ΚΟΣΜΟΣ

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα», λέει ο Σουηδός πρωθυπουργός

Φορτηγό έπεσε πάνω σε ανθρώπους στο κέντρο της Στοκχόλμης - Τουλάχιστον πέντε νεκροί

Η σουηδική αστυνομία αντιμετωπίζει το συμβάν που σημειώθηκε στο κέντρο της Στοκχόλμης περί τις 16:00 (ώρα Ελλάδας) ως μια ενδεχόμενη τρομοκρατική ενέργεια, μεταδίδει η δημόσια σουηδική τηλεόραση SVT.

Η σουηδική αστυνομία κάνει λόγο για τουλάχιστον δύο νεκρούς και πολλούς τραυματίες.

Κατά πληροφορίες που μετέδωσαν νωρίτερα σουηδικά ΜΜΕ, ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πεζούς στο κέντρο της Στοκχόλμης και υπάρχουν τουλάχιστον τρεις νεκροί και πολλοί τραυματίες.

Εικόνες που μετέδωσαν σουηδικοί τηλεοπτικοί σταθμοί εικονίζουν ένα φορτηγό που εν μέρει έχει μπει μέσα στο πλαϊνό μέρος του πολυκαταστήματος Ahlens, στο κέντρο της Στοκχόλμης και μορφές που μοιάζουν με ανθρώπινες σορούς να έχουν καλυφθεί με κουβέρτες.

Η αστυνομία έχει αποκλείσει τον τόπο της τραγωδίας και κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν να κινούνται στο κέντρο της πόλης. Ελικόπτερα της αστυνομίας πετούν πάνω από το κέντρο της Στοκχόλμης.

Η επίθεση προβλήματα στις μετακινήσεις με το μετρό, αφού έγινε πάνω από τον σταθμό T-Centralen, από τον οποίο περνούν όλες οι γραμμές της Στοκχόλμης, διαπίστωσε μια δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο της εφημερίδας Expressen ο οποίος βρισκόταν επί τόπου, οι αστυνομικοί προειδοποιούσαν τον κόσμο λέγοντας: «παρατήστε ό,τι κρατάτε και τρέξτε».

Νωρίτερα, έγινε λόγος για πυροβολισμούς, κάτι όμως που η αστυνομία δεν έχει επιβεβαιώσει.

Σουηδός πρωθυπουργός: Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατικό χτύπημα

«Όλα δείχνουν ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση».

Με αυτή τη δήλωση ο Σουηδός πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν επιβεβαίωσε ουσιαστικά τους φόβους που εκφράσθηκαν από τα πρώτα λεπτά αφότου έγινε γνωστό ότι ένα φορτηγό έπεσε πάνω σε πολίτες στον πιο πολυσύχναστο πεζόδρομο της Στοκχόλμης.

Σύμφωνα με τον Σουηδό πρωθυπουργό, πριν λίγη ώρα έγινε μια σύλληψη σε σχέση με την επίθεση στη Στοκχόλμη, κατά την οποία πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους τρία τουλάχιστον άτομα και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλα οκτώ.

Εικόνες σοκ μεταδίδονται αυτή την ώρα από τη σουηδική πρωτεύουσα.

Άνθρωποι κείτονται νεκροί, σκεπασμένοι με κουβέρτες από τα σωστικά συνεργεία μπροστά στο πολυκατάστημα στο οποίο έπεσε το φορτηγό.

Ασθενοφόρα έχουν μεταφέρει άγνωστο αριθμό τραυματιών από το σημείο.

Οι έως τώρα διαθέσιμες και μη επισήμως επιβεβαιωμένες κάνουν λόγο για τουλάχιστον οκτώ σοβαρά τραυματισμένους, με το συνολικό αριθμό των τραυματιών να ξεπερνά τους είκοσι ανθρώπους.

Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών που αρχικά ήταν τρεις άνθρωποι ενδέχεται να ανέβει - ήδη γίνεται λόγος, αλλά δεν επιβεβαιώνεται επίσημα- ότι οι νεκροί είναι κιόλας πέντε.

Η αστυνομία της Σουηδίας διέταξε την εκκένωση του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού στη Στοκχόλμη, μετέδωσε πριν από λίγο το πρακτορείο ειδήσεων TT.

swee01

swee02

swee03

Τα μέτρα ασφαλείας στη Στοκχόλμη έχουν ενταθεί, όλες οι δυνάμεις της αστυνομίας βρίσκονται επί ποδός, ενώ οι κάτοικοί της προσπαθούν αφενός να συνειδητοποιήσουν ότι και η δική τους πόλη μπήκε στο χάρτη του τρόμου, κάτι που έως τις τέσσερις το μεσημέρι σήμερα, δεν θεωρείτο ιδιαίτερα πιθανό. Έως τώρα, πάντως, επιβεβαιώνεται ότι ανακρίνονται δύο ύποπτοι.

Οι κάτοικοι παροτρύνονται από τις Αρχές να παραμένουν μακριά από το κέντρο της Στοκχόλμης, ει δυνατόν στα σπίτια τους, ενώ αρκετοί έχουν δηλώσει πρόθυμοι να φιλοξενήσουν όσους δεν μπορούν να προσεγγίσουν τα δικά τους, αφού μεγάλο μέρος του μετρό και του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κλείσει ευθύς μετά την εκδήλωση της αιματηρής τρομοκρατικής επίθεσης.

Έως τώρα ο αριθμός των νεκρών και των τραυματιών δεν έχουν επιβεβαιωθεί επισήμως από τις αρχές. Οι πληροφορίες που μεταδίδονται τόσο από τα σουηδικά, όσο και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους πέντε από τις αρχικές αναφορές που έκαναν λόγο για τρεις, ενώ οκτώ φέρονται να είναι οι σοβαρά τραυματισμένοι - ο συνολικός αριθμός των τραυματιών φέρεται να ξεπερνά τους 20.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.