ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ

Μπλανσάρ: Η λιτότητα πλήττει την ανάπτυξη

Οι πολιτικές με στόχο την μείωση των δημοσίων ελλειμμάτων οι οποίες εφαρμόζονται στην Ευρώπη είχαν «σημαντική επίπτωση» στην ανάπτυξη, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ.
Μπλανσάρ: Η λιτότητα πλήττει την ανάπτυξη

«Η μείωση των ελλειμμάτων η οποία προς το παρόν προωθείται περισσότερο στην Ευρώπη, παρά στις Ηνωμένες Πολιτείες, είχε μια σημαντική επίπτωση στην ανάπτυξη», δήλωσε ο Μπλανσάρ σε συνέντευξή του στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό NPR που μεταδόθηκε σήμερα.

«Εάν το δείτε κατά χώρα, θα καταλήξετε στο συμπέρασμα ότι τα κράτη που εφαρμόζουν τα πιο δραστικά πλάνα μείωσης του ελλείμματός τους είναι ταυτοχρόνως αυτά που έχουν τη λιγότερη ανάπτυξη», υπογράμμισε.

Υπέρμαχος μιας πιο ευέλικτης θέσης στους κόλπους του ΔΝΤ, ο Μπλανσάρ αναγνωρίζει ότι έχουν υποτιμηθεί οι επιπτώσεις της λιτότητας στην ανάπτυξη, ιδίως στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ύφεση για πέμπτη διαδοχική χρονιά φέτος.

Τα τρία κράτη της ζώνης του ευρώ που λαμβάνουν τη δανειακή βοήθεια της τρόικας, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία, υποβάλλονται ταυτόχρονα σε δραστικές θεραπείες λιτότητας, όπως απαίτησαν οι πιστωτές, στους οποίους περιλαμβάνεται το ΔΝΤ, και σε αυτά η κοινωνική αμφισβήτηση αυξάνεται, επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.