ΚΟΣΜΟΣ
Δείτε τη δήλωσή του
Ο Ζελένσκι λέει πως η ένταξη στο ΝΑΤΟ είναι "εφικτή"

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι "εφικτή", όμως το Κίεβο θα πρέπει να αγωνιστεί για να πείσει τους συμμάχους να την κάνουν πραγματικότητα, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε μια ομιλία προς Ουκρανούς διπλωμάτες.
Η Ουκρανία έχει κάνει κατ΄επανάληψη έκκληση στο ΝΑΤΟ να απευθύνει πρόσκληση στο Κίεβο ώστε να γίνει μέλος. Η δυτική στρατιωτική συμμαχία έχει πει πως η Ουκρανία θα ενταχθεί στις τάξεις της κάποια μέρα αλλά δεν έχει ορίσει ημερομηνία ούτε έχει απευθύνει πρόσκληση.
Η Μόσχα επικαλέστηκε την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ως έναν από τους κύριους λόγους για την εισβολή της στη χώρα το 2022. Το Κίεβο λέει ότι η ένταξη στο σύμφωνο αμοιβαίας άμυνας της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας, ή μια ισοδύναμη εγγύηση ασφαλείας, θα είναι κρίσιμη σε ένα σχέδιο ειρήνης ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ρωσία δεν θα επιτεθεί ξανά.
"Όλοι καταλαβαίνουμε πως η πρόσκληση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ και η ένταξη στη συμμαχία μπορεί να είναι μόνο πολιτική απόφαση", είπε ο Ζελένσκι στους διπλωμάτες σε μια συνάντηση στο Κίεβο. "Η συμμαχία είναι για την Ουκρανία εφικτή, αλλά είναι εφικτή μόνο αν παλέψουμε για την απόφαση αυτή σε όλα τα αναγκαία επίπεδα".
Ο Ζελένσκι είπε πως οι σύμμαχοι πρέπει να ξέρουν τι μπορεί να φέρει στο ΝΑΤΟ η Ουκρανία και πώς η ένταξή της στη συμμαχία θα σταθεροποιήσει τις παγκόσμιες σχέσεις.

e-πιλογές

Παρουσίασε μέσω του TikTok τις προτεραιότητες της κυβέρνησης
Χατζηδάκης: Το 2025 κάνουμε πράξη 5 βασικές δεσμεύσεις μας
Τον βασικό προγραμματισμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για το ...
Χτίστηκαν με ελαφρά τούβλα
Με υλικά από τη Ρόδο είναι κατασκευασμένοι οι τρούλοι της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη
Με υλικά από τη Ρόδο έχουν κατασκευαστεί οι τρούλοι του ναού της Αγίας Σοφίας στην ...
Στεγαστικό, αγορά εργασίας και ενέργεια
Έτος σταθμός για το Ταμείο Ανάκαμψης το 2025 - Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις
Σε δύο μεγάλα μέτωπα θα κριθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2025. Το πρώτο ...
Νέος ακαδημαϊκός χάρτης
Τρίμηνο εξελίξεων για την Παιδεία
Περίοδος σημαντικών εξελίξεων αναμένεται να είναι το πρώτο τρίμηνο του 2025 για τον ...
Πόσο έχουν μεταβληθεί από το 2008 έως σήμερα
Εξοχικά δυο ταχυτήτων - Προκλήσεις, προοπτικές και στρατηγικές ανάπτυξης στις χειμερινές κατοικίες
Η ελληνική αγορά χειμερινών εξοχικών κατοικιών εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ...