ΕΛΛΑΔΑ

ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΚΥΜΑ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΟΥ ΔΥΤΙΚΟΥ ΝΕΙΛΟΥ

Αύξηση των περιστατικών του ιού του Δυτικού Νείλου αναμένουν το επόμενο διάστημα οι αρμόδιοι του υπουργείου Υγείας. Αναλυτικά, οι «επικίνδυνες» περιοχές. Πέντε είναι ήδη τα κρούσματα που καταγράφονται μέσα σε μία εβδομάδα στην Αθήνα.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Νέα χτυπήματα από τα κουνούπια περιμένουν τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας και του ΚΕΕΛΠΝΟ καθώς φαίνεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου επεκτείνεται με μεγάλη ταχύτητα ιδιαίτερα στην περιοχή του Πειραιά. Δεν είναι τυχαίο ότι τα πέντε κρούσματα που καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα ήταν όλα σχεδόν από τις γύρω περιοχές (Φάληρο, Ελληνικό κ.λ.π.).

Το υπουργείο Υγείας μαζί με το ΚΕΕΛΠΝΟ αναμένεται να προχωρήσουν και σε μέτρα που σχετίζονται με την αιμοδοσία, κάτι που θα αποφασισθεί οριστικά τη Δευτέρα.

Άλλωστε ο ιός του Δυτικού Νείλου μπορεί με ευκολία να μεταδοθεί και μέσα από μετάγγιση αίματος χωρίς ωστόσο να υπάρχει κίνδυνος για όλους.

Αυτό που οριστικά θα αποφασισθεί τη Δευτέρα είναι αν θα πρέπει τελικώς οι ύποπτες περιοχές να μπούνε σε καραντίνα ή όχι. Μάλιστα υπάρχουν εισηγήσεις που λένε πως πρέπει να μπλοκαριστεί το επόμενο διάστημα η αιμοληψία ώστε να εξετασθούν οι ήδη συγκεντρωμένες φιάλες αίματος.

Αυτός ο προβληματισμός ήταν και η αιτία της διαμάχης που καταγράφηκε σε χθεσινή σύσκεψη μεταξύ της καθηγήτριας αιματολογίας και σύμβουλο του ΚΕΕΛΠΝΟ Ντίνα Πολίτη με την υφυπουργό Υγείας Φωτεινή Σκοπούλη. Από τη μία η κ.Πολίτη ήθελε επίμονα να μπουν σε καραντίνα οι περιοχές όπου εντοπίσθηκαν κρούσματα ενώ από την άλλη η κ.Σκουπούλη ήταν κάθετα αντίθετη. Οι δύο γυναίκες λογομάχησαν έντονα για το θέμα, με τους παρευρίσκοντες να βρίσκονται σε αμηχανία για το πώς θα ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Πάντως  στις περισσότερες περιπτώσεις τα περιστατικά δεν είναι ιδιαίτερα βαριά καθώς είτε οι ασθενείς δεν παρουσιάζουν καθόλου συμπτώματα είτε είναι αυτά είναι εξαιρετικά ήπια.

Πάντως οι γιατροί ενημερώνονται από το υπουργείο Υγείας ώστε να είναι ευαισθητοποιημένοι και να εντοπίζουν τα συμπτώματα καθώς ο ιός εκδηλώνεται τι περισσότερες φορές με μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα.

Γι αυτό και οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ εστιάζουν και στα ατομικά μέτρα που περιλαμβάνουν προστασία από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.