ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απάντηση της Κομισιόν στον Νίκο Παπανδρέου

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους καταπολέμησης της παράνομης αλιείας από την Τουρκία

Με αφορμή την ερώτηση που κατέθεσε, ο Ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Παπανδρέου, για το ζήτημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από την τουρκική αλιεία και υδατοκαλλιέργεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ότι εφαρμόζει πολιτικές για να εξασφαλίσει τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στον τομέα αυτό για να καταπολεμήσει έτσι την παράνομη αλιεία.

Όπως επισημαίνεται στην απάντηση, η Τουρκία δεν έχει ακόμη ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την ΕΕ στο κεφάλαιο της αλιείας και υδατοκαλλιέργειας κατά τις ενταξιακές συνομιλίες, και τα προϊόντα αλιείας της δεν καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση ΕΕ-Τουρκίας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όμως διασφαλίζει ότι η Τουρκία, ως μέλος της Γενικής Επιτροπής Αλιείας για τη Μεσόγειο, θα τηρεί τους κανόνες ιχνηλασιμότητας και εφαρμόζει τα απαιτούμενα συστήματα τεκμηρίωσης αλιευμάτων. Σε περίπτωση ανακρίβειας πληροφοριών, τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι εξουσιοδοτημένα να διενεργούν ελέγχους και να απαιτούν επαλήθευση, με τη δυνατότητα απόρριψης εισαγωγών που δεν συμμορφώνονται.

Επιπλέον, η Επιτροπή τονίζει ότι από το 2014 εφαρμόζονται αντισταθμιστικοί δασμοί στις εισαγωγές ιριδίζουσας πέστροφας από την Τουρκία, μέτρο που στοχεύει στην αντιμετώπιση των κρατικών επιδοτήσεων που επωφελούνται οι Τούρκοι παραγωγοί.

Με δήλωσή του μετά την απάντηση της Κομισιόν ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε προς τους Έλληνες αλιείς και παραγωγούς ότι θα παρακολουθεί το θέμα στενά με τους συναδέλφους του Σοσιαλιστές Ευρωβουλευτές και θα συνεχίσει την επικοινωνία και συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να διασφαλίσει τη δίκαιη αντιμετώπιση και την προστασία των συμφερόντων τους, την καταπολέμηση της παράνομης αλιείας των Τούρκων καθώς και την σωστή διαχείριση των αλιευτικών πόρων στη Μεσόγειο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.