ΚΟΣΜΟΣ

Εξελέγη σήμερα πρώτος υπουργός

Ο Τζον Σουίνι που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, αναλαμβάνει την πρωθυπουργία

Εξελέγη σήμερα Πρώτος Υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαδεχθεί τον Χάμζα Γιούσαφ.

Ο Τζον Σουίνι, ο νέος ηγέτης του Σκωτικού Εθνικού Κόμματος (SNP) που τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας της Σκωτίας, εξελέγη σήμερα Πρώτος Υπουργός από το τοπικό κοινοβούλιο για να διαδεχθεί τον Χάμζα Γιούσαφ, με τη δύσκολη αποστολή να εργαστεί για την ανάκαμψη του κόμματός του ενόψει και των βρετανικών βουλευτικών εκλογών.

Ο Σουίνι εξελέγη, όπως αναμενόταν, λαμβάνοντας 64 ψήφους επί των 129 συνολικά εδρών του σκωτικού κοινοβουλίου του Χόλιρουντ, στο Εδιμβούργο, όπου το SNP προηγείται μακράν των διαφόρων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.

Την επομένη της ανόδου του στην ηγεσία του SNP, ο 60χρονος Τζον Σουίνι, βετεράνος της τοπικής πολιτικής και επί σειρά ετών δεύτερος στην ιεραρχία της κυβέρνησης, γίνεται ο τρίτος επικεφαλής της κυβέρνησης της Σκωτίας μέσα σε έναν και πλέον χρόνο.

Αντικαθιστά τον Χάμζα Γιούσαφ, 39 ετών, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα μετά την κατάρρευση του κυβερνητικού του συνασπισμού με τους οικολόγους του Πράσινου Κόμματος. Οι οικολόγοι απείχαν σήμερα κατά την ψηφοφορία.

Ο Σουίνι αναμένεται να ορκιστεί ενώπιον του Ανωτάτου δικαστηρίου της Σκωτίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.