ΚΟΣΜΟΣ

ΣΟΪΜΠΛΕ Ο ΑΙΩΝΙΩΣ ΔΕΥΤΕΡΟΣ!

Σκληρά, κακεντρεχή σχόλια φιλοξενεί ο γερμανικός Τύπος, με αφορμή τα 70α γενέθλια του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αντί για ευχές έχουν τίτλους όπως «ο ανεκπλήρωτος», «αιώνια νούμερο δύο», επειδή δεν κατάφερεε να αναρριχηθεί στην καγκελαρία ή την προεδρεία της χώρας.

Ο Γερμανός κ. Σόιμπλε είναι ο αρχαιότερος πολιτικός στο Βερολίνο, καθώς συμπληρώνει 40 στην ενεργό πολιτική, ωστόσο στη συνείδηση των πολιτών παραμένει ως ο πολιτικός που δεν έγινε καγκελάριος.

«Αιώνια το νούμερο δύο» γράφει το Spiegel και προσθέτει: «Ο Χέλμουτ Κολ, στον οποίο ο Σόιμπλε στάθηκε πιστός συνοδοιπόρος, δεν σκέφτηκε ούτε για λεπτό να του προετοιμάσει το δρόμο για την καγκελαρία, αλλά προτίμησε να τον πάρει μαζί του στην αποχώρησή του από την πολιτική σκηνή».

Όμως και η Μέρκελ δεν φέρθηκε καλύτερα στον Σόιμπλε από ότι ο Κολ, αφού παρότι παρέμεινε ένα από τα στελέχη του κόμματος και παρά τα όσα φαίνεται να του είχε υποσχεθεί, τελικά πρότεινε τον Χορστ Κόλερ για την γερμανική προεδρία.

«Ο ανεκπλήρωτος» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung, η οποία όμως προσθέτει: «Η συμβολή του στην Γερμανία δεν μπορεί να υποτιμηθεί, αλλά για τα υψηλότερα αξιώματα δύο φορές χτύπησε σε τοίχο».

Αντίθετα η Welt αναγνωρίζει το έργο του: «o περήφανος και ταπεινός υπηρέτης του κράτους»: Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, γράφει η εφημερίδα, μπορεί να είναι ο «Μαθουσάλας» της κυβέρνησης και να ξέρει πως υπερτερεί έναντι των υπολοίπων «αλλά είναι αρκετά έξυπνος ώστε να μην περνάει μπροστά από την καγκελάριο».

Ως «μοναχικό λύκο» τον πατρομοιάζει η Hamburger Abendblatt, παίζοντας με το όνομά του.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.