ΠΑΣΟΚ

Άρθρο του ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ στο protothema.gr

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει και ο Νίκος Παπανδρέου: Ο λόγος άμεσα στους φίλους και στα μέλη για Αλλαγή

Θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θέτει με άρθρο του στο protothema.gr και o ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς.

«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο ευρωβουλευτής του κόμματος και τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Ο Νίκος Παπανδρέου αναφέρει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο».

Όλα ξεκίνησαν νωρίτερα την Τετάρτη, όταν ο κ. Κωνσταντινόπουλος με επιστολή του ζήτησε να εκκινήσουν οι διαδικασίες εντός του κόμματος για εκλογή νέου προέδρου από τη βάση μέχρι το τέλος του έτους. Λίγο αργότερα, ο Παύλος Γερουλάνος έκανε λόγο για «καλοδεχούμενη πρωτοβουλία».

Στην συνέχεια επίσης και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία», ενώ αναμένονται μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να θέσουν θέμα ηγεσίας.

Ωστόσο, κύκλοι του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη έκαναν λόγο «κινήσεις εσωστρέφειας» και - τουλάχιστον προς το παρόν - εμμένουν στην τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που θέτει το καταστατικό του κόμματος - δηλαδή εκλογή ηγεσίας το 2025. Όπως δε, λένε, «δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».

Ολόκληρο το άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στο protothema.gr

«Αλλαγή

Κανείς δεν μπορεί ή μάλλον δεν θα έπρεπε να είναι ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Το εκλογικό σώμα έδωσε ένα ηχηρό χαστούκι στο πολιτικό σύστημα. Οριζοντίως και χωρίς καμία εξαίρεση. Η ενίσχυση της άκρας δεξιάς είναι μια θλιβερή υπενθύμιση των συνεπειών της ανισότητας, της καθημερινής ανασφάλειας και μιας γενικευμένης κρίσης πολιτικής αντιπροσώπευσης. Το τελευταίο είναι οξύτατο στον ευρύτερο προοδευτικό χώρο.

Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών, καθώς και των πρόσφατων ευρωεκλογών σηματοδότησαν την κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι συμπολίτες μας σήμαναν το τέλος της εποχής του λαϊκισμού και των ακραίων πολιτικών επιλογών και τουλάχιστον στις εθνικές εκλογές, ο κεντρώος χώρος έκρινε ότι πρέπει να στραφεί αναγκαστικά προς μια- ενδεχομένως- επίφαση πολιτική σταθερότητας. Βαρύνει τον Πρωθυπουργό, ότι δεν ανταποκρίθηκε σε αυτές τις προσδοκίες. Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι κυβέρνηση επειδή έχει να επιδείξει έργο. Είναι κυβέρνηση εν απουσία -έστω προσωρινώς- άλλης επιλογής. Αυτό δεν συνιστά πολιτική παρακαταθήκη για το μέλλον της χώρας, ούτε περιποιεί τιμή στο πολιτικό σύστημα.

Το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών καταδεικνύει την ανάγκη της κοινωνίας για την παλινόρθωση του προοδευτικού χώρου. Πολλοί μιλούν για την ανάγκη συνένωσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, η ένωση δύο ή και περισσότερων μικρών και μεσαίων κομμάτων της κεντροαριστεράς από μόνη της ενέχει κινδύνους. Εμπεριέχει την αντίφαση ότι συλλέγοντας προβληματικούς πολιτικούς οργανισμούς θα χτίσουμε ένα υγιές και ενιαίο κόμμα. Όμως, δύο λάθη δεν αθροίζουν σε ένα σωστό. Φοβούμαι ότι η πολυδιαφημιζόμενη ένωση κομμάτων είναι το άθροισμα επιμέρους προσωπικών στρατηγικών. Και ως τέτοια θα είναι αλυσιτελής και μελλοθάνατη, αν δεν προηγηθεί σοβαρός διάλογος με βάση κοινές αξίες και σοβαρό πολιτικό όραμα. Πολιτικές συμφωνίες γίνονται με βάση συγκεκριμένους στόχους, όχι ως διαχείριση αμοιβαίας εκλογικής αποτυχίας.

Έχω διατυπώσει και συνεχίζω να διατρανώνω, ότι ο μόνος αξιόπιστος φορέας για την ανάταξη της κεντροαριστεράς είναι και παραμένει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα πολιτικού καιροσκοπισμού. Η παράταξη εδράζεται στη Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη, τη σημαντικότερη πολιτική διακήρυξη στη νεότερη ιστορία της χώρας μας και η οποία παραμένει επίκαιρη όσο ποτέ. Εμφορείται από ανεξίτηλες πολιτικές αξίες ανθρωπισμού, κοινωνικής δικαιοσύνης και πατριωτισμού επί των οποίων σφυρηλατήθηκαν ιστορικοί δεσμοί με την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ Είναι συνυφασμένο με τις μεγαλύτερες πολιτικές μας στιγμές.Στιγμές συλλογικής ευφορίας και εθνικής ανάτασης και βέβαια- σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας μας - επώδυνες αλλά και απαραίτητες.

Η ανόρθωση και η παλινόρθωση του ΠΑΣΟΚ είναι προϋπόθεση για την ανάταξη του προοδευτικού χώρου. Αυτό δεν συνιστά στενά κομματικό ζήτημα αλλά αφορά την κοινωνία η οποία στενάζει κάτω από νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες. Ιδεοληψίες οι οποίες δεν συντελούν στην οικονομική ανάπτυξη ούτε στην κοινωνική πρόοδο και αυτό γίνεται κάθε μέρα όλο και πιο σαφές.

Ας μιλήσουμε λοιπόν- λίγο ακόμα- για το ΠΑΣΟΚ. Είχαμε μια χρονιά ορόσημο όπου η λαϊκίστική και ενίοτε αιμοσταγής πολιτική φιλοσοφία του ΣΥΡΙΖΑ κατέρρευσε. Ήταν όμως και η τρίτη συνεχή χρονιά καθώς και η τρίτη συνεχή εκλογή, όπου το ΠΑΣΟΚ έμεινε στάσιμο σε πολύ χαμηλά διψήφια ποσοστά και δυστυχώς καθηλώθηκε. Παραδοσιακοί ψηφοφόροι μας επέλεξαν να μην μας εμπιστευθούν, για την πρωτοβουλία στην προοδευτική αντιπολίτευση, πόσο μάλλον για τη διακυβέρνηση. Αντ’αυτού προτίμησαν οτιδήποτε άλλο. Ήταν μια ιστορική ευκαιρία που δυστυχώς παρήλθε ανεπιστρεπτί. Δεν είναι όμως το τέλος, ούτε και η απώλεια της τελευταίας ιστορικής ευκαιρίας.

Η τρίτη θέση συνιστά ήττα. Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω.

Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. Ενίοτε όμως οι ευθύνες είναι και υποκειμενικές. Σε διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές. Αυτό οδήγησε σε, διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του. Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο.

Θέτει εντούτοις ένα ερώτημα. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το τελευταίο ατυχές αποτέλεσμα, ως απινίδωση για την αφύπνιση του χώρου μας ή η ιστορική παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου θα αιμορραγήσει- αργά ίσως- αλλά σίγουρα βασανιστικά προς την ιστορική της εξαφάνιση. Το τελευταίο είναι κάτι που προσωπικά δεν μπορώ να δεχθώ για πλείστους λόγους.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε για να υπηρετεί το λαό και τα συμφέροντα του. Είναι ένας ζωντανός οργανισμός με κάποιους από τους αξιότερους ανθρώπους του πολιτικού χώρου. Μπορεί καλύτερα και μπορεί να συνεχίσει να εκπληρώνει την ιστορική του αποστολή και το λόγο για τον οποίο ιδρύθηκε. Προϋπόθεση για αυτό είναι μια ριζοσπαστική ανατροπή και η επανεκκίνηση της παράταξης. Όχι η διαχείριση της ιστορικής του σφραγίδας.Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως.Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί.

Ο κόσμος θέλει ένα γνήσιο λαϊκό κίνημα. Ένα ΠΑΣΟΚ που αγκαλιάζει τους πολίτες. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν αφαιρεί αλλά προσθέτει. Ένα ΠΑΣΟΚ που δεν διαιρεί αλλά ενώνει.

Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ. Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».

Βουλευτές βάζουν θέμα εκλογής νέου αρχηγού

To θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ άνοιξε το πρωί της Τετάρτης από στελέχη του κόμματος που προτείνουν άμεσες και συντεταγμένες διαδικασίες μέσω της σύγκλησης των κομματικών οργάνων και της προσφυγής στις εσωκομματικές κάλπες μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με την επιστολή του, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος στον Γραμματέα και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, εγκαινίασε το πρωί με τον πλέον επίσημο τρόπο μια νέα περίοδο ανακατατάξεων εντός του κόμματος. Με αφορμή την «ακτινογραφία» των ευρωεκλογών, όπου το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να κατακτήσει τη δεύτερη θέση, στελέχη και βουλευτές ζητούν από την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να δρομολογήσει διαδικασίες, ώστε το κόμμα να μην μετατραπεί σε «ΚΚΕ του Κέντρου» αλλά να παρουσιάσει πειστική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

«Χρειαζόμαστε μία ισχυρή επανεκκίνηση! Μία νέα ισχυρή νομιμοποιητική εντολή ώστε να κάνουμε πράξη το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των προσδοκιών μας, με ηγεσία που να κινητοποιεί ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κωνσταντινόπουλος και εξηγεί το σκεπτικό του για ένα restart ηγεσίας, πολιτικής και οργάνωσης στην παράταξη: «Ζητώ, λοιπόν, άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων».

«Τα πρόσωπα πρέπει να μπορούν να στηρίξουν την πολιτική», απαντά ο Παύλος Γερουλάνος στο ερώτημα αν πρέπει να τεθεί θέμα ηγεσίας, ενώ ταυτόχρονα χαρακτηρίζει «καλοδεχούμενη» την επιστολή του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου. Ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ απέρριψε τα σενάρια για συνενώσεις κομμάτων στην κεντροαριστερά διότι όπως είπε «δε υπάρχει αριθμητική στην πολιτική» και διότι έτσι «έτσι θα φτάσουμε να συζητάμε χωρίς αποτέλεσμα μέχρι του χρόνου», ενώ απέφυγε να απαντήσει αν θα είναι ο ίδιος υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ- παρότι δήλωσε ότι θα συμβάλει στην ενδυνάμωση του κόμματος με κάθε τρόπο.

Στην συνέχεια επίσης και ο Απόστολος Πάνας, βουλευτής Χαλκιδικής μιλώντας στο Talk Radio σημείωσε μεταξύ άλλων πως η «επιστολή Κωνσταντινόπουλου εκφράζει μια αυθεντική αγωνία» και συμπλήρωσε πως «σε πολιτικό επίπεδο συμφωνώ με τις διαπιστώσεις. Όχι σε παραλυτική εκκρεμότητα, αλλά όχι και σε μακρά εσωστρέφεια. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θα συνεχίσουμε να είμαστε ένα μικρομεσαίο κόμμα η αν θα διαμορφώσουμε ένα μέτωπο πλειοψηφικού ρεύματος».

Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι «δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο», ότι «πρέπει να γίνει άμεσα μια ανοιχτή πολιτική συζήτηση, χωρίς ανθρωποφαγία» και μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ υπογραμμίζει με νόημα ότι «όλα τα στελέχη έδωσαν σκληρή εκλογική μάχη και ΄τωρα εκφράζουν την αγωνία τους για την παράταξη».

Την ίδια ώρα η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, παίζει καθυστέρηση όσον αφορά στον προγραμματισμό της συλλογικής συζήτησης για την επόμενη μέρα, «κρύβει» σε στελέχη και βουλευτές τις προθέσεις της για το σχέδιο που ετοιμάζει, ενώ προσπαθεί να υποβαθμίσει φήμες και σενάρια για έναν πιθανό «γάμο» με τη Νέα Αριστερά. Η διάψευση των διάσπαρτων σεναρίων δεν περιορίζει την ένταση που καταγράφεται στο εσωκομματικό πεδίο- ούτε και απομακρύνει το ενδεχόμενο ενός μίνι «εμφυλίου» στην αφετηρία της μετεκλογικής περιόδου.

Τα στελέχη του Πολιτικού Συμβουλίου και της κοινοβουλευτικής ομάδας δεν έχουν λάβει πρόσκληση για την πρώτη και καθοριστικής σημασίας συνεδρίαση των οργάνων, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης επιλέγει να ανταλλάσσει απόψεις μόνο με συγκεκριμένο πυρήνα «προεδρικών» και συνεργατών του. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν προβεβλημένα στελέχη του κόμματος, που επιμένουν για την ανάγκη μιας ειλικρινούς, συντεταγμένης και ουσιαστικής συζήτησης, χωρίς «παράθυρα» υπεκφυγών.

«Ανοιχτός πόλεμος»

Οι εξελίξεις θυμίζουν «ανοιχτό πόλεμο» καθώς κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σπεύδουν να επιτεθούν σε στελέχη που ζητούν γρήγορο χρονοδιάγραμμα, ανταπαντούν ότι το καταστατικό θα ακολουθηθεί κατά γράμμα και εννοούν ότι κάλπες για την εκλογή ηγεσίας δεν θα στηθούν πριν από το φθινόπωρο του 2025. «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες», υποστηρίζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη και παραπέμπουν στη «δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης.»

Έντονες διεργασίες και παρασκήνιο

-Από το βράδυ των εκλογών αρκετά στελέχη παραδέχθηκαν ότι το ΠΑΣΟΚ απέτυχε να κατακτήσει το στόχο του, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ διατήρησε τη δεύτερη θέση έστω και αν κατέγραψε μικρότερο ποσοστό σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Το ΠΑΣΟΚ αύξησε κατά μία μονάδα το ποσοστό του αλλά δεν έκανε το «άλμα» , που θα του επέτρεπε στη συνέχεια να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτοκαθεδρία στην κεντροαριστερά. «Δεν πανηγυρίζουμε», συμφώνησε και ο Νίκος Ανδρουλάκης το βράδυ της Κυριακής έχοντας στο πλευρό του στενούς του συνεργάτες στη Χαριλάου Τρικούπη. Βουλευτές εκείνη την ώρα στα τηλεοπτικά πάνελ συνέχιζαν να δέχονται ερωτήσεις για το τι έφταιξε και έχασαν τη μάχη της δεύτερης θέσης. «Όλα θα τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων», απαντούσε η Νάντια Γιαννακοπούλου, ενώ ο Παύλος Γερουλάνος προϊδέαζε για την πλήρη ανάπτυξη της θέσης του στις κομματικές συνεδριάσεις. Η επιλογή ωστόσο του Νίκου Ανδρουλάκη να μιλήσει όσον αφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα για ασσυμετρία μεταξύ Αττικής και περιφέρειας αντιμετωπίστηκε από τον βουλευτή της Α’ Αθήνας και όχι μόνο ως μια προσπάθεια της Χαριλάου Τρικούπη να αναζητήσει ευθύνες στο σώμα της κοινοβουλευτικής ομάδας. “Όλοι ιδρώσαμε τη φανέλα”, δήλωσε χθες το βράδυ ο κ. Γερουλάνος ο οποίος με ανάρτησή του στο facebook υποστήριξε ότι όλοι οι συνάδελφοί του βουλευτές στην Αττική εργάστηκαν συλλογικά και σκληρά και κατάφεραν να ενισχύσουν τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε επίσης ότι θα μιλήσει στα θεσμικά όργανα του κόμματος, όταν συνεδριάσουν για το πως και τι οδήγησε στο αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου. Και σημείωσε με νόημα κάνοντας υπαινικτική αλλά ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στην ηγεσία: «Θα πάμε μπροστά μόνο όταν στεκόμαστε συλλογικά, παραδεχόμαστε και αναγνωρίζουμε όταν γίνεται δουλειά και δεν ψάχνουμε να ρίξουμε την ευθύνη, χωρίς να κάνουμε σωστή εκτίμηση της πραγματικότητας».

Ο Ανδρουλάκης ορίζει Μανιάτη και όχι Παπανδρέου επικεφαλής στην ευρωομάδα

Εκτός από τον Παύλο Γερουλάνο, υπάρχουν και άλλα στελέχη που έχουν ρίξει τις προειδοποιητικές βολές τους. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε από τη προεκλογική περίοδο βάλει τον πήχη ψηλά, θεωρώντας τη δεύτερη θέση και ένα ισχυρό ποσοστό ως την αναγκαία και ικανή συνθήκη για να κατακτήσει το ΠΑΣΟΚ το ρόλο ενός κόμματος με εναλλακτική πρόταση εξουσίας. Ο Νίκος Παπανδρέου είχε επίσης ξεκαθαρίσει ότι η δεύτερη θέση και ένα ισχυρό εκλογικό ποσοστό δεν μπορεί παρά να είναι ο στόχος όλων. Ο κ. Παπανδρέου εκλέχτηκε πρώτος και με διαφορά από τον Γιάννη Μανιάτη στην ευρωβουλή και ως εκ τούτου θα αναλάμβανε -σύμφωνα με στελέχη του ΠΑΣΟΚ- και επικεφαλής της τριμελούς ευρωομάδας του κόμματος (την τριάδα συμπληρώνει ο Σάκης Αρναούτογλου). Όμως από χθες το βράδυ άρχισε να κυκλοφορεί με ταχύτητα στα «πράσινα» γραφεία η φήμη ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης θα ορίσει επικεφαλής της ευρωομάδας τον Γιάννη Μανιάτη και όχι ως είθισται για τα κοινοβουλευτικά πράγματα των Βρυξελλών τον πρώτο σε «σταυρούς» ευρωβουλευτή. Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι ο Νίκος Παπανδρέου, με ή χωρίς το ρόλο του επικεφαλής της ευρωομάδας, είχε αποφασίσει να μιλήσει ανοιχτά για το αποτύπωμα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές και τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναλάβουν κυρίως οι άμεσα ενδιαφερόμενοι στο κόμμα. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι ετοιμάζονται και άλλα στελέχη να δημοσιοποιήσουν τις απόψεις τους, χωρίς να διευκρινίζουν, αν θα το κάνουν πριν ή μετά τις συνεδριάσεις των οργάνων.

Ανοιχτό παραμένει για πολλούς στο ΠΑΣΟΚ και το θέμα με τον Γραμματέα του κόμματος, ο οποίος έχασε τη μάχη των ευρωεκλογών και άρα -όπως λένε- τη νομιμοποίηση για να συνεχίσει από την ίδια θέση τον αγώνα ανασυγκρότησης της παράταξης. Ο Ανδρέας Σπυρόπουλος πάντως εξέφρασε με δήλωσή του την πρόθεσή του να συνεχίσει τη μάχη- και κάπως έτσι, εξηγούσαν στελέχη, προσπάθησε να κλείσει επί του παρόντος τη συζήτηση γύρω από το σενάριο της παραίτησής του και της εκλογής νέου Γραμματέα. Θα θελήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης να προωθήσει την εκλογή ενός στελέχους από το προεδρικό μπλοκ ή θα αναζητήσει πρόσωπο κοινής αποδοχής; Στελέχη του κόμματος θα εστιάσουν στο θέμα του Γραμματέα ή θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους στο άνοιγμα της συζήτησης για την εκλογή ηγεσίας με φόντο την προγραμματισμένη σύμφωνα με το καταστατικό διαδικασία για το φθινόπωρο του 2025. Είναι κάποια από τα ερωτήματα που επικρατούν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελεχών τα τελευταία 24ωρα.

Θα συμπράξει το ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Αριστερά και μάλιστα με πρωτοβουλία που έχει ήδη λάβει ο Νίκος Ανδρουλάκης, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα και με τις φήμες της προηγούμενης περιόδου; Θα τεθεί αντιπρόεδρος η Έφη Αχτσιόγλου και το νέο σχήμα θα εκτοπίσει από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τον ΣΥΡΙΖΑ; Η επίσημη αντίδραση της Χαριλάου Τρικούπη ήταν ότι δεν έχουν έδαφος αυτές οι φήμες κι ότι η κεντροαριστερά μπορεί να περιμένει, καθώς προηγείται η ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος. Το σχόλιο της Χαριλάου Τρικούπη έχει ως εξής: «Τα σενάρια, που είδαν το φως της δημοσιότητας, είναι ανεδαφικά. Το ΠΑΣΟΚ πορεύεται στο προσκήνιο και όχι με παρασκηνιακές συμφωνίες. Αυτή την ώρα προτεραιότητα είναι η αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Η συζήτηση για την κεντροαριστερά είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε να εκφυλιστεί. Η Νέα Αριστερά αντέδρασε πρώτη και με καθαρό λόγο. «Η κρίση του πολιτικού συστήματος και πολύ περισσότερο της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τακτικισμούς και διαρροές», τόνισαν στελέχη της προσθέτοντας ότι: «Τα σενάρια περί παρασκηνιακών συζητήσεων και ακύρωσης της αυτόνομης πορείας της Νέας Αριστεράς, που αντιμετωπίσαμε και προεκλογικά, είναι παντελώς αβάσιμα. Έχουμε απαντήσει ξεκάθαρα ότι για εμάς η Αριστερά δεν είναι σημαία ευκαιρίας. Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι θα εργαλειοποιήσουν τη Νέα Αριστερά για τα εσωκομματικά τους ζητήματα».

Ο Χάρης Καστανίδης, που εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ στην τελευταία εσωκομματική κάλπη, θέτει ζήτημα διαλόγου και συνεργασίας των δυνάμεων της κεντροαριστεράς, πέρα και έξω από τις ηγεσίες τους. Ο Χρήστος Σπίρτζης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και διετέλεσε υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για ήττα της Κουμουνδούρου στις ευρωεκλογές και επανέλαβε την πρότασή του: «όλα τα στελέχη και τα μέλη των προοδευτικών κομμάτων πρέπει να βάλουν στην άκρη τακτικισμούς και φιλοδοξίες να δουν το πραγματικό πρόβλημα για να πάμε σε μια άλλη μέρα, σε μια μέρα που ο προοδευτικός κόσμος θα έχει μια εναλλακτική πολιτική προοδευτική πρόταση». Μάλιστα στην ερώτηση αν πιστεύει ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιώργος Παπανδρέου μπορούν να παίξουν ρόλο στην συμπόρευση των προοδευτικών κομμάτων, απάντησε: «Οι δύο πρώην πρωθυπουργοί μπορούν να συμβάλουν καθοριστικά στο να βρούμε και τους κανόνες και το πολιτικό πλαίσιο και τις παρεμβάσεις, προκειμένου να γίνει αυτή η στενή συνεργασία για να μην πω και συνένωση».

Υπονοούμενα για το μέλλον της κεντροαριστεράς περιέχει ενδεχομένως και ο τίτλος του λογότυπου του Ινστιτούτου Τσίπρα «Διαμορφώνοντας το κοινό μας μέλλον». Στο ΠΑΣΟΚ αναμένουν άλλωστε με ενδιαφέρον - τις ομιλίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Χάρη Δούκα στη Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που ξεκινά τη Δευτέρα από τους διοργανωτές του Ινστιτούτου Αλέξη Τσίπρα. Ο Γιώργος Παπανδρέου έχει εκφράσει την άποψη ενίσχυσης της παράταξης με κορμό το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων είναι ένα από τα πρόσωπα που έχει μπει στις μετρήσεις για την ηγεσία της κεντροαριστεράς σε ένα ενιαίο σχήμα. «Μπορούμε μέσα από συζητήσεις, μέσα από αναγκαίες πρωτοβουλίες για τις οποίες έχει δεσμευτεί ότι θα λάβει ο ίδιος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, να δημιουργηθεί ένα κοινό μονοπάτι πάνω στο οποίο θα πατήσουν όμορες, υγιείς πολιτικές δυνάμεις με στόχο να αποκαταστήσουμε την ανισορροπία που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα», λέει και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Θανάσης Γλαβίνας εκτιμώντας ότι πρέπει να υπάρξει «ένα αντίπαλο δέος απέναντι στη Νέα Δημοκρατία, το οποίο και θα απαντάει στο αίτημα της κοινωνίας, θα δίνει λύσεις με σοβαρό και αξιόπιστο λόγο».

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.