ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αντιδράσεις

Πρόκληση Φίλη: Δεν ήταν γενοκτονία των Ποντίων!

Προκαλεί ο υπουργός Παιδείας ο Νίκος Φίλης, καθώς επανέλαβε την άποψη, που είχε εκφράσει ως δημοσιογράφος, πως επιστημονικά ο ξεριζωμός των Ποντίων δεν ήταν... γενοκτονία(!), αλλά εθνοκάθαρση.

«Έκανα τη δήλωση ότι πριν από χρόνια ως δημοσιογράφος συμμεριζόμενος απόψεις πολλών ιστορικών και πολλών διεθνολόγων κάναμε διάκριση ανάμεσα στην εθνοκάθαρση την αιματηρή και το φαινόμενο της γενοκτονίας» είπε ο υπουργός Παιδείας μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στην εκπομπή Στον Ενικό στο Star.

Ωστόσο έσπευσε να το... μαζέψει λέγοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζουμε το αίμα, τον πόνο, όσα έχουν υποστεί οι Πόντιοι, από τη θηριωδία των Τούρκων. Αυτό είναι άλλο πράγμα και άλλο πράγμα η γενοκτονία με αυστηρή επιστημονική έννοια».

Τα λεγόμενά του προκάλεσαν την αντίδραση ενός άνδρα που βρισκόταν στο κοινό, που του φώναξε «γενοκτονία ήταν» για να προσθέσει ο υπουργός: «Εντάξει, δεν θα μπω σε αυτό το διάλογο. Καμία αντίρρηση. Υπάρχουν απόψεις. Ούτε εγώ θέλω να επιβάλλω τις προσωπικές μου απόψεις ως κρατική πολιτική. Η κρατική πολιτική αναγνωρίζει ημέρα γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού».

Αλλά επέμεινε: «Αν γίνει η συζήτηση ψύχραιμα επί επιστημονικού επιπέδου, είναι άλλο πράγματα η εθνοκάθαρση όσο αιματηρή κι αν είναι κι άλλο η γενοκτονία».

Σε ερώτηση μάλιστα γιατί αισθάνεται την ανάγκη να κάνει αυτή τη διάκριση, ο κ. Φίλης είπε: «Ο πρώτος λόγος γιατί πιστεύω ότι υπάρχει μια υποβάθμιση της γενοκτονίας όταν ονομάζουν τα φαινόμενα της εθνοκάθαρσης, γενοκτονία».

2 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. ‘ξέχασε’ να τον ρωτήσει για τα επιστημονικά στοιχεία του κ. υπουργού που τον οδηγούν στο συμπέρασμα πως δεν ήταν γενοκτονία

    έχει άραγε το ανάστημα να τον καλέσει σε μια 3-ωρη εκπομπή να μας το κάνει λιανά?

  2. Alex 16:38 03/11/2015

    ΠΡΟΔΟΤΗΣ…

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.