ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η ΤΡΟΙΚΑ ΦΕΥΓΕΙ...ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ

Τα βρήκαν το οικονομικό επιτελείο και οι επικεφαλής της τρόικα, λίγες ώρες πριν οι τελευταίοι εγκαταλείψουν την Αθήνα. Κλείδωσε μεγάλο μέρος των μέτρων των 11,5 δισ. ευρώ. Μέσα στην εβδομάδα θα σταλεί ολόκληρη η λίστα της Αθήνας στους πιστωτές. 


του Βαγγέλη Δουράκη

Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, από Σάββατο βράδυ οι πιστωτές μας παρέδωσαν στον υπουργό Οικονομικών κείμενο με τα κοινά αποδεκτά μέτρα, στα οποία φαίνεται πως γίνονται δεκτές οι περισσότερες από τις περικοπές που έχουν προτείνει τα υπουργεία Εργασίας, Υγείας, Παιδείας.

Μετά την σημερινή συνάντηση στελέχη που μετείχαν στις διαπραγματεύσεις μιλούσαν για μια πάρα πολύ καλή συζήτηση. Και συμπλήρωναν πως έχει γίνει δουλειά με πολύ συστηματικό τρόπο και για το 2012, για να κλείσει ο προϋπολογισμός, τα δημοσιονομικά ισοδύναμα και για το 2013-14 για τα 11,5 δισ. ευρώ.

Όπως ανέφεραν έγινε μια πολύ αναλυτική πρώτη προσέγγιση μακροοικονομικών μεγεθών για τα επόμενα 2-3 χρόνια και για τα συστατικά της ύφεσης. Με την συμμετοχή εκπροσώπων του ΚΕΠΕ και του ΙΟΒΕ έγινε ανταλλαγή απόψεων, ώστε να διαπιστωθεί εάν συγκλίνουν οι εκτιμήσεις για μακροοικονομικά μεγέθη, δεδομένου ότι το Σεπτέμβριο πρέπει να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που θα πρέπει να ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό.

Μέσα στην εβδομάδα θα οριοθετηθεί το τι θα υλοποιηθεί και πως καθώς και ποια δημοσιονομικά ισοδύναμα θα γίνουν αποδεκτά. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας η Αθήνα θα στείλει την λίστα στους εκπροσώπους των πιστωτών μας. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί αρχές Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε η Αθήνα να είναι έτοιμη στο έκτακτο Eurogroup, αλλά και για την κατάρτιση του προϋπολογισμού.

Όπως άλλωστε είχε αναφέρει κυβερνητικός αξιωματούχος υπάρχει καλή χημεία για τις τελευταίες ημέρες και συμφωνούμε σε πάρα πολλά. Συμπλήρωνε πως υπάρχει συμφωνία σε ένα μέρος των 11,5 δισ. ευρώ, αφήνοντας όμως σαφώς να εννοηθεί ότι το πακέτο δεν έχει ακόμη κλείσει.Τώρα το μπαλάκι πέφτει στα άλλα υπουργεία για να βρουν να κόψουν επιπλέον δαπάνες τους και να αποφευχθούν πιέσεις για συμπληρωματικά μέτρα από τα υπουργεία εργασίας, Υγείας, Παιδείας για περικοπές μισθών και συντάξεων, μαχαίρι στις ιατροφαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλισμένων και απολύσεις αναπληρωτών καθηγητών.

Η τρόικα θα αναχωρήσει από την Αθήνα και θα επιστρέψει στις αρχές Σεπτεμβρίου, προκειμένου να συντάξει την έκθεση αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη στα μέσα του ίδιου μήνα.

Για το θέμα της δόσης των 31 δισ. ευρώ υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έλεγε πως δεν μας αγχώνει το θέμα της δόσης και συμπλήρωνε πως ισχύει αυτό που έχει πει και ο κ. Γιούνκερ ότι θα βρεθεί λύση.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.