ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα μείνουν όλοι(;) ικανοποιημένοι

Βρέθηκε λύση «κοκτέιλ» για την Ελλάδα

Όπως όλα δείχνουν, υπάρχει η «φόρμουλα» εκείνη που και την Αθήνα θα ικανοποιήσει και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρώπη.

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κατά τη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη στο Μαξίμου έκλεισαν και τα τελευταία μέτωπα πριν από το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε με το υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες ώστε ο κ. Στουρνάρας θα ταξιδέψει την Τρίτη για τις Βρυξέλλες χωρίς εκκρεμότητες στο εσωτερικό, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον θα αποφασιστεί ένα χρονοδιάγραμμα για την εκταμίευση της δόσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η χρυσή τομή για το ελληνικό χρέος βρέθηκε. Η Κριστιν Λαγκάρντ θα μείνει ικανοποιημένη από την διατήρηση του στόχου για χρέος στο 120% το 2020, η Ευρώπη και κυρίως το Βερολίνο επί του παρόντος θα αποφύγουν το «κούρεμα» του επίσημου τομέα και η Ελλάδα θα …διευκολυνθεί.

Είναι χαρακτηριστικό πάντως ότι το  μέλος της ΕΚΤ, Γιόργκ Άσμουνσεν, δήλωσε πως η Ελλάδα θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση, καθώς θεωρείται δύσκολο να επιστρέψει στις αγορές πριν από το 2016.

«Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να συμφωνήσουμε τη χρηματοδότηση για τα έτη 2013 και 2014 αλλά πρέπει να είμαστε ειλικρινείς και να πούμε πως δεν περιμένουμε η Ελλάδα να έχει πρόσβαση στις αγορές κατά τα έτη 2015 και 2016 », δήλωσε.

Τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος ως λύσεις και θα συνιστούν «κομμάτι» της τελικής «φόρμουλας» είναι:

- Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα από τα κράτη. Στην Ελλάδα έχει δοθεί περίοδος χάριτος και η πληρωμή των δανείων από την Ευρωζώνη έχει μετατεθεί για μετά το 2020. Η Αθήνα θα έδειχνε ικανοποιημένη με μια 30τή διάρκεια.

- Η μείωση των επιτοκίων δανεισμού των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου πακέτου στήριξης. Είναι δυνατό να μειωθεί το περιθώριο κέρδους στο επιτόκιο στις 80 μονάδες βάσης από 150 μονάδες που είναι σήμερα. Πρόκειται για μέτρο που θα περιορίσει περισσότερο το κόστος εξυπηρέτησης των τόκων, αλλά  η συμβολή του στην απομείωση του χρέους μάλλον θα είναι περιορισμένη. Στην λύση αυτή αντιδρούν πάντως αρκετοί που ισχυρίζονται ότι σήμερα χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία δανείζονται με υψηλά επιτόκια (η πρώτη στα δεκαετή με 6% περίπου) και μετά μέσω του EFSF δανείζουν την Ελλάδα με 2%.

- Πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων. Το ζητούμενο είναι η πηγή των κεφαλαίων που θα χρησιμοποιηθούν για τις επαναγορές, δεδομένης της δυσκολίας έγκρισης κάθε νέου δανείου προς την Ελλάδα. Έχει προταθεί να χρησιμοποιηθούν τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις τα οποία υπολογίζονται ότι θα ανέλθουν στα 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το 2016.

- Η αποποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τα κέρδη της επί των ελληνικών ομολόγων . Πρόκειται για ομόλογα που αγοράστηκαν με το πρόγραμμα στήριξης από την έναρξη της κρίσης χρέους και το όφελος εκτιμάται ότι μπορεί να φθάσει στα 8 δισ. ευρώ. Εξετάζεται ακόμα το ενδεχόμενο παρέμβασης στα ελληνικά ομόλογα που έχουν στο επενδυτικό τους χαρτοφυλάκιο οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης, τα οποία υπολογίζονται στα 11 δισ. ευρώ.

 

 

 

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Redicol Etsios 11:02 19/11/2012

    Όταν έμπλεξες να ιππεύεις δύο άλογα του διαόλου, ΕΕ και ΔΝΤ είναι ζόρικα τα πράγματα, ή όπως λένε στην Ελλάδα, όταν σε «κυνηγάνε» δεν μπορείς «να τρέχεις» και ταυτόχρονα :

    Να είσαι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα
    Να έχεις δυο καρπούζια στις δυο σου μασχάλες
    Να πατάς σε δυο βάρκες.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.