ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΟΙ

Ο ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΣ ΣΤΗ ΡΩΜΗ. ΟΙ ΠΕΝΤΕ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΙΖΑ

Γιατί δεν βγήκε από την πρώτη μέρα, προχθές Τρίτη, λευκός καπνός στην Καπέλα Σιστίνα; Μα, γιατί εκείνη τη μέρα οι καρδινάλιοι δεν είχαν το μυαλό τους στον Πάπα, αλλά στον Θεό. Τα χέρια τους σταύρωναν ψηφοδέλτια, αλλά τα μάτια τους ήταν στην Βαρκελώνη. Στο Καμπ Νου. Εκεί όπου ο Θεός ζωγράφιζε.

Σε μισή ώρα ο Μέσι είχε κάνει το θαύμα του. Με δύο θεϊκά γκολ είχε φέρει στα ίσια το παιχνίδι με τη Μίλαν. Κι άλλα δύο στο δεύτερο ημίχρονο, από τον Βίγια και τον Ζόρντι Άλμπα, και η παρέα του Θεού -ο Ινιέστα, ο Τσάβι, ο Πικέ και τ' άλλα παιδιά- ξεφάντωναν στον Παράδεισο.

Πώς να κερδίσει, μετά από μια τέτοια ανατροπή, ο Μιλανέζος καρδινάλιος Σκόλα το χρίσμα του Ποντίφικα; Αν η Μίλαν είχε προκριθεί, είχε ελπίδες. Μετά το 4-0, καμία. Αντίθετα, ο ξεγραμμένος από τις εταιρείες στοιχημάτων, Αργεντίνος καρδινάλιος Μπεργκόλιο, αμέσως πήρε κεφάλι, και πριν προλάβουν να κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των μπλαουγκράνα «καθάρισε» κι αυτός με συνοπτικές διαδικασίες, στην τρίτη μόλις συνεδρία της Κουρίας, τους αντιπάλους του για την Αγία Έδρα.

Λέτε οι καρδινάλιοι να είχαν παίξει το Οφίκιο στο στοίχημα; Αν προκριθεί η Μίλαν, Ποντίφηξ γίνεται ο Σκόλα, αν περάσει η Μπάρτσα εκπρόσωπος του Θεού των Ρωμαιοκαθολικών στέφεται ο Μπεργκόλιο! Βλάσφημη σκέψη, και ζητώ συγχώρεση, αλλά δεν το αποκλείω. Σε κάθε πάντως περίπτωση, μετά τον διασυρμό της Μίλαν, ο Σκόλα δεν μπορεί παρά να έχασε το πρεστίζ μεταξύ των 115 εκλεκτόρων.

Είμαι σίγουρος ότι οι Άγιοι Πατέρες πριν πέσουν να κοιμηθούν, κλεισμένοι ο καθένας στο «κελί» του, είδαν κρυφά, σε high definition, τα κατορθώματα του Θεού και εκστασιασμένοι αποφάσισαν να το ρίξουν την επομένη «δαγκωτό» στον συμπατριώτη του. Υποθέτω στην προσευχή τους θα εξομολογήθηκαν το ...αμάρτημά τους στον άλλο Θεό και αυτός, δια μέσου του Αγίου Πνεύματος, τους έδωσε τη συγκατάθεσή του να το πράξουν.

Μετά τον Μέσι λοιπόν, ο Μπεργκόλιο. Μετά τον Λιονέλ, ο Χόρχε. Ο Θεός στη Βαρκελώνη και ο Πάπας στη Ρώμη. Και οι δύο Αργεντίνοι. Ο πρώτος από το Ροζάριο και ο άλλος από το Μπουένος Άιρες. Ο ένας πρωτόπαιξε μπάλα, πριν μετακομίσει στη Βαρκελώνη, στη Νιούελς Ολντ Μπόις και ο άλλος φανατικός οπαδός των «Φονιάδων» της Σαν Λορέντζο.

Μάλιστα, μεταξύ του Θεού και του Πάπα υπάρχει και μια άλλη σύμπτωση. Το 2001 ήταν η  χρονιά που ο Μπεργκόλιο και ο Μέσι έφυγαν από την Αργεντινή. Ο μεν Χόρχε πήγε στη Ρώμη για να χριστεί, στην εκκλησία του Αγίου Πέτρου, καρδινάλιος, και ο Λιονέλ για να γραφτεί στα μητρώα της «εκκλησίας» της Μπαρτσελόνα, στην περίφημη ποδοσφαιρική της ακαδημία.

Η τρίτη σύμπτωση είναι η εξής: Η Σαν Λορέντζο, η ομάδα του Χόρχε, και από σήμερα Φραγκίσκου, το 1946, μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Αργεντινής -το οποίο σημειωτέον έχει πάρει 10 φορές, εκ των οποίων δύο χρονιές αήττητη-  επισκέφθηκε την Ισπανία. Στα φιλικά που έδωσε εντυπωσίασε, και η Μπαρτσελόνα κατέθεσε πρόταση για να αποκτήσει τον επιθετικό της Ρενέ Ποντόνι. Ο Ποντόνι αρνήθηκε να εγκαταλείψει την Αργεντινή και έτσι η Μπαρτσελόνα έχασε ένα λαμπρό αστέρι.

Δεν αρνήθηκε όμως να μεταγραφεί στη Ρεάλ, την αιώνια αντίπαλο της Μπαρτσελόνα, ο θρυλικός Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο οποίος υπήρξε παίκτης της Ουρακάν, η οποία θεωρείται αιώνιος αντίπαλος της Σαν Λορέντζο. Μάλιστα οι οπαδοί της Σαν Λορέντζο αποκαλούνται και «κυκλώνες» σε αντιπαράθεση με τους «τυφώνες» που είναι το προσωνύμιο των οπαδών της Ουρακάν. Αφού δεν πήγε ο Ποντόνι το 1946, πήγε το 2001, ο Μέσι για να ξεπεράσει το μύθο του Ντι Στέφανο. Άντε μετά να μην πιστέψεις στις θεϊκές παρεμβάσεις και συμπτώσεις όταν μάλιστα τα χρώματα της Σαν Λορέντζο είναι ίδια με αυτά της Μπαρτσελόνα, κόκκινο-μπλε!

Υπάρχει και τέταρτη σύμπτωση: Όπως πριν από χρόνια, το χέρι του προηγούμενου Θεού, του Μαραντόνα, οδήγησε την Αργεντινή, κόντρα στην Αγγλία, στα ουράνια του Μουντιάλ του ποδοσφαίρου, έτσι και προχθές το πόδι του νέου Θεού οδήγησε και πάλι την Αργεντινή στα ουράνια του Μουντιάλ των θρησκειών. Τυχαίο; Δε νομίζω.

Και φυσικά υπάρχει -δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει- και η πολιτική σύμπτωση: Ο Θεός βρίσκεται στη Βαρκελώνη, στην Ισπανία, και ο Πάπας στο Βατικανό, στην Ιταλία. Σε δύο χώρες του Νότου της Ευρώπης που η οικονομική κρίση μπορεί να τις οδηγήσει σε καταστάσεις Αργεντινής, της πατρίδας του Μέσι και του Μπεργκόλιο, με ευθύνη της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ, συμπατριώτισσας του παραιτηθέντος Ποντίφικα Βενέδικτου.

Εδώ να σημειώσουμε πως ο νέος Πάπας, που με δηλώσεις του έχει ταχθεί κατά του ΔΝΤ, πήρε το όνομα Φραγκίσκος, προς τιμήν του Φραγκίσκου της Ασίζης, του Αγίου των φτωχών. Ενώ, το τάγμα των Ιησουιτών, του Ιγνάτιου Λογιόλα, στο οποίο ανήκει ο νέος Πάπας, ουσιαστικά ξεκίνησε την μεγάλη εξάπλωσή του στον κόσμο από το Πέραν της Κωνσταντινούπολης, όπου 50 χρόνια μετά την ίδρυσή του, το 1583, δημιούργησε εκεί σχολείο. Ακολούθησαν η Σμύρνη, η Χίος, η Νάξος, η Άνδρος, η Μήλος, το Ναύπλιο, η Αθήνα.

Δογματικές ρίζες λοιπόν και στην Ελλάδα, που επίσης δοκιμάζεται από την οικονομική κρίση, έχει ο Πάπας. Ελπίζω, να αποκτήσει και ο Θεός. Κάποια στιγμή, λίγο πριν το τέλος της καριέρας του, να τον φωτίσει το ...Άγιο Πνεύμα του Θρύλου και να πάρει μεταγραφή για τον Ολυμπιακό. Να μιμηθεί δηλαδή τον Ριβάλντο, επίσης της Μπαρτσελόνα. Μπορεί αυτός να ήταν Βραζιλιάνος, όμως ήταν συμπατριώτης ενός άλλου Θεού. Του Πελέ...

11 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. KD 19:31 14/03/2013

    Ένας καλός δημοσιογράφος πρέπει να έχει εκτός από  γνώσεις  και χιούμορ. Τα διθέτετε και τα δυό σε μεγάλο βαθμό. Εκτός των άλλων, κάθε φορά που διαβάζω τα άθρα σας μαθαίνω και κάτι διότι αναφέρεστε συχνά στο παρελθόν και σε ιστορικά ντοκουμέντα . chapeau!  Αυτό που σας ξέφυγε στην περίπτωση του Μέσσι  και του Πάπα είναι ότι οι … κακόμοιροι ιταλοί στον πόνο τους, έχουν την παρηγοριά,ότι την πάθανε απο συμπατριώτες τους διότι και οι δυο έχουν ρίζες ιταλικές. Για μένα πάντως ο μεγαλύτερος Θεός ήταν ο Πελέ. 

  2. KaterinaK 18:59 14/03/2013

     Και χιούμορ διαθέτει το καφενείο των σχολιαστών και Φαντασία στην ερμηνεία. πολύ.
    μιά χαρά εκτόνωση ήταν το σημερινό Νικο Φελέκη.

    • Γειά σου Κατερίνα Κ και Chli!Μήπως ξέρετε κανένα Ολυμπιακό να μην υποστηρίζει την Μπαρτσελόνα?Σύμπτωση?

      • KaterinaK 20:41 14/03/2013

        όπα!!!!!   
        Δυό μέρες τώρα βλέπω άδεια  τη σ(κούπα) από  ‘δηλητήριο’.
        να σε κεράσω τσάι λοιπόν και σένα
        και τη  Chli που επανεμφανίστηκε.

        Όχι. δε ξέρω τέτοιον Ολυμπιακό.
        μμμ… Σύμπτωση τώρα είναι αυτό; …

  3. Uncle.K 16:53 14/03/2013

    Ε κάπου, κάπως έβαλε χέρι καί ή ΜΕΡΚΕΛ τό χέρι της, καί μάλιστα σέ πολύ Μεγάλο βαθμό, στήν Εκλογή τού Παπά Φραγκέσκου. Ο Γερμανός ό Παπάς Μπενέτικτος δέν ειναι τυχαίον νά παραιτηθεί τήν δεδομένη στιγμή, τό εκαμε μέ ένα σκεπτικό (υποθέτω),
    ηθελε νά εξαντλήσει όλη τήν επιρροή του, γιά νά βγέι εκείνος πού ήθελε η Μερκελ. Καί
    τά κατάφερε.
    Επερίμενε κανένας οτι ήταν δυνατό νά αφήσει ή Μέρκελ νά βγεί ό Μιλανέζος καί μάλιστα μετά τίς εκλογές Τού Μπελεκρίνο καί τού Μπερλουσκόνη? Αν είναι δυνατόν νά αφήση ό Τευτονικός άξονας τούς καρδινάλιους νά παίξουν κορώνα Γράμματα τό αξίωμα τού ΠΑΠΑ. Γιατί καί τά Οικονομικά τού κρατηδίου δέν τά πάνε πολύ Καλά τόν τελευταίο καιρό.Τό Βατικανό καί τήν τράπεζα του έβαλε στό μάτι καί θέλει νά βάλει στό
    χέρι ή Μέρκελ. Σχεδιάζει καί τούς όρους τού Μνημονίου μάλιστα από τώρα. Ιδιοτικοποίηση θέλει λέει.

    Τά υπόλοιπα πού γράφεις φίλε Φελνίκο είναι μόνο συμπτώσεις τίποτε άλλο παρά συμπτώσεις. Τό ματς μόνο μπορεί νά ήταν πλερωμένο. Μόλις μάθω πόσα πλέρωσε η Μέρκελ στό Μιλάνο γιά νά χάσει, μόλις τό μάθω θά τό γράψω , αποκλειστικό
    πού λέμε. Ασε πού από τού χρόνου ό Θεός θά παιζει γιά τούς Βαρβάρους τού Μονάχου ακουω.
    Καί ορθώς τονείζεις τήν Μέρκελ. Τόν δανειστή Καί Δυνάστη όπως χαρακτηριστικά γράφει χθές ό Μηχαλάκης μας.
    Βρήκε τίς καημένες τίς χώρες τού Νότου τίς φτωχές καί τίς απροστάτευτες, καί θέλει
    νά βγάλει όλα τά λεφτά της μιά φορά, από ποιούς; τούς φουκκαράδες τούς Βαρκελλονέζους.

     

  4. Κε Διευθυντά, είναι προφανές ότι φαντασία δεν απαιτείται μόνο για τη γραφή ( δημοσιογραφική, λογοτεχνική, δημιουργική κ.α. ) αλλά και για την ανάγνωση. Και περισσσότερο ακόμα απαραίτητο είναι,ανοιχτά μάτια και απελευθερωμένη σκέψη από ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, παντός είδους αγκυλώσεις αλλά και βιωματικές αναστολές. Στο πλαίσιο μιας παρόμοιας λειτουργίας οι 4 γραμμές ενός γηπέδου, μπορεί να μεταβάλλουν σχήμα και μορφή και γίνονται οι 4 άξονες μιας πολιτικής παραβολής η ενός (αν)ορθόδοξου «κανονιστικού» ενός νέου δόγματος που μπορεί να γεννιέται ταυτόχρονα τόσο μέσα από γραφεία νεοφιλελεύθερων αντιπροσωπειών, όσο και στο πεζοδρόμιο εκδήλωσης ακτιβισμού, δράσεων, πρωτοβουλιών, κινημάτων, διαλόγου κλπ. Στο ίδιο πλαίσιο που μια κρυφη αλληλουχία, άσχετη για τους «μαθημένους» αλλά αναμενόμενη για όσους είναι ευεπίφοροι στη μάθηση και όχι στη «διδασκαλία», μπορεί να εξάγει πολιτικά και κοινωνικά συμπεράσματα, από δυο ασύνδετα μεταξύ τους γεγονότα ( Ch.League, εκλογή Πάπα ), προς την ίδια κατεύθυνση ( ανατροπή των φαβορί  ), στο ίδιο ταιμινγκ, στην ίδια γειτονιά ( Ευρωπαικός Νότος ), με κοινούς πρωταγωνιστές (από τις λαικές γειτονιές του Μπ.Άιρες ) στα δύο πιο ισχυρά καθολικώς, παγκόσμια κινήματα. Αυτό του ποδοσφαίρου και εκείνο της θρησκείας…
    Υ.Γ.1: Χθες υπονόησα ότι ο Σκόλα θα ηττηθεί από κάποιο υποψήφιο από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο Ομπάμα διέκοψε 2 φορές την ομιλία του στην οικονομική επιτροπή της Ολομέλειας των Αντιπροσώπων για να αναγγείλλει τις εξελίξεις στην εκλογή του νέου Ποντίφηκα στο Βατικανό. Τυχαίο; Δε νομίζω… 
    Υ.Γ.2: Η Αριστερή Πρωτοβουλία βγαίνει να «κρατήσει τα (αριστερά) μπόσικα» κάθε φορά που ο πρόεδρος πάει για μετάληψη σε ένα συστημικό «μοναστήρι». Όταν πήγε στον Τσάβες, δεν κουνήθηκε φύλλο. Τυχαίο; Δε νομίζω…( Κι αφήστε τους άλλους να ψάχνουν ψύλλους και διαφωνίες στ΄άχυρα ).

  5. Chli Katerina 14:36 14/03/2013

    Ζωγράφισες πάλι με την πένα σου !!

  6. Giorgos 12:12 14/03/2013

    πραγματικά ανατρίχιασα με το σημερινό βαθυστόχαστο άρθρο σας…

    • Felnicos 15:49 14/03/2013

      Και ‘γω με τις εκπληκτική σας ικανότητα να ξεχώριζετε το χιούμορ από τη σοβαρότητα

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.