ΠΑΣΟΚ

Μεταρρύθμιση σημαίνει εκσυγχρονισμός του κράτους και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Ν. Ανδρουλάκης: Με ενότητα και προοδευτικό σχέδιο θα παλέψω για τον κόσμο της παράταξης και το ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει τη χώρα

«Δεν συμβιβάζομαι με το 13%. Όταν, λοιπόν, κάνεις  δίκαιη κριτική, -διότι όλοι αγαπάμε την παράταξη, αυτό τουλάχιστον πιστεύω-, πρέπει να λες και ποιος είναι ο άλλος δρόμος. Το να λες "εγώ θα πάω το ΠΑΣΟΚ 20-25-30%", καλό ακούγεται αλλά επειδή δεν υπάρχουν μάγοι στην πολιτική, να μας πεις και πως θα γίνει. Με το δικό μου σχέδιο κατάφερα το 8% να γίνει 13%, να πάρουμε τους μεγάλους δήμους, να ρυθμίσουμε τα χρέη μας, να τελειώσει το "με ποιον θα πάτε", είμαστε ένας αυτόνομος πολιτικός πόλος», υποστήριξε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης,.«Για τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ θα πολεμήσω και θα προσπαθήσω αυτό που πετύχαμε, να είμαστε δεύτερο κόμμα στην περιφέρεια με ποσοστά σε πολλές περιοχές άνω του 20%, να γίνει σε όλη την Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε. Αλλά θέλει ενότητα, σοβαρότητα και προοδευτικό σχέδιο. Και όχι βέβαια μεσσιανισμούς», υπογράμμισε.

Σχολίασε τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την Κεντροαριστερά, λέγοντας ότι « η κουβέντα αυτή άνοιξε και το 2019 από τα ίδια πρόσωπα, με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 32%  και το ΠΑΣΟΚ στο 8%. Τώρα την ξανανοίγουν περίπου τα ίδια πρόσωπα με τη διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ στις δύο μονάδες. Η στρατηγική μου για την κεντροαριστερά είναι μία: Δυναμώνει το ΠΑΣΟΚ και συγχρόνως διευρύνεται αμφίπλευρα». Επικαλέστηκε τη νίκη του Εργατικού κόμματος στην Βρετανία σημειώνοντας ότι «πριν ένα χρόνο στην Αγγλία, το Εργατικό Κόμμα ήταν στάσιμο. Ασκούσαν σκληρή κριτική στον πρόεδρο του και μετά από ένα χρόνο αυξάνοντας μόλις 1% τη δύναμή του, έγινε κυβέρνηση. Θέλω να πω με αυτό ότι ο αγώνας, η ενότητα και η προοπτική της παράταξης είναι για μένα η πυξίδα και νομίζω ότι αν ξεπεράσουμε γρήγορα αυτή την εσωστρέφεια που δημιουργήθηκε, με ένα θετικό πολιτικό τρόπο, θα τα καταφέρουμε».

Δήλωσε ότι δεν πρόκειται να μπει σε καμία διένεξη, ξεπερνάει τα θέματα του καταστατικού, και πως θέλει να πολιτικοποιηθεί η διαδικασία. «Όταν έχεις θέσεις, βοηθάς και δεν κάνεις αυτή τη διαδικασία "πασαρέλα". Θέλω θέσεις, προτάσεις για την κοινωνία, για το κόμμα, για να είναι μια διαδικασία αναζωογονητική και όχι μια σύγκρουση φιλοδοξιών» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.

Ως προς το επίμαχο άρθρο στο καταστατικό με την πρόβλεψη ασυμβίβαστου στα μονοπρόσωπα όργανα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ήταν σαφής:«Υπάρχει ένα άρθρο, που διαβάζω ότι τάχα ήταν  δική μου επινόηση το 2013, δεν ισχύει αυτό. Είναι από το 2008 στο καταστατικό μας. Το εν λόγω άρθρο μπήκε επί προεδρίας Γιώργου Παπανδρέου στο συνέδριο του 2008. Το 2013 κατέθεσα μια τροπολογία -για να γνωριστούμε ξανά- η οποία έλεγε ότι απαγορεύεται όταν επιλέξεις να διοριστείς στο κράτος από το κόμμα που κυβερνά, να είσαι και στα κεντρικά όργανα του. Γιατί το έκανα; Διότι ήθελα να υπάρχει μία ξεκάθαρη αλλαγή πορείας στη χώρα, ώστε το κράτος να μην είναι λάφυρο των κομμάτων και ήθελα να ξεκινήσουμε από εμάς, απ' το ΠΑΣΟΚ. Έπρεπε να γνωρίζει ο κ. Δούκας τη διάκριση μεταξύ της δικής μου πρωτοβουλίας και της παλαιότερης τροπολογίας, διότι το 2013 εκείνος που ανέλαβε να συγγράψει τα ασυμβίβαστα, είναι ο σημερινός στενότερος συνεργάτης του, ο κ. Πρωτόπαππας, ο οποίος μου έστειλε το καταστατικό και εγώ ως  Γραμματέας τότε το ανήρτησα στο διαδίκτυο. Αυτή η κουβέντα δεν έχει κανένα πολιτικό νόημα. Δεν πρόκειται να θέσω κανένα ζήτημα για την υποψηφιότητα του κ. Δούκα. Όταν ενημερώθηκα από την αρμόδια επιτροπή, την ΕΔΕΚΑΠ, ζήτησα να ξεπεραστεί με έναν θεσμικό τρόπο, να πάμε γρήγορα στις διαδικασίες μας, να μιλήσουμε πολιτικά».

Ερωτηθείς για τη δυνατότητα συνεργασίας της αντιπολίτευσης σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς πάντα πρέπει να γίνεται στο προσκήνιο. «Αλλά σε παρασκηνιακές διαδικασίες παλαιών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που πήγαν στον ΣΥΡΙΖΑ για την καρέκλα κι επειδή την έχασαν, θέλουν να επανέλθουν στο ΠΑΣΟΚ ή να δημιουργήσουν μια ευρύτερη ρευστότητα για να ξαναπαίξουν ρόλο, συγγνώμη αλλά σε τέτοια παιχνίδια του παρασκηνίου δεν μπαίνω», τόνισε.

 

Μεταρρύθμιση σημαίνει εκσυγχρονισμός του κράτους και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας

Στην εκδήλωση παρουσίασης της ετήσιας έκθεσης της ΓΣΕΒΕΕ με θέμα «Ανταγωνιστικότητα και μικρές επιχειρήσεις» μίλησε σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Επισήμανε μεταξύ άλλων, ότι η διαφορά στα επιτόκια καταθέσεων και δανείων από τις ελληνικές τράπεζες είναι διπλάσια από τον μέσο όρο στην Ευρωζώνη, με συνέπεια οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μην έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

«Τα αποτελέσματα της σημερινής πολιτικής για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι εκκωφαντικά: έως σήμερα μόλις 287 εταιρείες έχουν λάβει 4,8 δισ. ευρώ με πολύ ευνοϊκούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτό, λοιπόν, υπονομεύει τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, που είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, προσθέτοντας ότι μεταρρύθμιση σημαίνει εκσυγχρονισμός του κράτους και της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και όχι διευθετήσεις ισχυρών οικονομικών συμφερόντων.

Πρόσθεσε ότι στην ενέργεια, στις τράπεζες, στην εμπορία τροφίμων, στην υγεία, υπάρχουν ολιγοπώλια.

Αναφερόμενος στα φορολογικά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής τόνισε ότι «δεν είναι απλά ένα μότο, αλλά είναι αναγκαιότητα να έχουμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα. Είναι βασικό στοιχείο της υγιούς οικονομίας να σπάσει ο σημερινός συσχετισμός έμμεσων και άμεσων φόρων. Μπορούμε να βάλουμε μετρήσιμους στόχους διετίας, τετραετίας, ώστε όταν για παράδειγμα επιτυγχάνονται οι στόχοι για τον ΦΠΑ ή τον ΕΦΚ να υπάρχει ένα κοινωνικό consensus, να μειώνονται σταθερά».

Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε μια δέσμη προτάσεων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που περιλαμβάνει:

-Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης μόνο για μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως έγινε και στην Πορτογαλία, με έμφαση σε επενδύσεις στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

-Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης. Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για την μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιοτεχνικά πάρκα.

-Τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών ως κίνητρο για την δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας.

-Πίεση στις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα στο e-banking, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις ΜμΕ.

-Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με «κούρεμα» 30% για τους συνεπείς. Εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας για δημιουργία μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή αφερεγγυότητα και επισήμανση της ανάγκης άμεσης αντίδρασης μέσω των επιμελητηρίων. Αυτές είναι πολιτικές που ξεχωρίζουν τον στρατηγικό κακοπληρωτή από εκείνον που αγωνίζεται, αλλά δεν αντέχει.

-Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας, με προστασία της πρώτης κατοικίας σε αυτούς που αποδεδειγμένα αδυνατούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

-Κίνητρα για νέες προσλήψεις προσωπικού με πλήρη απασχόληση, με επιδότηση επί τέσσερα έτη των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.

-Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας.

-Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

-Κίνητρα για πραγματικά δίκαιη και πράσινη μετάβαση.

 

3 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
 1. Το γενόσημο απεφάνθη !
  Τι είπε;
  Ααρων Αβούρη ,,, Φύσικα !
  Τι θέλατε να πει ;
  Ότι είναι η Μαργαρίτα ;

 2. Τα προηγούμενα στα έγραψε ένα γενόσημο της Μαργαρίτας Βερύκιού…
  ένα μέλος της Χρυσής Αυγής , ….
  αλλά για μα μην φθαρεί ακόμη μπερισσοτερο το Κομμα μας στις επερχόμενες
  Εσωτερικές μας Αρχιαιρεσιες προτείνω στα μέλημα,και τους φίλους που θα ψηφίσουν
  Να Αποβάλουν με την πρώτη τον σύντροφο Νίκο Ανδρουλάκη .
  Είχε τον χρόνο και την ευκαιρία να μας δείξει οπός είναι και τι προβλέπει
  για το κομμα μας ή , πως θα το καταντούσε ,,,,,, αν συνέχιζε.
  Φυσικα λοιπόν το να σε βρίζει ο Μαργαρίτας. Περγάμαλης Μετατρέπεται σε εκθιασμο σου…
  Γι@υτο επεμβαίνω. Να διορθώσω ….

 3. Ούτε θα κυβερνήσεις και θα φύγεις και νύχτα γιδοβοσκέ. Αν δεν το έχεις καταλάβει γελοίε Ανδρουλάκη, σε διώχνει το ίδιο σου το κόμμα. Ανίκανε και ατάλαντε. Παιδί του Κώστα Σημίτη (Ααρών Αβουρή). Ούστ ξεφτίλα.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.