ΠΑΣΟΚ

Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος χωρίς την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή

Ν. Ανδρουλάκης: Οραματίζομαι την ΕΕ ως έναν οικουμενικό φάρο σεβασμού του κράτους δικαίου

«Η Ευρώπη που οραματίζομαι, είναι η Ευρώπη της ασφάλειας, μια Ευρώπη πιο ενωμένη, πιο ισχυρή, οικονομικά, γεωπολιτικά, κοινωνικά με το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, με ένα μοντέλο ευρωπαϊκής οικονομικής κυριαρχίας, που θα επενδύσει στις χώρες για να επαναπατρίσουμε τα παραγωγικά κομμάτια που έφυγαν στην Κίνα και σε άλλες χώρες. Μια Ευρώπη με κοινή στρατηγική στα θέματα ασφάλειας. Να νιώσουν οι πολίτες ότι υπάρχουν ηγέτες και κόμματα που υπηρετούν το σχέδιο της ενωμένης Ευρώπης και όχι αυτής του "λίγο μαζί και πολύ χωριά" που εντέλει συναποφασίζει ο γαλλογερμανικός άξονας. Τότε οι πολίτες θα ξαναδούν γοητευτικά το όραμα της Ενωμένης Ευρώπης». Έτσι περιέγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης το μέλλον της ΕΕ όταν ρωτήθηκε, το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια συζήτησης με νέους-ες

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι δεν την πιστεύει ως μια δύναμη ισχυρή στρατιωτικά, η οποία θα επεμβαίνει με έναν βίαιο τρόπο για να ενισχύει την γεωπολιτική της ισχύ αλλά «ως έναν οικουμενικό φάρο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σεβασμού του κράτους δικαίου, με μια οικονομία εύρωστη, με ευημερία για τους πολίτες που θα είναι κι ένα παράδειγμα προς μίμηση για άλλους λαούς ανά τον κόσμο».

Ο κ. Ανδρουλάκης σε άλλη ερώτηση για την οικονομική συνοχή της ΕΕ στήριξε την πρόταση για χρηματοδότηση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας με ευρωομόλογο ή με κοινά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να γίνονται παραγωγικές επενδύσεις σε κράτη χαμηλής ανταγωνιστικότητας.

Με αφορμή ερώτηση για το τρόπο ανακοπής της Ακροδεξιάς που προβλέπεται να έχει άνοδο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής καυτηρίασε «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα του κ. Βέμμπερ, της κυρίας φον ντερ Λάιεν και του κ. Μητσοτάκη», όπως είπε γιατί αρνήθηκαν να δεσμευτούν ότι δεν θα συνεργαστούν με τα ακροδεξιά κόμματα, επειδή «πολύ απλά κάτω από το τραπέζι έχουν ήδη συμφωνήσει με τη γέφυρα στην Ακροδεξιά που λέγεται κυρία Μελόνι». «Αυτό είναι το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, αυτή είναι Νέα Δημοκρατία, η συμμαχία της Δεξιάς με τα άκρα. Όσο χαϊδεύεις τα άκρα τόσο τα νομιμοποιείς, και εμείς δεν έχουμε καμία πρόθεση να το κάνουμε. Αποκλείουμε οποιαδήποτε συνεργασία με την Ακροδεξιά και τα κόμματα που υπονομεύουν το μέλλον των ευρωπαϊκών λαών», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Συμπλήρωσε πως ψηφίζοντας ιδιαίτερα προοδευτικές δυνάμεις πολλαπλασιάζονται οι πιθανότητες καλύτερων δυνατών αποφάσεων που θα βελτιώσουν τη ζωή των νέων. «Γι' αυτό σας ζητώ και να συμμετέχετε και να δώσετε μέσω του ΠΑΣΟΚ δύναμη στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες. Να το πω απλά, γιατί εδώ είστε κάποιοι νεότεροι και κάποιοι λίγο μεγαλύτεροι. Τα χρόνια της λιτότητας, η δική μας πολιτική ομάδα έλεγε όχι τόση λιτότητα για την Ελλάδα. Οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που συμμετέχει η Νέα Δημοκρατία, έλεγαν ακόμα περισσότερη λιτότητα για την Ελλάδα».

Εξηγώντας γιατί να ψηφίσει κάποιος ΠΑΣΟΚ και όχι ΣΥΡΙΖΑ ή Νέα Δημοκρατία είπε «γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι μαγκιά - σε μια παλιά διαφήμιση, θυμάμαι τώρα, ήταν μια διαφήμιση πριν μπω εγώ στη νεολαία, θυμάμαι ήταν ένας ωραίος τύπος και το έλεγε ως σύνθημα της νεολαίας ΠΑΣΟΚ "Το ΠΑΣΟΚ είναι μαγκιά", κάπως έτσι» και συνέχισε:

«Ο πρώτος λόγος είναι για να καμφθεί και να μπει φρένο στην τεράστια αλαζονεία του Μαξίμου που είχε το θράσος ο πρωθυπουργός να σας εκβιάσει κιόλας.

Δεύτερος λόγος. Ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ, με το πρόγραμμά του, με τις προοδευτικές του ιδέες, με τους νέους ανθρώπους, τα νέα του στελέχη, μπορεί να είναι αξιόπιστη κυβερνητική επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Τρίτος λόγος, πολύ σημαντικός, είναι τα ευρωπαϊκά. Το είπα και προηγουμένως. Κάθε ψήφος στη Νέα Δημοκρατία είναι ψήφος στην κυρία φον ντερ Λάιεν. Δεν νομίζω ότι άρεσε η πολιτική της κυρίας φον ντερ Λάιεν στον ελληνικό λαό και στους ευρωπαϊκούς λαούς. Που φτάσαμε στο σημείο να μας περιφρονούν πολύ αδύναμα κράτη του κόσμου, διότι είχαμε μια αδύναμη ηγεσία και με αδύναμες πολιτικές επιλογές.

Κάθε ψήφος στο ΠΑΣΟΚ είναι ψήφος στους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν πραγματικά σταθεί ως πρωτοπόροι στο όραμα της ενωμένης Ευρώπης αλληλεγγύης.

Και κάθε ψήφος στον ΣΥΡΙΖΑ είναι ψήφος σε μια πολιτική ομάδα που δεν παίζει κανέναν ρόλο γιατί είναι πολύ αδύναμη σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Και τόνισε: «Πιστεύω ότι αξίζει κι έχετε πολλούς λόγους αυτή τη φορά να στηρίξετε την παράταξή μας. Και σας δεσμεύομαι προσωπικά ότι με τον αγώνα μου, με τον αγώνα μας είναι στοίχημα γενιάς να αλλάξουμε την Ελλάδα και να ζήσετε πραγματικά μια καλύτερη ζωή, με περισσότερες ευκαιρίες, με περισσότερα όνειρα που θα πραγματοποιούνται, με μια Ελλάδα που θα μπορούμε να την χαρούμε εμείς οι Έλληνες. Και όχι μια Ελλάδα που θα την χαίρονται άλλοι για εμάς. Τη δική μας Ελλάδα. Στηρίξτε μας. Εμπιστευτείτε μας και να είστε σίγουροι ότι δεν θα απογοητεύσουμε καμία και κανέναν από εσάς και το επόμενο διάστημα αλλά τα επόμενα χρόνια».

Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος χωρίς μέτρα που να διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή

«Το κράτος οφείλει και πρέπει να είναι αρωγός στις επιλογές των γυναικών», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι «τα στοιχεία στη χώρα μας είναι απογοητευτικά, με τις γυναίκες να είναι λίγες που αποφασίζουν να ιδρύσουν δικές τους επιχειρήσεις και ακόμα λιγότερες εκείνες που βρίσκονται ψηλά στη διοίκηση εταιρειών».

«Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 20 με 30% των γυναικών επιλέγει να δραστηριοποιηθεί επιχειρηματικά και αυτό συμβαίνει κυρίως σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι σύγχρονες Ελληνίδες είναι από τις πιο μορφωμένες γυναίκες στην Ευρώπη και αναλογικά υπερτερούν των ανδρών σε πανεπιστημιακή μόρφωση», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο, «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα: Τα συστατικά της επιτυχίας», που διοργάνωσαν το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών και η Επιτροπή Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.

Συμπλήρωσε δε, ότι «σύμφωνα με έρευνα του Harvard Business Review, οι γυναίκες έχουν ηγετικές ικανότητες και παίρνουν υψηλότερη βαθμολογία σε σχέση με τους άνδρες, σε κρίσιμα θέματα όπως η ομαδική εργασία, η καινοτομία και η επίλυση προβλημάτων».

Όπως είπε ο κ. Ανδρουλάκης, «έχουν περάσει 40 χρόνια μετά τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έδωσαν δύναμη στις γυναίκες και οι οποίες ήταν όλες νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ, με την κατάσταση να έχει προφανώς βελτιωθεί σημαντικά, αλλά να απέχει πάρα πολύ από το επιθυμητό, που δεν είναι άλλο από την ευρωπαϊκή κανονικότητα όπως αυτή λειτουργεί στα περισσότερα δυτικά κράτη της Ευρώπης».

«Χρειάζονται να γίνουν πολλά και είναι ευθύνη όλων μας, με την καθημερινή δημόσια και ιδιωτική μας παρουσία να εξαλείψουμε τα στερεότυπα» ανέφερε, χαρακτηρίζοντας την πρόσβαση στη χρηματοδότηση ως «ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα».

«Αυτό αφορά το σύνολο της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων - η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων δεν μπορεί να μπει στις τράπεζες - και γίνεται εντονότερο όταν μιλάμε για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα», σημείωσε. «Ακόμα και τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης δόθηκαν όλα στις τράπεζες για να τα διαχειριστούν βάσει των δικών τους εμπορικών κριτηρίων. Δεν υπήρξε ουσιαστικά καμία πρόβλεψη για την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ή για την εφαρμογή πολιτικών που θα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, όπως είναι η γυναικεία επιχειρηματικότητα».

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σήμερα, το ότι η επαγγελματική και οικογενειακή ζωή τους εμφανίζονται ως δύο αντίθετοι δρόμοι» ενώ επανέλαβε την νομοθετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ που προβλέπει επιδότηση θέσης μέσω προγραμμάτων ΔΥΠΑ και επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων για ένα χρόνο. Επέμεινε δε, στη δέσμευση του κόμματός του, για «κανένα παιδί εκτός βρεφονηπιακού και παιδικού σταθμού».

«Δεν μπορούμε να μιλάμε για σύγχρονο κοινωνικό κράτος, όταν δεν δίνουμε προτεραιότητα σε μέτρα που διασφαλίζουν την ενεργή συμμετοχή όλων στην οικονομική και κοινωνική ζωή.

Όραμά μας είναι ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, στα πρότυπα των προηγμένων ευρωπαϊκών χωρών και σας δεσμεύομαι ότι θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για να το πετύχουμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.