιπτώσεις αφορούν τους πάντες. Ανοίγει την πόρτα να συμβούν πράγματα που δεν τα θέλει η κοινωνία. Κοιτάξτε τι γίνεται στις άλλες δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες χάνοντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που τους εκπροσωπούν», συνέχισε.
«Από το 1977 σε αυτή τη Βουλή έχω δει πολλές ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν ως τομές και μετά ξεχάστηκαν ή απέτυχαν. Ποτέ δεν είδα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση, όπως ζούμε σήμερα. Τόσο ζοφερό για την ίδια την Ευρώπη και τόσο τραυματικό για τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Σε αυτές τις θεωρίες αποδόμησης των πάντων οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό. Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας και του πατέρα. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω», ανέφερε.
Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγοντας είπε ότι η ψήφος των βουλευτών σήμερα ακουμπάει τη συνείδηση , τη ψυχή και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.
Ντόρα Μπακογιάννη: Η ατμομηχανή για την εμβάθυνση της δημοκρατίας και της ισότητας ξεκίνησε
«Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα. Για κάποιους από μας, που είναι τριάντα χρόνια στη Βουλή αυτή, και έχουν ζήσει την εξέλιξη της κοινωνίας όλα αυτά τα τελευταία χρόνια, είναι ιστορική μέρα, διότι σήμερα, με μεγάλη πλειοψηφία, η Βουλή αυτή εμβαθύνει τη δημοκρατία μας. Δίνει ίσα δικαιώματα σε ανθρώπους που μέχρι τώρα τα στερούντο. Δίνει προστασία σε παιδιά τα οποία μέχρι τώρα ήταν αόρατα, για το ελληνικό κράτος», ανέφερε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα Μπακογιάννη, στη συζήτηση για την ισότητα στον γάμο.
«Είναι τεράστιο κεκτημένο ότι σε αυτό το νομοσχέδιο, τα μεγάλα κόμματα συμφωνούν για την υπερψήφισή του. Είναι κεκτημένο για τη Βουλή των Ελλήνων. Και δεν χρειάζονται οι περιττές μικρότητες, "όχι, ήταν δική μας η άποψη", "όχι, ήταν δική σας η άποψη", "όχι, εμείς το είπαμε πρώτοι", "όχι, εμείς το είπαμε δεύτεροι". Όλα αυτά είναι περιττά. Η ουσία μετράει και στην ουσία συμφωνούμε. Συμφωνήσαμε να δώσουμε αυτά τα δικαιώματα τα οποία τα αργήσαμε, αλλά σήμερα τα δίνουμε», είπε η βουλευτής της ΝΔ και σχολίασε και τη στάση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο, λέγοντας: «Ποτέ δεν σας είδα τόσο αμήχανους, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΚΚΕ. Δηλαδή, πρώτη φορά είδα τον κ. Κουτσούμπα τραγικά αμήχανο και τον είδα αμήχανο, γιατί είναι δύσκολη η θέση σας. Είναι πολύ δύσκολο να είσαι κομμουνιστικό κόμμα, και να έρχεσαι στη συνέχεια της καταψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης, να καταψηφίζεις και τον γάμο σήμερα, αλλά να θέλεις να πείσεις το πανελλήνιο ότι τελικά το κάνεις αυτό και είσαι και οπαδός των ομόφυλων ζευγαριών. Δύσκολος ο ρόλος...».
Η Ντόρα Μπακογιάννη αναφέρθηκε και στους βουλευτές της συμπολίτευσης.
«Είμαι ευτυχής για το κόμμα μου. Τη Νέα Δημοκρατία. Διότι αυτό το νομοσχέδιο, θα το παραδεχθείτε κι εσείς, έστω και με πόνο, το φέρνει η μεγάλη φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Είναι εύκολο για τη Νέα Δημοκρατία; Όχι. Δεν είναι καθόλου εύκολο. Είναι δύσκολο, γιατί εμείς, ναι, είμαστε ένα κεντροδεξιό κόμμα και ναι, έχουμε ανθρώπους οι οποίοι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα, και δεν είναι ντροπή ότι δεν είναι έτοιμοι να κάνουν αυτό το βήμα. Και είναι προς τιμήν του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ότι δεν επέβαλε κομματική πειθαρχία. Διότι εάν είχε επιβάλλει κομματική πειθαρχία, οι βουλευτές θα κρυβόντουσαν πίσω από την κομματική πειθαρχία. Σήμερα ο καθένας έχει την ευθύνη της ψήφου του και επειδή κάποιοι από εμάς, εδώ και πολλά χρόνια παλεύουμε γι΄ αυτό το αυτονόητο δικαίωμα, σας λέω ότι και αυτό δεν είναι καθόλου δεδομένο. Και εμένα δεν θα μου κάνει καμία εντύπωση εάν κάποιοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ δεν ψηφίσουν, εάν κάποιοι συνάδελφοι του ΣΥΡΙΖΑ δεν ψηφίσουν. Και ούτε θα σας ψέξω ποτέ γι΄ αυτό. Γιατί αυτό το νομοσχέδιο, πράγματι, περνάει έτσι στην κοινωνία. Από εκεί και πέρα όμως, η μεγάλη πλειοψηφία, σήμερα στη Βουλή των Ελλήνων, αποδέχεται αυτή τη νέα πραγματικότητα».
«Εγώ είμαι μια από τις τέσσερις, μια από τις 27 και μια σήμερα από την πλειοψηφία. Δεν είναι τεράστια υπόθεση αυτό; Θα πρέπει να πανηγυρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ επειδή εμείς οι 27 κάποτε στηρίξαμε το Σύμφωνο Συμβίωσης, όταν ο Καμμένος δεν το ήθελε; Καλά κάναμε. Διότι δώσαμε τη μάχη γι' αυτό το πιστεύουμε. Και αυτό το οποίο πιστεύουμε καθυστέρησε αλλά ήρθε σήμερα και σήμερα είναι εδώ», είπε η βουλευτής της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Για εμένα είναι διπλά σημαντικό. Με ξέρετε. Πιο παραδοσιακή από μένα πεθαίνεις. Παιδιά, εγγόνια, ονειρεύομαι να δω τις εγγονές μου νύφες. Όλα αυτά. Παρά ταύτα, όλη μου τη ζωή είχα φίλους στη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και αν του Κυριάκου η γενιά έζησε το '80, η δικιά μου η γενιά έζησε εποχές μαύρες. Έζησε εποχές που φίλοι μας χρειαζόντουσαν τη δική μας προστασία για να βγουν έξω. Έζησα εποχές που στιγματιζόσουνα στην Κρήτη αν ήσουν διαφορετικός. Αυτό που κάνουμε λοιπόν σήμερα από τη Βουλή, δεν είναι μόνο η προστασία των παιδιών. Είναι και ένα μήνυμα προς όλους, ότι αν υποφέρει η κοινωνία, υποφέρει από ρατσιστικές αντιλήψεις, από ομοφοβία, από κακία. Περισσεύει και περίσσεψε και στη Βουλή ο ρατσιστικός λόγος σήμερα. Κανονικά θα έπρεπε να κινηθούν οι διαδικασίες του νόμου, τον οποίο έχουμε ψηφίσει, για τον ρατσιστικό λόγο».
Αναφερόμενη σε όσα αλλάζει το νομοσχέδιο στην καθημερινότητα των παιδιών ομόφυλων ζευγαριών, η Ντόρα Μπακογιάννη, είπε:
«Σήμερα τα παιδιά των ομόφυλων ζευγαριών υπάρχουν. Αυτά τα παιδιά έχουν ανάγκη από ένα πράγμα: από αγάπη. Δεν έχει σημασία ποιος τους τη δίνει. Αν είναι άσπρος, μαύρος, κόκκινος ή κίτρινος. Δεν έχει σημασία αν είσαι μορφωμένος ή αμόρφωτος, δεν έχει σημασία αν είσαι πλούσιος ή φτωχός. Τα παιδιά χρειάζονται συναισθηματική σταθερότητα. Αυτό το δικαίωμα η ελληνική Πολιτεία τους το στερούσε. Επέτρεπε στον έναν να υιοθετήσει και δεν επέτρεπε στους δύο. Δεν επέτρεπε δηλαδή να πάρουν διπλή στήριξη, διπλή ασφάλεια».
Η βουλευτής της ΝΔ απευθύνθηκε τέλος, σε όλους τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν το νομοσχέδιο και τους συναδέλφους της μαζί στη ΝΔ.
«Σήμερα είμαι ιδιαιτέρως ευτυχής για τη δημοκρατία στο κόμμα μου, που είδαμε και πάθαμε να την αποκτήσουμε παρεμπιπτόντως. Ευτυχής γιατί οι συνάδελφοι από όλα τα κόμματα ψηφίζουν. Δυστυχής για τον ρατσιστικό λόγο που ακούστηκε. Αλλά είμαι σίγουρη ότι η ατμομηχανή για την εμβάθυνση της δημοκρατίας ξεκίνησε σήμερα, η οποία πράγματι νομοθετεί για λίγους, πεντακόσιους, εξακόσιους, όσοι είναι, αλλά η ποιότητα της δημοκρατίας κρίνεται από την υπεράσπιση των μειονοτήτων, δεν κρίνεται μόνο από την εμπέδωση των πλειοψηφικών αξιών. Κρίνεται για το αν είσαι εδώ και είσαι αποφασισμένος να διορθώσεις την αδικία, έστω και για τον έναν. Είμαι περήφανη για όλους εσάς που θα ψηφίσετε και περήφανη και γι΄ αυτούς που δεν θα ψηφίσουν αλλά σε δέκα χρόνια θα λένε "καλά κάνατε!"», είπε η βουλευτής της ΝΔ.
Κυριάκος Πιερρακάκης: Δίνουμε το χέρι σε συμπολίτες μας, αντί να τους κουνάμε το δάχτυλο
«Κάποιοι από μας μπήκαμε στην πολιτική, αποφασισμένοι ότι θα κληθούμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, ο καθένας με βάση την αυτοτοποθέτησή του, το είναι του και τις βαθιά εδραιωμένες πεποιθήσεις του. Είναι, εκ των πραγμάτων, μια από αυτές τις στιγμές. Η κυβέρνηση δεν διστάζει να φέρει, προς ψήφιση, ένα νομοσχέδιο που αποκαθιστά μια αδικία και μέσω του οποίου δίνουμε το χέρι σε συμπολίτες μας, αντί να τους κουνάμε το δάχτυλο», ανέφερε ο Κυριάκος Πιερρακάκης, υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, σε παρέμβασή του, στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια για την ισότητα στον πολιτικό γάμο. Ο υπουργός Παιδείας κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, «κυρίως, γιατί η ασφάλεια, η σταθερότητα και ευτυχία κάθε παιδιού είναι υποχρέωση». Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι η θεσμική αναγνώριση της ισότητας δικαιωμάτων των παιδιών συνιστά αντίδοτο και η εξάλειψη των διακρίσεων στα σχολεία είναι προφανώς, προτεραιότητα στο υπουργείο Παιδείας.
Σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία του δυτικού κόσμου, δεν έχει πολλές φορές κανείς την ευκαιρία να νομοθετήσει, υπέρ της άρσης των διακρίσεων και της επέκτασης των δικαιωμάτων, ανέφερε ο υπουργός Παιδείας για να σημειώσει, υπό το πρίσμα αυτό, ότι «η συνεδρίαση αυτή έχει των πραγμάτων ιστορικών χαρακτήρα».
«Η άρση των διακρίσεων και η επέκταση των δικαιωμάτων είναι σε δύο γραμμές, η ιστορία της δύσης στην οποία ανήκουμε. Το αποτέλεσμα είναι ότι μέσω όλης αυτής της διαχρονικής επέκτασης των δικαιωμάτων, που έχουν όλα τα ελαττώματα και όλα τα προβλήματα που μπορεί να τις χαρακτηρίζουν, οι κοινωνίες και δημοκρατίες στις οποίες ζούμε σήμερα είναι πολύ καλύτερες από εκείνες του παρελθόντος, γιατί οι πολίτες απολαμβάνουν πολύ περισσότερα δικαιώματα, πολύ περισσότερες ελευθερίες», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης και πρόσθεσε ότι κάθε ηθικό θέμα θα πρέπει να το αξιολογεί κανείς βλέποντας τον εαυτό του στη θέση του οποιουδήποτε άλλου και να κρίνει την εξέλιξη, με βάση εκείνο το σενάριο, για οποιαδήποτε απόφαση. «Είναι ο ηθικός κανόνας, να βάζεις τον εαυτό σου στη θέση του άλλου, η ενσυναίσθηση, ως ηθική αξία», είπε ο υπουργός Παιδείας και, υπό την έννοια αυτή, τόνισε ότι το ηθικό πρόσημο και η αξία αυτού του νομοσχεδίου είναι αυταπόδεικτη.
Ο υπουργός επισήμανε ότι από το 1946, άνδρες μόνοι και γυναίκες μόνες υιοθετούν και μεγαλώνουν παιδιά. Κάποιοι από αυτούς, στη συνέχεια μπορεί να ζήσουν με ανθρώπους διαφορετικού φύλου, επικυρώνουν τη σχέση τους, κατοχυρώνουν τα παιδιά τους με ένα γάμο, και κάποιοι άλλοι μπορεί να ζουν και να μεγαλώνουν τα παιδιά τους με άτομα του ιδίου φύλου, όμως ελλείψει της δυνατότητας του πολιτικού γάμου, δεν έχουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους πρόσβαση σε κρίσιμα δικαιώματα.
«Η θεσμοθέτηση της ισότητας στον πολιτικό γάμο, έρχεται να προσφέρει στα παιδιά αυτά αστικά δικαιώματα και την ίδια νομική προστασία, με την οποία μεγαλώνουν τα παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών. Δεν μπορούμε να δείξουμε αδιαφορία στα παιδιά αυτά», είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο πυρήνας του προβλήματος που επιλύουμε είναι ότι δεν θέλουμε τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες και στερούνται της νομικής υποχρέωσης, ως προς τον έναν γονέα, να συνεχίσουν να είναι εκτεθειμένα σε κινδύνους-αν χαθεί ο αναγνωρισμένος γονιός, τα παιδιά καταλήγουν στο ίδρυμα-είπε ο υπουργός Παιδείας.
Ιδίως για τον τομέα ευθύνης του, ο κ. Πιερρακάκης είπε ότι «το μπούλινγκ, που υφίστανται αυτά τα παιδιά στο σχολείο, θα λειανθεί, αν πάψει η κοινωνία μας να τα αντιμετωπίζει διαφορετικά. Η θεσμική αναγνώριση της ισότητας δικαιωμάτων των παιδιών συνιστά αντίδοτο και η εξάλειψη των διακρίσεων στα σχολεία είναι προφανώς, προτεραιότητα στο υπουργείο Παιδείας», γιατί ο εκφοβισμός εξαπλώνεται εκεί που νομιμοποιείται η ύπαρξη των προκαταλήψεων και ο ισχυρότερος ρυθμιστικός θεσμός δεν είναι άλλος από το κράτος.
Ο υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού αναφέρθηκε και στην Εκκλησία, λέγοντας:
«Οι σχέσεις Πολιτείας και Εκκλησίας, οι ρόλοι τους είναι διακριτοί. Αλλά οφείλουν να χαρακτηρίζονται διαχρονικά, από τον όρο συναλληλία. Αυτό σημαίνει ότι έχουν θεσμικά αποτυπωμένους ρόλους στο Σύνταγμα αλλά πρέπει να υπάρχει συναλληλία, μεταξύ τους, για να ασκήσουν αυτούς τους ρόλους, σε πληρότητα. Παρά το γεγονός ότι ενίοτε μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις, οφείλω να τονίσω ότι τιμούμε και σεβόμαστε την Εκκλησία και για το γεγονός ότι έχει αποδείξει ότι οι διαφωνίες, σε ηθικό ενίοτε επίπεδο, με ανθρώπους και ομάδες, δεν ισοδυναμεί με αποκλεισμό των ανθρώπων και των ομάδων αυτών από τις τάξεις της. Δεν αποκλείει οποιονδήποτε δεν συμβαδίζει, με πλευρές του χριστιανικού ηθικού κώδικα, από την είσοδο στην Εκκλησία, δεν του στερεί το δικαίωμα στην ελπίδα της θρησκείας. Η στάση αυτή συμβάλλει στην κοινωνική ειρήνη, στην κοινωνική συνοχή, στην κοινωνική πρόοδο».
Σωκράτης Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα στηρίξει το νομοσχέδιο γιατί πάει την κοινωνία μπροστά
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ότι η ΚΟ θα «στηρίξει» το νομοσχέδιο αν και «ατελές» επανέλαβε ο πρόεδρος της ΚΟ, Σωκράτης Φάμελλος κατά την σημερινή του παρέμβαση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι «έτοιμη εδώ και πολύ καιρό να κάνει αυτό το βήμα», ενώ διερωτήθηκε αν είναι το ίδιο έτοιμοι και οι βουλευτές της ΝΔ, κάνοντας λόγο για «ανεπάρκεια» της ΝΔ να το ψηφίσει μόνη της.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΚΟ σχολίασε ότι το νομοσχέδιο είναι «ατελές», ωστόσο τόνισε ότι «πάει την κοινωνία μπροστά» και κάλεσε τον πρωθυπουργό να «αναγνωρίσει ότι άλλοι άνοιξαν τους δρόμους», επισημαίνοντας ότι «χωρίς το σύμφωνο συμβίωσης και τους αγώνες του ΣΥΡΙΖΑ για ορατότητα, αυτό το νομοσχέδιο δεν θα ερχόταν».
Ο κ. Φάμελλος έθεσε σειρά ερωτημάτων προς τον πρωθυπουργό. «Πρώτον η ΝΔ έχει την επάρκεια να περάσει μόνη της αυτό το νομοσχέδιο; Δεύτερο, επιμένετε στην προτροπή σας προς τους βουλευτές για αποχή από την ψηφοφορία;», είπε, καλώντας τον κ. Μητσοτάκη να ανασκευάσει λέγοντας ότι οφείλουν οι βουλευτές να σέβονται τον όρκο για το Σύνταγμα και να εκπροσωπούν τους πολίτες σεβόμενοι την ψήφο των πολιτών. «Την δική σας αδυναμία ζητάτε να την καλύψουν βουλευτές διά της αποχής τους από την ψηφοφορία», σχολίασε. Ρώτησε ακόμη «πώς αποδεικνύεται η κυβερνητική συνοχή όταν υπάρχουν υπουργοί που δεν θα ψηφίσουν το νομοσχέδιο;». «Για την τοποθέτηση Βορίδη ότι είναι αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο δεν τρέχει τίποτα; Δεν θα κρίνετε την τοποθέτησή του που σας εκπροσωπεί εδώ; Πώς δύναται ένας υπουργός να δηλώνει ότι είναι αντισυνταγματικό ένα νομοσχέδιο αλλά να μην έρχεται στη Βουλή στη συζήτηση για την ένσταση αντισυνταγματικότητας;», συνέχισε. Σχολίασε πώς θα έρθει ξανά ο κ. Βορίδης να εκπροσωπήσει στη Βουλή τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, «με πόση σοβαρότητα και αξιοπιστία να τον αντιμετωπίσουμε εμείς, δεν θα μπορέσει να μας μιλήσει ξανά, δεν θα είναι σοβαρός και αξιόπιστος».
Επιπλέον ο κ. Φάμελλος είπε ότι ο κ. Σκέρτσος και η κ. Συρεγγέλα είπαν ότι το νομοσχέδιο αυτό καλύπτει την κατεύθυνση του Συντάγματος για καταστατική ισότητα και έθεσε το ερώτημα στον πρωθυπουργό αν οι βουλευτές και υπουργοί της ΝΔ που δεν θα το ψηφίσουν, παραβιάζουν την αρχή της καταστατικής ισότητας και τις αρχές που θέτει η ευρωπαϊκή νομοθεσία και η ευρωπαϊκή νομολογία. «Όσοι βουλευτές και υπουργοί δεν το ψηφίσουν αμφισβητούν τη θέση και το ρόλο της Ελλάδας ως μέλος της ευρωπαΐκής οικογένειας; Συμφωνείτε ή όχι, κ. πρωθυπουργέ;». «Το ερώτημα είναι πώς οι υπουργοί και βουλευτές της ΝΔ δεν θέλουν την προστασία των παιδιών και θέλουν να υπάρχουν αόρατα παιδιά και αόρατοι γονείς», πρόσθεσε. Είπε ακόμη πως «υπάρχει ένα ερώτημα στην κοινωνία: πώς ανέχεστε ακροδεξιές και σκοταδιστικές φωνές να εκπέμπονται από βουλευτές της ΝΔ κατά αυτού του νομοσχεδίου και στη δημόσια σφαίρα και στο κοινοβούλιο και κάτι τέτοιο να ακούμε ότι θα έρθει από το στόμα του πρώην πρωθυπουργού. Πώς γίνεται να έρθει ο κ. Σαμαράς να διαφωνήσει σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα για τρίτη φορά όπως με την επίσκεψη Ερντογάν ή την τροπολογία για τους μετανάστες. Πώς γίνεται να παραμένουν βουλευτές μέλη της ΚΟ της ΝΔ όταν εσείς λέτε ότι είστε του πολυεπίπεδου εκσυγχρονισμού και οι βουλευτές αυτοί θα ψηφίσουν κατά του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Σχολίασε ότι «ένας αδύναμος πρωθυπουργός δεν κάνει καλό στη χώρα».
Ο κ. Φάμελλος είπε ότι η Έ. Ακρίτα και η Αθ. Λινού έχουν καταθέσει «δύο πολύ σοβαρές» τροπολογίες, ζητώντας εκ νέου από την κυβέρνηση να απαντήσει αν θα τις στηρίξει. Επισήμανε ότι πρέπει να δοθούν απαντήσεις σε αυτά τα δύο ζητήματα που δεν λύνονται από την κυβέρνηση: το τεκμήριο γονεϊκότητας για παιδιά που αποκτώνται εκτός γάμου και δεν έχουν δύο γονείς, και τα «σοβαρά προβλήματα εμπορευματοποίησης της παρένθετης κύησης με τροποποιήσεις του θεσμικού πλαισίου που έγιναν από τη ΝΔ».
Είπε ακόμη ότι με την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός δεν έδωσε απαντήσεις για «το ψήφισμα-καταπέλτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ελλάδα. «Φτάσατε να το συγκρίνετε με το δημοσίευμα του "Economist". Δηλαδή την άλλη φορά που θα πάτε στο Ευρωκοινοβούλιο να μιλήσετε εκπροσωπώντας την πατρίδα μας, να τους πείτε ότι δε σας λογαριάζω, κύριοι ευρωβουλευτές, γιατί προτιμώ να δίνω αξία στο δημοσίευμα του "Economist" και να γράφω τη γνώμη σας στα παλιά μου τα παπούτσια, γιατί αυτό είπατε προηγουμένως κ. πρωθυπουργέ», είπε. Τόνισε ότι οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ παρενέβησαν ώστε να μην είναι άμεσες οι ποινές στην Ελλάδα. «Μας προστάτευσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν θέλετε να το αποδεχτείτε. Αλλά για το ότι η χώρα κινδυνεύει με ποινές, δεν φταίνε οι ευρωβουλευτές που το αποκάλυψαν. Δηλαδή θα λένε ψέματα για να καλύψουν τις δικές σας παραλείψεις και εγκληματικές επιλογές, εις βάρος της αλήθειας και της Δημοκρατίας;», τόνισε.
Επανέλαβε ότι «ανθέλληνας είναι όποιος κάνει μαύρο πρόβατο την Ελλάδα στην Ευρώπη, όποιος παραβιάζει το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, όποιος δεν βοηθάει να επιλυθούν εγκλήματα όπως της Πύλου και των Τεμπών», ενώ αναφέρθηκε και στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. «Να μιλήσετε για την ελευθερία του Τύπου, για τη δολοφονία Καραϊβάζ, για τις απειλές κατά δημοσιογράφων, για όλα αυτά που έχει το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Αλλά για την ουσία, όχι γιατί οι Έλληνες ευρωβουλευτές είπαν την αλήθεια και γιατί επιτέλους η αλήθεια ακούστηκε στο Ευρωκοινοβούλιο -αλλά δεν θέλετε να ακούγεται μέσα στην ελληνική Βουλή». Ρώτησε επίσης τον πρωθυπουργό πότε θα δώσει απαντήσεις η κυβέρνηση «στον πραγματικό δικαστή όλων μας που είναι ο ελληνικός λαός».
Καταληκτικά ο κ. Φάμελλος σημείωσε ότι «η Ιστορία θα γράψει ότι η ΝΔ δεν είχε την επάρκεια να προχωρήσει μία μεταρρύθμιση» και χρειάστηκε η ψήφος του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων.
Νίκος Ανδρουλάκης: Η ευημερία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα, πάνε μαζί
«Για το ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, τα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι ταυτοτικά, είναι αξιακά. 'Αλλωστε ήταν η παράταξή μας που εκσυγχρόνισε το Οικογενειακό Δίκαιο, καθιερώνοντας τον πολιτικό γάμο, επιτρέποντας το διαζύγιο, αποποινικοποιώντας την μοιχεία και κάνοντας πράξη την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής , Νίκος Ανδρουλάκης κατά την ομιλία του στη Βουλή για την ισότητα στο γάμο των ομόφυλων τονίζοντας ότι η στήριξη είναι πλήρης κι οχι α λα κάρτ. «Στηρίζουμε επί της αρχής κάνοντας ένα βήμα δικαιοσύνης», πρόσθεσε ο κ. Ανδρουλάκης ενώ σημείωσε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια πρέπει να έχουν ισότιμη πρόσβαση στον πολιτικό γάμο κι είναι αυτό είναι και προς το συμφέρον των παιδιών. «Η Νέα Δημοκρατία, αντί να προχωρήσει σε έναν πραγματικό διάλογο με την κοινωνία, εξάντλησε την προσπάθειά της σε υποδείξεις. Ο Πρωθυπουργός ήθελε να εμφανιστεί ως μεταρρυθμιστής, μιας μεταρρύθμισης όμως που δεν στηρίζει το ίδιο του κόμμα και το οποίο διαχρονικά δεν τα «πάει» καλά με τα δικαιώματα» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ .
Απάντησε στον Ακη Σκέρτσο πώς το σύμφωνο συμβίωσης επί ΣΥΡΙΖΑ, «πέρασε χάρη στις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, ήταν που υιοθετήθηκε καθώς μόνο 19 από τους 75 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας το είχαν στηρίξει τότε. Ο κ. Μητσοτάκης ψήφισε, ως υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ, το σύμφωνο συμβίωσης που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ »
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ανέβασε τους τόνους της κριτικής του πρός τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση κάνοντας λόγο για την παραδοξότητα υπογραμμίζοντας : «... ο Υπουργός Επικρατείας όχι μόνο να μη στηρίζει ένα νομοσχέδιο της κυβέρνησης, της οποίας είναι μέλος, αλλά φτάσαμε στο σημείο να το θεωρεί αντισυνταγματικό. Και παρόλα αυτά παραμένει μέλος της κυβέρνησης. Μιας κυβέρνησης που σύμφωνα με τον ίδιο, νομοθετεί παραβιάζοντας το Σύνταγμα. Αφήστε λοιπόν τα μαθήματα».
Ο Νίκος Ανδρουλάκης συνέδεσε τη ψήφιση του νομοσχεδίου «με το πρωτοφανές ράπισμα της κυβέρνησης από το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
που περιγράφει με τα πιο μελανά χρώματα την υποβάθμιση του κράτους δικαίου στη χώρα μας», όπως ανέφερε, και τόνισε: «Πως μπορείτε να κολακεύετε τους εαυτούς σας για το «προοδευτικό» προφίλ σας, τη στιγμή που το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμα του έχει καταδικάσει τη χώρα για μια σειρά παραβάσεων που συνέβησαν στη θητεία σας; Όταν καταπατάτε και ευτελίζετε το κράτος δικαίου, να μας κάνετε μαθήματα φιλελευθερισμού; Είναι ντροπιαστικό για πρώτη φορά μετά το 1981 και την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη να εκθέτει κατ' αυτόν τον τρόπο την πατρίδα μας .Γιατί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν καταδίκασε την Ελλάδα, αλλά την κυβέρνηση σας και τις πρακτικές της».
Συμπλήρωσε ακόμη πώς η αντίδραση της κυβέρνησης σ΄αυτό, αποσκοπεί στη συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών. «Απορρίψατε, χωρίς καν να διαβάσετε το αίτημα για προανακριτική επιτροπή για να διερευνηθεί το πόρισμα του Ευρωπαίου Εισαγγελέα όπως είχαμε ζητήσει. Αντιθέτως, αρπάξατε το σωσίβιο που σας έριξε το Κομμουνιστικό Κόμμα και προχωρήσατε σε μία εξεταστική επιτροπή, όπου εργαλειοποιώντας την πλειοψηφία σας, καλύπτετε τους ενόχους».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άφησε αιχμές και για τη ηγεσία της Δικαιοσύνης αναφέροντας ότι «η ολομέλεια του Αρείου Πάγου συγκλήθηκε τάχιστα για να απαντήσει σε ένα ψήφισμα που ασκεί πολιτική κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Αν υπήρχαν τα ίδια αντανακλαστικά,
τότε όλες αυτές οι υποθέσεις δεν θα ήταν εκκρεμείς και το ψήφισμα του ευρωκοινοβουλίου δεν θα χρειαζόταν».
Συνέχισε με αναφορά στην υπόθεση των υποκλοπών όπου υπογράμμισε πώς έχει κάνει ό,τι προβλέπεται νομικά σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, «αλλά φταίω εγώ που η δικαιοσύνη δεν έχει ακόμη καλέσει τον κ. Δημητριάδη να καταθέσει! Κι αναρωτιέστε πως προέκυψε το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου! Γιατί δεν ζητάτε να απολογηθούν οι μισοί υπουργοί και η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων που επίσης παρακολουθούνταν; Η αλαζονεία σας, σας οδηγεί στην αυτογελοιοποίηση και στην προσβολή του κράτους δικαίου μας».
Πυρά εξαπέλυσε ο κ. Ανδρουλάκης εναντίον του προέδρου της Ελληνικής Λύσης , Κ. Βελόπουλου κάνοντας λόγο για ανίερη συμμαχία μαζι με τη ΝΔ για να υπονομεύσουν τον επικεφαλής της Αρχής Απορρήτου, κ. Ράμμο.
«Εμείς παραμερίζουμε τις προσωπικές σας στρατηγικές και τοποθετούμαστε αξιακά και όχι αλά καρτ. Για εμάς η ευημερία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα πάνε πάντοτε μαζί.Είμασταν και θα είμαστε πάντοτε υπέρ της ανοικτής κοινωνίας. Γι' αυτό υπερψηφίζουμε το παρόν σχέδιο νόμου και συνεχίζουμε παράλληλα, τον αγώνα μας εντός και εκτός Βουλής για την προστασία του κράτους δικαίου στην πατρίδα μας απέναντι στις επιζήμιες πρακτικές, που ασκεί η κυβέρνηση. Η καταπολέμηση των διακρίσεων, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου είναι μια συνολική κοινωνική και πολιτική στάση», κατέληξε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Δημήτρης Κουτσούμπας: Η πεμπτουσία της τοποθέτησης του ΚΚΕ είναι τα δικαιώματα των παιδιών
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη ομιλία του σήμερα στη Βουλή,επί του νομοσχεδίου για «την ισότητα στον πολιτικό γάμο, τροποποίηση του Αστικού Κώδικα και άλλες διατάξεις» επισήμανε ότι το νομοσχέδο δεν έρχεται να ρυθμίσει νομικά τη συμβίωση δύο ενήλικων ανθρώπων που έχουν ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό το οποίο είναι ατομικό τους δικαίωμα, αλλά «εδώ μιλάμε για τη σχέση των ενήλικων με τα παιδιά και από τη στιγμή που μιλάμε για τα παιδιά μιλάμε εξ ορισμού για ζήτημα που αφορά την κοινωνία και υπερβαίνει την ατομική επιθυμία των ενηλίκων».
«Είναι δυνατόν» ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του, «να είναι τόσο προοδευτικό και υπέρ των λαϊκών δικαιωμάτων το συγκεκριμένο νομοσχέδιο της ΝΔ, που υποστηρίζουν και τα άλλα κόμματα, από μία κυβέρνηση που αυτό το διάστημα εξαπολύει μια μεγάλη επίθεση εναντίον των φοιτητών που αγωνίζονται για το δικαίωμά τους στη δημόσια και δωρεάν μόρφωση, στο δικαίωμα των αγροτών για επιβίωση και διατροφή με φθηνά προϊόντα, στο δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Υγεία εγκαινιάζοντας απογευματινά ιατρεία, στο δικαίωμα στο 8ωρο που το έχει καταργήσει με τους νόμους Χατζηδάκη κ.ά.;».
Μιλώντας επί του νομοσχεδίου επισήμανε ότι «το ΚΚΕ τοποθετείται με κύριο κριτήριο το συμφέρον των παιδιών» το οποίο αποτελεί και την πεμπτουσία της θέσης του.
Πρόσθεσε ότι «το νομοσχέδιο δεν είναι ούτε ουδέτερο, ούτε ασήμαντο και δεν έρχεται απλώς να επιλύσει ζητήματα που αφορούν τη σχέση των παιδιών που ήδη υπάρχουν με τον σύντροφο ή την σύντροφο του βιολογικού ή θετού γονέα, προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό μπορούν να λυθούν με το υπάρχον νομικό πλαίσιο. Αντίθετα φέρνει ουσιαστικές αλλαγές σε ό,τι αφορά στην τεκνοποίηση, στην τεκνοθεσία, στην κατεύθυνση ακόμα πιο γενικευμένης εμπορευματοποίησης, αλλά και στη νομική κατοχύρωση της γονικής μέριμνας».
Υπενθύμισε, μεταξύ άλλων, ότι το ΚΚΕ έχει καταδικάσει τις συμπεριφορές και πράξεις εις βάρος ανθρώπων με ομόφυλο σεξουαλικό προσανατολισμό, ενώ έχει καταθέσει και συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία κάθε ανθρώπου από κάθε είδους διακρίσεις.
Υπογράμμισε ότι «η πραγματική ασπίδα προστασίας για κάθε άνθρωπο που υφίσταται την πολύμορφη βία χτίζεται καθημερινά σε εκδηλώσεις της κοινωνικής ζωής και γι' αυτό το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παίρνουν πρωτοβουλία σε χώρους δουλειάς, σωματεία, συλλόγους, γειτονιές και καταδικάζουν τέτοια φαινόμενα».
Τόνισε ότι στον «ματωμένο δρόμο των νόμων και των ευρωπαϊκών οδηγιών που ψήφισαν όλες οι κυβερνήσεις και αντιμετωπίζουν τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες ως "κόστος" που πρέπει να περιορίζεται γιατί μειώνει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία του εγχώριου και του ευρωενωσιακού κεφαλαίου και τις λεγόμενες "αντοχές" της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν μπορεί να ανθίσει κανένα ατομικό δικαίωμα στις διαπροσωπικές σχέσεις».
Απέρριψε τα περί «ομοφοβίας» του ΚΚΕ και έκανε λόγο για «συστηματική διαστρέβλωση» των θέσεων του κόμματος.
Σχετικά με τη συμβίωση είπε ότι το ΚΚΕ υποστηρίζει «οποιαδήποτε πρόταση την ισότιμη, πραγματικά ελεύθερη συμβίωση και όχι μια ή άλλη μορφή γάμου ως οικονομική σχέση ή ως θεσμό που διαμορφώνει κοινή γονική μέριμνα».
Είπε ότι «ο αστικός γάμος είναι ξεπερασμένος θεσμός» και υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι «με βάση το συμφέρον των παιδιών, αν ήθελαν να δώσουν διέξοδο στις αγωνίες των νέων θα υιοθετούσαν τις προτάσεις του ΚΚΕ για τη ρύθμιση σειράς ζητημάτων».
Ανέφερε ότι η κυβέρνηση «ισχυρίζεται ότι θεσμοθετεί το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών στην κοινή τεκνοθεσία αποκρύπτοντας το αντιδραστικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις στα ζητήματα παιδικής προστασίας με την ιδιωτικοποίηση των υιοθεσιών και την εμπορευματοποίηση της αναδοχής».
Υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η θέση του ΚΚΕ είναι πως «η στήριξη των απροστάτευτων παιδιών πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους με την ανάπτυξη και στελέχωση των απαραίτητων υποδομών».
Ο Δ. Κουτσούμπας κατέστησε απολύτως σαφές ότι «η καθαρή θέση του ΚΚΕ κατά του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών έχει να κάνει με το ότι ο πολιτικός γάμος παράγει αυτόματα την από κοινού γονική μέριμνα και καταργεί τη μητρότητα και πατρότητα.
«Όσο κι αν "χτυπιέται" ο κ. Μητσοτάκης ότι το νομοσχέδιο δεν αναφέρει γονέα 1, 2, 3, αυτό θα γίνεται αυτόματα», σημείωσε, επικαλούμενος και το πιστοποιητικό γονεϊκότητας που ενέκρινε η ΕΕ και το ψήφισαν όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ.
Καταλήγοντας σημείωσε πως «το ΚΚΕ θα καταψηφίσει επί της αρχής, θα καταψηφίσει ορισμένα άρθρα και θα ψηφίσει υπέρ ή "παρών", σε κάποια άλλα που προωθούν κάποιους εκσυγχρονισμούς που αφορούν και ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα δώσει άλλοθι μιας επίπλαστης προοδευτικότητας στην κυβέρνηση όπως κάνουν τα άλλα κόμματα».
Άκης Σκέρτσος: Ολοκληρωτική, μονολιθική και απολιθωμένη η θέση του ΚΚΕ
Την ομιλία του ΓΓ του ΚΚΕ επί του σχεδίου νόμου για την ισότητα στο γάμο, σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος στη συζήτηση που εξελίσσεται στην ολομέλεια. «Επειδή είναι ιστορική αυτή η ψηφοφορία και δυστυχώς, λυπάμαι πάρα πολύ που το ΚΚΕ στέκεται απέναντι σε αυτή τη σημαντική μεταρρύθμιση, για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, θα ήθελα να κάνω δύο σχόλια. Ο κ. Κουτσούμπας αφιέρωσε 43 λεπτά για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Ένα κόμμα, το οποίο λέει ότι είναι κοντά στον άνθρωπο, κοντά στα δικαιώματα του ανθρώπου αλλά τελικά μάχεται για μια πάλη ιδεών που δεν αφορά τα πραγματικά ανθρώπινα προβλήματα του σήμερα, αποφάσισε να μείνει εκτός αυτής της σημαντικής θεσμικής κατάκτησης» είπε ο Άκης Σκέρτσος και πρόσθεσε: «Είδαμε σήμερα μια σκέψη η οποία είναι ολοκληρωτική, απολιθωμένη και μονολιθική. Αυτό είναι το πρόβλημα του ΚΚΕ δυστυχώς και ήθελα, εφόσον υπάρχει ιστορική εμπειρία, να υπάρξει μια αυτοκριτική και ένας αναστοχασμός ως προς στις δυστοπίες που έχουν παραχθεί από κομμουνιστικά καθεστώτα έναντι των ομοφυλόφιλων συνανθρώπων μας. Θα ήθελα να ακούσω μια καταδίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης στην Κούβα πριν έρθει το ΚΚΕ να μας πει ότι "ναι μεν αλλά, συμφωνεί αλλά καταψηφίζει" ή θα ήθελα, εφόσον υπάρχει μια συνέπεια ως προς τα ζητήματα της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να καταψηφίσει αυτό το άρθρο αλλά να υπερψηφίσει όλα τα υπόλοιπα. Κάθε άλλη δικαιολογία, είναι αυτό. Είναι δικαιολογία και τίποτα άλλο».
Στον υπουργό Επικρατείας απάντησε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. «Ο κ. Σκέρτσος αναγκάζεται να απαντήσει στην 45λεπτη, όπως είπε, ομιλία μου, η οποία ήταν τεκμηριωμένη. Αυτό δείχνει ότι θέλει να απαντήσει, όχι στο ΚΚΕ ή να του ζητήσει πάλι να διευκρινίσει. Αλλά θέλει να απολογηθεί, στους βουλευτές του κόμματος του» σχολίασε ο ΓΓ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε: «Ο κ. Σκέρτσος θέλει να απολογηθεί στο εκλογικό σώμα της Νέας Δημοκρατίας, που δεν έχουν καμία ομοφοβία, καμία τρανσοφοβία, όπως δεν έχει και το ΚΚΕ, και μιλάνε με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Το ζήτημα της προστασίας των παιδιών είναι κυρίαρχο θέμα και αυτό το αγνόησε η Νέα Δημοκρατία και από την άποψη του χρόνου, που έδωσε για συνολική επιστημονική αναλυτική συζήτηση, όχι μόνο ανάμεσα στους βουλευτές αλλά και από επιστημονικούς φορείς που θέλανε να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους και να δώσουν την ουσία των θέσεων τους. Η στάση αυτή δείχνει αυτό το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Νέα Δημοκρατία. Να χαίρεστε αυτόν τον προοδευτισμό, αυτό είναι συντήρηση του κακίστου είδους, είναι οπουρτουνισμός, είναι τυχοδιωκτισμός».
Κυριάκος Βελόπουλος: Η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων
Την άποψη ότι «η Ελλάδα πεθαίνει δημογραφικά και εμείς ασχολούμαστε με τον γάμο των ομοφυλοφίλων», εξέφρασε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, μιλώντας στην Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την «ισότητα στον πολιτικό γάμο».
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης δήλωσε ότι το 2023 ήταν χρονιά - σοκ για τις γεννήσεις καθώς όπως είπε είχαμε μόνον 73.000 , τις «λιγότερες που έχουν καταγραφεί τα τελευταία 9 χρόνια». Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «προσκυνά τη νέα θρησκεία της WOKE ατζέντας» και την κυβέρνηση ότι εισβάλλει στα χωράφια της Εκκλησίας, ορίζοντας μέχρι και το τι είναι αμαρτία. «Η Εκκλησία είναι η Ελληνική Κοινωνία και πρέπει να μιλάει», ανέφερε, ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Σημείωσε ότι «εάν ψηφιστεί ο νόμος για τον γάμο των ομοφυλόφιλων ανοίγει ο ασκός του Αιόλου» καθώς «θα πρέπει να αναγνωριστούν δικαιώματα σε: διαφορετικές τουαλέτες, παρένθετες μητέρες, τρίτο φύλο στα σχολεία». Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης εκτίμησε ότι δεν θα «υπάρχουν μόνο κοινωνικές, αλλά και οικονομικές επιπτώσεις» και αναρωτήθηκε «πού θα σταματήσει όλη αυτή η τρέλα;». Συμπλήρωσε ότι «αν ψηφιστεί το ν/σ για τον γάμο των ομοφυλόφιλων θα πρέπει να μπει ποσόστωση και στην βουλή για όλα τα φύλα! Πόσα είναι; Ξέρει κάποιος; Ας μας πει...», είπε ο Κυριάκος Βελόπουλος. Παράλληλα, δήλωσε ότι δεσμεύεται πως «όταν η Ελληνική Λύση κυβερνήσει, θα καταργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
«Λειτουργείτε με φόβο και τρόμο», επισήμανε απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα. «Λέτε ότι θα τεθούν εκτός κυβέρνησης στον ανασχηματισμό όποιοι δεν υπερψηφίσουν το ν/σ, με εξαίρεση τον κύριο Βορίδη», τόνισε, σημειώνοντας ότι το ερώτημα που γεννάται είναι: Γιατί όλοι, εκτός του κυρίου Βορίδη;.
Στη συνέχεια ο Κυριάκος Βελόπουλος υποστήριξε ότι όσο ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ φέρονται «έτσι απέναντι στην κοινωνία και σε όσα ενώνουν τα παιδιά με την κοινωνία», τόσο θα απομακρύνονται από αυτήν και τόσο πιο κοντά θα έρχονται στην κατάρρευση. Προσέθεσε ότι η Ελληνική Λύση είναι «το μόνο ανάχωμα που μπορεί να σταματήσει την κατάρρευση της χώρας». Αναφερόμενος στα τρία κόμματα, είπε ότι συγκυβερνούν, εξηγώντας ότι «όποτε χρειαστεί να ψηφιστεί ένα ν/σ ανθελληνικό, αντιλαϊκό, αντιχριστιανικό, έρχονται οι χρήσιμοι των άλλων κομμάτων και ψηφίζουν».
Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, είπε ότι αυτό που τον ενοχλεί, είναι «ένας ιδιότυπος ρατσισμός για την αντίθετη άποψη, κατά τον οποίο αποδίδονται γενικόλογοι χαρακτηρισμοί στην άλλη άποψη, μπαίνουν ταμπέλες σε διαφωνούντες, καθιστώντας τους αντικείμενο χλευασμού». Συμπλήρωσε ότι «εμείς δεχόμαστε εσάς, εσείς δεν δέχεστε την δική μας διαφορετικότητα».
Αλέξης Χαρίτσης: Το νομοσχέδιο κάνει ένα βήμα για την ισότητα στον γάμο, αλλά συνεχίζει να αποκλείει τους ομόφυλους συζύγους από τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια
Τη θέση της Νέας Αριστεράς ότι θα υπερψηφίσει «χωρίς αστερίσκους» το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης κατά τη παρέμβασή του στη σημερινή συζήτηση στη Βουλή, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην κυβέρνηση για τις «ελλείψεις» του νομοσχεδίου όσον αφορά τη γονεϊκότητα.
Αναφερόμενους στους αγώνες της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας για ισότητα, τόνισε πως «το νομοσχέδιο είναι μια νίκη αυτού του κινήματος κι έτσι πρέπει να καταγραφεί, γιατί του ανήκει».
Όσον αφορά την κυβέρνηση, σχολίασε ότι αναγκάστηκε να φέρει το νομοσχέδιο στη Βουλή για να «προσαρμοστεί στην ευρωπαϊκή πολιτική και την στρατηγική για τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, φοβούμενη για νέες καταδίκες από το Δικαστήριο της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» καθώς και ότι γνώριζε εξ αρχής ότι θα περάσει «όχι με τις δικές της, αλλά με τις ψήφους των προοδευτικών κομμάτων της αντιπολίτευσης».
Στηλίτευσε μάλιστα την προτροπή του πρωθυπουργού σε «αποχή» όσων βουλευτών διαφωνούν, σχολιάζοντας ταυτόχρονα την αναφορά του στο κράτος δικαίου και κατηγορώντας τον για «εργαλειοποίηση» του ζητήματος για να «αποτινάξει» το «άγος» της «καταδίκης» από το Ευρωκοινοβούλιο.
«Το αυτονόητο δικαίωμα στη ισονομία δεν μπορεί να ξεπλύνει το γεγονός ότι η Ελλάδα επί της διακυβέρνησης σας έχει καταρρεύσει θεσμικά» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά στα επιμέρους ζητήματα κριτικής όπως την ελευθερία του Τύπου, την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια και τις ελευθερίες, με «κορυφαία παραδείγματα», όπως είπε, «τις υποκλοπές και την συγκάλυψη του εγκλήματος στα Τέμπη». Άσκησε, δε, κριτική στην κυβέρνηση ότι φέρνει στη Βουλή «φοβικά» ένα «ελλιπές» νομοσχέδιο γιατί «δεν το πιστεύει».
Συνεχίζοντας, ο Αλ. Χαρίτσης έκανε λόγο για «αδιανόητα πράγματα» που ακούστηκαν στην αίθουσα του Κοινοβουλίου που «θυμίζουν άλλες εποχές» και υπηρετούν τον «σκοταδισμό», τη «μισαλλοδοξία» και τον «ρατσισμό».
«Και σε όλα αυτά η κυβέρνηση δεν είναι άμοιρη ευθυνών. Γιατί η κυβέρνηση σήμερα υπερασπίζεται -και σωστά- τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων στον γάμο και ταυτόχρονα υπερασπίζεται όμως και το δικαίωμα της μισαλλοδοξίας να αλωνίζει ελεύθερα. Στα τηλεπαράθυρα, στα γήπεδα και στη δημόσια σφαίρα, ακόμα και μέσα στη Βουλή», υπογράμμισε.
Απαντώντας , μάλιστα, στα επιχειρήματα όσων απορρίπτουν την τεκνοθεσία στα ομόφυλα ζευγάρια, παρέπεμψε στα πορίσματα της επιστημονικής κοινότητας ότι δεν προκύπτει «από πουθενά ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός των γονέων επηρεάζει την ψυχική υγεία» των παιδιών, αλλά η «σταθερότητα του οικογενειακού περιβάλλοντος», η «κοινωνικοοικονομική κατάσταση» και το «κοινωνικό στίγμα».
Ως εκ τούτου, τόνισε ότι «θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η οικογένεια δεν απειλείται από την νομιμοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών», αλλά από τη «φτώχεια», την «απουσία κράτους πρόνοιας» και γενικότερα «τον νεοφιλελευθερισμό». «Την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη των παιδιών μας δεν την απειλούν οι ομοφυλόφιλοι γονείς αλλά οι ακροδεξιοί κήρυκες του μίσους», προσέθεσε, σημειώνοντας πως «σήμερα θα πρέπει να μιλάμε για την καταπολέμηση των διακρίσεων, την καταπολέμηση της ομοφοβίας - που φτάνει μέχρι το σχολικό μπούλινγκ και συνδέεται με παραβατικές συμπεριφορές ανηλίκων εις βάρος συνομήλικών τους».
Αναφερόμενος στις «ελλείψεις και προβλήματα του σημερινού νομοσχεδίου», σχολίασε πως «κάνει ένα βήμα για την ισότητα στον γάμο, αλλά συνεχίζει να αποκλείει τους ομόφυλους συζύγους από τη δυνατότητα να δημιουργήσουν οικογένεια και να αποκτήσουν παιδιά χρησιμοποιώντας την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και την παρένθετη κυοφορία», σημειώνοντας ταυτόχρονα πως έχει λάβει υπόψη της η Νέα Αριστερά «την κριτική φεμινιστικών οργανώσεων ως προς την παρενθεσία» και ότι κατέθεσε τροπολογία για «αυστηροποίηση» των προϋποθέσεων «για τη χορήγηση δικαστικής άδειας για απόκτηση τέκνου μέσω παρένθετης κυοφορίας».
Ωστόσο, ο Αλ. Χαρίτσης δήλωσε ότι «η Νέα Αριστερά υποστηρίζει χωρίς αστερίσκους το σημερινό νομοσχέδιο», τονίζοντας ότι δεν παίζει «μικροκομματικά και μικροπολιτικά παιχνίδια στις πλάτες των συνανθρώπων μας» και κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για τέτοια «παιχνίδια» στο παρελθόν όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε «τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».
«Δεν παίζουμε με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Γι' αυτό και σήμερα ψηφίζουμε υπέρ, όπως έχουμε εξαρχής δηλώσει. Ψηφίζουμε για την ισότητα των ομόφυλων ζευγαριών στον πολιτικό γάμο. Ψηφίζουμε για την κατοχύρωση ίσων δικαιωμάτων των παιδιών που μεγαλώνουν σε οικογένειες από ομόφυλα ζευγάρια» υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Νέα Αριστερά στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο και γιατί «η υπεράσπισή του είναι μια κρίσιμη στιγμή στη μάχη ενάντια στις υπερσυντηρητικές και ακροδεξιές φωνές που δηλητηριάζουν τη δημόσια σφαίρα και στη χώρα μας».
Βασίλης Στίγκας: Με το νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια
Την έντονη αντίθεση των "Σπαρτιατών" στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο εξέφρασε ο πρόεδρος του κόμματος, Βασίλης Στίγκας, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.
"Με το σημερινό νομοσχέδιο βάζουμε ταφόπλακα στη γνήσια ελληνική οικογένεια και ανοίγουμε την κερκόπορτα της εισαγωγής παιδιών με τεκνοθεσία και παρένθετη μητέρα από το εξωτερικό. Για τους "Σπαρτιάτες" αυτό είναι ανεπίτρεπτο και θα αγωνιστούμε με όλες τις δυνάμεις μας, ώστε να ανατραπεί και να μην περάσει στην ελληνική οικογένεια", τόνισε, ενώ ανέφερε, μεταξύ άλλων:"Σήμερα είναι μια ημέρα ευθύνης.
Είναι η ώρα που θα ξεχωρίσουμε ποιοί είναι στο πλευρό της ελληνικής οικογένειας, της Ορθοδοξίας και της πατρίδας. Συγκεντρωθήκαμε εδώ για να γίνουμε νομοθέτες του παραλόγου, συζητώντας για έναν νόμο που αποτελεί ύβρη κατά του υπέρτατου νομοθέτη του σύμπαντος κόσμου. Τολμάτε και μιλάτε υποκριτικά για προώθηση της αρχής της ίσης μεταχείρισης και για «καταπολέμηση των διακρίσεων», όταν η ίδια η φύση δεν έχει παραχωρήσει σε όλους τις ίδιες έμψυχες δυνατότητες. Γνωρίζει, δηλαδή, ο κοινός νομοθέτης περισσότερα απ' όσα η φύση που με τόση σοφία δημιούργησε";
Σχετικά με την ισότητα και τα ανθρώπινα δικαιώματα σημείωσε ο πρόεδρος των "Σπαρτιατών": Για ισότητα δικαιωμάτων, όμως, μπορεί να γίνει λόγος μόνο όταν έχουμε ως πυξίδα μας το θέλημα του Δημιουργού του ανθρώπου και κατά συνέπεια όταν εμφανιζόμαστε με την φύση μας και τον προορισμό μας. Δύο άνθρωποι που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, γιατί είναι του ίδιου φύλου, δεν είναι λογικό να θέλουν να κάνουν και να γίνουν ότι ακριβώς δύο άνθρωποι διαφορετικού φύλου. Ποιοί είναι, λοιπόν, οι ευρωπαϊστές που θέλουν, στο όνομα δήθεν της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να φέρουν ξενικά ήθη, μιλώντας κάτω από το προσωπείο της δήθεν «ισότητας στον πολιτικό γάμο».
Ο κ.Στίγκας ισχυρίστηκε ότι "η κυβέρνηση σπεύδει να υπακούσει στα κελεύσματα των υπερεθνικών οργάνων των Βρυξελλών και περιφρονεί την αληθή βούληση του ελληνικού λαού προκαταβάλλοντας την απόφαση όλων των βουλευτών. Προσπαθείτε, προσέθεσε, να καλοπιάσετε τις Βρυξέλλες, δεν μπορείτε ωστόσο να αγνοήσετε τα άλλα σημεία του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 7ης Φεβρουαρίου που σας καταδικάζει και εγκαλεί την κυβέρνηση κατά τρόπο όχι μόνον προσβλητικό για εθνική κυβέρνηση, αλλά και με απίστευτες εκφράσεις".
Ειδική αναφορά έκανε ο πρόεδρος του κόμματος "στην αναγκαία ενότητα του έθνους, όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων", ενώ σημείωσε:"Με αυτό το νομοσχέδιο έρχεστε τώρα να τη ναρκοθετήσετε ψηφίζοντας αυτό το επαίσχυντο και βλάσφημο νομοσχέδιο, για το οποίο είμαι σίγουρος ότι πολλοί από εσάς θα βρεθείτε σε δεινή θέση όταν θα συνειδητοποιήσετε σε τι κατάντημα θα έχετε φέρει την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι θα είστε υπερήφανοι ούτε, βεβαίως, πιστεύετε ότι θα σας ραίνουν με δάφνες για το «κατόρθωμά» σας. Θα λογοδοτήσετε κύριοι, στα παιδιά σας, στην κοινωνία, στη συνείδηση του ελληνικού λαού και θα καταγραφείτε στην ιστορία ως οι καταπατητές των πανανθρώπινων αξιών".
Οσον αφορά στο θέμα της παρένθετης μητρότητας, υπογράμμισε:"Για εμάς η παρένθετη μητρότητα που είναι το επόμενο βήμα, συνιστά προσβολή της αξιοπρέπειας των γυναικών. Δεν δεχόμαστε την ευρωπαϊκή πρόταση για να αλλάξει η ελληνική νομοθεσία και νομολογία και να προσαρμοστεί στις ξενοκίνητες Μ.Κ.Ο. Ούτε δεχόμαστε την αναγνώριση των Ελλήνων γονέων του ίδιου φύλου, που έχουν καταφύγει σε παρένθετη μητρότητα στο εξωτερικό. Και αυτό γιατί σήμερα υπάρχει ένας αριθμός ευρωπαϊκών ομοφυλόφιλων ζευγαριών που καταφεύγουν σε παρένθετες εγκυμοσύνες και η αναγνώρισή τους θα ξεπερνούσε την οποιαδήποτε εθνική απαγόρευση. Αυτό, εξάλλου, υποστηρίζουν και έγκριτοι Ευρωπαίοι νομικοί. Σχετικά με τον ευρωπαϊκό κανονισμό για το πιστοποιητικό γονικής σχέσης, το επικίνδυνο είναι ότι ανοίγει τον δρόμο για τη γενικευμένη αναγνώριση της "εμπορικής" παρένθετης μητρότητας, με χρηματικό αντάλλαγμα κι όχι ως αλτρουιστική πράξη. Αυτό αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην εμπορευματοποίηση του σώματος, που είναι πολύ συχνά τραυματική για την παρένθετη μητέρα".
Τέλος, ο κ.Στίγκας υποστήριξε ότι "εάν περάσει αυτό το νοσηρό νομοσχέδιο θα ανοίξουν και για την Ελλάδα οι πύλες της κολάσεως και της διαστροφής".
Δημήτρης Νατσιός: Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας
Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο άσκησε ο πρόεδρος της "ΝΙΚΗΣ", Δημήτρης Νατσιός, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.
«Μην μολύνετε την ιερή λέξη της οικογένειας. Θεωρώ ότι η Βουλή βιώνει μια από τις χειρότερες στιγμές της ιστορίας του κοινοβουλευτικού βίου τού νέου ελληνισμού. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εισήγαγε για ψήφιση στην Ολομέλεια ένα επαίσχυντο νομοσχέδιο, την θέσπιση του ψευτογάμου των ομοφυλόφιλων», τόνισε ο κ.Νατσιός, ενώ σημείωσε ότι «το νομοσχέδιο έχει τρεις ολέθριες παραμέτρους. Πρώτον, τη νομιμοποίηση της διαστροφής της ανθρώπινης φυσιολογίας και οντολογίας, δεύτερον τη βεβήλωση του ιερού θεσμού του γάμου και τρίτον την παράδοση, άνευ όρων, παιδιών για υιοθεσία σε ομοφυλόφιλα ζευγάρια, με πραγματικά απρόσμενες και τραγικές συνέπειες για τα αθώα αυτά πλάσματα».
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της "ΝΙΚΗΣ" ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Δύο άντρες, όσο και να πασχίζουν, μητρικό φίλτρο δεν έχουν. Δύο γυναίκες, πατρικό πρότυπο δεν προσφέρουν και η αγάπη δεν έχει σχέση με την ακόρεστη ικανοποίηση των επιθυμιών. Την αγάπη για το παιδί δεν την αποκτάς σαν να ψωνίζεις ένα κατοικίδιο από το pet shop. Ακόμα και ένα κουτάβι που πρόκειται να δοθεί για υιοθεσία, δεν το παίρνουν από τη μητέρα του πριν απογαλακτιστεί. Και εσείς μας λέτε ότι το να ξεριζώσετε εντελώς τον ιερό δεσμό μητέρας και παιδιού, είναι προϊόν αγάπης»;
Παράλληλα, χαρακτήρισε την οικογένεια «ως τον βασικό πυρήνα της κοινωνικοποίησης του ανθρώπου», ενώ προσέθεσε: «Και οικογένεια είναι μόνον εκείνη που έχει ανδρόγυνη συγκρότηση. Αυτό πίστευε πάντοτε η ανθρωπότητα. Είναι αστείο να νομίζουν κάποιοι ότι η ιστορία αρχίζει από αυτούς. Οικογένεια επίσης μπορεί να χαρακτηριστεί και η μονογονεϊκή. Η οικογένεια περιέχει και την αγάπη, τον έρωτα και την σεξουαλικότητα, αλλά είναι ταυτόχρονα κάτι πολύ περισσότερο από αυτά. Έχει ένα στοιχείο ιερότητας. Όταν ένας ομοφυλόφιλος κηδεμόνας αναλαμβάνει τομ ρόλο της ”μητέρας” και ο άλλος τον ρόλο του ”πατέρα”, δείχνει ότι αυτή η στείρα συνύπαρξη δεν είναι τίποτε άλλο από μια στρεβλή απομίμηση του φυσιολογικού ζεύγους».
Ο κ. Νατσιός υποστήριξε, επίσης, ότι είναι ζήτημα χρόνου να καθιερωθεί "γονέας 1" και "γονέας 2", ενώ αναφερόμενος στον παγκόσμιο τζίρο του νομιμοποιημένου εμπορίου βρεφών, μέσω παρένθετης μητρότητας, σημείωσε: «Εκτιμάται ότι για το 2022 ανήλθε σε 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Μέχρι το 2032, το ποσό αυτό προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 129 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με συμβουλευτική εταιρεία ερευνών αγοράς. Και πόσο στοιχίζει το να ξεπουλήσει το σπλάχνο της η κάθε μητέρα; Αναλόγως την οικονομία της χώρας που το επιτρέπει. Για παράδειγμα στη Γεωργία και την Ουκρανία, τα εμπορικά προγράμματα παρένθετης μητρότητας κοστίζουν περίπου 40.000-50.000 δολάρια, ενώ όσον αφορά τις ΗΠΑ, τα ποσά διπλασιάζονται και φτάνουν κατά μέσο όρο στα 120.000 δολάρια».
Τέλος, ο πρόεδρος της "ΝΙΚΗΣ" άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και για το γεγονός, ότι αποκλείστηκε η Εκκλησία από τις επιτροπές για το νομοσχέδιο, ενώ ισχυρίστηκε ότι «αποτελεί ύβρη για τον ιερό γάμο, τη μητρότητα, την πατρότητα, το παιδί, τους προγόνους μας, τη φύση και πάνω απ' όλα ύβρη και βλασφημία για τον ίδιο τον Θεό».
Ζωή Κωνσταντοπούλου: Δεν είναι συνειδησιακό θέμα η αμφισβήτηση της ισότητας
«Η Πλεύση Ελευθερίας δεν έχει κανένα δισταγμό και καμία αμφιβολία, να ψηφίσει το νομοσχέδιο χωρίς αμφιβολίες, χωρίς αστερίσκους και να δώσει παράδειγμα ηγεσίας. Γιατί, η ηγεσία είναι το παράδειγμα. Ηγεσία δεν είναι να παίζεις κομματικά παιχνίδια και να επιτρέπεις να διαιωνίζονται οι διακρίσεις και το μπόουλινγκ στη κοινωνία».
Αυτό τόνισε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου καλώντας τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να ξεκαθαρίσει στους βουλευτές του ότι «δεν είναι συνειδησιακό θέμα το να αμφισβητούν κάποιοι την ισότητα».
«Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα ίσα δικαιώματα για όλους τους ανθρώπους, να μην αφήνεις ούτε να νομικοποιούνται με τρόπο απαράδεκτο οι διακρίσεις. Η ηγεσία είναι να πεις ξεκάθαρα καλώ τους βουλευτές μου όλους να υπερψηφίσουν, όχι με κομματική πειθαρχία αλλά γιατί αυτό είναι το σωστό. Να πεις πως δεν αναγνωρίζω ότι είναι θέμα συνείδησης, και να υπάρχουν κάποιοι που νομίζουν ότι δεν είμαστε όλοι ίσοι, και ότι εκείνοι έχουν το δικαίωμα να υπαγορεύουν σε κάποιους άλλους τι προσωπική ζωή θα αναπτύξουν, τι οικογενειακή ζωή θα δημιουργήσουν, τι σχέσεις γονιδιακές θα συνάψουν με τα παιδιά τους», επισήμανε η κυρία Κωνσταντοπούλου, σε σύντομη παρέμβαση της αμέσως μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στην Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο.
Παράλληλα η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κάλεσε όλα τα κόμματα που υπερψηφίζουν το νομοσχέδιο -και κυρίως τη ΝΔ που είναι κυβέρνηση- να καταθέσουν αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας επί όλων των άρθρων.
«Είναι μία πολύ σημαντική στιγμή, είναι στιγμής χαράς και κανείς δεν έχει δικαίωμα να την απομειώνει. Και είναι θέμα ηγεσίας το να πάρει κανείς ξεκάθαρη θέση και να μην παίζει με τα κομματικά ακροατήρια. Εμείς έχουμε 6 βουλευτές, δεν επαρκούμε για να ζητήσουμε ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα -όχι μόνο επί της αρχής- από κόμμα που ψηφίζει το νομοσχέδιο, γιατί μέχρι στιγμής η ονομαστική ζητήθηκε μόνο από κόμματα που δεν το ψηφίζουν. Η ΝΔ που το φέρνει δεν καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για τους λόγους που είναι ορατοί ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι το υποστηρίζει, καταθέτει μόνο επί της αρχής», ανέφερε η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Προσέθεσε δε, ότι «το 2015 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο ενώ αρχικά είχε περιλάβει και τον γάμο όταν κατατέθηκε αφορούσε μόνο το σύμφωνο συμβίωσης γιατί αυτή η εκδοχή είχε κοπεί από τον Δημήτρη Παπαδημούλη, τον ευρωβουλευτή του». «Το λέω αυτό, γιατί πολλοί παίζουν με το πόνο, το βίωμα και τα δικαιώματα των ανθρώπων αλλά λίγοι είναι πραγματικά διατεθειμένοι να τα υπερασπιστούν με συνέπεια, σταθερά, διαχρονικά, αταλάντευτα με τη ζωή τους, το παράδειγμα τους και τη συνέπεια τους», κατέληξε η κυρία Κωνσταντοπούλου.