ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Το ΚΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα των Δασών

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Δασών βρίσκει τη χώρα μας με 1.726.260 καμμένα στρέμματα στον Έβρο, στη Ρόδο, την Αττική, την Εύβοια και σε άλλες περιοχές, με τα πλημμυρικά φαινόμενα στα οποία συντελεί η καταστροφή των δασών και με τη συνεχιζόμενη πίεση για αλλαγή της χρήσης των δασών σε όλη τη χώρα. Για άλλη μια χρονιά συνεχίζεται η απουσία ουσιαστικών μέτρων αντιπυρικής προστασίας και σύγχρονου αντιπυρικού σχεδιασμού, η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα στις αρμόδιες κρατικές δασικές υπηρεσίες, που έχουν την ευθύνη της προστασίας και διαχείρισης των δασών, αλλά και στην πυροσβεστική που έχει την ευθύνη της κατάσβεσης των δασικών πυρκαγιών» επισημαίνει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίζει ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Διευρύνονται οι άνευ όρων αδειοδοτήσεις επενδύσεων, δηλαδή η εκμετάλλευση των δασών, των προστατευόμενων περιοχών, των Εθνικών Δρυμών, ιδιαίτερα από τους ομίλους των ΑΠΕ, του τουρισμού, των logistics, της διαχείρισης των απορριμμάτων και σε ό,τι άλλο χρειάζεται το κεφάλαιο.

Αυτές οι καταστροφές αξιοποιούνται ως "ευκαιρία" για κερδοφόρες επενδύσεις από την κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Αυτό επιδιώκουν με τα διάφορα σχέδια "ανασυγκρότησης" και "διαχείρισης", με στόχο τη μετατροπή τους σε πεδίο κυρίως βιομηχανικής, τουριστικής και "οικολογικής" αξιοποίησης, από τα επιχειρηματικά κοράκια "αναδόχους" ή "διαχειριστές" σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών» τονίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι επιβεβαιώνεται η στρατηγική συμφωνία των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της "Πράσινης Συμφωνίας", που λειτουργεί σε βάρος των δασών και συνολικά του περιβάλλοντος»,

Στην ανακοίνωση σημειώνεται, επίσης ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ "σπάει κάθε ρεκόρ" έντασης της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης των δασών».

«Η Παγκόσμια Ημέρα Δασών» αναφέρει το ΚΚΕ σε άλλο σημείο της ανακοίνωσής του «είναι μια ευκαιρία αποκάλυψης των καταστροφικών για τα δάση αποτελεσμάτων από τη δράση των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ και από τη διαχρονικά ασκούμενη κυβερνητική πολιτική όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για την καταστροφή τους, οδηγώντας κάθε χρόνο στην αποψίλωση εκατομμυρίων στρεμμάτων δασικής γης, την οποία αντιμετωπίζουν ως εμπόρευμα και κερδοφόρα διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα τους κεφάλαια. Την ίδια στιγμή, οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εκτός από την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζώων, υποδομών κλπ, οδηγούν και σε μαζική καταστροφή των δασών και του περιβάλλοντος, επιδεινώνοντας τις συνθήκες ζωής όλων των λαών του πλανήτη».

Καταλήγοντας, το ΚΚΕ τονίζει στην ανακοίνωσή του:

«Το ΚΚΕ αναδεικνύει την αιτία που οξύνει και τα προβλήματα των δασικών οικοσυστημάτων, της δασικής γης, όλων των φυσικών πόρων, που δεν είναι άλλη από τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής. Παλεύει ενάντια στη στρατηγική της λεγόμενης "πράσινης" εκμετάλλευσης και καταστροφής των δασών της ΕΕ και όλων των κυβερνήσεων. Αγωνίζεται για την κατάργηση όλου του αντιδραστικού πλαισίου για τα δάση και τη χρήση γης γενικότερα, που εξυπηρετεί το κεφάλαιο και τις κερδοφόρες επιδιώξεις του.

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρίσκονται σταθερά στη πρώτη γραμμή του αγώνα, ενάντια στα νέα μέτρα που σχεδιάζει η κυβέρνηση, στον αγώνα για την λήψη μέτρων ουσιαστικής προστασίας των δασών

Η πρότασή του για ολοκληρωμένη προστασία και διαχείριση των δασών προϋποθέτει την κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, της βιομηχανίας, του τουρισμού, των δασών, γενικότερα της γης και των φυσικών πόρων, τον επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο, ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την ισόρροπη επίδραση του ανθρώπου στη φύση και την ανάπτυξη της παραγωγής με κριτήριο τη λαϊκή ευημερία».

  • Ετικέτες: 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.