ΚΟΣΜΟΣ
Ολλανδία
Ακτιβιστές δέθηκαν σε υδατοφράκτη, εμποδίζοντας ένα κρουαζιερόπλοιο να φτάσει στο Άμστερνταμ

Πολλά μέλη της οικολογικής οργάνωσης Extinction Rebellion (XR) δέθηκαν σήμερα σε έναν υδατοφράκτη, παρεμποδίζοντας ένα κρουαζιερόπλοιο να φτάσει στην πρωτεύουσα της Ολλανδίας, μέχρι που απομακρύνθηκαν με την παρέμβαση της αστυνομίας, ανέφερε μία εκπρόσωπος του λιμανιού του Άμστερνταμ.
Το "Serenade of the Seas", ένα γιγαντιαίο κρουαζιερόπλοιο με 1.000 καμπίνες, «μπορεί να συνεχίσει την πορεία του προς το Άμστερνταμ» αφού το μπλόκαραν επί πολλές ώρες οι ακτιβιστές, είπε η Κάρλιν φαν Έσεν.
«Το πετρέλαιο σκοτώνει, σταματήστε τα κρουαζιερόπλοια» είχαν γράψει οι ακτιβιστές στο πανό που κρέμασαν στον υδατοφράκτη, στις πύλες του οποίου δέθηκαν το πρωί, σύμφωνα με τα πλάνα που μεταδίδονταν απευθείας στο διαδίκτυο.
Λόγω της κατάστασης, διέκοψε τη ρότα του άλλο ένα πλοίο, ένα πετρελαιοφόρο.
Η αστυνομία επενέβη γύρω στις 18.00 (ώρα Ελλάδας) και οκτώ ακτιβιστές «προσήχθησαν σε αστυνομικό τμήμα», αλλά δεν συνελήφθησαν αφού όλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι λίγο αργότερα, σύμφωνα με το ολλανδικό πρακτορείο ANP.
Είναι η δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα που ακτιβιστές προσπαθούν να εμποδίσουν μεγάλα, ρυπογόνα πλοία να δέσουν στο λιμάνι του Άμστερνταμ. Την προηγούμενη εβδομάδα 2.000 επιβάτες ενός άλλου κρουαζιερόπλοιου αναγκάστηκαν να μεταφερθούν αρχικά με λεωφορεία και στη συνέχεια με τρένο στο Άμστερνταμ και το αεροδρόμιο Σίπχολ, μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση NOS.
Η επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος VVD και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και Ασφάλειας Ντιλάν Γεσιλγκιόζ καταδίκασε τη δράση των ακτιβιστών, κατηγορώντας τους ότι προκαλούν «όχληση, τεράστιο κόστος για την κοινωνία και τους επιχειρηματίες» και «σπαταλούν πολύτιμους αστυνομικούς πόρους».
«Αρκεί να τολμήσουμε», της απάντησε η XR στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ. «Χρόνια αποτυχημένης κλιματικής πολιτικής, ένας πλανήτης που φλέγεται, ακραίες κλιματικές συνθήκες που διαδέχονται η μία την άλλη και όταν το ανακαλύπτουν αυτό οι ανήσυχοι πολίτες μιλούν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με μια μελέτη της μη κυβερνητικής οργάνωσης «Μεταφορές και Περιβάλλον», τα κρουαζιερόπλοια που έπλεαν σε ευρωπαϊκά νερά το 2022 ευθύνονται για την έκλυση περισσότερων από 8 εκατομμυρίων τόνων CO2, ποσότητα που αντιστοιχεί σε 50.000 πτήσεις από το Παρίσι στη Νέα Υόρκη.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...