ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΑΓΓΟΥΡΙΔΗ

Σχεδόν από την αρχή φάνηκε πως η «συγκατοίκηση» στο «ρετιρέ» της Αριστοτέλους δεν θα ήταν εύκολη. Αν και οι σχέσεις Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού δεν μπορούν να χαρακτηριστούν και «αδερφικές», μεγαλύτερη απόσταση μεταξύ των τριών επικεφαλής  του Υπουργείου Υγείας φαίνεται πως έχει η κυρία της παρέας.

Από τις πρώτες ημέρες της νέας κυβέρνησης, η Υφυπουργός, Φωτεινή Σκοπούλη, που είχε προταθεί από τη ΔΗΜΑΡ, δεν είχε διστάσει να εκφράσει δημόσια τη δυσαρέσκεια της για την καθυστέρηση ανάθεσης καθηκόντων στο Υπουργείο, προκαλώντας την έντονη αντίδραση του Μαξίμου. Αυτή η δυσαρέσκεια λέγεται πως μεγάλωσε όταν, τελικά, δεν έλαβε και τον τομέα του Φαρμάκου, που αποτελούσε και την κύρια επιθυμία και επιδίωξη της. Η δυσαρέσκεια μεγάλωσε και η… θερμοκρασία στις σχέσεις των τριών έπεσε αρκετούς βαθμούς κάτω από το μηδέν.

Άλλωστε, η «κυρία της Υγείας» είναι γνωστή για τη σθεναρή στάση που κρατάει όταν υποστηρίζει τις θέσεις της, αν και βέβαια, αναφορές την θέλουν να έχει εξαπολύσει ιδιαιτέρως σφοδρές λεκτικές επιθέσεις σε άτομα που διαφώνησαν μαζί της, κατά τη διάρκεια συσκέψεων.

Όπως δεν φοβήθηκε να χρησιμοποιήσει σκληρούς χαρακτηρισμούς, όπως «κακόπιστοι και δόλιοι» για να χαρακτηρίσει όσους, μέσα από πληροφορίες και δημοσιεύματα, την εμφάνιζαν να επιχειρεί να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση σε συγκεκριμένη φαρμακευτική εταιρεία για την αγορά αντιδραστηρίων για το μοριακό έλεγχο για τον ιό του Δ. Νείλου, εταιρεία που εμφανιζόταν να έχει χρηματοδοτήσει την έρευνα του συζύγου της, καθηγητή Χ. Μουτσόπουλου. Η κ. Σκοπούλη απέρριψε κάθε σχέση ανάμεσα στην επιστημονική έρευνα του συζύγου της και της λήψης μέτρων για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού του Δ. Νείλου. Μάλιστα, μίλησε για προσπάθεια, που αποσπά την προσοχή από την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της Δημόσιας Υγείας.

Τελευταίο επεισόδιο, η δήλωση της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής σύμφωνα με την οποία,  πληρώσαμε μόνο για ένα μήνα 2 εκατ. ευρώ για μουρουνέλαιο όταν θα μπορούσαμε να δώσουμε μόλις 100 ευρώ αν στρεφόμασταν στα γενόσημα.

Αυτή τη φορά οι αντιδράσεις ήρθαν από τους ίδιους τους γιατρούς που ξεκαθάρισαν πως συχνά η διαφορά στην τιμή γενοσήμων και πρωτοτύπων φαρμάκων δεν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ο Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά εξέλαβε τη δήλωση ως μομφή στο έργο των γιατρών και διευκρίνισε πως «το οικονομικό κόστος των φαρμάκων αξιολογείται όχι ανά συσκευασία,  αλλά βάσει του ημερήσιου θεραπευτικού κόστους που έχουν, ενώ στη χορήγηση τους πάντα λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός και το απαιτούμενο ημερήσιο δοσολογικό σχήμα».

Φαίνεται λοιπόν πως η κ. Σκοπούλη βρίσκεται, περισσότερο από ότι η ίδια θα το ήθελε, στο στόχαστρο της κριτικής και στο επίκεντρο σκληρών αναφορών.

Παρόλα αυτά, αν και οι πληροφορίες για τις «δύσκολες» σχέσεις και των τριών μελών της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας δίνουν και παίρνουν, αν και συχνά κύκλοι του Υπουργείου και του Μαξίμου μεταφέρουν τη δυσαρέσκεια και τον προβληματισμό τους για τις επιλογές της Υφυπουργού, προς το παρόν καμία αλλαγή στο υπουργικό σχήμα δεν έχει πραγματοποιηθεί. Άλλωστε, πρέπει να διατηρηθούν και οι λεπτές ισορροπίες στον ίδιο τον κυβερνητικό συνασπισμό.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.