ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΥΡΙΟ (;) ΤΑ 18 ΔΙΣ. ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ωστόσο, στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνεχείς μεταθέσεις της εκταμίευσης και αμφιβάλλουν αν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν μέχρι αύριο ώστε να περάσουν τα χρήματα και τυπικά στις τράπεζες.

Θέμα ημερών, χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης τη μεταφορά των 18 δισ. ευρώ στις τράπεζες, στο πλαίσιο της προσωρινής λύσης, έως ότου οριστικοποιηθούν η δομή και οι όροι της ανακεφαλαιοποίησης. Ο κ. Σαχινίδης υπογράμμισε ότι: «το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) ετοιμάζει τη σύμβαση προεγγραφής με την οποία θα γίνει η διαδικασία της προσωρινής ανακεφαλαιοποίησης, θα την θέσει υπόψη των τραπεζών και οι τράπεζες θα αρχίσουν να υπογράφουν». Ο κ. Σαχινίδης επανέλαβε ότι οι τελικοί όροι της διαδικασίας της ανακεφαλαιοποίησης θα αποφασιστούν απο τη νέα κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα κεφάλαια θα εκταμιευθούν αύριο Παρασκευή. Ωστόσο, στελέχη τραπεζών εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τις συνεχείς μεταθέσεις της εκταμίευσης και αμφιβάλλουν αν οι σχετικές διαδικασίες ολοκληρωθούν μέχρι αύριο ώστε να περάσουν τα χρήματα και τυπικά στις τράπεζες. Σε κάθε περίπτωση, όταν οι διαδικασίες ολοκληρωθούν, τα ομόλογα θα κατατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος και θα κατανεμηθούν σε κάθε τράπεζα ώστε να προσμετρηθούν στα εποπτικά κεφάλαια. Πρόκειται για προσωρινή λύση ώστε να ενισχυθούν κεφαλαιακά οι τράπεζες έως ότου οριστικοποιηθεί η τελική δομή της ανακεφαλαιοποίησης μετά τις εκλογές. Για την κάλυψη των ζημιών των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών, που προέκυψαν κυρίως από το PSI, το ΤΧΣ δεσμεύθηκε για την κεφαλαιακή τους ενίσχυση με κεφάλαια 18 δισ. ευρώ. Το ΤΧΣ έχει δεσμευθεί ότι θα συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου που σχεδιάζουν οι τράπεζες με τα εξής ποσά: 6,9 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 4,2 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 5 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σε κάθε περίπτωση, το όλο εγχείρημα λόγω των πολιτικών εξελίξεων θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο, η ανακεφαλαιοποίηση θα έπρεπε να ολοκληρωθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, ωστόσο, πλέον, είναι αμφίβολο αν θα έχει ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους ή τους πρώτους μήνες του 2013. Η δημιουργία ισχυρής κυβέρνησης αποτελεί προϋπόθεση για την οριστικοποίηση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση. Αμέσως μετά, οι τράπεζες θα πρέπει να συγκαλέσουν συνελεύσεις ώστε να αποφασίσουν την αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου και να αναζητήσουν τις δυνατότητες συμμετοχής ιδιωτών στις αυξήσεις. Μετά το τέλος των αυξήσεων, οι τράπεζες θα πρέπει να απευθυνθούν στο ΤΧΣ και να αντλήσουν, ανάλογα με την ανταπόκριση των ιδιωτών, τα υπόλοιπα κεφάλαια που χρειάζονται.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.