ΚΟΣΜΟΣ

Ασφαλή έξοδο από τη Συρία υπόσχεται ο Κάμερον στον Ασάντ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε σήμερα ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασάντ ασφαλή έξοδο από τη Συρία προκειμένου να τερματιστεί η αιματοχυσία στη χώρα.
Ασφαλή έξοδο από τη Συρία υπόσχεται ο Κάμερον στον Ασάντ

Ο Κάμερον, μιλώντας πριν από μια επίσκεψή του στη Σαουδική Αραβία στο σαουδαραβικό δίκτυο «Αλ Αραμπίγια» που έχει την έδρα του στο Αμπού Ντάμπι, ερωτήθηκε αν θα μπορούσε να προσφερθεί ασφαλής διέλευση στον Άσαντ. «Οτιδήποτε, οτιδήποτε για να φύγει αυτός ο άνθρωπος από τη χώρα και να πετύχουμε μια ασφαλή μετάβαση στη Συρία».

Ο βρετανός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι «φυσικά θα θέλαμε να αντιμετωπίσει το διεθνές δίκαιο και τη δικαιοσύνη γι' αυτά που έκανε. Ασφαλώς δεν του προσφέρω ένα σχέδιο εξόδου στη Βρετανία, αλλά αν θέλει να φύγει θα μπορούσε να φύγει, αυτό θα μπορούσε να ρυθμιστεί».

Δεν είναι σαφές αν ο Κάμερον έχει μιλήσει με άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ιδέα, που θα μπορούσε να περιλάβει την προσφορά στον Άσαντ ασυλίας από διώξεις αν δεχόταν άσυλο σε μια τρίτη χώρα. Ούτε είναι σαφές ποια χώρα θα τον δεχόταν.

«Είμαι πολύ εκνευρισμένος για το γεγονός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα» συνέχισε ο Κάμερον επισημαίνοντας ότι η υπ΄αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να σταματήσει η σφαγή στη Συρία.

«Δεν προσφέρω μια έξοδο του Ασάντ προς τη Βρετανία, αλλά εάν θέλει να φύγει, μπορεί να φύγει, είναι κάτι που μπορεί να διευθετηθεί» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός και ξεκαθάρισε ότι η Βρετανία δεν έχει προς το παρόν σχέδια για να εξοπλίσει τους αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις του Ασάντ.

Άμεσα αντέδρασε η Διεθνής Αμνηστία  για το γεγονός ότι ο Κάμερον «κάνει συζητήσεις για συμφωνίες που αφορούν ζητήματα αμνηστίας στον Ασάντ». Ο Διεθνής Αμνηστία τονίζει σε ανακοίνωσή της ότι ο κ. Κάμερον θα έπρεπε να υποστηρίζει τις προσπάθειες εκείνες  που θα διασφαλίζουν ότι ο Ασάντ θα αντιμετωπίσει τη δικαιοσύνη, προτείνοντας, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέγερση εναντίον του Ασάντ ξεκίνησε τον Μάρτιο του περασμένου έτους και μέχρι σήμερα εκτιμάται ότι περισσότεροι από 35.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.