ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ανάγκη για επίσπευση πρωτοβουλιών προοδευτικης διακυβέρνησης με την κοινωνία ενεργό

Οι εκλογές χαρακτηρίστηκαν απο το υψηλό ποσοστό της αποχής, την ηχηρή απόρριψη των πολιτικών της κυβέρνησης αλλά και απο την αδυναμία των κομμάτων του προοδευτικού τόξου να αναδείξουν αξιόπιστο εναλλακτικο δρόμο διακυβερνησης .
Καταγράφηκε με μελανά χρώματα η αναντιστοιχία κοινωνικης και πολιτικης αντιπολίτευσης.
Ο κίνδυνος είναι να μετεξελιχθεί το πρόβλημα και σε κρίση της ίδιας της δημοκρατίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας συμπυκνώνοντας τα μηνύματα των συζητήσεων που αναπτύχθηκαν κατά την διάρκεια ων εργασιών του ινστιτούτου με σαφήνεια διατύπωσε την άποψη ότι : «Οι εξελίξεις,τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκες της κοινωνίας επιβάλλουν, πρώτον, να διαγνώσουμε με ψυχραιμία και χωρίς ωραιοποιήσεις την πραγματικότητα. Και στην προσπάθεια να την αλλάξουμε προς όφελος της προόδου να δώσουμε περισσότερο χώρο στο «μαζί»
Αυτο σημαίνει πως οι υφιστάμενοι πολιτικοί σχηματισμοί του προοδευτικού χώρου πρεπει να ξεφύγουν απο τις μικροκομματικές περιχαρακώσεις που διαιρούν !
Με τις πρακτικες τους αδυνατούν να εκφράσουν τις αγωνίες και τις ανάγκες των πολιτών
Πρέπει να γίνουν συνεπισπευδοντες στην ανασυγκρότηση προοδευτικης πλειοψηφιας με προγραμματικη ενοτητα για θέματα που αφορούν την παραγωγικη και κοινωνικη βάση της χώρας .Το ρόλο της χωρας στο νέο περιβάλλον!
Η μεταπολίτευση παρέδωσε στο πολιτικο σύστημα μια παρακαταθήκη οξυγόνου δημοκρατίας διαμορφώνοντας ενα πολιτικο σύστημα με αντιπαράθεση εναλλακτικών κομμάτων διακυβερνησης . Γεγονός που έδινε δύναμη στον πολίτη να επηρεάζει εξελιξεις
Ο κατακερματισμος του προοδευτικού χώρου ,οι άγονοι και αποπροσανατολιστικοί εμφύλιοι είναι τώρα η ώρα ,αν θελουμε να σεβαστούμε το μήνυμα των πολιτών και να μη γινόμαστε ευχάριστοι μόνο στις ηγεσίες , πρέπει να αντικατασταθούν με πρωτοβουλιες προγραμματικης συνάντησης των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου! Δίνοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινωνία, δηλ στους πολίτες , να επιλέξουν το σχήμα συντονισμού .
Η προκήρυξη των εθνικών εκλογών για παρά πολλούς λόγους μπορεί να γίνει σε απρόβλεπτο χρόνο και ως εκ τούτου ο προοδευτικός χώρος πρέπει να μετακινηθεί απο το φιλάρεσκο και ιδιοτελές «πήγαμε καλά στο μέλλον !!!θα πάμε καλλίτερα » , στο προχωράμε τώρα μαζί !
Με ευγενή άμιλλα μονομετωπο αγωνα και το λαό συμμέτοχο !
Στη θεση των κλειστών συνεδρίων που αποτυπώνουν αγωνίες εσωκομματικών συσχετισμών και ρόλων είναι η ώρα να δοθεί ρόλος και ψήφος σε κάθε πολίτη που αυτοπροσδιορίζεται να επιλέξει την εναλλακτική διακυβέρνηση με προγραμματικη ενοτητα. .Γι αυτο χρειάζονται δράσεις ευγενούς αμμιλας των προοδευτικών κομμάτων για τη συμβολή στον κοινό στόχο προοδευτικης διακυβερνησης . Μόνος δεν μπορεί κανένας!
Η πρόταση αυτή σε καμία περίπτωση δεν ακυρώνει την πολιτικη αυτονομία και την οργανωτική αυτοτέλεια ,τις λειτουργίες των σημερινών κομμάτων . Όμως προσανατολίζει τα στελέχη και τις ηγεσίες να δώσουν την μάχη σε μονομετωπο αντινεοφιλελεύθερο αγώνα.
Παραχωροντας το ρόλο του συντονιστού για τη Προοδευτικη διακυβέρνηση σε δεσμευτικές επιλογες που θα κάνουν οι πολίτες .
Υπάρχει η εμπειρία και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία μοντέλα που ανταποκρίνονται και στις πρόνοιες του εκλογικού νόμου χωρίς να καταργούνται τα υφιστάμενα κόμματα .
Ετσι όμως η κοινωνία των πολιτών θα φύγει απο τον καναπέ και θα γίνει συνδιαμορφωτής της λύσης.
Τώρα συνεπώς είναι η ώρα των μεγάλων συνθέσεων, των υπερβάσεων των αντιθέσεων του χθες. Πρέπει να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλήψεις . Αυτές τις μέρες και με αφορμή δημοσκοπικές καταγραφές που υπογραμμίζουν την θεληση των πολιτών για τη μεγάλη προγραμματικη συνάντηση των προοδευτικών δυνάμεων ορισμένα κομματικά στελέχη επιχειρούν να περιορίσουν το ζητούμενο σε κοινές κοινοβουλευτικές η κοινωνικές δράσεις αντιπολίτευσης ξεπερνώντας το επίδικο που ζητά ο κόσμος και είναι η προγραμματικη πρόταση διακυβερνησης του προοδευτικού χώρου χωρίς μικροκομματικές περιχαρακώσεις για εκλογικά ποσοστά μικρών κομμάτων
Είναι λάθος και η κοινωνία θα αδιαφορήσει .Πρέπει όλα τα στελέχη με κοινωνικο συντονισμό να τεθούν στη διάθεση της μεγάλης προσπαθείας πολιτικης αλλαγης
Ο ρόλος λοιπόν και ο λόγος στη κοινωνία και οχι σε κλειστού τύπου διαδικασίες εξουσιοδότησης και εσωκομματικών συσχετισμων που στέλνουν πολίτες στην απόσυρση
Ας αναλάβουμε τις ευθύνες μας γινόμενοι χρήσιμοι και οχι ευχάριστοι .Προφανώς οι σκέψεις αυτές μπορούν να αντικατασταθούν απο καλλίτερες .Καμία αντίρρηση αν ο λόγος της προοδευτικης πλειοψηφιας δίνεται στην κοινωνία και οχι σε συναλλαγές «εκπροσώπων»
Οι εξελίξεις στη Γαλλία ,ο παρα πολύ χρήσιμος λόγος του Αλέξη Τσίπρα αλλά και πολλών κορυφαίων στελεχων του προοδευτικού χώρου δείχνουν ότι εφ όσον το θελουμε το μπορούμε .

Ο Χάρης Τσιόκας είναι Π. Βουλευτης μελος ΚΕ Συριζα

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.