ΚΟΣΜΟΣ
ΗΠΑ
Ο Τραμπ δηλώνει ότι θα επιδιώξει σθεναρά την θανατική ποινή σε «βιαστές, δολοφόνους και κτήνη»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι θα δώσω εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης όταν αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου να «επιδιώξει σθεναρά» την επιβολή της θανατικής ποινής για να προστατεύσει τους Αμερικάνους από «βίαιους βιαστές, δολοφόνους και κτήνη».
Η δήλωση Τραμπ στο Truth Social (μέσο κοινωνικής δικτύωσης ιδιοκτησίας του) έρχεται μία ημέρα αφότου ο Δημοκρατικός απερχόμενος πρόεδρος Τζο Μπάιντεν μετέτρεψε 37 θανατικές ποινές σε ισόβια κάθειρξη. Οι 37 θανατοποινίτες είχαν καταδικαστεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια.
«Μόλις ορκιστώ, θα δώσω εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να επιδιώξει σθεναρά την θανατική ποινή για να προστατεύσει τις αμερικανικές οικογένειες και τα παιδιά από άγριους βιαστές, δολοφόνους και κτήνη», είπε ο Τραμπ, ανέκαθεν υπέρμαχος της θανατικής ποινής.
Ο Μπάιντεν ανέστειλε τις εκτελέσεις καταδικασμένων από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2021.
Στις αρχές Δεκεμβρίου περισσότερες από 130 οργανώσεις, ανάμεσά τους η ACLU και η Διεθνής Αμνηστία ΗΠΑ, υπενθύμισαν στον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ τη δέσμευση που είχε κάνει κατά την προεκλογική του εκστρατεία το 2020 κατά της θανατικής ποινής. Οι οργανώσεις αυτές εξέφρασαν την ανησυχία τους για ένα «κύμα εκτελέσεων» μετά την επιστροφή Τραμπ στην προεδρία.
Σε αντίθεση με τα εκτελεστικά διατάγματα, οι αποφάσεις επιείκειας δεν μπορούν να ανατραπούν από τον διάδοχο του προέδρου, αν και η θανατική ποινή μπορεί να επιδιωχθεί πιο επιθετικά σε μελλοντικές υποθέσεις.
Η μεταβατική ομάδα Τραμπ κατήγγειλε χθες την απόφαση Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς την απεχθή απόφαση που ευνοεί καταδίκους που είναι «από τους χειρότερους δολοφόνους στον κόσμο».
Οι εκτελέσεις καταδικασμένων από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη είναι σπάνιες στις ΗΠΑ, με τις περισσότερες να γίνονται από τις πολιτείες. Από τους περίπου 2.300 θανατοποινίτες στις ΗΠΑ, μόνο οι 40 έχουν καταδικαστεί από την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη, πριν από τη σημερινή ανακοίνωση.
Οι τελευταίες ομοσπονδιακές εκτελέσεις έγιναν επί προεδρίας Τραμπ: Έπειτα από 17 χρόνια διακοπής, 13 καταδικασμένοι εκτελέστηκαν από τις 14 Ιουλίου 2020 ως τις 16 Ιανουαρίου 2021, ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει καταγραφεί στη διάρκεια μίας προεδρικής θητείας στις ΗΠΑ τα τελευταία 120 χρόνια.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...