ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι στην πλατεία Κοτζιά

Συγκέντρωση - έκπληξη από τον Γιώργο Παπανδρέου υπέρ του «ναι» στο δημοψήφισμα

Στην επιλογή του ως πρωθυπουργός το 2010 να προτάξει το εθνικό αντί του κομματικού συμφέροντος αναφέρθηκε με νόημα ο Πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας από την Πλατεία Κοτζιά σήμερα το απόγευμα.

«Και τώρα, μπροστά στις πρόκληση μιας ολικής κατάρρευσης, δεν θα αρνηθούμε τις ευθύνες μας. Δεν θα διστάσουμε, δεν θα δειλιάσουμε, δεν θα κρυφτούμε», είπε, σημειώνοντας ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής ότι «η ελπίδα σε αυτές τις ιστορικές στιγμές είναι ένα εθνικά υπεύθυνο ΝΑΙ» και πως η καταστροφή είναι στο ‘εθνικά ανεύθυνο ΟΧΙ’.

«Η απάντηση στην οδύνη του ενός και πλέον εκατομμυρίου ανέργων, δεν μπορεί να είναι μία τραγωδία δύο, τριών και τεσσάρων εκατομμυρίων ανέργων. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει ένα ΟΧΙ. Η απάντηση στο οδυνηρό 30% των συνανθρώπων μας που ζουν στα όρια της φτώχιας, δεν είναι να γίνουν 60%, 70%. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει ένα ΟΧΙ. Η απάντηση στην ύφεση 25% τα τελευταία έξι χρόνια, δεν μπορεί να είναι κι ύφεση 30%, άμεσα, σε ένα χρόνο. Δεν μπορεί να είναι το ολικό, εφιαλτικό black out στην κίνηση της αγοράς. Γιατί εκεί θα μας οδηγήσει το ΟΧΙ. Η απάντηση στο μειωμένο εισόδημα, δεν μπορεί ποτέ να είναι το κλείσιμο των τραπεζών, οι περιορισμοί αναλήψεων ή το κούρεμα καταθέσεων. Ούτε τελικά, η απώλεια των κόπων μιας ζωής και μηδέν εισόδημα», είπε, κάνοντας λόγο για παιχνίδι στα ζάρια της τύχης ενός ολόκληρου λαού.

«Όσοι από το 2010 πήραμε τις δυσκολότερες αποφάσεις της ζωής μας για να κρατήσουμε τη χώρα όρθια, ούτε τρελοί ήμασταν, ούτε παρανοϊκοί, ούτε δοσίλογοι, όπως έλεγαν και λένε κάποιοι πατριδοκάπηλοι. Να αποφύγουμε τα χειρότερα, τα πολύ χειρότερα, θέλαμε. Και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο», είπε, υποστηρίζοντας ότι σήμερα η Ελλάδα ζει αυτά που η κυβέρνησή του μάτωσε για να αποφύγει, από τις κλειστές τράπεζες, ως τους εξοντωτικούς ελέγχους στην διακίνηση χρημάτων, τις ουρές ντροπής για ελάχιστα χρήματα από τη σύνταξη των δικαιούχων, τα θανάσιμα πλήγματα στο εμπόριο, την αγορά και τον τουρισμό, την αδυναμία εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών να έχουν πρόσβαση στις αποταμιεύσεις τους. «Κι ακόμα δεν ζήσαμε τίποτα», είπε.

Επαναλαμβάνοντας πως ποτέ δεν τον ένοιαξε το πολιτικό κόστος για τις αποφάσεις που πήρε εκείνος ως πρωθυπουργός, δήλωσε την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει και σήμερα την μάχη για την πατρίδα. Κάλεσε, μάλιστα τους δημοκράτες πολίτες να ενώσουν τις φωνές τους υπέρ της ρήξης, αλλά όχι της ρήξης μεταξύ των Ελλήνων και του διχασμού. Υπέρ της ρήξης με τα κακώς κείμενα στην χώρα μας. Υπέρ της ρήξης με κατεστημένα και μία οικονομία παρασιτική. Υπέρ της ρήξης με αντιλήψεις που θέλουν τον Έλληνα να ζητιανεύει για αυτό που δικαιούται, με το ρουσφέτι, το μέσο, την πελατειακή μιζέρια που κρατά τον πολίτη όμηρο και την πατρίδα εξαρτημένη.
«Προοδευτικός, αριστερός, δημοκράτης σημαίνει ρήξη με το κατεστημένο. Τότε μόνο δεν θα έχουμε ανάγκη δανειστών. Τότε και μόνο. Εμείς αυτό ξεκινήσαμε, αυτή τη ρήξη ξεκινήσαμε, για αυτό μας χτύπησαν. Γιατί εμείς έχουμε γνώση, έχουμε πίστη, είμαστε αφοσιωμένοι σε έναν ιερό σκοπό. Να υπηρετήσουμε την Πατρίδα. Να βροντοφωνάξουμε: Θέλουμε ενότητα, όχι διχασμό. Θέλουμε συνεννόηση, όχι ιδεοληψίες και δογματισμούς. Θέλουμε οι υγιείς δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, να δώσουν όλο τους το είναι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, και να αφιερωθούμε στις μεγάλες αλλαγές, τις μεγάλες προοδευτικές αλλαγές που έχει πραγματικά ανάγκη ο τόπος. Τώρα, όχι αύριο», είπε.

Στην ομιλία του ο πρώην πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους κυβερνώντες και όλες τις πολιτικές δυνάμεις να οργανώσουν μαζί ένα σχέδιο για την ομαλή πορεία της χώρας. «Να βάλουμε την Πατρίδα μπροστά από ο,τιδήποτε άλλο», όπως είπε.
«Τι σημαίνει πατριωτισμός εάν φύγουμε από το ΕΥΡΩ; Ή εάν ασφυκτιά η οικονομία μας με χρεοκοπία εντός του Ευρώ;», ρώτησε, «θα είμαστε την επομένη ακόμα πιο εξαρτημένοι. Θα αναζητούμε δάνεια αλλά θα έχουμε όρους δανεισμού ακόμα χειρότερους», προέβλεψε, σημειώνοντας παράλληλα πως δεν είναι διασφαλισμένο ότι δεν κινδυνεύει η θέση της Ελλάδας στο ευρώ. «Ποιος μας διαβεβαιώνει ότι δεν θα κουρευτούν καταθέσεις;», ρώτησε, «μήπως αυτοί που ορκιζόντουσαν ότι δεν θα υπάρξουν capital controls και δύο ώρες μετά τα υπέγραφαν;». Κατηγόρησε εξάλλου την κυβέρνηση ότι έφερε ξανά την ύφεση και διαλύει την αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. «Όσοι θα έσκιζαν τα μνημόνια, πρότειναν τελικά στους εταίρους μας επέκταση του μνημονίου και στη συνέχεια, μόλις χθες, νέο τρίτο μνημόνιο. Τι επιβεβαιώνουν έτσι; Ότι η χώρα έχει ακόμη την ανάγκη της στήριξης των δανειστών. Όπως το 2010. Απλά τότε η κατάσταση ήταν πολύ χειρότερη. Πολύ πιο επικίνδυνη για τη χώρα», είπε.

«Όλες οι ελπίδες που στήριξαν οι πολίτες στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαψεύστηκαν μέσα σε πέντε μήνες. Εμείς δεν χαιρόμαστε για αυτό. Εμείς δεν ποντάραμε όπως άλλοι στην λογική της ‘αριστερής παρένθεσης’. Γιατί όταν αποτυγχάνει μια κυβέρνηση, αποτυγχάνουν όλοι οι Έλληνες», συνέχισε.

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι άργησε πολύ να πάρει τις σωστές αποφάσεις, κάλεσε τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κάνει επιλογές ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και φροντίζοντας για το δικό του αύριο. «Το διακύβευμα είναι εθνικό. Έχει χρέος να διασφαλίσει την ενότητα και την προοπτική της χώρας», είπε, μη αθωώνοντας πάντως από τις ευθύνες της και την προηγούμενη κυβέρνηση Σαμαρά. «Κοινός παρονομαστής των επιλογών και της κυβέρνησης Σαμαρά και της κυβέρνησης Τσίπρα, η αποφυγή ανάληψης πολιτικού κόστους», σημείωσε, τονίζοντας ότι την ‘ανικανότητα’ και τη ‘λιποταξία’ τους πληρώνουν σήμερα οι πολίτες, η κοινωνία και η οικονομία.

«Με το ΟΧΙ τιμωρούμε τους αδύναμους, τη μεσαία τάξη, το μικρομεσαίο επιχειρηματία. Με το ΝΑΙ στέλνουμε μήνυμα και για την ανικανότητα της προηγούμενης και της σημερινής κυβέρνησης. Και μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μεγάλες πολιτικές αλλαγές. Όχι για καταστροφή», είπε, θυμίζοντας ότι ιστορικά, η αριστερά και η Δημοκρατική παράταξη στη χώρα μας, ταυτίστηκαν με υψηλές ανθρώπινες και κοινωνικές αξίες. «Σήμερα, αντί για αλήθειες, ουσιαστική διαπραγμάτευση και ανάληψη των αναγκαίων ευθυνών, έχουμε χονδροειδή προπαγάνδα, επικοινωνία για την επικοινωνία και μόνο επικοινωνία, απόκρυψη της αλήθειας. Έφτασαν δυστυχώς στο σημείο, ακόμα και να επιχειρούν να υποκλέψουν την ψήφο των Ελλήνων και να φαλκιδεύσουν τη γνησιότητα της λαϊκής ετυμηγορίας, δίνοντας μόνο μία εβδομάδα στο λαό να ενημερωθεί για να αποφασίσει. Βάζοντας δυσνόητο ερώτημα και προτάσσοντας το ΟΧΙ, που κομματικά τους βολεύει. Παίζοντας στα ζάρια το εθνικό, το δημόσιο και το λαϊκό συμφέρον», συνέχισε επιτιθέμενος στην κυβέρνηση και τονίζοντας ότι προσφέρει κακές υπηρεσίες στη Δημοκρατία. «Γιατί δεν έβαλαν σε δημοψήφισμα τη δική τους πρόταση, που έχει και την υπογραφή του κ. Τσίπρα, με μέτρα 8 δις, αν ήθελαν αληθινά να διαπραγματευθούν;» αναρωτήθηκε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ψεύδεται όταν λέει ότι έκλεισαν οι εταίροι τις τράπεζες λόγω του δημοψηφίσματος. «Ψεύδεται ο Πρωθυπουργός, γιατί αυτός τις έκλεισε τις τράπεζες. Ήξερε πολύ καλά ότι στις 30 Ιουνίου τελειώνει το πρόγραμμα. Ήξερε πολύ καλά ότι δεν μπορούσε ο Ντράγκι να συνεχίσει την χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών χωρίς πρόγραμμα. Και αντί να φροντίσει να βρεθεί συμφωνία, άφησε να εξαντληθεί ο χρόνος - και να βρεθεί η χώρα με κλειστές τις τράπεζες. Μάλλον για αυτό πήγε σε δημοψήφισμα. Για να πετάξει το μπαλάκι αλλού. Κοροϊδεύουν, υπεκφεύγουν, λιποτακτούν, δραπετεύουν», κατέληξε, υποστηρίζοντας πως το ερώτημα στο δημοψήφισμα είναι στην πραγματικότητα ‘ναι ή όχι στο ευρώ’. «Με το ΝΑΙ την Κυριακή, κερδίζουμε τη στήριξη των λαών της ΕΕ κερδίζουμε μια νέα προοπτική. Το κούρεμα, με ομοφωνία, και με σίγουρη την παραμονή μας στο ΕΥΡΩ», είπε, αντιδιαστέλλοντας με ένα ‘όχι’ που θα έφερνε χρεοκοπία, έξοδο από το ευρώ και κλειστές αγορές στην Ελλάδα, με το ιδιωτικό χρέος σε ευρώ, ενώ οι πολίτες θα διαθέτουν δραχμές.
«Σας καλώ να ψηφίσετε ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ. Γιατί μια κακή κυβέρνηση ή μια κακή συμφωνία μπορούν να αλλάξουν, η έξοδος όμως από την Ευρώπη είναι ένας δρόμος χωρίς επιστροφή», είπε, ζητώντας σε κάθε περίπτωση και εκείνος αλλαγές στην Ευρώπη, μακριά από πολιτικές λιτότητας.
Αναφερόμενος τέλος στα εθνικά θέματα, αξίωσε την παραίτηση του Πάνου Καμμένου. «Ο Ανδρέας Παπανδρέου στα εθνικά θέματα έλεγε πάντα ‘δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης, αέρα ή θαλάσσης’, είπε, τονίζοντας ότι δεν θα ανεχόταν Υπουργός Αμυνας να υπαινίσεται ότι την τάξη και την ηρεμία θα εγγυηθεί ο στρατός και όχι ο λαός και οι δημοκρατικοί θεσμοί. «Το λιγότερο που έχει να κάνει ο Πρωθυπουργός σήμερα, είναι να ζητήσει την άμεση παραίτηση του κ. Καμμένου», είπε, προειδοποιώντας ότι «δεν θα αφήσουμε κανέναν να μας γυρίσει στον εθνικό μεσαίωνα».

Δείτε εδώ την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

Διαβάστε εδώ την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου.

papandreou1

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Το ΝΑΙ το στηρίζουν κάμποσοι οπότε όλο και κάποιον που ψηφίζει ΝΑΙ και όχι εμάς θα τσιμπήσουμε ώστε να φαινόμαστε πολλοί. Άιντε να γίνουν οι επόμενες εκλογές να βρεθείτε στους λοιπούς και να πάτε σπίτι σας.

  2. ΧΜ 23:36 02/07/2015

    Δικαιωμένος πλήρως αισθάνεται,

    ο Γιώργος Παπανδρέου, τόσο από τον αγώνα που κατέβαλε για την σωτηρία της πατρίδας μας, όσο και από τις διαρθρωτικές ανακατατάξεις που ‘’επέβαλε’’ τόσο στην Ευρωπαϊκή λειτουργία του δυσκίνητου ή και Γερμανοελεγχόμενου συστήματος «διακίνησης χρήματος και αλληλεγγύης», μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων, όσο και στο εσωτερικό σύστημα διακυβέρνησης για αλλαγή και προκοπή. Ήταν τόσο δύσκολο αφού τόσα χρόνια υπήρχε νόμος που απαγόρευε την βοήθεια σε κράτη μέλη που κινδύνευαν με χρεοκοπία. Ήταν τόσο δύσκολο αφού, κανείς πολιτικός δεν του συμπαραστάθηκε και όλοι τον κατηγορούσαν ότι ‘’αυτός’’ μέσα σε 45 ημέρες ! κατέστρεψε την Ελλάδα. Ήταν τότε που δεξιά είχε αμολήσει το χαφιεδότσουρμο και η φονική ‘’αριστερά’’ τους κουκουλοφόρους ..Νοέμβρηδες. Ήταν τότε που οι Έλληνες γίνανε ‘’μεταφορείς’’ της συκοφαντίας και της μισαλοδοξίας του τρελαντώνη και του Συζιζέϊκου ‘’τσίρκου’’ της αγραμματοσύνης και της του μίσους.
    Ήταν τότε που ζούσαμε ένα ακήρυχτο εμφύλιο με τους απογόνους σαν πρωταγωνιστές.
    Ν Βράχος

  3. Το 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου έσωσε την χώρα απο την καταστροφή ,και τον Ιούνιο του 2015 ο Τσίπρας χρεωκόπησε και οδηγεί την χώρα στην καταστροφή. Δικαιώνεται ο Γιώργος Παπανδρεόυ για τις επιλογές του τότε και θα έπρεπε ο Τσίπρας να ζητήσει συγνώμμη όταν παρομοίαζε τον Γιώργο Παπανδρέου ως Πινοσέτ και προδότη αλλά και ο Σαμαράς που έκανε τα Ζάπεια.
    Επιτέλους να σταματήσουνε οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ να λένε πρώτη φορά Αριστερά την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με τον ακροδεξιό Καμμένο αλλά να θυμηθούνε κυριώς οι πρώην ΠΑΣΟΚτζήδες οτι πρώτη φορά Αριστερά στην Ελλάδα είχαμε το 1981 με τον Ανδρέα Παπανδρέου και όχι με ένα κακό καχέκτυπο του που θέλει να είναι ο Τσίπρας!!

  4. ΝΜ 23:28 02/07/2015

    ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
    http://www.primeminister.gov.gr/2012/10/09/9780
    Τρίτη, 9 Οκτωβρίου 2012

    Ο Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, με την Καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Angela Merkel. Ακολουθούν οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και της κ. Merkel:
    (…)Τα επόμενα χρόνια, λοιπόν, θα συνεχιστεί η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και θα πρέπει να δείξουμε πόσο γρήγορα μπορούμε να αναπτυχθούμε και πόσο γρήγοροι μπορεί να είναι οι ρυθμοί ανάπτυξης και πως θα μπορέσει η Ελλάδα να σταθεροποιηθεί.

    Κλείνοντας, θα ήθελα να πω
    -το ανέφερα και προηγουμένως- υπάρχουν πρόοδοι. Από το 2009 έως το 2011, το πρωτογενές έλλειμμα από
    ————————————————————————————————————————-
    -10% έχει μειωθεί στο – 2%, ένα πρώτο θέμα. Επίσης, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει εξισορροπηθεί
    ————————————————————————————————————————–
    σε πολύ μεγάλο βαθμό. Όλα αυτά είναι θέματα τα οποία μας δείχνουν με κάθε σαφήνεια ότι πολλά έχουν
    ———————————————————————————————————
    επιτευχθεί, τα μέτρα, πολλά από τα οποία ήταν αναγκαία για τους ανθρώπους, ήταν πάρα πολύ σκληρά σαν μέτρα, αλλά είμαι απόλυτα πεπεισμένη ότι αυτός ο δύσκολος δρόμος άξιζε τον κόπο. Η Γερμανία θέλει να είναι ένας καλός εταίρος και ένας πραγματικός φίλος.

    ΣΧΟΛΙΟ Ν.Βράχου: Η κα Μέργκελ γνώριζε στις 10/10/2012 όλα τα αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος Γιώργου Παπανδρέου.
    Το ερώτημα είναι: ‘’ΓΙΑΤΙ ΤΟΝ ΑΝΕΤΡΕΨΑΝ’’ αφού είχε τόσες και τέτοιες επιτυχίες και το τέλος του 2012 θα είχε πρωτογενές πλεόνασμα??

  5. Ν.Μαν. 23:18 02/07/2015

    ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ… Ο ΓΙΩΡΓΟΣ!!!

    Για όλους αυτούς υπάρχει ο «υπεύθυνος» της σημερινής κατάντιας.
    Έχει καμία σημασία να σε αναγνωρίζουν σε όλο τον πλανήτη, να εκλέγεσαι για δεύτερη πρόεδρος σε ένα παγκόσμιο οργανισμό, να σε καλούν για να διδάξεις τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και οι φοιτητές να σχηματίζουν ουρές, να θεωρείσαι μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες σε όλο κόσμο, έχει καμία σημασία;
    Απολύτως καμία.
    Για τους «σοφούς Έλληνες» ο Γιώργος Παπανδρέου είναι «προδότης» και «δοσίλογος».
    Ο πολιτικός που ξεσκέπασε και χτύπησε την διαφθορά και την απάτη, ο πολιτικός που προσπάθησε να κάνει στην Ελλάδα τα αυτονόητα, αυτός ο πολιτικός πρέπει να δικαστεί στο Γουδί. Γι’ αυτόν τον πολιτικό πολλοί κουνούσαν κρεμάλες.
    Τελικά τίποτε δεν είναι τυχαίο και τίποτε δεν γίνεται από μόνο του.
    Έχουμε αυτό που μας αξίζει και είμαστε εκεί που μας αρμόζει.
    Στον πάτο της Ευρώπης.

  6. Μνήμων 23:14 02/07/2015

    ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΥΒΡΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΕΣ
    ΤΟΥ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ.
    Κάποιος μεγάλος εισαγωγέας αγοράζει προϊόντα από τρίτες (εκτός Ε.Ε) χώρες, τα πηγαίνει σε χώρα της Ε.Ε με χαμηλή φορολογία (πχ Κύπρο ή Βουλγαρία) και στη συνέχεια τα φέρνει στην Ελλάδα αφορολόγητα, στερώντας νόμιμους φόρους και έσοδα από το ελληνικό κράτος.. Αυτό γινόταν κατά κόρον από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου (που αποθήκευαν στην Κύπρο) και έφερναν αφορολόγητο πετρέλαιο στην Ελλάδα…
    Πρόστιμα που μπήκαν στις εταιρείες πετρελαίου (Βαρδινογιάννης, Λάτσης κλπ) από τον Παπακωνσταντίνου ανήλθαν σε 1,2 δις ευρώ (από αυτά 240.000.000 ευρώ ήταν πρόστιμο στην Μότορ Οϊλ του Βαρδινογιάννη) και ξεκίνησε η διαδικασία είσπραξης τους, που καθυστερούσε με τα γνωστά κόλπα και τις…ενστάσεις των εταιρειών….!!! Τα μεγάλα αυτά συμφέροντα, που ελέγχουν τράπεζες, μίντια, επιχειρήσεις , δικαστικούς, δημοσιογράφους και…πολιτικούς έβαλαν μπρος το σχέδιο…

  7. ΑΛΟΓΟΣΚΟΥΦΗΣ ΕΙΧΑΜΕ ΠΤΩΧΕΥΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 !

    Σεισμό προκαλούν σήμερα,
    οι καλά ‘’φυλαγμένες’’ δηλώσεις του Αλογοσκούφη που είδαν το φως , στις οποίες ομολογεί, ότι ΔΕΝ τον άφησαν, από το 2007, να πάρει σκληρά και αναγκαία μέτρα για να μη χρεοκοπήσουμε .

    ΩΣΤΕ, ο Παπανδρέου έφερε το ΔΝΤ στην Ελλάδα ?
    ===================================
    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης αποκαλύπτει:
    ΔΕΝ πήραμε μέτρα γιατί φοβηθήκαμε το πολιτικό κόστος.
    Η εξομολόγηση Αλογοσκούφη,
    έστω και αργά, ‘’προϊδεάζει’’ τι θα επακολουθήσει σύντομα, αλλά δεν απενοχοποιεί όλους όσους και ήξεραν και ΔΕΝ ΜΙΛΗΣΑΝ !!!
    Σύμφωνοι, ο υπουργός δεν έκανε αυτό που έπρεπε, αλλά σίγουρα την κύρια ευθύνη την φέρουν πολλοί.
    Απεχώρησε γιατί βρήκε μεγάλη ΑΡΝΗΣΗ στην αποδοχή και εφαρμογή περιοριστικών μέτρων εξυγίανσης.
    Σύντομα όλοι θα μάθουν, όσοι δεν γνωρίζουν, ότι το ΔΝΤ ήταν στην Ελλάδα και από το 2007 ‘’συζητούσε’’ με τους Ευρωπαίους την δυνατότητα και την πιθανότητα να μην χρεοκοπήσει η Ελλάδα.

    Στο Eurogroup του 2008
    =================
    για τη αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τον Στρος-Καν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που εφάρμοσαν το 2010, αλλά υπερίσχυσε η σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος.
    Στο ίδιο μήκος κύματος απενοχοποίησης
    είναι και η συνέχεια της αποκάλυψης του Γ. Αλογοσκούφη για το τελευταίο Eurogroup όπου συμμετείχε και ο
    ——————————————————————————
    ίδιος, τον Δεκέμβριο του 2008. Εκεί οι Ευρωπαίοι συζητούν για πρώτη φορά κάτι που δεν θα μάθει κανείς: «Τότε είχε έρθει και ο Στρος-Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ και συζητήθηκε το θέμα του μηχανισμού ουσιαστικά. Και στην ουσία απορρίφθηκε γιατί οι Γερμανοί δεν έδειχναν διάθεση να το στηρίξουν».

    Τα πρώτα μηνύματα έρχονται…
    ===================
    Τα Χριστούγεννα του 2008 αρχίζει να διαφαίνεται στον ορίζοντα το ενδιαφέρον των διεθνών αγορών για το ελληνικό χρέος. Σημαίνον πολιτικό πρόσωπο που έπαιξε κατόπιν ρόλο στις κυβερνήσεις του Γιώργου Παπανδρέου δέχεται τότε ένα τηλεφώνημα φημισμένου διεθνούς «κερδοσκόπου» από το Σεντ Μπαρτς της Καραϊβικής, όπου έκανε τις διακοπές του. Το ενδιαφέρον του εστιαζόταν στην πορεία του χρέους και το κατά πόσον τα ελλείμματα βρίσκονταν υπό έλεγχο.

    Το πρώτο ημιεπίσημο ηχηρό μήνυμα
    =======================
    όμως δεν αργεί και έρχεται από το Σίτι του Λονδίνου. Με την είσοδο του καινούργιου έτους, ο οίκος αξιολόγησης Standards & Poor υποβαθμίζει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από Α σε Α- και η προσοχή των ήδη νευρικών από τη διεθνή κρίση αγορών στρέφεται τώρα για τα καλά στις χρόνιες αδυναμίες της χώρας.
    «Η Ελλάδα απέτυχε να φτιάξει τη στέγη, όταν ακόμη ο ήλιος έλαμπε» λέει χαρακτηριστικά ο αναλυτής της S&P Μάρκο Μίρσνικ.

    Ο Κώστας Καραμανλής
    ================
    σε μία από τις τελευταίες του προσπάθειες να διατηρήσει τον έλεγχο της κατάστασης κάνει ανασχηματισμό. Στο τιμόνι της ελληνικής οικονομίας βρίσκεται τώρα ο Γιάννης Παπαθανασίου.
    Την πρώτη μέρα που αναλαμβάνει ως υπουργός Οικονομικών, στις 7 Ιανουαρίου του 2009, δέχεται ένα τηλεφώνημα από τον Γιώργο Προβόπουλο. «Γιάννη, θέλω να μου αφιερώσεις μία ώρα σήμερα το απόγευμα οπωσδήποτε, για να σε ενημερώσω», ακούγεται από την άλλη πλευρά της γραμμής.

    • Uncle. K 23:35 02/07/2015

      Στο Eurogroup του 2008
      =================
      για τη αποφυγή της χρεοκοπίας της Ελλάδας, με τον Στρος-Καν, ως επικεφαλής του ΔΝΤ είχαν αποφασίσει να εφαρμόσουν το πρόγραμμα που εφάρμοσαν το 2010, αλλά υπερίσχυσε η σκοπιμότητα και το πολιτικό κόστος.
      (Τό αλογοσκουφης νά τό αφήσεις γιά άλλους) , τώρααπό τό 2008 έως τό 210 αν τά στοιχεία σου έιναι αληθεί, υπάρχουν 2 χρόνια αδικαιολόγητη καθυστέρηση.

      • Χαρακτηριστικά αποσπάσματα:
        Ερώτηση: Πότε αποφασίσατε στην ΕΕ ότι η Ελλάδα έχει πρόβλημα;

        Δεν αποφασίσαμε.
        Η Ελλάδα είχε πρόβλημα και το διαπιστώσαμε στο Eurogroup από το 2008-09. Επεσήμανα στην κυβέρνηση
        ==========================================================
        Καραμανλή τη σοβαρότητα του προβλήματος. Η Ελλάδα εμφανίστηκε ως ο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Δεν πιστεύω όμως ότι η κρίση μπορούσε να αποφευχθεί. Δεν πιστεύω ότι η λήψη μέτρων νωρίτερα, όσο γενναία και να ήταν, θα είχαν κανένα αποτέλεσμα στο ελληνικό κομμάτι της κρίσης. Το γενικότερο πρόβλημα ήταν πολύ πιο σοβαρό.
        Ποιανού ιδέα ήταν η εμπλοκή του ΔΝΤ;
        ===============================
        Ήμου επιφυλακτικός για την εμπλοκή του. Πίστευα ότι πρέπει να λύσουμε το πρόβλημα ως ευρωζώνη. Η Γερμανία, η Ολλανδία, η Φινλανδία επέμεναν στη συμμετοχή του ΔΝΤ, ήταν προαπαιτούμενο για τη συμμετοχή τους στο πακέτο διάσωσης.
        Πίστευαν ότι το ΔΝΤ είχε εμπειρία, που δεν είχε η Επιτροπή και το Eurogroup.

  8. Uncle. K 22:51 02/07/2015

    Πώς μπορεί νά παροτρυνει τον Λαό κάποιος σοβαρός ανθρωπος να πεί «ΝΑΙ» στο Δημοψήφισμα γιά μιά πρόταση όταν γνωρίζει οτι στό τραπέζι αυτή τήν στιγμη βρίσκεται μιά «καλύτερη» πρόταση.
    Καί εφ” όσον αποδεχθεί τήν χειρότερη, η καλύτερη θά εξαφανιστεί πρίν  να τήν δει. Μήπως οί Έλληνες ειναι όλοι ανώμαλοι; Οι μισοί είναι μ@λ@κες και οι άλλοι μισοί μ@ζοχιστές; Με ολο τόν σεβασμό αλλά ετσι νομίζεις κύριε Παπανδρέου;
    Και στό κάτω τί δημοψήφισμα πάει νά ψηφήσει ο Λαός;
    Ο κύριος Τσίπρας μπορεί καί πρέπει να τό ακυρώσει.
    Η ερώτηση αναφέρεται σε μιά συγκεκριμένη πρόταση, (που πλεον δέν υπάρχει αν πάρουμε βέβαια δεδομένο οτι ο κος. Γιουνκερ λέει τήν αληθεια). Γιατί στό «Όχι» η στό Ναι» ´αρχισε καί δινει ο καθένας τήν ερμηνία πού τού γουστάρει.

    • Γιατί κάνουμε οτι δεν καταλαβαίνουμε? Το ερώτημα που απαντάμε με το δημοψήφισμα είναι Ναι ή Οχι στο Ευρώ και την Ευρώπη. Αυτό λένε όλες οι δηλώσεις των υπόλοιπων 18 κρατών που είναι στην Ευρωζώνη.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.