ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Σαν σήμερα

Πριν 22 χρόνια μπήκαν οι βάσεις για το Ίντερνετ

Στις 12 Νοεμβρίου 1990, ο Τίμοθι Μπέρνερς - Λι επινοεί τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο ως WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.
Πριν 22 χρόνια μπήκαν οι βάσεις για το Ίντερνετ

Ο Άγγλος επιστήμονας γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 1955 και φοίτησε στο Emanuel School του Wandsworth και στο Queens College της Οξφόρδης, όπου κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή από παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι. Σπούδασε Φυσική, αλλά συνελήφθη ως χάκερ γεγονός που τον απέκλεισε από τη χρήση του πανεπιστημιακού υπολογιστή. Τελειώνοντας τις σπουδές του το 1976 εργάστηκε σε επιχειρήσεις ως προγραμματιστής.  Το 1980 μετακλήθηκε από το CERN (Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων) ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού.

Εκεί επινόησε το πρόγραμμα Enquire, τον πρόδρομο του Παγκόσμιου Ιστού, που τον βοηθούσε να παρακολουθεί τον μεγάλο όγκο προγραμμάτων (projects) του Ιδρύματος. Το Enquire ποτέ δε δόθηκε για χρήση στο κοινό. Αποχώρησε από το  CERN για να εργαστεί αλλού και επέστρεψε το 1984 που ανέλαβε τα κατανεμημένα συστήματα μεταφοράς επιστημονικών δεδομένων και ελέγχου.

Για να αντιμετωπίσει το παλιό πρόβλημα χειρισμού του τεράστιου όγκου ερευνητών και προγραμμάτων, οπότε άρχισε να οραματίζεται ένα παγκόσμιο σύστημα διακίνησης πληροφοριών, ταχύτερο και αποκεντρωμένο, ανεξάρτητο από την πλατφόρμα του κάθε υπολογιστή, πολύγλωσσο και χωρίς γραφειοκρατικούς περιορισμούς και καθυστερήσεις.

Υπέβαλε σχετική πρόταση στη διοίκηση αλλά δεν πήρε καμία απάντηση. Περιμένοντας να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά προβλήματα της διοίκησης, άρχισε να εργάζεται πάνω στις λεπτομέρειες του συστήματος που είχε επινοήσει.

Δημιουργία του πρωτοκόλλου «http»

Βασισμένος στις εργασίες των Βάνεβαρ Μπους, Τεντ Νέλσον και Ντάγκλας Έγκλεμπαρτ, δημιούργησε το πρωτόκολλο http (hypertext transfer protocol), δηλαδή τη γλώσσα επικοινωνίας των υπολογιστών στο Διαδίκτυο. Παράλληλα επινόησε ένα τρόπο αναγνώρισης κάθε εγγράφου, αποδίδοντάς του ένα μοναδικό παγκόσμιο αναγνωριστικό (Universal Resource Identifier), μαζί με ένα αναγνωριστικό διεύθυνσης. Τα δύο αυτά χαρακτηριστικά συνδυάστηκαν και σήμερα αποτελούν το URL Ενιαίο Χαρακτηριστικό Εντοπισμού (Uniform Resource Locator).

Το 1990 ολοκλήρωσε τη δημιουργία του πρώτου προγράμματος περιήγησης (browser), έπρεπε όμως να δημιουργήσει και ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης (server) και μια γλώσσα για την περιγραφή του εγγράφου. Έτσι, επινόησε τη γλώσσα HTML (HyperText Markup Language).

Το 1991 τα είχε ετοιμάσει όλα και, μη έχοντας ακόμη επίσημη απάντηση από το CERN, δημιούργησε τον πρώτο server, τον info.cern.ch., διαθέτοντας παράλληλα ελεύθερα το πρόγραμμα περιήγησης και το λογισμικό του server μέσω του Διαδικτύου.

Παράλληλα, άρχισε να «διαφημίζει» το δημιούργημά του μέσω των Ομάδων Νέων (Newsgroups). Σύντομα άρχισε να επικοινωνεί με χρήστες και να βελτιώνει τη δημιουργία του, χρησιμοποιώντας τις υποδείξεις τους. Οι χρήστες της νέας υπηρεσίας, που ο ίδιος είχε ονομάσει «Παγκόσμιο Ιστό» (World Wide Web), είχαν αρχίσει να αυξάνονται αλματωδώς.

Σήμερα η υπηρεσία του Παγκόσμιου Ιστού είναι η δημοφιλέστερη στο Διαδίκτυο, με περισσότερες από 25 δισεκατομμύρια δημοσιευμένες σελίδες και περίπου 1,3 δισ. χρήστες παγκοσμίως που αυξάνεται καθημερινά.

Ο Τιμ Μπέρνερς Λι είναι ο Πρόεδρος του W3C Κονσόρτσιουμ του Παγκόσμιου Ιστού, ερευνητής στο ΜΙΤ και έχει κερδίσει πολλές τιμητικές διακρίσεις. Έγινε Ιππότης της Βρετανικής Αυτοκρατορίας (2004) από την Βασίλισσα της Αγγλίας και κέρδισε το παράσημο εξαίρετων υπηρεσιών (Order of Merit) από την ίδια το 2007. Το περιοδικό Time τον κατέταξε ανάμεσα σε ένα από τα 100 λαμπρότερα πνεύματα του αιώνα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.