ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο»

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρέπει η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα

Την τελευταία συνέντευξη πριν από την κάλπη παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο newsit.gr απευθύνοντας μια τελευταία έκκληση στους πολίτες και εξηγώντας γιατί αυτή η εκλογή είναι σημαντική: «Γιατί πρέπει η φωνή της Ελλάδας να ακούγεται ισχυρή στην Ευρώπη την επόμενη μέρα, γιατί στην Ευρώπη θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις που θα αφορούν το μέλλον όλων μας τα επόμενα πέντε χρόνια και γιατί πρέπει να υπάρχει μία εκπροσώπηση ισχυρή της Νέας Δημοκρατίας σε επίπεδο ευρωβουλευτών, αλλά ισχυρή και σε επίπεδο ποσοστού», είπε ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε: «Επειδή είμαστε εκεί που είμαστε και επειδή έχουμε τις γεωπολιτικές μας προκλήσεις, ξέρουμε ότι πάντα θα πρέπει να δαπανούμε για την άμυνά μας, γιατί η άμυνα είναι προϋπόθεση ελευθερίας. Όμως, αν μπορέσουμε να βάλουμε και την Ευρώπη στο παιχνίδι, για να το πω με πολύ απλά λόγια, αυτό μόνο καλό θα είναι για την Ελλάδα». Υπογράμμισε μάλιστα πως η κοινή ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι η μεγάλη πρόκληση της επόμενης πενταετίας για την Ευρώπη.

Σχετικά με την πρόβλεψη από τη Γερμανία για ένα σοβαρό ενδεχόμενο πολέμου υπογράμμισε πως «πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα» και σημείωσε: «Δεν πρέπει να είμαστε αφελείς. Έχουμε μία αναθεωρητική δύναμη, η οποία επέλεξε να αλλάξει τα σύνορα διά της βίας. Αυτό έκανε η Ρωσία στην Ουκρανία». Και πρόσθεσε: «Άρα, για εμένα η άμυνα, η ευρωπαϊκή άμυνα σε συνδυασμό με το ΝΑΤΟ, συμπληρωματικά, απέναντι σε οποιαδήποτε απειλή αποκτά, πια, θα έλεγα υπαρξιακά χαρακτηριστικά». Τόνισε επίσης τη σημασία της αποτρεπτικής ισχύος καθώς και ότι έχει έρθει η ώρα της μεγάλης αφύπνισης της Ευρώπης στα γεωπολιτικά ζητήματα.

«Η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο - το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία, τα τελευταία δύο χρόνια. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έχει τα ίδια προβλήματα. Αν ρωτήσετε, πάτε στην Ευρώπη και κάνετε έρευνες, παντού θα σας πουν ότι το κόστος ζωής, η ακρίβεια, και σε πιο εύπορες χώρες, είναι μεγάλο πρόβλημα», υπογράμμισε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός. Τόνισε πάντως πως «για πρώτη φορά τον τελευταίο μήνα -είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου- στα επίσημα στοιχεία αρχίζουμε και βλέπουμε κάποια αποκλιμάκωση τιμών», σημειώνοντας πως «αυτό τελικά πρέπει να είναι το ζητούμενο: πώς θα πέσουν οι τιμές από τα πολύ υψηλά επίπεδα στα οποία έφτασαν». Έκανε σαφές ότι «μπορούμε να δούμε τιμές μειωμένες σε σχέση με εκεί που είναι σήμερα, όταν ταυτόχρονα οι μισθοί θα εξακολουθούν να αυξάνονται» και προσέθεσε: «Υπάρχουν, θα έλεγα, πάλι, κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσιών που ναι, μπορούμε να δούμε μειωμένες τιμές. Το ρεύμα. Έγινε μια μεγάλη συζήτηση για το ρεύμα, για την, ενδεχομένως, μικρή αύξηση που μπορεί να δούμε τον μήνα Ιούνιο. Αλλά το ρεύμα ήταν πολύ χαμηλό όλους τους προηγούμενους μήνες».

Για την αντιπολίτευση είπε πως δεν επιλέγει εκείνος αντίπαλο «αλλά αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς που οι πολίτες διαμόρφωσαν, είναι κατά συνέπεια ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ» και τόνισε: «Αυτό το οποίο με προβληματίζει, είναι ότι κάποιοι δεν έχουν μάθει από τα λάθη τους. Η χώρα πλήρωσε την πλειοδοσία των παροχών, τα προγράμματα της Θεσσαλονίκης, τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και νομίζω ότι όποιον σοβαρό άνθρωπο και να ρωτήσετε, που να καταλαβαίνει πέντε πράγματα από οικονομικά, θα σας πει ότι το πρόγραμμα του κ. Κασσελάκη τινάζει την μπάνκα στον αέρα, για να το πω πολύ απλά, και είναι παντελώς ανεφάρμοστο».

Υπογράμμισε πως αναφορικά με το ύφος «αυτό το οποίο αποκαλούσαμε πάντα "πολακισμός", όχι απλά ζει και βασιλεύει, αλλά ο μαθητής αποδεικνύεται καλύτερος από τον δάσκαλο. Είναι το μόνο το οποίο μπορώ να πω. Λυπάμαι πραγματικά. Ακούστηκαν χαρακτηρισμοί, ίσως τους προσπεράσαμε μέσα στον ρυθμό της προεκλογικής περιόδου, αλλά έχουν ειπωθεί πράγματα τα οποία δεν έχουμε ξανακούσει ποτέ. Όχι μόνο για εμένα, και για άλλους πολιτικούς αρχηγούς».

Επίσης για τον Νίκο Ανδρουλάκη επισήμανε: «Αυτό που έχω να πω για τον κ. Ανδρουλάκη είναι ότι με έχει εκπλήξει δυσάρεστα η στάση του να μην μπορούμε να βρούμε κανέναν κοινό τόπο, πουθενά, όταν θέλει να εμφανίζεται ο ίδιος ως προοδευτικός και εκσυγχρονιστής. Και προσέξτε εδώ το οξύμωρο, για να το συνδέσω πάλι με την Ευρώπη: η Ευρώπη την επόμενη μέρα, όπως και την προηγούμενη μέρα, στηρίζεται σε μια μεγάλη συμμαχία Κεντροδεξιάς, Φιλελεύθερων και Κεντροαριστεράς, Σοσιαλιστών».

Στη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός απαντά για ζητήματα που αφορούν τους αγρότες αλλά και τον κίνδυνο πυρκαγιών επισημαίνοντας πως «χρειαζόμαστε περισσότερη συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση, περισσότερο συντονισμό, περισσότερη επιτήρηση, περισσότερη τεχνολογία».

Αναφέρει πως για πρώτη φορά μπαίνει τάξη στις παραλίες, δεν διακινδυνεύει προβλέψεις και κλείνει όπως ξεκίνησε, με έκκληση στους πολίτες να πάνε στις κάλπες.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.