ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

«Ε, είπαμε, όχι και μαχαίρι»

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η 24χρονη Αγγελική, η αστυνομικίνα που συνέλαβε τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, είναι ηρωίδα. Η στάση της είναι επαινετέα, δεδομένου ότι, σύμφωνα με όλους τους αυτόπτες μάρτυρες, οι άντρες συνάδελφοί της απλώς κοιτούσαν τον χρυσαυγίτη να δολοφονεί εν ψυχρώ τον 34χρονο στο Κερατσίνι.

Ωστόσο, πριν η Αγγελική ορμήσει να συλλάβει τον δολοφόνο την ώρα που εκείνος ετοιμαζόταν να διαφύγει, είπε μία φράση που λέει πολλά: «Ε, είπαμε, όχι και μαχαίρι», φώναξε, όπως τουλάχιστον συνομολογούν όλοι οι αυτόπτες μάρτυρες.

Αυτή η φράση, λοιπόν, τα λέει όλα: «Ε, είπαμε, όχι και μαχαίρι». Αυτή η φράση δείχνει γιατί οι αστυνομικοί κάθονταν και παρακολουθούσαν αμέριμνοι. Και γιατί η Αστυνομία εν γένει παρακολουθεί αμήχανη και οι χρυσαυγίτες απολαμβάνουν εδώ και 1,5 χρόνο προκλητική ασυλία από τις διωκτικές αρχές.

Οι εγκληματικές ενέργειες του νεοναζιστικού μορφώματος δεν έγιναν γνωστές προχθές. Όλοι τις ήξεραν, αλλά είτε τις αγνοούσαν, είτε δεν είχαν καμία διάθεση να τις διαλευκάνουν. Μπορεί και κάποιοι να «βολεύονταν».
Μετανάστες έχουν χαρακωθεί, αλλοδαποί έχουν δολοφονηθεί. Οι τραμπούκοι του μορφώματος έχουν πρωταγωνιστήσει πολλές φορές σε επεισόδια βίας, εντός και εκτός Βουλής. Οι βουλευτές έμπαιναν στο Κοινοβούλιο ως κουμπουροφόροι, ένας εξ αυτών είχε αποπειραθεί να τραβήξει πιστόλι και κατά του δημάρχου Αθηναίων. Και ο εκπρόσωπός τους κόμπαζε πως πλέον μπορούν να κυκλοφορούν με τα όπλα τους νόμιμα –άρα πριν κυκλοφορούσαν πάλι ένοπλοι, αλλά παράνομα.

Οι χρυσαυγίτες είναι γνωστοί στη νύχτα, στα κυκλώματα προστασίας, στα «παζάρια» όπου «καθάριζαν» για λογαριασμό των Ελλήνων εμπόρων και έδιωχναν τους αλλοδαπούς.

Το ίδιο ισχύει για την παραστρατιωτική της δομή. Ακόμη και στο περιστύλιο της Βουλής, οι χρυσαυγίτες περπατούν σε σχηματισμό, με παραγγέλματα και «βήμα». Το ίδιο και στο δρόμο.

Μ’ αυτή την έννοια, λοιπόν,  όσοι πέφτουν από τα σύννεφα τα τελευταία 24ωρα απλώς υποκρίνονται. Όπως υποκρίνεται και η επίσημη Πολιτεία, η ελληνική κυβέρνηση. Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, όταν αποκαλύφθηκε πέρυσι ότι χρυσαυγίτες αστυνομικοί βασάνιζαν μετανάστες, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει αγωγή κατά της βρετανικής εφημερίδας Guardian. Παρεμπιπτόντως, η εν λόγω αγωγή βρίσκεται ακόμη στο δρόμο…

Ξαφνικά, λοιπόν, ο οψιμαθής κ. Δένδιας διαπίστωσε ότι η Χρυσή Αυγή δρα σαν εγκληματική οργάνωση. Και -ω του θαύματος- «βρήκε» μέσα σε δύο 24ωρα 32 φακέλους με την εγκληματική της δράση και τους κατέθεσε στις αρχές. Πριν δεν ήξερε, δεν γνώριζε. Ή, μάλλον, κώφευε.
Ούτε είχε ακούσει ότι στα εκλογικά τμήματα που ψήφισαν οι άνδρες των ΜΑΤ και οι αστυνομικοί της ΓΑΔΑ, η Χρυσή Αυγή είχε ποσοστά άνω του 50%. Πριν μερικές ημέρες τα ανακάλυψε όλα αυτά και, αίφνης, αποφάσισε να «αποκεφαλίσει» την ηγεσία της Αστυνομίας ψάχνοντας για «σταγονίδια» των ναζί εντός των Σωμάτων Ασφαλείας.

Δυστυχώς, όμως, όλες οι ενδείξεις παραπέμπουν στο συμπέρασμα ότι οι χρυσαυγίτες δεν έχουν απλώς «σταγονίδια» στην Αστυνομία, αλλά σοβαρούς θυλάκους. Πυρήνες που εξετράφησαν και αναπτύχθηκαν εξαιτίας της ανοχής του κ. Δένδια και της κυβέρνησης. Μεγάλωσαν επειδή είδαν πως, όταν μία βρετανική εφημερίδα τους ξεσκέπασε, ο υπουργός δεν κινήθηκε εναντίον τους, αλλά… εναντίον της βρετανικής εφημερίδας –στα λόγια.

Και γι’ αυτό τώρα, είναι πολύ δύσκολο να εκριζωθούν και να αποκατασταθεί η δημοκρατική ομαλότητα. Με ευθύνη της κυβέρνησης.

Κι αυτό φάνηκε ακόμη και στο γεγονός, που αποτέλεσε το «πρόσχημα» για τις καρατομήσεις των αρχηγών της Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί στη Χαλκίδα, που έδρευαν 100 μέτρα από τα γραφεία των εκεί ναζί, είχαν «αγνοήσει» τις καταγγελίες πολιτών για ένοπλα τάγματα εφόδου και χρειάστηκε να μεταβούν δυνάμεις της Αστυνομίας απ΄ την Αθήνα για να προβούν στις δέουσες συλλήψεις.

Η Αγγελική είναι όντως ηρωίδα. Όμως η φράση της, αυτό το «ε, είπαμε, όχι και μαχαίρι», τα λέει όλα. Δείχνει ανάγλυφα την προκλητική ανοχή των αστυνομικών έναντι των νεοναζί. Ανοχή η οποία ενθαρρύνθηκε από την αντίστοιχη ανοχή της κυβέρνησης απέναντι στη φασιστική απειλή.

Η Αστυνομία επέτρεπε τα πάντα στους χρυσαυγίες, αλλά «όχι και μαχαίρι». Για να κινητοποιηθεί ο κρατικός μηχανισμός και η κυβέρνηση, έπρεπε να χυθεί αίμα. Αίμα ελληνικό, γιατί «ξένο» έχει ήδη χυθεί και δεν απασχόλησε κανέναν.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Έλα και ηρωίδα το μοίασμα….

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.