ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Aύξηση καθαρών κερδών 58,5% - Στα 13 εκατ. ευρώ το 2023

Σημαντική αύξηση, κατά 58,5% κατέγραψαν τα ενοποιημένα κέρδη μετά από φόρους του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, τη χρήση του 2023 και διαμορφώθηκαν στα 13,0 εκατ. ευρώ έναντι 8,2 εκατ. ευρώ το 2022.

Ο κύκλος εργασιών της χρήσης 2023 για τον όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών ανήλθε σε 47,1 εκατ. ευρώ, έναντι 37,8 εκατ. ευρώ της χρήσης 2022, σημειώνοντας αύξηση 24,6%. Ποσοστό 61,3% του κύκλου εργασιών του ομίλου προέρχεται από τα δικαιώματα από τη συναλλακτική δραστηριότητα και τις μετασυναλλακτικές υπηρεσίες (κυρίως εκκαθάριση και διακανονισμό των συναλλαγών) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, και 23% προέρχεται από νέες εισαγωγές και υπηρεσίες προς τις εισηγμένες εταιρείες, υπηρεσίες πληροφόρησης κ.α. Τέλος, ποσοστό 15,7% προέρχεται από τις υπηρεσίες τεχνολογίας που περιλαμβάνουν ψηφιακές υπηρεσίες, υποδομές και τεχνολογικές λύσεις σε άλλες οργανωμένες αγορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στη διάρκεια του 2023 αντλήθηκαν συνολικά 1,74 δισ. ευρώ, έναντι 1,16 δισ. ευρώ το 2022 (αύξηση 50%). Πραγματοποιήθηκαν 4 νέες εισαγωγές εταιρειών στην Κύρια Αγορά και 2 νέες εισαγωγές στην Εναλλακτική Αγορά, (συνδυαστικά ο υψηλότερος αριθμός νέων εισαγωγών από το 2008) κατά τις οποίες συνολικά αντλήθηκαν 239,68 εκατ. ευρώ. Επίσης, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση 2 νέων ομολογιακών εκδόσεων συνολικής αξίας 600 εκατ. ευρώ, ενώ πραγματοποιήθηκαν 4 αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου συνολικού ύψους 684,35 εκατ. ευρώ. Τέλος, πραγματοποιήθηκαν 15 ακόμα εταιρικές πράξεις με συνολικά αντληθέντα κεφάλαια ύψους 213,1 εκατ. ευρώ.

Η Μέση Ημερήσια Αξία Συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 111 εκατ. ευρώ διαγράφοντας αύξηση κατά 50,6% σε σχέση με το 2022 (73,7 εκατ. ευρώ).
Η μέση Κεφαλαιοποίηση της αγοράς αυξήθηκε κατά 27,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη μέση Κεφαλαιοποίηση του 2022 (80,7 δισ. ευρώ έναντι 63,3 δισ. ευρώ).

Η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην Κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου παρέμεινε υψηλή, και διαμορφώθηκε σε 64,4% το 2023 από 63,6% το 2022.

Στη σημερινή του συνεδρίαση το Διοικητικό Συμβούλιο και αποφάσισε να προτείνει στην προσεχή Τακτική Γενική Συνέλευση των Μετόχων, τη διανομή μερίσματος 0,24 ευρώ ανά μετοχή, αυξημένου κατά 60% σε σχέση με το μέρισμα χρήσης 2022.

Μήνυμα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο

Ο CEO του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, δήλωσε: «Το 2023 ήταν ένα έτος ισχυρών επιδόσεων για τον όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η σημαντικότατη αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας, η ανάδειξη στις κορυφαίες θέσεις της διεθνούς κατάταξης όσον αφορά την απόδοση του Γενικού Δείκτη, αλλά και οι αξιοσημείωτες επιδόσεις όλων των άλλων δεικτών της αγοράς μας, επιβεβαιώνουν την συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική του Χρηματιστηρίου Αθηνών και την ισχυροποίηση της θέσης του στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.

Οι επιδόσεις αυτές είναι το αποτέλεσμα της υλοποίησης της στρατηγικής μας για δεύτερη χρονιά, η οποία βασίζεται σε 5 άξονες, με έμφαση στην εξωστρέφεια και στην επένδυση στην ψηφιακή καινοτομία για την ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας. Η διοργάνωση για πρώτη φορά μιας σειράς επενδυτικών συνεδρίων σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και στις ΗΠΑ σε συνεργασία με κορυφαίους επενδυτικούς οίκους, καθώς και πολλών άλλων στοχευμένων δράσεων με στόχο την προβολή των προοπτικών της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχουν ήδη αποφέρει καρπούς, συντελώντας στη διαμόρφωση των ιδιαίτερα θετικών επιδόσεων και του αυξημένου ενδιαφέροντος από διεθνείς επενδυτές.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του έτους αναλάβαμε σημαντικές πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και του κύρους των αγορών μας. Παράλληλα, παραμένοντας προσηλωμένοι στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης, προχωρήσαμε με ιδιαίτερη επιτυχία στην δημιουργία του ATHEX ESG Data Portal, αναδεικνύοντας τον θεσμικό ρόλο του Χρηματιστηρίου για την υιοθέτηση των αρχών του ESG από τις εισηγμένες εταιρείες.

Το 2024 συνεχίζουμε να εργαζόμαστε συντονισμένα για την περαιτέρω ανάπτυξη της αγοράς μας, δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στη δημιουργία αξίας για τους μετόχους μας. Μέσα από ένα πολυδιάστατο σύνολο δράσεων και πρωτοβουλιών, συνεχίζουμε να παρέχουμε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πελάτες μας, συμβάλλοντας ενεργά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας».

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.