ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιχείρηση «προσωπικό rebranding» για τον πρώην πρωθυπουργό

«Τορπίλη» Τσίπρα στο πολιτικό σκηνικό

Την απόφασή του να μην ακολουθήσει την οδό της συνταξιοδότησης και των επιλεγμένων, αλλά «άκαπνων» πολιτικών παρεμβάσεων που τείνουν να εφαρμόζουν άλλοι πρώην πρωθυπουργοί, σηματοδοτεί η πολύπλευρη παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο της Καθημερινής για τα 50 χρόνια Μεταπολίτευσης. Και αυτό διότι ο πρώην πρωθυπουργός εκφώνησε μία τόσο μεστή ομιλία που πραγματικά τα μηνύματα διαδέχονται το ένα το άλλο και αφορούν πολλούς αποδέκτες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδινε πολλή ώρα συνέντευξη στην δημοσιογράφο Ξένια Κουναλάκη, ωστόσο δεν είπε ούτε μία φορά τη λέξη ΣυΡιζΑ. Ταυτοχρόνως, άδειασε δύο βασικούς του υπουργούς και κράτησε αποστάσεις κάνοντας ήπια αυτοκριτική για δύο κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης του: την διαχείριση της υπόθεσης των τηλεοπτικών αδειών, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο ο ΣυΡιζΑ επιχείρησε να εργαλειοποιήσει το σκάνδαλο Novartis. Πέραν αυτών, ο Αλέξης Τσίπρας σχεδόν προεξόφλησε την άνοδο της αντιπολιτικής και της ακροδεξιάς, επιχείρησε αυτοκριτική και για την στρατηγική του επιλογή να συνεργαστεί με τον Πάνο Καμμένο υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν διεργασίες για συνεργασία με το Σταύρο Θεοδωράκη και αλλαγή κυβερνητικού παρτενέρ για να ψηφιστεί η συμφωνία των Πρεσπών ενώ ταυτοχρόνως επιφύλαξε θετική περιγραφή και για τον Ευκλείδη Τσακαλώτου – αφού επιδοκίμασε και παρουσίασε ως παρακαταθήκη και το μαξιλάρι των 37 δισεκατομμυρίων – όσο και για τον Νίκο Κοτζιά, καθώς εξήρε την συμφωνία των Πρεσπών και την σημασία της πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής.

«Νέος» Τσίπρας

Επί της ουσίας, ο πρώην πρωθυπουργός ξεκίνησε ένα προσωπικό πολιτικό “rebranding”. Ο Αλέξης Τσίπρας αφήνει πίσω του τα βαρίδια που αφορούν στο προσωπικό του προφίλ και παίρνει αποστάσεις από πρόσωπα και πολιτικές επιλογές οι οποίες τον έχουν φέρει απέναντι από το Κέντρο και τους κεντρώους πολίτες. Βεβαίως, η ανάγνωση ότι επιχειρεί άνοιγμα στην κεντροαριστερά είναι μάλλον επιφανειακή, καθώς ο πρώην πρωθυπουργός επισήμανε ότι σκοπός του είναι η κυβερνώσα αριστερά – και άρα τήρησε αποστάσεις τόσο από την ριζοσπαστική αριστερά, όσο και από μία θολή κεντροαριστερά. Όπως και να έχει, όμως, είναι σαφές ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιχειρεί να επανασυστηθεί στην κοινωνία προσπαθώντας να σβήσει από το προφίλ του όλα τα βαρίδια, ενώ διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι κινείται αυτόνομα, δεν περιχαρακώνεται σε κομματικά στεγανά και θα ξεδιπλώνει την κινητικότητα του με βάση το δικό του σχέδιο και τους σκοπούς του, απαλλαγμένος από κομματικές γραμμές και καταναγκασμούς-δεσμεύσεις σε πρόσωπα και συλλογικότητες. Με άλλα λόγια, το παιχνίδι στην κεντροαριστερά μόλις ξεκίνησε να γίνεται ενδιαφέρον…

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Δεν ξέρω γιατί νομίζει ο πρώην πρωθυπουργός ότι πρέπει να ξαναγυρίσει στα πολιτικά πράγματα, με όποιον τρόπο! ¨οτι είχε να δώσει το έδωσε! Κρίθηκε στις τελευταίες εκλογές. Φτάνει πια! δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες! Προσπάθησε να εμφανιστεί με νέα ταυτότητα- απέτυχε- και ταυτόχρονα έδειξε και τον πραγματικό του εαυτό. Άδειασε τους υπουργούς που ο ίδιος είχε επιλέξει. Έφτασε στο σημείο να ξεπλύνει το σκάνδαλο της Novartis! Δεν ήξερε το παιδι δεν καταλάβαινε! Προσπάθησε να κάνει μια θετική περιγραφή για τον Τσακαλώτο, τον οποίο βεβαία θεωρούσε βαρίδι (και επειδή δεν ήθελε? δεν τολμούσε? να διώξει, σκέφτηκε ότι αυτή τη δουλειά μια χαρά θα την έκανε ο «δικός» του Κασελάκης) και ενώ 1 ββομάδα πριν με την επιστολή που έστειλε στο συνέδριο, τι είπε? εεε αυτοί φύγανε επειδή χάσανε!!! ότι κέρδισε ένας καραγκιόζης με τις δικές του ευλογίες, ότι αυτός εξευτέλιζε ότι υπήρχε στο κόμμα που για 15 χρόνια ήταν επικεφαλής! αυτό δεν είχε γι αυτόν καμία σημασία!. Αλλά ΄τετοιος ήταν τέτοιο κόμμα είχε φτιάξει ( άλλωστε το είπε ο ίδιος ο Κασελάκης ( αν το κόμμα αυτό λειτουργούσε σωστά δεν θα μπορούσα ποτέ να εκλεγώ εγώ πρόεδρος!BINGO!!! Πράγματι! που είχε ακουστεί ξανά σε συνέδριο να λέει ο πρόεδρος στους συνέδρους – δεν καταλάβατε τι ψηφίσατε και πρέπει να ξαναψηφίσετε?!!!Τι να πεις για ένα, όπως αποδεικνύεται τελικά «μικρό πολύ μικρό άνθρωπο!Και νομίζει ότι τώρα είναι ευκαιρία, αφού ο Ανδρουλάκης δεν πολυ τραβάει, άσε τον δικό του!, είναι ευκαιρία να ξαναγυρίσει κάπως αλλιώς. Αλλά τα κορόιδα έχουν τελειώσει. Κι αν αυτή τη στιγμή μπορεί να μην υπάρχει κάποιος που να φαίνεται ότι μπορεί να τραβήξει, ο καιρός θ αναδείξει άλλους πολύ καλύτερους απ αυτόν. Δεν γυρνάει πίσω τ ωρολόγι. Κάτσε να συναντάς κάτι ευρωπαίους που σε λίγο θ αλλάξουν κι αυτοί, να περνάς καλά στας ευρώπας κι ασε εμάς να ξαναβρούμε το δρόμο μας!

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.