ΚΟΣΜΟΣ

Στηρίζει τη Συμφωνία του Ντέιτον

Πεσκόφ: Η Ρωσία καθιστά σαφή την υποστήριξή της στη Σερβία

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει, ο Πεσκόφ δήλωσε ότι οι επιλογές της Μόσχας στο θέμα αυτό είναι πολύ περιορισμένες.

Η Ρωσία θεωρεί απαράδεκτο το γεγονός ότι οι προσπάθειες για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Ντέιτον επιδεινώνονται τώρα, επιβαρύνοντας τα συμφέροντα των Σέρβων στη Σερβική Δημοκρατία, δήλωσε  ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Μόσχα και το Βελιγράδι μοιράζονται την άποψη για τις προσπάθειες καταπάτησης των θεμελίων που τέθηκαν από το Ντέιτον. Η κατάσταση επιδεινώνεται πραγματικά τώρα και είναι πολύ δύσκολη για τους Σέρβους. Είναι δύσκολη για τους Σέρβους στη Σερβία και είναι δύσκολη για τους Σέρβους στη Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας. Πράγματι, τα θεμέλια του Ντέιτον διαβρώνονται και τα συμφέροντα των Σέρβων παραβιάζονται. Διαφωνούμε κατηγορηματικά με αυτό. Και σε αυτό υποστηρίζουμε πλήρως τους Σέρβους φίλους μας», δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ.

Ερωτηθείς εάν η Ρωσία μπορεί να κάνει κάτι για να βοηθήσει, ο Πεσκόφ είπε ότι οι επιλογές της Μόσχας στο θέμα αυτό είναι πολύ περιορισμένες.

«Αλλά τουλάχιστον η Ρωσία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της, και στη διεθνή σκηνή, και αυτό είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός μοχλός στήριξης», είπε.

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας Milorad Dodik δήλωσε  ότι η εδαφική οντότητα προτίθεται να διεξαγάγει δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αλλά η ημερομηνία διεξαγωγής του γεγονότος θα καθοριστεί με βάση τα συμφέροντα των πλευρών. Είπε ότι για τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης η παραμονή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη είναι σαν να χάνει «χρόνο και ευκαιρίες».

«Έτσι, είναι απαραίτητο να υλοποιήσουμε αυτό που θέλουμε το συντομότερο δυνατό, ώστε να σταματήσουμε να σπαταλάμε πόρους ελπίζοντας μάταια ότι η Βοσνία-Ερζεγοβίνη μπορεί να κάνει κάτι», είπε.

 

Η συμφωνία του Ντέιτον

Η Συμφωνία του Ντέιτον του 1995 τερμάτισε τον εμφύλιο πόλεμο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη αποτελείται από δύο οντότητες (εξαιρουμένης της περιφέρειας Brcko): τη Μουσουλμανική-Κροατική Ομοσπονδία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (περίπου 51% του εδάφους) και τη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας (περίπου 49%). Το σύστημα διακυβέρνησης της κυβέρνησης περιλαμβάνει τους τρεις κύριους λαούς σε αναλογική βάση: Βόσνιοι (Σλάβοι που προσηλυτίστηκαν στο Ισλάμ), Σέρβοι (Ορθόδοξοι) και Κροάτες (Καθολικοί).

Η χώρα κυβερνάται ουσιαστικά μέσω ενός υψηλού εκπροσώπου της διεθνούς κοινότητας (θέση που δημιουργήθηκε βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον), ο οποίος διορίζεται από τη διευθύνουσα επιτροπή του Συμβουλίου Εφαρμογής της Ειρήνης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη μετά από έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Ωστόσο, τον Μάιο του 2021, οι πρεσβευτές των χωρών της διευθύνουσας επιτροπής αποφάσισαν να διορίσουν τον Christian Schmidt ως νέο υψηλό εκπρόσωπο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσουν την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας δεν αναγνωρίζει τη νομιμότητα του Σμιντ.

Ο Ντόντικ έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι είναι έτοιμος να κηρύξει την ανεξαρτησία της οντότητας σε περίπτωση που ο Σμιτ συνεχίσει να προσπαθεί να ασκήσει πιέσεις για νόμους που παραβιάζουν τα δικαιώματα των Σέρβων της Βοσνίας. Στις 9 Ιανουαρίου, η Σερβική Δημοκρατία της Σερβίας γιορτάζει εθνική εορτή. Οι βοσνιακές αρχές έχουν κηρύξει την αργία αντισυνταγματική και ο Σμιτ έχει καλέσει τις αρχές επιβολής του νόμου να εμποδίσουν τους εορτασμούς.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.