ΚΟΣΜΟΣ

Γάλλος πρωθυπουργός: Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα σε έναν πόλεμο

ΝΑΤΟ: «Κανένα σχέδιο» για αποστολή στρατευμάτων μάχης στην Ουκρανία

Το ΝΑΤΟ «δεν έχει κανένα σχέδιο» να στείλει στρατεύματα μάχης στην Ουκρανία, δήλωσε ένας αξιωματούχος της Συμμαχίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, την επομένη δηλώσεων του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

«Το ΝΑΤΟ και οι Σύμμαχοι παρέχουν άνευ προηγουμένου στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία. Το κάνουμε από το 2014 και συνεχίζουμε να το κάνουμε με μεγαλύτερη ταχύτητα μετά την πλήρους κλίμακας ρωσική εισβολή. Αλλά δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νατοϊκά στρατεύματα μάχης στο ουκρανικό έδαφος", υπογράμμισε ο αξιωματούχος.

Χθες βράδυ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως η αποστολή δυτικών στρατευμάτων στα πεδία των μαχών στην Ουκρανία στο μέλλον δεν μπορεί να «αποκλειστεί». Το Κρεμλίνο προειδοποίησε ότι θα είναι αναπόφευκτη η σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, αν χώρες μέλη της Συμμαχίας στείλουν στρατεύματα να πολεμήσουν στην Ουκρανία.

Δεν μπορούμε να αποκλείουμε τίποτα σε έναν πόλεμο, λέει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επανέλαβε σήμερα στο RTL ότι «δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε έναν πόλεμο» που μαίνεται «στην καρδιά της Ευρώπης», περιλαμβανομένης της αποστολής χερσαίων δυνάμεων, κάτι στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν χθες Δευτέρα.

«Δεν υπάρχει σήμερα συναίνεση για την αποστολή επισήμως (...) χερσαίων δυνάμεων. Αλλά δεν πρέπει να αποκλειστεί τίποτα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε η Ρωσία να μην μπορέσει να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», εξήγησε ο Μακρόν χθες μετά το πέρας διεθνούς συνόδου για την υποστήριξη της Ουκρανίας που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Στο περιθώριο της επίσκεψής του στη Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι ο Ατάλ υπενθύμισε σήμερα ότι «πριν δύο χρόνια» πολλές χώρες «απέκλειαν το ενδεχόμενο να στείλουν όπλα» στην Ουκρανία.

«Σήμερα πρόκειται να στείλουμε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για να στηρίξουμε τους Ουκρανούς μπροστά σε αυτή την επιθετικότητα», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Οπότε, αυτό που υπενθύμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε τίποτα σε έναν πόλεμο ο οποίος, για μία ακόμη φορά, μαίνεται στην καρδιά της Ευρώπης και στην πόρτα της ΕΕ», κατέληξε ο Ατάλ, εκτιμώντας ότι ο Μακρόν «ήταν ξεκάθαρος στο θέμα».

Ο Γάλλος πρωθυπουργός επανέλαβε ότι το Παρίσι δεν μπορεί να σκεφτεί ότι «η Ρωσία ενδέχεται να κερδίσει αυτόν τον πόλεμο», ότι ο πρόεδρός της Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε «να πει ότι πήρε με τη βία τον έλεγχο μιας άλλης ελεύθερης και δημοκρατικής χώρας».

Υπενθυμίζοντας ότι η Σουηδία και η Φινλανδία, δύο ιστορικά ουδέτερες χώρες, αποφάσισαν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ «διότι βλέπουν να έρχεται αυτή η απειλή», ο Ατάλ πρόσθεσε: «Δεν θέλω η γενιά μου και οι γενιές που θα έρθουν να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο (...) απειλών».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.