ΚΟΣΜΟΣ

Η αγωνία κορυφώνεται

Καταλονία: Η κρίσιμη ομιλία του Πουτζεμόν για την ανεξαρτησία

Για μία ώρα αναμένεται να καθυστερήσει η έναρξη της συνεδρίασης της ολομέλειας του καταλανικού κοινοβουλίου στη Βαρκελόνη καθώς τα ηγετικά στελέχη του κόμματος της Καταλονίας συνεδριάζουν, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης.

Η ολομέλεια ήταν αρχικώς προγραμματισμένο να ξεκινήσει στις 18:00 ώρα Ισπανίας – 19:00 ώρα Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν ενδέχεται να κηρύξει στην ομιλία του μονομερώς την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Η καταλανική αστυνομία έχει αποκλείσει εδώ και ώρες το πάρκο μπροστά από το περιφερειακό κοινοβούλιο, όπου πρόκειται να εκφωνήσει ομιλία ο Καταλανός πρόεδρος, διακηρύσσοντας πιθανώς την ανεξαρτησία της περιφέρειας, σε μια κίνηση που αναμένεται να προκαλέσει ραγδαίες αλυσιδωτές αντιδράσεις.

SPAIN-POLITICS-CATALONIA-INDEPENDENCE-PARLIAMENT-SECURITY

Η ισπανική αστυνομία είναι έτοιμη να συλλάβει αμέσως τον Πρόεδρο της Καταλονίας Κάρλες Πουτζεμόν, αν διακηρύξει ανεξαρτησία στο περιφερειακό κοινοβούλιο, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο δύο άτομα εξοικειωμένα με τα σχέδια της κυβέρνησης.

Ενώ η τελική απόφαση για το αν θα δράσει ή όχι η ισπανική κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ληφθεί, η εθνική αστυνομική δύναμη έχει δώσει εντολή να αναπτυχθούν δυνάμεις στην Καταλονία, με την προοπτική να συμμετάσχουν σε μια επιδρομή εάν η καταλανική αστυνομία προσπαθήσει να προστατέψει τον Πουτζεμόν, ανέφερε μία εκ των πηγών του πρακτορείου.

Ο πρόεδρος Πουτζεμόν είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τη φράση «δήλωση ανεξαρτησίας», αλλά πιθανότατα η δήλωσή του θα είναι επιφυλακτική ή εντός ορίων κατά κάποιο τρόπο, σύμφωνα με άλλη πηγή.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι ξεκαθάρισε χωρίς αμφιβολίες ότι θα χρησιμοποιήσει αστυνομικές δυνάμεις, ανάλογα με το πόσο σαφώς θα κηρύξει ανεξαρτησία η κυβέρνηση της Βαρκελώνης. Μερικές ώρες πριν την έναρξη της ομιλία του Πουτζεμόν, η ισπανική κυβέρνηση άρχισε να ενισχύει τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια και τους σιδηροδρομικούς σταθμούς της Καταλονίας, ανέφερε μια πηγή της αστυνομίας, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτει περισσότερα για τις διαταγές που έχουν ληφθεί.

Την ίδια ώρα, οι εισαγγελείς διερευνούν κατηγορίες εναντίον άλλων ηγετών υπέρ της απόσχισης, μεταξύ των οποίων ο Jordi Sanchez, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας εκστρατείας υπέρ της ανεξαρτησίας.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.