ΕΛΛΑΔΑ

Με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς

Το «Μαζί για το Παιδί» δημιούργησε ένα καινοτόμο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης

Το «Μαζί για το Παιδί», με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς δημιούργησε και παρέδωσε στους μαθητές και στους εκπαιδευτικούς του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, ένα υπερσύγχρονο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης, μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας».

Το 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης αριθμεί 309 μαθητές και μαθήτριες και είναι ένα από τα μεγαλύτερα πληθυσμιακά σχολεία της πόλης. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης που δημιουργείται από το «Μαζί για το Παιδί» με την ευγενική υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς και προσφέρεται προς αξιοποίηση από την εκπαιδευτική κοινότητα της Θράκης. Το πρώτο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης εγκαινιάστηκε στο 10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και λειτουργεί επιτυχώς από τον Ιανουάριο του 2023.

Η δράση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Πειραιώς «EQUALL – Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων» και αποσκοπεί να συμβάλλει στην ισότιμη πρόσβαση των μαθητών στη διερευνητική μάθηση, καθώς και στην αναβάθμιση και διεύρυνση των δυνατοτήτων της εκπαιδευτικής διαδικασίας για εκπαιδευτικούς και σχολεία που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές.

Το νέο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης είναι εξοπλισμένο με κατάλληλα εκπαιδευτικά βοηθήματα, βιβλία και σετ ρομποτικής. Η αίθουσα του Κέντρου έχει διαμορφωθεί με ειδικά σχεδιασμένα έπιπλα που προσφέρουν στα παιδιά ένα σύγχρονο και φιλικό περιβάλλον μάθησης και δημιουργίας. Επικεντρώνεται στις σύγχρονες επιστήμες, όπως μαθηματικά, φυσική, χημεία, γεωγραφία, βιολογία, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αστρονομία, πληροφορική και ρομποτική, ενθαρρύνοντας την εξερεύνηση, τη δημιουργική εκμάθηση και την ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής.

Παράλληλα, η σχολική μονάδα ενδυναμώνεται καθώς ενισχύεται η εξωστρέφειά της μέσω της υποστήριξης ευκαιριών για συμμετοχή σε διαγωνισμούς και συνεργασίες με άλλα σχολεία. Το Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης δημιουργήθηκε σε στενή συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Οι δωρεές του εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού πραγματοποιήθηκαν έπειτα από καταγραφή των αναγκών και είναι εστιασμένες έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες, στους στόχους και στις θεματικές που έχουν ορίσει οι εκπαιδευτικοί.

Παράλληλα, η Τράπεζα σε συνεργασία με την ομάδα των 100mentors, σχεδίασε και δημιούργησε το πρόσθετο πρόγραμμα «Train the Trainer», το οποίο στοχεύει στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης. Οι επιμέρους στόχοι του επιμορφωτικού προγράμματος εστιάζουν στην αξιοποίηση του εξοπλισμού και την ενσωμάτωση της Παραγωγικής Τεχνητής Νοημοσύνης (GenAI) με τρόπο που να συνάδει με τις σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε για τα εγκαίνια του Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης στην Ξάνθη, αγιασμό τέλεσε ο Πρωτοπρεσβύτερος κ. Γεώργιος Σπάρταλης.

Με αφορμή την τελετή εγκαινίων ο παιδίατρος, κύριος Ιωάννης Παπαδάτος, μέλος του Δ.Σ. του «Μαζί για το Παιδί» δήλωσε: «Είναι μεγάλη χαρά και περηφάνια για εμάς αυτή η παρέμβαση στο 14ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, είμαστε βέβαιοι ότι οι μαθητές και οι μαθήτριες  θα απολαύσουν τη δυναμική αυτού του νέου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος και θα αναπτύξουν τις δεξιότητές τους με έναν διασκεδαστικό και ενδιαφέροντα τρόπο. Η παράδοση ενός σύγχρονου Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης εκφράζει το όραμά μας για την προώθηση της εκπαίδευσης και της δημιουργικής ανάπτυξης και εξέλιξης των παιδιών στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας».

Εκπροσωπώντας την Τράπεζα Πειραιώς, η κυρία Αγγελική Μπούκη, Επικεφαλής Μονάδας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων του Ομίλου Πειραιώς δήλωσε μεταξύ άλλων: «Η ισότιμη πρόσβαση των νέων μας στην ποιοτική εκπαίδευση αποτελεί σημαντική κοινωνική αναγκαιότητα και έναν από τους κορυφαίους στόχους των δράσεων που απευθύνονται στη νέα γενιά και υλοποιούνται από την Τράπεζα Πειραιώς στο πλαίσιο του προγράμματος EQUALL - Για μια Κοινωνία Ισότιμων Ανθρώπων. Μέσα από το νέο Κέντρο Διερευνητικής Μάθησης που δημιουργήσαμε υποστηρίζοντας το έργο του «Μαζί για το Παιδί», οι μαθητές και οι μαθήτριες ενός από τα πολυπληθέστερα δημοτικά σχολεία της ακριτικής Ξάνθης, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους, θα ταξιδέψουν στον κόσμο της γνώσης και των σύγχρονων επιστημών, θα αναπτύξουν νέες δεξιότητες, θα ενισχύσουν τη δημιουργικότητά τους και τις δυνατότητές τους σε ό,τι αφορά την προσωπική και μαθησιακή τους εξέλιξη».

Ο κύριος Ευθύμιος Ευθυμίου, Διευθυντής του 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, υπογράμμισε τη σημασία της πρωτοβουλίας: «Η δημιουργία του Κέντρου Διερευνητικής Μάθησης στο σχολείο μας, προσφέρει το πλέον σύγχρονο μαθησιακό περιβάλλον για την προώθηση των παιδαγωγικών & ακαδημαϊκών στόχων. Ευχαριστούμε από καρδιάς το «Μαζί για το Παιδί» καθώς και την Τράπεζα Πειραιώς, που κάνουν πράξη το «ίσες» ευκαιρίες μάθησης για όλα τα παιδιά από τη μία άκρη της Ελλάδας έως την άλλη».

Λίγα λόγια για το «Μαζί για το Παιδί»:

Το «Μαζί για το Παιδί» εργάζεται από το 1996 για την προστασία χιλιάδων παιδιών στη χώρα μας. Προσφέρει ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών με στόχο κάθε παιδί σε κάθε γωνιά της Ελλάδας να έχει πρόσβαση σε βιώσιμες συνθήκες διαβίωσης και σε ίσες ευκαιρίες. Το έργο του «Μαζί για το Παιδί» επικεντρώνεται στην καταπολέμηση της φτώχειας, στην υγεία και στην ψυχική υγεία, στην εκπαίδευση, στην στήριξη των σωματείων-μελών που απαρτίζουν την Ένωση «Μαζί για το Παιδί», καθώς και στην υποστήριξη πληθυσμών που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Ίσες ευκαιρίες για τα παιδιά: Δράσεις για την Υγεία και την Παιδεία σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας» του «Μαζί για το Παιδί»  που υλοποιείται από το 2019, έχουν στηριχθεί 11.726 μαθητές και έχουν ενισχυθεί οι προσπάθειες 1.553 εκπαιδευτικών σε 106 σχολεία των νομών Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης, ενθαρρύνοντάς τους να δημιουργήσουν θετικές αλλαγές στον τόπο τους, και θεμέλια για βιώσιμες κοινότητες, που θα προσφέρουν ίσες ευκαιρίες στα παιδιά και τους νέους τους.

Το «Μαζί για το Παιδί» είναι μια Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (ΑΜΚΕ), που λειτουργεί με τις αρχές της οικονομικής διαφάνειας. Στηρίζεται σε πόρους από χορηγίες εταιρειών, δωρεές ιδιωτών, έσοδα από προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και από τη διοργάνωση πολιτιστικών, αθλητικών και άλλων εκδηλώσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Περισσότερα www.mazigiatopaidi.gr

Αγ. Θωμά 14, Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |

E-mail: [email protected]|www.mazigiatopaidi.gr|

Facebook •Twitter • Instagram: @mazigiatopaidi

 

Λεζάντα (της φωτογραφίας στελεχών) από αριστερά : Ελένη Γιάνναρου, Αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ξάνθης, Μαίρη - Μαριγούλα Κοσμίδου, Αναπληρώτρια Περιφερειακή Διευθύντρια Π.Ε. & Δ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, μέλος ΔΣ του «Μαζί για το Παιδί», Αγγελική Μπούκη, Επικεφαλής Μονάδας Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων Ομίλου Πειραιώς, Ευστράτιος Κοντός, Δήμαρχος Ξάνθης, Ευμορφία Στυλιανίδου, Διευθύντρια Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, Ευθύμιος Ευθυμίου, Διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, Μαρία Μαυροματάκη, Γενική Διευθύντρια – Επικεφαλής Δικτύου Βορείου Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς, Νάνσυ Ζαχαριάδου, Director – Μονάδα Πολιτιστικών και Κοινωνικών Δράσεων Ομίλου Πειραιώς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.