ΚΟΣΜΟΣ

Δεν είμαστε έτοιμοι, λέει

«Απολύτως αναπόφευκτη» μια πανδημία, προβλέπει Βρετανός επιστήμονας

Οι κυβερνήσεις «ξεχνούν» εύκολα, λέει ότι ο Πάτρικ Βάλανς, που ήταν σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης – Τα κράτη θα πρέπει να αντιμετωπίζουν το ζήτημα όπως τον στρατό.

Η Βρετανία δεν είναι προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει μια νέα πανδημία, δήλωσε ο πρώην επικεφαλής επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς, που τόνισε μάλιστα ότι είναι «απολύτως αναπόφευκτη».

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως αναφέρει ο Guardian, ο Βάλανς κάλεσε τη βρετανική κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Ιουλίου, να επικεντρωθεί στην προετοιμασία για την πανδημία.

«Ωραίο που έχουμε εκλογές», είπε ο Βάλανς σε εκδήλωση κατά τη διάρκεια φεστιβάλ, αλλά, όπως πρόσθεσε, «υπάρχουν προβλήματα που πρέπει να διευθετηθούν». Ένα από αυτά, είναι να έχει η βρετανική κυβέρνηση καλύτερη επιτήρηση σε αυτά τα ζητήματα.

Ήδη από το 2021 ο Βάλανς είχε πει στους ηγέτες της G7 ότι «πρέπει να είμαστε πολύ πιο γρήγοροι, πολύ πιο συντονισμένοι στην απόκτηση ταχέων διαγνωστικών τεστ, ταχέων εμβολίων και θεραπειών που θα δρουν γρήγορα, ώστε να μην χρειαστεί να λάβουμε τα ακραία μέτρα» της πανδημίας Covid-19.

Ο ίδιος πιστεύει ότι τα μέτρα που συνιστά είναι δυνατόν να εφαρμοστούν, «αλλά απαιτούν κάποιο συντονισμό».

Και όμως, συνέχισε λέγοντας, μέχρι το 2023 η G7 κατά κάποιο τρόπο «είχε ξεχάσει» τα σημεία που είχε διατυπώσει το 2021.

Ο Βρετανός επιστήμονας πρότεινε στις κυβερνήσεις να αντιμετωπίσουν την προετοιμασία για την πανδημία με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο ασχολούνται με τις ένοπλες δυνάμεις. «Ξέρουμε ότι πρέπει να έχουμε στρατό, όχι επειδή θα γίνει πόλεμος φέτος, αλλά ξέρουμε ότι είναι ένα σημαντικό συστατικού αυτού που χρειαζόμαστε ως έθνος».

Χαρακτήρισε βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση την προσπάθεια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να προωθήσει τη συνεργασία χωρών σε όλο τον κόσμο για τις πανδημίες. Ωστόσο είπε ότι «δεν υπάρχει αρκετή εστίαση». Εάν το ζήτημα βγει από την ατζέντα των G7 και G20, «θα είμαστε ακριβώς στην ίδια θέση», είπε ακόμη.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.