ΕΛΛΑΔΑ

Πώς φτάσαμε στη χθεσινή διακοπή πρόσβασης

«Βεντέτα» δέκα και πλέον ετών με το Indymedia

Κρατάει χρόνια η κόντρα συντηρητικών κύκλων με το Ιndymedia. H πρόσβαση στον  ιστότοπο εναλλακτικής ενημέρωσης έχει διακοπεί από το βράδυ της Πέμπτης, ύστερα από εισαγγελική παρέμβαση -όπως καταγγέλλουν οι διαχειριστές του.

«Βεντέτα» δέκα και πλέον ετών με το Indymedia

Το αθηναϊκό Indymedia (υπάρχουν εκατοντάδες σε όλη την υφήλιο) βρέθηκε στο στόχαστρο αρκετές φορές κατά την τελευταία δεκαετία, καθώς φιλοξενεί κείμενα και ειδήσεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου.

Η πρώτη οργανωμένη προσπάθεια φίμωσης του ιστότοπου σημειώθηκε το 2002, λίγο μετά τις συλλήψεις των μελών της «17Ν». Ξαναβρέθηκε στο επίκεντρο των «παραδοσιακών» ΜΜΕ στα Δεκεμβριανά του 2008, καθώς στοχοποιήθηκε ότι υποδαύλιζε τη βία και λειτουργούσε ως μέσο συντονισμού επεισοδίων. «Πρωταγωνιστές» σε αυτή την επιχείρηση ήταν ιστότοποι που συνδέονταν με το χώρο της ακροδεξιάς. Εκείνες τις ημέρες αποκαλύφθηκε ότι ο σέρβερ του indymedia φιλοξενείται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Το καλοκαίρι του 2009, αυτό το γεγονός έδωσε την αφορμή για την πρώτη συντονισμένη επιχείρηση διακοπής της λειτουργίας του ιστοτόπου. Ο ΟΤΕ έστειλε εξώδικο στο Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας, ζητώντας να διακόψει την πρόσβαση του Indymedia στο δίκτυο οπτικών ινών του. Το εξώδικο περιλάμβανε απόσπασμα ερώτησης του βουλευτή Σερρών του ΛΑΟΣ Ηλία Πολατίδη ότι «το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτρέπει την πρόσβαση σε τρίτον που εμφανίζεται με την ιστοσελίδα Indymedia Athens, ο οποίος προβαίνει στη χρήση των συγκεκριμένων ινών και γενικότερα του συγκεκριμένου δικτύου για σκοπούς οι οποίοι δεν έχουν ουδεμία σχέση με την έρευνα και την εκπαίδευση». Είχε προηγηθεί, τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, αίτημα του τότε υφυπουργού Παιδείας της κυβέρνησης Καραμανλή Σπ. Ταλιαδούρου (με αφορμή ερώτηση του ΛΑΟΣ) προς τις πρυτανικές αρχές να «κατεβάσουν» τον ιστότοπο.

Το ΕΔΕΤ είχε απαντήσει ότι δεν είναι αρμόδιο, καθώς ο ιστότοπος φιλοξενείται στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο πρύτανης και οι αντιπρυτάνεις του ΕΜΠ βρέθηκαν στο σκαμνί για την υπόθεση, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος. Κρίθηκαν ομόφωνα αθώοι τον Μάιο του 2011.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άδωνις Γεωργιάδης, που ως βουλευτής της ΝΔ πλέον συνέχαιρε τον Νίκο Δένδια για τη χθεσινή διακοπή της πρόσβασης στο Indymedia, είχε προαναγγείλει από τον Αύγουστο του 2011, ως βουλευτής του ΛΑΟΣ. «Παιδιά, λίγο ξιδάκι, γιατί από τα πρώτα που θα κάνουμε με την κατάργηση του ασύλου, μόλις δημοσιευθεί ο νόμος στο ΦΕΚ, είναι να ζητήσουμε από την αστυνομία να μπει και να βρει τον υπό κατάληψη χώρο όπου εκπέμπει το Indymedia, να τελειώνουμε. Γιατί τώρα δεν χρειαζόμαστε άδεια του πρυτάνεως, χάρη στον νόμο που ψηφίστηκε με 250 ψήφους βουλευτών. Αρα τώρα, κύριοι του Indymedia, τρεχάτε ποδαράκια μου, γιατί σας πλησιάζουμε», είχε γράψει τότε.

1 αναγνώστες σχολίασαν

Συμμετοχή στην συζήτηση
  1. Pingback: Επαναλειτουργεί η ιστοσελίδα «athens indymedia» | Matrix 24 22/04/2013

    […] Διαβάστε εδώ ένα σύντομο ιστορικό για τις συνεχείς προσπάθειες κλεισίματος του «indymedia […]

Υποβολή απάντησης

Παρακαλώ εισάγετε το σχόλιο σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ.
Παρακαλώ εισάγετε το email σας εδώ.