ΠΑΣΟΚ

Στο επίκεντρο η ευρωπαϊκή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ

Κόντρα ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με Αυγενάκη: «Αποτυχία της αγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης - Να πάει σπίτι του» - «Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη η στάση Ανδρουλάκη»

Την αγροτική πολιτική της κυβέρνησης καταγγέλουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, ο Τομέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και οι βουλευτές Μανόλης Χνάρης και Χριστίνα Σταρακά, υπεύθυνοι ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης, με αφορμή την ευρωπαϊκή επιτήρηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν, «τον Μάρτιο του 2024 σε έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλογίζει πρόστιμο στη χώρα μας 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων για τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022.

Τον Απρίλιο του 2024 σε νέα έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει τον ΟΠΕΚΕΠΕ σε 12μηνη επιτήρηση για σοβαρές παρατυπίες, που αφορούν στη λειτουργία και στελέχωση του Οργανισμού, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργειών μεταξύ υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών.

Το 2023 ως πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, αποτέλεσε τη χειρότερη χρονιά πληρωμών για τον αγροτικό κόσμο από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας».

«Οι "πετσοκομμένες" πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας ήρθαν να επιβεβαιώσουν με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανικανότητα της κυβέρνησης να διανείμει δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις που δικαιούνται οι Έλληνες αγρότες. Δεν μάθαμε ποτέ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τι έχει πληρώσει, πόσους παραγωγούς πλήρωσε, τι ποσά δεν πληρώθηκαν και πόσοι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν τόσο στις συνδεδεμένες ενισχύσεις και τα οικολογικά σχήματα όσο και στις καταβολές του περασμένου Δεκεμβρίου και του περασμένου Οκτωβρίου, Επίσης, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι πληρωμές του 2022», προσθέτουν.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «το γεγονός της επιτήρησης του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθιστά τη χώρα μας, την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που πληρώνει αγροτικές ενισχύσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία. Σε κάθε περίπτωση, οι μεγάλοι χαμένοι της κυβερνητικής κακοδιαχείρισης είναι οι αγρότες μας, που εισέπραξαν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που δικαιούνται και βλέπουν καθημερινά τα εισοδήματα τους να συρρικνώνονται».

«Τι έλεγε μέχρι χθες στους αγρότες ο κ. Αυγενάκης για τις αγροτικές ενισχύσεις; Ότι δεν φταίει αυτός αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ποιος φταίει λοιπόν μετά από αυτή την απόφαση; Η Ευρωπαϊκή Ένωση ή ο κ. Αυγενάκης και η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που αδυνατούν να κατανείμουν δίκαια και με διαφάνεια τις ενισχύσεις των αγροτών;», επισημαίνει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και υπογραμμίζει:

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να χαρεί τα "επινίκια" αυτής της εξέλιξης καθώς όπως έχει αποδείξει περίτρανα μάς καθιστά μονίμως πρωταθλητές. Πρώτη χώρα στην ακρίβεια, δεύτερη χώρα σε δαπάνες ιδιωτικής υγείας, δεύτερη από το τέλος στην αγοραστική δύναμη και με πρωτοφανείς καταδίκες για το κράτος δικαίου».

 

Λευτέρης Αυγενάκης: «Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη η στάση Ανδρουλάκη απέναντι στη χώρα και στους αγρότες»

Πολιτικά και ηθικά απαράδεκτη προς τη χώρα και τους αγρότες χαρακτήρισε τη στάση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη με αφορμή τις δηλώσεις του για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Με ανάρτησή του σε Μέσο Κοινωνικής Δικτύωσης ο κ. Αυγενάκης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι είναι «περίεργη η εμμονή του κ. Ανδρουλάκη με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα μάλιστα που ο εν λόγω Οργανισμός, υπό τη νέα του διοίκηση, κάνει ουσιαστικά βήματα εξυγίανσης από τα λάθη του παρελθόντος. Ενός παρελθόντος που χαρακτηριζόταν από την αδιαφάνεια και την κακοδιοίκηση, στοιχεία τα οποία ήλεγξε, όπως ήταν αναμενόμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση» συμπληρώνοντας ότι «δεν διδάχτηκε από την τελευταία φορά που κατηγόρησε δημοσίως τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την χώρα του και διαψεύστηκε με τον Οργανισμό να πληρώνει πριν το Πάσχα 785 εκ. ευρώ».

Σε άλλο σημείο της ανάρτησής του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισημαίνει πως «ο κ. Ν. Ανδρουλάκης δυστυχώς για τους ψηφοφόρους του δεν φοράει την φανέλα της εθνικής» υπογραμμίζοντας πως «Επιχαίρει που ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντιμετωπίζει ζήτημα εποπτείας από την Κοινότητα, ενώ την ίδια ώρα δεν λέει κουβέντα, ούτε μάζεψε τους ευρωβουλευτές του που ψήφισαν κατά των αλλαγών της ΚΑΠ. Η υποκρισία του δεν έχει όριο. Νομίζει πως επικαλούμενος την «πράσινη Κρήτη» άλλων εποχών και «λιβανίζοντας» τον Ανδρέα Παπανδρέου, θα μπορέσει να ταράξει τα λιμνάζοντα νερά και να ανατρέψει την δημοσκοπική καθίζηση του ΠΑΣΟΚ. Αντίπαλός του δεν είναι ούτε η ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ο Κασσελάκης, ούτε κάποιος άλλος. Αντίπαλός του είναι το διαζύγιο με την λογική, τον ρεαλισμό και την ειλικρίνεια».

Σε ενημερωτικό του σημείωμα το ΥΠΑΑΤ επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι η απόφαση της ΕΕ για τον ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι πρωτόγνωρη καθώς έχει εφαρμοσθεί επανειλημμένως σε κράτη μέλη και στην Ελλάδα, κατά το παρελθόν.

Δεν αφορά το σύνολο της λειτουργίας του Οργανισμού αλλά σε συγκεκριμένα κριτήρια διαπίστευσης και προσθέτει πως εποπτικό όργανο δεν είναι κάποια ξένη αρχή αλλά η αρμόδια αρχή διαπίστευσης του ΥΠΑΑΤ, ως αρμόδιο θεσμικό εποπτικό όργανο.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής σε δηλώσεις του από τα Ανώγεια στην Κρήτη έκανε λόγο για αποτυχία από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ως προς την αγροτική πολιτική μετά και την απόφαση να τεθεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ υπό επιτήρηση από την ΕΕ λέγοντας ότι «η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα της οποίας οργανισμός που μοιράζει ενισχύσεις και επιδοτήσεις, μπήκε σε ευρωπαϊκή εποπτεία, είναι η Ελλάδα με τη σημερινή κυβέρνηση».

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: «Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του»

Αυστηρή ήταν η απάντηση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

«Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του», αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κόμματος για τις δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τονίζει: «Παραμερίζουμε τους χαρακτηρισμούς εκ μέρους του κ. Αυγενάκη και θέτουμε ένα πολύ απλό ερώτημα:

-Πώς μπορεί να παραμένει στη θέση του ένας αποτυχημένος Υπουργός που επί υπουργίας του, το 2023 -πρώτο έτος εφαρμογής της νέας Κ.Α.Π. που σχεδίασε η κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει-, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι έχουν λάβει τα λιγότερα χρήματα από τότε που άρχισε η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής στη χώρα μας;»

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στην απάντηση του σχολίασε πως «έχει το θράσος να εμφανίζεται ως ο "εξυγιαντής" του ΟΠΕΚΕΠΕ, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει υπό ευρωπαϊκή επιτήρηση τον οργανισμό, για πρώτη φορά, λόγω σοβαρών παρατυπιών στη λειτουργία, τη στελέχωση, την ποιότητα και νομιμότητα των πληρωμών, την τήρηση των Ευρωπαϊκών Κανονισμών και τον σαφή διαχωρισμό των λειτουργιών μεταξύ Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του Οργανισμού Πληρωμών».

Υπενθυμίζει ότι τον Μάρτιο του 2024 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλόγισε πρόστιμο στη χώρα μας ύψους 283 εκατ. ευρώ για κακή διαχείριση από πλευράς του ΟΠΕΚΕΠΕ πληρωμών αγροτικών ενισχύσεων τις χρονικές περιόδους 2020, 2021 και 2022. Σημειώνει πως επί κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας, δηλαδή.

«Αν ο κ. Αυγενάκης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του, ας αφήσει τις ειρωνείες και ας πάει σπίτι του», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.