ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Η ΚΡΙΣΗ ΧΤΥΠΗΣΕ ΚΑΙ ΤΟΝ... ΓΚΑΤΖΕΤΑΚΙΑ

Οι αλλαγές που έφερε η κρίση στις ζωές και στις συνήθειες των Ελλήνων αποτυπώνονται στα ευρήματα έρευνας για την αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών. Υποχώρησε κατά 16,1%  το τέταρτο τρίμηνο του 2011, σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010, με την αξία της να διαμορφώνεται σε 598,8 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την έρευνα της GfK Temax, ο μεγάλος χαμένος είναι ο κλάδος των μεγάλων οικιακών συσκευών, όπου παρατηρείται πτώση 28,5%. Σημαντική είναι η υποχώρηση και για τα φωτογραφικά είδη, αφού η αβεβαιότητα για το μέλλον και οι... άδειες τσέπες επηρέασαν την αγορά των ακριβών DSLR φωτογραφικών μηχανών. Ο τζίρος μειώθηκε κατά 27,1%. Κατά 24,1% υποχώρησε ο τομέας των τεχνολογικών καταναλωτικών προϊόντων, καθώς περιορίστηκε σημαντικά ο αριθμός νέων τηλεοράσεων.  Πτώση 15,8% σημειώθηκε στην αγορά προϊόντων πληροφορικής, με την κατηγορία φορητών υπολογιστών να υποχωρεί κατά 20,8%. Εξαίρεση αποτελεί η νέα κατηγορία των tablets, που κινείται με θετικό πρόσημο. Μικρότερη (3%) είναι η πτώση για τον κλάδο κινητής τηλεφωνίας, όπου οι απώλειες αντισταθμίζονται από τη δημοτικότητα των "έξυπνων" τηλεφώνων.

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα προκύπτουν από τις κατηγορίες προϊόντων που εμφανίζονται ανθεκτικές απέναντι στην καταιγίδα που έχει χτυπήσει το λιανεμπόριο. Θετικά κινείται η αγορά κλιματιστικών. Πολλοί καταναλωτές στράφηκαν σε αυτά για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες θέρμανσης, εξαιτίας της ανόδου της τιμής του πετρελαίου. Μικρότερη πτώση από εκείνη των υπολοίπων "λευκών" συσκευών παρατηρείται στους φούρνους μικροκυμάτων -και δη των οικονομικότερων μοντέλων- καθώς πολλοί καταναλωτές θεωρούν ότι είναι μια οικονομικότερη εναλλακτική των κανονικών φούρνων. Η ανάγκη για την περικοπή εξόδων οδηγεί αρκετούς Έλληνες στην επικοινωνία μέσω Skype ή παρεμφερών προγραμμάτων, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις webcams.

Τέλος, μέσα στο τελευταίο τρίμηνο του 2011 δεν πουλήθηκαν ούτε οι μισές συσκευές GPS σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010. Η εξήγηση; Οι εκδρομές, οι αποδράσεις του σαββατοκύριακου και τα τριήμερα έχουν μειωθεί λόγω κρίσης.

Όσον αφορά στο συνολικό τζίρο του κλάδου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, εκτιμάται ότι ανήλθε πέρυσι σε 2,3 δισ. ευρώ, "κουτσουρεμένος" κατά 19,2% σε σχέση με το 2010.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.