ΚΟΣΜΟΣ
Απαισιοδοξία για την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία
Γερμανία: Συνεχίζεται η δημοσκοπική πτώση της AfD

Τη χειρότερη επίδοσή της από τον Μάιο του 2023 καταγράφει η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) στη νέα δημοσκόπηση «Trendbarometer». Στην ίδια έρευνα αναδεικνύεται η απογοήτευση των πολιτών από τις κυβερνητικές επιδόσεις των Φιλελευθέρων (FDP), αλλά και η απαισιοδοξία τους για την προοπτική νίκης της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό των τηλεοπτικών σταθμών RTL/n-tv, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) εξακολουθεί να προηγείται με 31%, χωρίς μεταβολή των ποσοστών της από την προηγούμενη μέτρηση, ενώ η AfD παραμένει στη δεύτερη θέση και με απώλεια μίας μονάδας περιορίζεται στο 16%. Στο ίδιο ποσοστό βρίσκεται και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), επίσης χωρίς μεταβολή και ακολουθούν οι Πράσινοι, σταθερά στο 12%. Το FDP παραμένει στο όριο του 5%, όσο και η νεοσύστατη Συμμαχία Ζάρα Βάγκενκνεχτ (BSW).
Στο ερώτημα, ποιο κόμμα είναι περισσότερο έτοιμο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Γερμανίας, το 15% επιλέγει την Χριστιανική Ένωση, το 9% το SPD και το 7% τους Πράσινους, ενώ την AfD προτιμά το 5%. Το 58% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι κανένα από τα κόμματα δεν μπορεί πραγματικά να λύσει τα σημερινά προβλήματα της χώρας.
Ενόψει του συνεδρίου του FDP το προσεχές Σαββατοκύριακο, η δημοσκόπηση διερευνά την άποψη των πολιτών για τις μέχρι τώρα κυβερνητικές επιδόσεις του. Μόνο το 14% εκτιμά ότι το FDP προσπάθησε αρκετά να λύσει τα προβλήματα της χώρας, ενώ το 77% έχει αντίθετη άποψη και μόνο το 26% εκφράζεται θετικά για τον αρχηγό του FDP και υπουργό Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ.
Στην ίδια δημοσκόπηση, το 50% των ερωτηθέντων αναδεικνύουν τον πόλεμο στην Ουκρανία ως το σημαντικότερο ζήτημα. Μόνο όμως το 35% πιστεύει αυτή τη στιγμή ότι η Ουκρανία μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο, ακόμη και αν η Δύση της προμηθεύσει επιπλέον στρατιωτικό υλικό. Το 58% έχει πλέον αντίθετη άποψη για την έκβαση του πολέμου. Μεταξύ των υποστηρικτών της AfD το ποσοστό εκείνων που δεν πιστεύουν σε ουκρανική νίκη φθάνει στο 80% και μεταξύ των υποστηρικτών της BSW στο 93%.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...