ΚΟΣΜΟΣ

Στη Σερβία

Διαβεβαιώσεις για το γάλα με καρκινογόνο τοξίνη

Το γάλα είναι ασφαλές για κατανάλωση και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, υποστήριξε ο υπουργός Γεωργίας της Σερβίας Γκόραν Κνέζεβιτς, έπειτα από την εμφάνιση υψηλότερων - από τα επιτρεπόμενα - επιπέδων αφλατοξίνης (καρκινογόνος τοξίνη) σε γάλα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τον κόσμο.

Διαβεβαιώσεις για το γάλα με καρκινογόνο τοξίνη

Το γάλα αποσύρθηκε, άμεσα, από τα καταστήματα.

Σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο κ. Κνέζεβιτς τόνισε ότι η Κτηνιατρική Υπηρεσία προχώρησε στη λήψη δειγμάτων από το «ύποπτο» γάλα και απέσυρε το προϊόν από τα καταστήματα έως ότου φθάσουν στη Σερβία τα τελικά αποτελέσματα από τα εργαστήρια στην Ολλανδία.

Υποστήριξε ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και μάλιστα για να καθησυχάσει τη σερβική, αλλά και την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ήπιε ένα ποτήρι γάλα στη διάρκεια της συνέντευξης για να αποδείξει πως είναι βέβαιος για την ασφάλεια του προϊόντος.

Να σημειωθεί, ότι όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, χθες, ο αντιπρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου της Βοϊβοντίνα και γραμματέας Γεωργίας Γκόραν Γέσιτς ενημέρωσε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τα αποτελέσματα σε μη προγραμματισμένο έλεγχο γάλακτος, σχετικά με την ύπαρξη αφλατοξίνης Μ1. Όπως είπε, στα περισσότερα δείγματα που ελήφθησαν, το ποσοστό της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερο, από το επιτρεπόμενο όριο.

Ο κ. Γέσιτς τόνισε ότι ενημέρωσε τον Σέρβο πρωθυπουργό και τον υπουργό Γεωργίας για το θέμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε, σε περισσότερα από 30 δείγματα από 10 σερβικές γαλακτοκομικές εταιρείες, τα επίπεδα της αφλατοξίνης ήταν υψηλότερα κατά 10%, 20% ακόμη και 200%, σε σχέση με το νόμιμο όριο.

 

Δεν υπάρχουν ακόμη σχόλια.

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.