ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Πρώτη φορά στο ανθρώπινο γονιδίωμα

Εντοπίστηκε τετραπλή έλικα DNA

Δεν έχουν εντοπιστεί ξανά τέτοιες δομές σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, αλλά είναι αρκετά μακρινή η κλινική εφαρμογή της νέας αυτής  γνώσης.

Εντοπίστηκε τετραπλή έλικα DNA

Σύμφωνα με «Το Βήμα» η ιστορία ξεκίνησε πριν από 60 χρόνια στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, όταν οι Τζέιμς Γουότσον και Φράνσις Κρικ ανακοίνωσαν ότι ανακάλυψαν τη δομή της διπλής έλικας του DNA, του μορίου που περιέχει τον χημικό κώδικα της ζωής.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο τώρα, μια εβδομάδα πριν η ιστορία επαναλαμβάνεται από ερευνητές του Τμήματος Χημείας και του Ερευνητικού Ινστιτούτου, όπου με online δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature Chemistry» δήλωσαν ότι ανακάλυψαν πως στο ανθρώπινο γονιδίωμα υπάρχουν εκτός διπλές και τετραπλές έλικες DNΑ.

Η συγκεκριμένη ανακάλυψη έγινε  in vivo σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα στο εργαστήριο. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως μελλοντικά το εύρημα αυτό ίσως ανοίξει τον δρόμο για τη νίκη εναντίον του καρκίνου.

Οι δομές που εντόπισαν οι ειδικοί από το Κέιμπριτζ ονομάζονται G-quadruplexes και σχηματίζονται σε περιοχές του DNA στις οποίες αφθονεί ο «δομικός λίθος»  του DNA γουανίνη. Οι επιστήμονες ανακάλυψαν πως όταν υπάρχει αφθονία της γουανίνης σε κάποια περιοχή του γονιδιώματος, η διπλή έλικα ξετυλίγεται και παίρνει τετρακλωνική μορφή, μέσω του ζευγαρώματος τεσσάρων G βάσεων. Οι δομές αυτές εμφανίζονται σε όλο το μήκος των χρωμοσωμάτων αλλά και στα τελομερή, στις άκρες δηλαδή των χρωμοσωμάτων οι οποίες τα προστατεύουν από τη φθορά. Παρ' ότι οι G-quadruplexes συνεχίζουν να αποτελούν σε μεγάλο βαθμό έναν γρίφο για τους ειδικούς, εκτιμάται ότι είναι μεταβατικές δομές που συνδέονται με την αντιγραφή του DNA η οποία είναι καθοριστική για την κυτταρική διαίρεση.

Επί μία δεκαετία προσπαθούσε η ερευνητική ομάδα να εντοπίσει την τετραπλή εκδοχή του DNA σε ανθρώπινα κύτταρα.

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.