ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επισκέφθηκε την Εικαστική Έκθεση «Δεύτερη Ευκαιρία»
Δ. Κουτσούμπας: Όλοι μαζί, στον αγώνα για την αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Επισκέφθηκε το απόγευμα της Παρασκευής την Εικαστική Έκθεση "Δεύτερη Ευκαιρία" στο "Μποδοσάκειο" Κτήριο του ΨΝΑ-Δαφνί, που διοργανώνει το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής - Δαφνί με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από την ίδρυσή του, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Στην Έκθεση παρευρέθηκε και ο Μιχάλης Σελέκος, δήμαρχος Χαϊδαρίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Ο Δ. Κουτσούμπας αφού ξεναγήθηκε στον χώρο της Έκθεσης από τον καλλιτεχνικό επιμελητή της, Παναγιώτη Πάγκαλο και τους συντελεστές της και συνομίλησε μαζί τους, όπως επίσης και με τους εργαζόμενους του νοσοκομείου έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής επιβεβαιώνει ότι τα ζητήματα της ψυχικής υγείας μας αφορούν όλους. Αφορούν όλο τον ελληνικό λαό, αφορούν τη νεολαία μας.
Φέτος το καλοκαίρι δώσαμε έναν πολύ μεγάλο αγώνα, έναν αγώνα ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς για τα θέματα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, των προγραμμάτων απεξάρτησης που ουσιαστικά τα διαλύει. Συνεχίζουμε αυτόν τον αγώνα για να μην εφαρμοστούν τα αντιλαϊκά μέτρα στη ζωή. Όση καταστολή κι αν χρησιμοποιήσουν οι κυβερνώντες, το κράτος ενάντια στους εργαζόμενους, ενάντια στις απεργιακές κινητοποιήσεις τους που υπερασπίζονται το δικαίωμα για τη δημόσια ψυχική υγεία, για τις δημόσιες δομές της ψυχικής υγείας θα πάρουν την απάντησή τους, δεν θα τους περάσει. Αυτοί μόνοι τους οι κυβερνώντες και οι υπόλοιποι και εμείς όλοι μας, μαζί σε αυτόν τον αγώνα να δώσουμε την απάντηση που τους πρέπει».
Υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παναγιώτη Πάγκαλου, σε μια ιδέα και συντονισμό του Κωνσταντίνου Κανταρτζή, οργάνωση και εποπτεία της Βασιλικής Γιαννούλη, στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους ορισμένοι από τους σημαντικότερους Έλληνες εικαστικούς, καθώς και νέοι καλλιτέχνες με επιλεγμένες προτάσεις. Σε αυτή την πρωτοβουλία, που αγκαλιάστηκε και υποστηρίχτηκε θερμά από το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και την Διοικήτριά του κ. Δέσποινα Τσαγδή, εκθέτουν δημιουργίες τους περισσότεροι από 90 εικαστικοί μαζί με έργα ληπτών υπηρεσιών υγείας δομών του Ψ.Ν.Α. (εργαστήρια ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης, μονάδα
απεξάρτησης από το αλκοόλ και 18 ΑΝΩ), ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των έργων δημιουργήθηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη έκθεση.
Η, με ισχυρότατους συμβολισμούς, Έκθεση η οποία θα διαρκέσει ως τις 3 Νοεμβρίου 2024 φιλοξενείται στο "Μποδοσάκειο" Κτήριο του ΨΝΑ-Δαφνί, το οποίο έχει παύσει να λειτουργεί για την παροχή υπηρεσιών υγείας και πλέον παραχωρείται για διάφορες δράσεις.
Τα έργα εκτεθειμένα στα δωμάτια του παλαιού κτιρίου, αναδεικνύουν την κραυγή και τον αγώνα χιλιάδων συνανθρώπων μας που ζουν στη "σκιά" της καθημερινότητας, αναδεικνύουν μια τραγική πλευρά της κοινωνικής ζωής, που μένει "αθέατη", ενώ, χωρίς υπερβολή, ο θεατής της έκθεσης, δεν "βγαίνει ίδιος" μετά την επίσκεψη σε αυτήν. Ακόμα και οι χώροι του παλαιού κτιρίου όπου υπάρχουν ανεξίτηλα ίχνη από το "πέρασμα" χιλιάδων ανθρώπων, συντείνουν στην υποβλητικότητα της Έκθεσης.
Απευθυνόμενος στους εργαζόμενους, ο Δ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε την Έκθεση συγκλονιστική, σημειώνοντας ότι «με προβλημάτισε για τον αγώνα που πρέπει να κάνουμε, για τη δύναμη που πρέπει να δώσουμε και σε όλους εσάς που δουλεύετε σε δομές ψυχικής υγείας, εδώ στο ΨΝΑ, σε άλλες δομές, όπως και στα προγράμματα απεξάρτησης, ώστε να βοηθήσουμε τους συνανθρώπους μας να έχουν αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στη ζωή τους».
Ανέφερε ότι «αυτή η Εκθεση έρχεται στα 100 χρόνια του ΨΝΑ και μάλιστα μετά από ένα αντιδραστικό νομοσχέδιο που οδηγεί σε αποδόμηση όλων αυτών των δομών, σε τελευταία ανάλυση, ή σε διάλυση άλλων δομών, ενώ ξέρουμε όλοι μας, και ιδιαίτερα μετά την πανδημία, αλλά και λόγω των μεγάλων προβλημάτων, της οικονομικής κρίσης που περάσαμε, τα νέα οικονομικα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κάθε εργατική-λαϊκή οικογένεια, οι πόλεμοι στη γειτονιά μας κι έτσι όπως βομβαρδιζόμαστε από τα κανάλια, από τα ΜΜΕ, κάθε μέρα στο σπίτι, τα παιδιά μας, εμείς οι ίδιοι από τις δολοφονίες αμάχων και γυναικόπαιδων δημιουργούν και έξαρση σε όλα αυτά τα ψυχικά νοσήματα, στα ζητήματα των εξαρτήσεων».
«Σε μια περίοδο που θα έπρεπε να ενισχυθούν αυτές οι δομές ψυχικής υγείας, να χρηματοδοτηθούν και να αναπτυχθούν τα προγράμματα απεξάρτησης, βλέπουμε να συρρικνώνονται, μετά το νόμο που πέρασε η κυβέρνηση το καλοκαίρι και απέναντι στον οποίο δόθηκε μεγάλη μάχη. Σημείωσε, ακόμα ότι παρότι ο νόμος πέρασε, ο αγώνας δεν τελείωσε, γιατί πολλοί νόμοι έχουν περάσει αλλά πολλοί έχουν μείνει στα χαρτιά» είπε και υπογράμμισε ότι «με τον αγώνα μας μπορούμε να τον αφήσουμε ανεφάρμοστο και κυρίως να έχουμε κατακτήσεις σε αυτόν τον τομέα, ενισχύοντας τις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας, τα προγράμματα απεξάρτησης κ.λπ.»
Τέλος, σημείωσε ότι «αυτή η Έκθεση συμβάλλει στο να αναδείξει αυτή την ανάγκη από μια άλλη σκοπιά, τονίζοντας ότι "χτυπάει" το συναίσθημα, βλέπεις κατάματα την πραγματικότητα. Μαζί με τη δημιουργική δουλειά όλων. Την ώρα που είδαμε και πώς μόνος του αντιμετωπίζει το πρόβλημα ο έγκλειστος, ο άνθρωπος που παλεύει γι αυτή τη δεύτερη ευκαιρία στο δωμάτιο της θεραπείας του και από την άλλη πώς όλοι μαζί προσπαθούν να φτιάξουν και να δημιουργήσουν τα κουπιά που θα τους οδηγήσουν σε ένα ξέφωτο, στο πέλαγος, στη δεύτερη ευκαιρία, για να ξεκινήσουν πάλι τη ζωή τους μαζί μας και να είμαστε μαζί πιασμένοι χέρι χέρι, σε ένα καλύτερο σήμερα, σε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας».
Τέλος, στο βιβλίο επισκεπτών της Έκθεσης ο Δ. Κουτσούμπας έγραψε τα εξής: «Θερμά συγχαρητήρια σε όλους-όλες, όσοι και όσες συνέβαλαν σε αυτή την καταπληκτική Έκθεση με αφορμή τα 100 χρόνια του ΨΝΑ. Όλοι μαζί, στον αγώνα για την αναβάθμιση των δομών ψυχικής υγείας, για να δώσουμε στους ανθρώπους τη δεύτερη ευκαιρία, για να βγούμε στο ξέφωτο της ζωής και της δημιουργίας. Τίποτε δεν χαρίζεται, όλα κατακτιούνται, με αγώνες, συλλογικότητα, δημιουργία. Η Τέχνη συμβάλλει καθοριστικά σε αυτό. Με θερμές ευχές για δύναμη».