ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρωτομαγιά

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους που δεν δίστασαν να πεθάνουν και δεν σκέφτηκαν στιγμή να προδώσουν»

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου από το βήμα της Βουλής για την Πρωτομαγιά:

«Τιμούμε και θυμόμαστε τους ανθρώπους που δεν δίστασαν να πεθάνουν και δεν σκέφτηκαν στιγμή να προδώσουν»

Η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν αφήνει να ξεχαστεί το Αίτημα για τις Γερμανικές οφειλές.

Απόσπασμα από την σημερινή παρέμβαση της Ζωής στη Βουλή:

«Πρωτομαγιά σήμερα, μια εμβληματική Επέτειος των αγώνων των εργατών και των εργαζομένων, μια μέρα που σηματοδοτεί τις μάχες που δόθηκαν εδώ και αιώνες, τις διεκδικήσεις των ανθρώπων, των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, των εργατών, για τα αυτονόητα, για την αξιοπρέπειά τους, για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, για το οκτάωρο, συνολικά για το περιεχόμενο ζωής που έχει η εργασία και πρέπει να είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απασχόληση.

Είναι δυστυχές ότι δεν προγραμματίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων επετειακή αναφορά για την Εργατική Πρωτομαγιά, είναι όμως μια αντίληψη και αυτή. Είναι η ίδια αντίληψη που οδηγεί στο να νομοθετεί με φρενήρεις ρυθμούς η Βουλή, ακόμη και άδεια, τη Μεγάλη Εβδομάδα. Είναι η ίδια αντίληψη που σας κάνει να θεωρείτε ότι το Κοινοβούλιο είναι ιδιοκτησία σας και η νομοθετική λειτουργία είναι δικό σας προνόμιο, στο οποίο δεν λαμβάνετε υπ’ όψιν κανέναν, όχι την Αντιπολίτευση, αλλά κυρίως ούτε την κοινωνία.

Η Πλεύση Ελευθερίας τιμά τους εργάτες που ξεσηκώθηκαν πριν από ενάμιση σχεδόν αιώνα. Η Πλεύση Ελευθερίας τιμά τους εργάτες και τους εργαζόμενους που αγωνίζονται διαχρονικά. Τιμά τους υπερασπιστές των εργατών και των εργαζομένων, γιατί πάρα πολλά δικαιώματα κατακτήθηκαν μέσα από μάχες νομικές και δικαστικές, με τη συνδρομή δικηγόρων που έδωσαν αγώνα καταξίωσης και κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων.

Και, βέβαια, η Πλεύση Ελευθερίας συνεχίζει και επιμένει ότι το πλαίσιο των σχέσεων εργασίας στη χώρα μας είναι, δυστυχώς, διάτρητο, ότι οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται, ότι υπάρχουν πάρα πολλά χιλιόμετρα να διανυθούν για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και πριν την προστασία, βέβαια, των δικαιωμάτων των εργαζομένων υπάρχει η προστασία της ζωής, της σωματικής ακεραιότητας, της υγείας των εργαζομένων, που επίσης δεν προστατεύονται ικανοποιητικά στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι τη χρονιά που διανύουμε έχουν
εκτιναχθεί τα εργατικά δυστυχήματα, οι θάνατοι, δηλαδή, κατά την εργασία και πρόσφατα είχαμε και νέες απώλειες. Δεν είναι τυχαίο ότι είναι εξαπλωμένος ο φόβος σε πάρα πολλά εργασιακά περιβάλλοντα. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχει υποβάθμιση και υπονόμευση της υγείας των εργαζομένων σε πάρα πολλά περιβάλλοντα και περιβάλλοντα του δημοσίου τομέα. Δεν είναι τυχαίο, τέλος, ότι η ισότητα , η προστασία από το μπούλινγκ, από την λεκτική κακοποίηση, από την ψυχολογική βία, από τον σεξισμό, επίσης δεν είναι κατακτημένη, με βάση τη νομοθεσία και την πρακτική. Και αυτά η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα σταματήσει να τα υπογραμμίζει, γιατί οι μάχες που κερδίζονται, πρέπει στη συνέχεια να περιφρουρούνται, αλλά και εκείνα που δεν κατακτήσαμε ακόμη πρέπει να παλέψουμε για να τα κατοχυρώσουμε.

Σήμερα είναι και μία ιστορική επέτειος για την πατρίδα μας, για την αντίσταση, για τον ηρωισμό και τη θυσία των προγόνων μας, των ανθρώπων εκείνων που έδωσαν τη ζωή τους, απαρνήθηκαν την ύπαρξή τους για την ελευθερία, αρνούμενοι να υποκύψουν στη ναζιστική μπότα και στον χιτλερικό ζυγό. Σαν σήμερα την Πρωτομαγιά του 1944 πριν από ογδόντα χρόνια ακριβώς εκτελέστηκαν οι διακόσιοι της Καισαριανής, αρνούμενοι να σκύψουν το κεφάλι, αρνούμενοι να προδώσουν την πατρίδα τους και τις ιδέες τους και τους συντρόφους τους και τους συναγωνιστές τους, αρνούμενοι να δώσουν τη θέση τους σε άλλους στο εκτελεστικό απόσπασμα προσκαλώντας με τα συγκινητικά γράμματά τους, τους δικούς τους να μην θρηνήσουν αλλά να χαμογελούν και να είναι περήφανοι. Και έγραψαν έτσι μια ιστορική σελίδα της Αντίστασης της πατρίδας μας.

Από το Μπλοκ 15 στο Χαϊδάρι, όπου βασανίστηκαν άγρια πάμπολλοι και πάμπολλες αγωνιστές και αγωνίστριες της Αντίστασης, μεταφέρθηκαν στην Καισαριανή όπου εκτελέστηκαν σε παραδειγματισμό των υπολοίπων. Και σε μία χώρα όπου ακούσαμε προχθές τον κύριο Υπουργό Δικαιοσύνης να λέει ότι «Όποιος τα βάζει με το Κράτος, το Κράτος τον ισοπεδώνει», για εμάς είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε τα παραδείγματα της Αντίστασης, τα παραδείγματα αυτά του ελεύθερου φρονήματος ανθρώπων, που δεν δίστασαν να πεθάνουν και δεν σκέφτηκαν στιγμή να προδώσουν. Τους τιμούμε και τους θυμόμαστε.

Και καθώς τους τιμούμε και καθώς τους θυμόμαστε, υπενθυμίζουμε ότι υπάρχει σε εκκρεμότητα η υψηλότατη οφειλή της Γερμανίας προς τη χώρα μας για την αποκατάσταση των Οφειλών, για τα εγκλήματα των Ναζί σε βάρος του ελληνικού λαού, για τα ολοκαυτώματα, για τις εκτελέσεις, για τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά, για τους μαρτυρικούς τόπους σε όλη τη χώρα, διάστικτη η πατρίδα μας από μαρτυρικούς τόπους. Πολλοί από αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους φιλοξενούν δικαστήρια που θέλετε να καταργήσετε. Πολλοί από αυτούς τους μαρτυρικούς τόπους
ζητούν την αναγνώρισή τους, την οποία αρνείστε, όπως αρνείστε να ζητήσετε τις οφειλές της Γερμανίας για το ενάμισι εκατομμύριο θύματα του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, για τις καταστροφές των υποδομών, της αγροτικής παραγωγής, το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο, την κλοπή του δημοσίου ταμείου, τους κλεμμένους αρχαιολογικούς θησαυρούς. Δεν σταματάμε να τα υπενθυμίζουμε και το κάνουμε και σήμερα στην τελευταία συνεδρίαση της Βουλής πριν πάτε και όλοι όσοι παραμένετε εδώ για τις ιδιαίτερες πατρίδες σας ή για την ανάπαυλα του Πάσχα».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.