ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΜΕ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ» ΚΑΙ ΤΟ ...ΡΕΥΣΤΟ

Η αγορά βυθίζεται σε τέλμα.  Κι όμως τα περιβόητα μέτρα λιτότητας των 11,5 δισ. που θεωρητικά μας εξασφαλίζουν χρήματα που θα ζεστάνουν τις μηχανές της οικονομίας ...πάνε ακόμη πιο πίσω.

του Βαγγέλη Δουράκη

Αδυνατώντας να ξεφύγει από την γνωστή συνταγή της περικοπής μισθών και συντάξεων και εγκλωβισμένη σε διλήμματα του τύπου «να υιοθετηθεί ή να μην υιοθετηθεί η εφεδρεία», η Αθήνα παίζει πλέον με την φωτιά.

Αν και τα ταμειακά διαθέσιμα είναι «σε οριακό σημείο» -κατά δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα- φλερτάροντας με το ..απόλυτο μηδέν, πηγές του υπουργείο Οικονομικών λένε τώρα πως τα μέτρα ίσως τελικά δεν είναι έτοιμα ούτε στα μέσα Αυγούστου, ούτε το Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ και δίνουν ως νέα καταληκτική διορία τις 14 Σεπτεμβρίου που διεξάγεται το άτυπο Γιούρογκρουπ πριν το κρίσιμο και καθοριστικό συμβούλιο που θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο για τη χορήγηση της δόσης προς τη χώρα μας.

Υπό τις συνθήκες αυτές κερδίζει έδαφος το σχέδιο μιας νέας εφεδρείας στο Δημόσιο, ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις. Παρά τις διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, στο τραπέζι παραμένουν και νέες περικοπές σε μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα.

Το κύριο βάρος πέφτει στον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που ήδη έχει κόψει 5 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα αποφύγει τελικά το πικρό ποτήρι και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Παναγιωτόπουλος, από τον οποίο ζητήθηκαν περικοπές 1 δισ. ευρώ.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς άφησε ανοιχτά άφησε όλα τα ενδεχόμενα για τα νέα μετρά που θα χρειαστεί να ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί ο στόχος της εξοικονόμησης των 11,5 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείς μετά την διάρκειας 2,5 ωρών σύσκεψη που είχε στο υπουργείο Οικονομικών, για το εάν εξετάζουν το μέτρο της εφεδρείας, περικοπές προσωπικού στο δημόσιο και τους ορούς συνταξιοδότησης, ο Αντώνης Σαμαράς περιορίστηκε να πει ότι: «Εξετάσαμε το πανόραμα των εναλλακτικών που υπάρχουν».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η συμμετοχή του υπουργείου Εργασίας παραμένει στα 5 δισ. ευρώ αφήνοντας δηλαδή να εννοηθεί ότι δεν θα αναζητηθούν επιπλέον περικοπές από επιδόματα και συντάξεις.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα μέτρα των 11,5 δισ. ευρώ και το θέμα της εφεδρείας στο Δημόσιο που προκαλεί αναταράξεις εντός του στρατοπέδου του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως διεφάνη την Τρίτη κατά τη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν τη συγκυβέρνηση.
Μία «πρώτη» λίστα των μέτρων αναμένεται πάντως να καταρτιστεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ώστε να παραδοθεί στους αρχηγούς, πριν την οριστικοποίησή της.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολλά μέτρα έχουν ήδη κλειδώσει και μεταξύ αυτών

  • η μείωση 30 έως 35% στις αποδοχές στις ΔΕΚΟ με την επέκταση της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου
  • τα λουκέτα σε οργανισμούς,
  • το "ψαλίδι" στις επιχορηγήσεις.
  • η μείωση έως και 50% στα εφάπαξ
  • οι περικοπές στα οικογενειακά επιδόματα τρίτεκνων – πολυτέκνων.
  • οι μειώσεις στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ

\

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.